BlackBerry OS-smartphones stoppen begin 2022 met functioneren

BlackBerry-smartphones op BlackBerry OS 7.1 of BlackBerry 10 stoppen op 4 januari 2022 met functioneren. Dat heeft de fabrikant bekendgemaakt. Op die datum trekt het bedrijf de stekker uit de backend van de eigen besturingssystemen.

Vanaf die datum is het voor die toestellen niet langer mogelijk om te communiceren met BlackBerry-servers en daardoor om ze te gebruiken, zegt BlackBerry. De datum ligt ver na de verkoop van de laatste BlackBerry 10-smartphones. "We hebben besloten om de diensten tot die tijd door te zetten als uitdrukking van dank aan onze loyale partners en klanten."

De einddatum geldt niet alleen voor BlackBerry's eigen besturingssystemen en desktopapplicaties Blend en Link, maar ook voor de consumentenversie van chatapp BBM. Tablet Playbook zal ook stoppen met communiceren met BlackBerry-servers.

Het Canadese bedrijf zegt niet hoeveel apparaten met de software er nog actief zijn. BlackBerry raadt die gebruikers aan een nieuw toestel te kopen. De aankondiging geldt niet voor Android-toestellen die uitkwamen onder het BlackBerry-merk. TCL bracht de KeyOne en Key2 uit, terwijl BlackBerry zelf de Priv heeft verkocht.

Uit den ouden doosch: videoreview van de BlackBerry Passport uit 2014

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-09-2020 • 21:16

90 Linkedin Whatsapp

Submitter: Indir

Reacties (90)

90
86
44
5
1
23
Wijzig sortering
Ai jammer, toevallig afgelopen weken nog mijn oude Passport van zolder gehaald als backup telefoon ivm kapot scherm op de iphone SE. Man wat ramt zo'n fysiek toetsenbord en BB os10 nog steeds prachtig door.
Door de gevlekte backlight vanwege een duik in een emmer automaatbakolie weet ik weer waarom ik hem ook alweer had vervangen.
Helaas alleen android 6.0 ondersteuning waardoor de bankier apps niet meer werken, verder eigenlijk nog prima in het dagelijks leven te gebruiken. Zelfs de navigatie functie vond ik altijd bovenaan staan qua routes. Emailen icm de Hub was weer een verademing.

De Passport, samen met de Bold 9700 en de 6310i staan op eenzame hoogte ten opzichte van de Android units.
Dus een OS, is afhankelijk van een server ergens om te blijven werken? wat?
De reden is MDM. Een BB gebruikte je vooral bedrijfsmatig en het bedrijf heeft dan controle over het bedrijfsprofiel op dat device. Maar daarvoor is dus communicatie nodig. Ik vermoed dat zonder die communicatie het profiel gewoon stopt met werken na een tijd.
Ik zou willen stellen dat constructies voor een "stay-live-mechanism" zoals dit niet toegestaan zouden moeten worden. Nu is het in dit geval nog wel redelijk en logisch, maar toch sneu, maar stel dat je een startup hebt die iets maakt maar na een jaar failliet is (ongeacht de reden). Als dan je gekochte product ineens niet meer werkt en de fabrikant is failliet, dan ben je mooi in de aap gelogeerd lijkt me.

Ik kan me nog goed het fiasco herinneren rondom Simcity, jaren geleden (waarbij DRM het "vereiste" dat de game met een server verbonden bleef). Een van de topmannen van EA noemde DRM een gefaalde, doodlopende strategie.
Ik zou dat niet willen stellen. Ik zou willen stellen dat de consument er wel van op de hoogte moet zijn, maar dat het een zeer waardevolle eigenschap kan zijn van een product.

