RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Uit eten vanaf nu: kleine groepen, in shifts, maar mondkapjes niet verplicht

Restaurant Mood in Rotterdam. Beeld © Restaurant Mood

Een avondje gezellig uit eten, is dat met de nieuwe coronamaatregelen nog wel zo gezellig? "Natuurlijk doen we er alles aan, maar mensen willen niet alleen zitten. En die gezelligheid is toch een beetje weg met 30 mensen in een grote ruimte."

De maatregelen die premier Mark Rutte gisteren afkondigde, komen hard aan bij horecazaken. Nu de coronabesmettingen blijven oplopen, is het nóg belangrijker geworden om drukte te vermijden.

Voor restaurants geldt vanaf nu:

  • Er mag met maximaal 4 mensen een gezelschap worden gevormd (uitgezonderd kinder t/m 12 jaar). Dus alleen in kleine groepjes mag je nog uit eten.
  • Er mogen maximaal 30 gasten binnen zitten, buiten 40.
  • Het blijft verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van GGD-onderzoek.
  • Restaurants mogen tot 21.00 uur mensen binnenlaten, om 22.00 uur moet de zaak dicht.

Mondkapjesadvies

Daar komt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven nog een dringend advies bij: draag in een binnenruimte een mondkapje, dus ook in restaurants. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei gisteravond dat een mondkapjesplicht 'lastig te regelen' is, en daarom blijft het bij een advies. "Maar we willen dat het in onze stad en regio vanzelfsprekend wordt."

Mondkapje?
Lees ook:
Mondkapje? Niet verplicht in supermarkt en HEMA, wel bij Bijenkorf

Het Rotterdamse restaurant Mood is als we bellen druk bezig de gasten die al gereserveerd hebben, te informeren. "Er zouden vrijdag 150 mensen komen, maar we mogen er nu nog maar 60 toelaten. We hebben net als voor de zomer weer besloten gasten in twee shifts toe te laten", vertelt een medewerker.

Liever helemaal dicht

Dus: 30 gasten van 17.00 uur tot 19.45 uur. En daarna weer 30 gasten van 20.00 uur tot 21.45 uur. Zeker in die tweede shift is er weinig tijd. "Ja, dat vraagt wel iets van de klanten. Om 21.45 uur betalen en daarna de deur uit."

Eveline Wu, eigenaresse van Mood en een aantal andere restaurants in Rotterdam en Eindhoven, benadrukt dat veiligheid boven alles gaat. "We doen er alles aan om voor een veilige situatie te zorgen voor de gasten én het personeel. Liever had ik gezien dat we van de overheid helemaal dicht moesten. Met overheidssteun is dat makkelijker dan dit: nu moet ik mijn personeel door blijven betalen, terwijl we veel minder inkomsten hebben."

Wu is streng voor haar medewerkers: ze mochten van haar afgelopen zomer niet op vakantie naar het buitenland. "En ik had Mood-mondkapjes voor mijn personeel, die ga ik nu ook weer verstrekken. Je wilt niet in een situatie terechtkomen dat er iemand besmet raakt als een gast met een serveerster praat."

En mondkapjes in het restaurant, zou ze daar aan willen? "Ja, graag", zegt Wu. "De hele wereld doet dat, maar wij in Nederland niet. Maar omdat het kabinet het bij een advies houdt, kun je het je gasten simpelweg niet verplichten. De overheid moet zeggen: ja of nee."

Waarom gelden deze strengere regels voor de horeca? 

Ondanks dat de meeste horecagelegenheden er alles aan doen om te voorkomen dat gasten elkaar besmetten, blijkt uit de RIVM-cijfers dat het aantal besmettingen via de horeca toeneemt. Verder zijn grote clusters van besmettingen gerelateerd aan de horeca. Dat wil zeggen dat er meerdere besmettingen zijn toe te schrijven aan één bepaalde plek op hetzelfde moment.

RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft daar in de Tweede Kamer een toelichting op gegeven. In de horeca zijn sinds 1 juni 131 actieve clusters geteld. Gemiddeld bestaat zo'n cluster uit tien personen. In één geval was er zelfs sprake van 342 coronagevallen. "De consequentie van een besmetting in de horeca is dus groter", zegt Van Dissel. 

En voor de restaurants van Wu is het ook zaak om het een beetje gezellig te houden. Met 30 gasten in een ruimte van 800 vierkante meter, valt dat niet mee. "We hebben de ruimte een beetje afgeschermd, zodat gasten niet het gevoel hebben dat het heel groot is."

Vreemd vindt ze de maatregel over beperkte groepsgroottes wel, ongeacht hoe groot de ruimte is.

Rutte verdedigt mondkapjesbesluit

Rutte verdedigt mondkapjesbesluit

01:40
"We moeten alles proberen."

Haar collega-ondernemer Won Yip, die een aantal horecazaken in Amsterdam heeft, is daar zelfs boos over. "Het is te zot voor woorden. Is er niemand die logisch praktisch nadenkt?", vraagt hij zich hardop af.

"Je kunt toch het aantal personen laten afhangen van hoe groot de ruimte is, in combinatie met een goed ventilatiesysteem? Bij mij gaat het om 500 vierkante meter en een systeem dat 17 keer per uur afzuigt. Dan is 30 mensen bespottelijk weinig."

Geen gelul

En dan de mondkapjes: Yip begrijpt net als Wu niet dat het kabinet geen duidelijk besluit neemt over het gebruik ervan. Ertegen is hij dan ook zeker niet.

"Maar de regering moet zeggen: wel dragen of niet dragen. Niet dat gelul dat een winkelier of horecaondernemer dat zelf mag bepalen. Je creëert daarmee problemen. Sinds het begin van de crisis worden er tegenstellingen gecreëerd door dit kabinet. Ze gaan keer op keer de fout in."

Brandmanager Mariëlle Olde Bijvank van restaurantketen La Cubanita reageert gelaten op het nieuws over de nieuwe maatregelen. "We hebben ermee te dealen. We gaan terug naar de situatie van juni."

Shifts

Het ene restaurant van La Cubanita is groter dan de ander. "Nu we nog maar 30 gasten mogen ontvangen, zullen we in een aantal gevallen de avond weer in twee shifts gaan verdelen."

En mondkapjes, moeten gasten die op bij deze restaurantketen? "We volgen daarin het advies van Koninklijke Horeca Nederland."

Branchevereniging: mondkapjes niet verplicht

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat ondernemers gelaten reageren op het advies om in horecazaken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven een mondkapje te dragen. In buurlanden bijvoorbeeld worden mondkapjes gedragen bij binnenkomst, bij vertrek en bij toiletbezoek. In Nederlandse steden is dat dus niet verplicht, maar wordt dat dus wel geadviseerd.

"Dit vormt een extra barrière voor een horecabezoek, terwijl horecaondernemers er sinds het begin van de crisis alles aan hebben gedaan om een prettige en veilige uitgaansomgeving te creëren", zegt een woordvoerder in een reactie. Volgens KHN is het aandeel van de besmettingen dat tot de horeca te herleiden is, 'slechts' 3,9 procent. 

De woordvoerder verwacht dat het mondkapjesadvies tot veel gedoe leidt. "Het probleem wordt over de schutting gegooid. Er zullen veel gasten zijn die zullen zeggen: 'het is alleen een advies, dus je kunt me de toegang tot jouw zaak niet ontzeggen'. We hopen dat gasten hun verantwoordelijkheid nemen."

KHN vraagt hun leden de richtlijnen van het kabinet en het RIVM te volgen. "Als het kabinet en RIVM besluiten dat mondkapjes wel landelijk verplicht worden, dan is het belangrijk dat goed onderbouwd wordt wat dit qua veiligheid oplevert."