RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Amateurclubs steeds dieper in de financiële problemen

Bij voetbalclub Blauw Wit houdt het publiek zich netjes aan de anderhalve meter. Beeld © ANP

Amateursportclubs raken door de coronamaatregelen steeds meer in de financiële problemen. Volgens een onderzoek van de Belangenorganisatie van Amateurvoetbalverenigingen BAV vreest een derde voor haar voortbestaan. Sommige clubs willen het liefst de komende weken ook niet meer spelen. Want zonder toeschouwers en een baromzet, wordt het voor clubs ook onaantrekkelijk om operationeel te blijven.

"Tijdens de lockdown voor ons in het voorjaar zijn we 30.000 euro misgelopen aan opbrengsten", zegt voorzitter Jan van de Lei van de Groningse voetbalvereniging Helpman. "Gelukkig is toen ook de huur van de velden ons kwijtgescholden. De komende tijd gaan we ook al onze kantine-inkomsten mislopen. Maar de huur moeten we blijven doorbetalen."

Want de kantine is dan wel dicht, op de velden kan gewoon verder worden gespeeld.  En dus hebben clubs een argument minder om tegen de gemeente te zeggen dat ze de huur van de velden niet willen betalen. 

Amateurclubs
Lees ook
Amateurclubs onder hoogspanning door corona: wel voetbal, geen gezelligheid

'Dit is niet te doen'

De Belangenorganisatie van Amateurvoetbalverenigingen (BAV) is bezig met een tweede onderzoek naar hoe amateurclubs er voor staan, na corona. "Daarbij komen schrijnende verhalen binnen", zegt Stephan Wageman van BAV. 

Uit de eerste resultaten blijkt dat 34 procent van de clubs zich zorgen maakt over het voortbestaan. In mei, bij het eerste onderzoek, was dat nog 18 procent.  

"Een club vertelde ons dat ze niet geholpen zijn door de gemeente maar juist aanmaningen kregen voor het betalen van de accommodatiehuur. Of een club die een tuchtzaak kreeg, omdat ze in het tweede team veel zorgmedewerkers hebben en niet zijn gaan spelen bij een club waarvan bekend was dat er veel coronabesmettingen waren. Of een noodkreet als 'dit is niet te doen'." 

Amateurvoetbal weer van start: eerste, tweede en derde helft in coronatijd

02:12

Grote mond terug

Volgens Van de Lei van Helpman spelen naast de financiële perikelen ook anderen problemen. "We denken dat we allemaal in een veilige bubbel zitten hier. En veel jongvolwassen leden nemen en het dan ook niet zo nauw met de coronaregels. Maar het is ook hier natuurlijk niet veilig voor het virus."

Hij merkt dat de maatregelen moeilijk te handhaven zijn door zijn vrijwillige coronacoördinatoren. "Die krijgen als ze er wat van zeggen tegen aanwezigen een grote mond terug." 

De voorzitter pleit voor een keiharde waarschuwing aan iedereen: "voor het besef is het gewoon beter als de hele boel op slot gaat en we de competitie stilleggen. En zo denk ik er niet alleen over. Met alle verenigingen hier in de omgeving zijn we het daar wel over eens."

Amateurclubs
Lees ook
Amateurclubs vrezen voor plan om kantines eerder te sluiten

Niemand komt drinken

Zo denkt inderdaad ook voorzitter Peter de Jong van voetbalclub Achilles 1894 uit Assen erover. "Het is beter alles te stoppen de komende drie tot vier weken. En dan hopen dat het daarna weer kan."

Achilles 1894 haalt een derde van de inkomsten uit de kantine. Naast de spelers was het publiek bij de wedstrijden van de hoogste teams daarvoor belangrijk. "Die 250 man die daar stonden kwamen vaak ook wat drinken. Dat valt allemaal weg."

De Jong heeft met het bestuur de begroting al bijgesteld. De afgelopen maanden werd daarbij gebruik gemaakt van de steunmaatregel TASO voor sportclubs. Die regeling liep echter op 31 augustus af. "Het is nog onduidelijk of die er opnieuw komt."

Compensatiepotje

Voorzitter Ben van Olffen van de BAV was vanmorgen nog in overleg met de KNVB en nu pleiten ze samen voor het door laten gaan van de amateurwedstrijden.

"Mensen kunnen al zo weinig en dus is het belangrijk dat ze wel mogen blijven sporten. En clubs kunnen via de gemeente compensatie krijgen voor de huur. Al begrijp ik ook dat dat niet altijd goed gaat omdat ook gemeenten het zwaar hebben. Ze vrezen dat ze het geld dat ze teruggeven aan de club niet meer zoals toegezegd kunnen terugkrijgen uit het speciale compensatiepotje ervoor."

Ook andere sporten

Het sluiten van de kantine hakt er ook in bij anders sporten zoals bij handbalvereniging Hurry-Up (380 leden) uit het Drentse Zwartemeer. "60 procent van onze inkomsten komt uit de baromzet", zegt secretaris Robert Peters.

"Daar komt ook nog bij dat we nu onze hele recette bij de wedstrijden van het eerste team gaan mislopen. Normaal kwamen daar 600 betalende bezoekers kijken, nu met de coronaregels waren dat er nog maximaal 140. “Dat was in vijf minuten uitverkocht."

Al is het drama voor deze handbalclub helemaal compleet nu een groot deel van het eerste team blijkt te zijn besmet door een medespeler. "Eigenlijk is het niet meer verantwoord om te sporten. Want die besmetting gebeurde in het veld, daar waar de anderhalve meter afstand houden natuurlijk niet geldt."

Competitie
Lees ook
Competitie zonder kampioenen: 'We missen het gouden randje' 

Filistijnen

Het Nederlandse Handbal Verbond wil zo ver niet gaan "We handballen zo lang als het kan en stoppen als dat moet", zegt voorzitter Sjors Röttger.  Dat kantines dichtmoeten raakt Hurry Up wel maar dat is verder veel minder een probleem in de handbalwereld.

"De clubs spelen vaak in een zaal van de gemeente. De baromzet valt dan vaak niet onder de omzet van de club. De handbalsport heeft deze klap goed kunnen verwerken. Maar waar we wel voor vrezen is dat mensen hun lidmaatschap opzetten." 

Dat komt volgens Peters van Hurry Up omdat er rondom het veld niets meer gebeurt. "Het sociale aspect van een club gaat met deze maatregelen naar de Filistijnen. Het samenzijn in de kantine was daar heel belangrijk voor."

Alleen maar hockey

Ook voorzitter Roel Testroote van hockeyclub Spandersbosch (1400 leden) in Hilversum is met name bang voor een aantasting van het clubgevoel.

"Het effect van deze maatregelen op het verenigingsleven is groot. Je kunt wel sporten maar niets meer eromheen. En dat is belangrijk voor ons. Ook kunnen we nieuwe leden vele minder goed laten zien dat je zo’n hockeyclub toch vooral van veel mensen samen draaiende houdt. Het is echt te hopen dat dat effect niet blijvend is."