Ik wil bijvoorbeeld niet dat als iemand mijn hardware steelt die daar dan gebruik van kan maken. En dan heb ik het niet over dataloss, ik wil gewoon niet dat mijn hardware waarde heeft voor een ander tot dat ik dat zeg.
Ik wil bijvoorbeeld niet dat als iemand mijn hardware steelt die daar dan gebruik van kan maken.
Je bedoelt een 'killswitch' op afstand? Dat werkt anders dan een stay-live-mechanism: als je killswitchfunctionaliteit verdwijnt, dan blijft je product nog (praktisch) volledig werken.
Nee dat is niet wat ik bedoel. Ik bedoel dat als een apparaat niet kan controleren dat het mag functioneren het niet moet functioneren.
Stel je hebt je toestel, "A" en een server, "B". B moet A (kunnen) controleren en zonodig uitschakelen.
In dat geval wordt het niet functioneren getriggerd doordat B een bepaalde reeks bits stuurt. Zo zie ik de functionaliteit voor me.
Mocht het zo zijn dat B actief A blijft controleren om te voorkomen dat A onbruikbaar wordt, bereik je hetzelfde aan de kant van A, alleen is het dan geen killswitch, maar een stay-alive-mechanism. En dat is, lijkt me, ongewenst. Mocht je communicatie uitvallen (ongeacht reden), dan zou dat kunnen betekenen dat je toestel onbruikbaar is. En dat is niet waarvoor we moeten willen betalen, enkele specifieke gebruikersscenario's uitgezonderd.
Voor mij is dat ongewenst. Tenzij client apparaat A bij server apparaat B kan controleren dat het mag functioneren moet het niet functioneren. Ik wil alleen bij positieve bevestiging een functionerend apparaat en anders niet.
Wel ironisch dat juist EA het heeft over gefaalde en doodlopende strategieën.
Op zich niet, ze proberen dingen uit en lijken er van te leren. Dat neem ik ze niet kwalijk. Wat ik ze wel kwalijk neem, is hun intentie: járenlang blijven ze methodes proberen die de speler, hun klant, niet wil.
Voorheen was het DRM, met het grote fiasco met SimCity. Nu is het met lootboxes en pay2win-constructies. Het spijt me, maar op papier zal het wel op korte termijn winst geven, maar ik vind het écht een nare gedachte. Ik vind het net zo erg als persoonlijke gegevens gebruiken om winst mee te maken. Ik vind het ook iets weghebben van diefstal. Het is absoluut niet hetzelfde, diefstal is strafbaar, maar het is ook iets wat we als maatschappij niet willen. Dit ook. We WILLEN het niet. Ik geloof niet dat er een enkele informatiebron is die dat tegenspreekt.

Daarom kies ik ervoor om games van EA te vermijden. Als ze een paar jaar op rij hun intenties weer op orde hebben, dan wil ik er wel weer mijn geld aan uitgeven. Ik vind het jammer dat er zo weinig mensen zijn die kritisch kijken naar wat ze kopen/gebruiken. Daarom zitten we ook met een Google, een Facebook en een Apple. Ze kunnen gewoon beter.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 29 september 2020 12:55]

maar stel dat je een startup hebt die iets maakt maar na een jaar failliet is (ongeacht de reden). Als dan je gekochte product ineens niet meer werkt en de fabrikant is failliet, dan ben je mooi in de aap gelogeerd lijkt me.
En dit gebeurd regelmatig met producten, zelfs producten van bedrijven die gewoon blijven bestaan. Stekker uit een server en software/hardware werkt niet meer.
Weet niet hoe zit met BB10, maar voor BB7 was/is dit nodig omdat alle internetverkeer langs de server van Blackberry ging. Klinkt raar in tijden van 4G/5G maar webpages werden gecomprimeerd op de server van BB waardoor je minder mobiele data verbruikte, en sneller browsde, in het 2G(en start van 3G) tijdperk.
Als ze die servers dus uitzetten, dan werkt de browser dus niet meer en is dus wel iets ingrijpender dan geen updates meer krijgen.
BB had verdere voordelen, end to end encryptie incl op hardware niveau. Verder had je admin de mogelijkheid de mobiel op afstand te locken cq te wipen en zo waren nog wel een tal van geweldige functies ver voordat andere dit deden.

