RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Google: apps als Netflix en Spotify moeten ook 30 procent afdragen

Google volgt Apple in het beleid om ontwikkelaars voortaan 30 procent te laten afdragen over betalingen voor digitale aankopen binnen apps. Het bedrijf gaat die regel komend jaar streng handhaven. Ook grote apps als Netflix en Spotify moeten zich er aan houden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om betalingen voor in-app-aankopen zoals extra levels in games, maar ook voor abonnementen die in Spotify of Netflix worden afgesloten. Die regels golden in principe al, maar werden nog niet altijd even strikt gehandhaafd. Dat verandert, meldt Google.

Vanaf 30 september 2021 moeten bestaande Android-apps hun betalingen via het systeem van Google laten lopen. Dat geldt ook voor grote apps zoals Netflix en Spotify, die hun Android-gebruikers nu nog via eigen methoden kunnen laten betalen.

Rechter
Lees ook:
Rechter noemt tactieken Fortnite-maker 'oneerlijk' in zaak tegen Apple

Zeer weinig apps

Volgens Google hebben de regels betrekking op minder dan 3 procent van het totale aantal apps in de Play Store. Bovendien gebruikt het gros van die 3 procent het betaalsysteem van Google al. De regels gelden niet voor fysieke aankopen binnen een app, of voor digitale aankopen voor buiten die app.

Een ander opvallend punt: het wordt volgens Google mogelijk om vanaf Android 12 appwinkels van derden te installeren. Dat zou niet ten koste gaan van de beveiliging van Android. Gebruikers kunnen nu ook al zulke appwinkels installeren buiten de Play Store om, een methode die Fortnite-maker Epic onder meer gebruikt.

Apple
Lees ook:
Apple en Google halen Fortnite uit appwinkel

Rechtszaak Fortnite

De verduidelijking van Google kwam op dezelfde dag dat Apple en Epic een rechtszitting hadden over het App Store-beleid van Apple. Fortnite voegde in augustus een eigen betaalmethode toe aan Fortnite voor Android en iOS, en werd daarom uit die winkels verwijderd.

Epic klaagde zowel Apple als Google aan. De zaak van Apple trekt meer bekijks, zowel omdat Apple zijn regels strikter handhaaft en geen appwinkels van derden toelaat. Google trekt zijn handhaving nu gelijk met die van Apple.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.