Het is jammer dat dit stukje innovatie teloor is gegaan en dat met name RIM/Blackberry op een gegeven moment matige hardware zomaar accepteerde terwijl ze wel een premium in prijs verwachtten.
Ze hadden beter die techniek later optioneel kunnen maken, ook vanuit privacy oogpunt wat nu veel relevanter is dan het sparen van een paar KB’s. Dan hadden ze die servers ook al een paar jaar eerder uit kunnen zetten en blijven de telefoons gewoon werken.
Yet here we are.

In retrospect en vanaf de zijlijn is het natuurlijk makkelijk te oordelen, maar in dat stadium hebben ze duidelijk een andere optie gekozen.
Makkelijk gezegd allemaal achteraf. Blackberry Enterprise Server is een vrij oud product en mobile email en calendaring stond nog in de kinderschoenen. Blackberry was zowat de eerste die push-technology aanbood.
Die werken prima zonder internetverbinding, zelfs Windows 3.x en Debian 1.1 zal nog gewoon werken. Blackberry OS zal gewoon niet meer werken straks.
Wat? Mijn Windows Server 2003 machine functioneert nog prima.
Dat is natuurlijk flauwekul. De meeste functies zullen blijven werken (op beide door jou genoemde OS-en) alleen krijg je geen nieuwe functionaliteiten en security updates meer. Of het verstandig is ze te blijven gebruiken is wat anders maar ze blijven gewoon functioneel. Die indruk krijg ik BlackBerry-OS niet uit dit artikel. "Vanaf die datum is het voor die toestellen niet langer mogelijk om te communiceren met BlackBerry-servers en daardoor om ze te gebruiken" insinueert dat je er niets meer mee kunt.
Bedoel je 10.0.10240?
En wat is onbruikbaar? End-of-life betekent dat je geen updates meer krijgt tot je naar een nieuwere versie upgrade. Je zult vast gepushed worden om te upgraden, maar verder blijft het gewoon werken. Ik heb deze versie nog in een virtuele machine draaien, werkt prima.
Een ongepatchte Windows 10 (versie 1024) werkt maarliefst......... 14 dagen.
Bullshit, hij werkt prima voor basically altijd, je hebt geen internet nodig om windows te gebruiken. en bent daardoor ook niet afhankelijk van een update server..
Ik heb het getest. Een Windows 10 versie 1024 aan een publiek IP gehangen. Na 14 dagen was de machine al onbruikbaar. 0 dagen of 14 dagen, in beide gevallen is het OS praktisch onbruikbaar.
Ja welke idioot hangt er dan ook een ongepatchde windows aan het internet.. de updates zijn ervoor om te voorkomen dat elke scriptkiddie IP ranges kan scannen en je PC kunnen overnemen/volladen met virussen

En om het argument nog te versterken,
Je kan nog prima Windows 95/98/2000/XP/Vista runnen, zelfs Windows 3.1 als je het echt wilt, ookal zijn de servers al lang down.

Veiligheid in betrekking tot internet is een compleet ander onderwerp, geen enkel device dat hangt aan het internet is oneindig lang veilig.. Elk device op aarde die atm aan het internet hangt is over 50+ jaar makkelijk te kraken (mits ze niet constant geupdate worden). Kijk bijv naar de Spectre/Meltdown exploits op intel CPU's, als je je hardware niet update ben je er simpelweg gewoon kwetsbaar voor.
Symbian is net zo onbruikbaar. Behalve bellen en smsen kun je er niks meer mee.
Dit klopt niet, mijn Nokia E71 werkt nog gewoon, was tot voor kort mijn backup telefoon. 2 Jaar geleden ook nog gewoon originele Nokia accu voor aangeschaft.
Dus je kunt ovi maps updaten. Whatsapprn. Nokia radio gebruiken etc. Nee totaal onbruikbaar
Een BlackBerry is/was altijd vrij server-oriented ingericht. De rendering van jpegs gebeurde bijvoorbeeld server-side. Voordeel is dat de client niet veel kon overkomen (dus de client is behoorlijk veilig), maar dat bij elke weakeness van rendering-engines je server geljk nat ging (is niet zo handig, zeker omdat hij vaak vrij veregaande rechten op de Exchange/AD nodig had).

Kan me wel voorstellen dat mensen het device gaan missen.
Voor fans van de Blackberry Passport. Er bestaat een moderne kopie van die telefoon die Android 9 draait: Unihertz Titan. Ik kan hem sterk aanbevelen (gebruik hem sinds hij uit is). Het is de enige moderne Android telefoon met een toetsenbord na de Blackberry KEY2 (Android 8.1).
En ik zou 'm juist sterk afraden. Het is totaal geen kopie, de passport was elegant een bijzondere verschijning die ook nog eens veilig was, de titan is een misbaksel dat als bouwvakkers telefoon wordt verkocht maar daar eigenlijk te kwetsbaar voor is. Oh, en ze maken gebruik van een updater die in het verleden al twee keer is betrapt op het doorspelen van privégegevens, maar ze beloven nu écht dat niet meer te doen :')
Heb je daar meer info over? Ik was aan het denken een Unihertz Jelly 2 te kopen maar dit klinkt niet zo fraai.
https://blog.malwarebytes...monday-adups-old-and-new/

https://blog.malwarebytes...-adups-fwupgradeprovider/

Als je op de facebook groep kijkt van Unihertz Titan (daar doen ze namelijk hun aankondigingen van updates e.d.) dan zijn er legio mensen die hun toestel bewust en onbewust nat hebben gekregen, en daardoor verschillende dingen stuk gaan. Met name toetsenbord en camera, het scherm wil ook nog wel eens schade krijgen.
Gaaf ding, bedankt voor de tip.
En wanneer was die verkoopdatum (en introductiedatum) dan, @arnoudwokke ?

Als dit inderdaad vele jaren later is, is het inderdaad een mooie geste. Toch heb ik gevoelsmatig altijd wel moeite met zo'n planned obsolescence. Het is hoe je het went of keer een bijdrage aan de enorme berg afval.

Ik snap dat de ontwikkelingen enorm snel gaan en de nieuwe generatie apparatuur de oude ook daadwerkelijk overbodig kan maken. Maar je zou toch zeggen dat er qua hardware nog veel meer uit te halen zou moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 28 september 2020 21:21]

Als dit inderdaad vele jaren later is, is het inderdaad een mooie geste. Toch heb ik gevoelsmatig altijd wel moeite met zo'n planned obsolescence. Het is hoe je het went of keer een bijdrage aan de enorme berg afval.
Het overeind houden van een nauwelijks gebruikte infrastructuur is natuurlijk ook niet per se milieuvriendelijk.

Maar ik ben het wel met je eens. Het is raar dat de telefoons kennelijk helemaal onbruikbaar worden. Je zou verwachten dat tenminste bellen en sms'en mogelijk blijven.
Indien je het persbericht van BlackBerry zelf gaat lezen dan kan je ontdekken dat de toestellen nog steeds normaal zullen werken, maar dan zonder de BlackBerry diensten.
En dan gaan ze over op een andere infrastructuur. Niet echt een argument lijkt me.
Het is raar dat de telefoons kennelijk helemaal onbruikbaar worden.
En het lijkt me ook sterk. Ik heb jarenlang een blackberry zonder internetverbinding gebruikt omdat ik €17/maand veel te duur vond voor het speciale internetpakket dat Blackberry vereiste. Het was een fijne telefoon voor sms en bellen, meer hadden we in die tijd niet nodig. Ik betwijfel of die telefoon ooit met de besproken server heeft gecommuniceerd.
De laatste BlackBerry OS10 devices zijn gemaakt in 2015, en de meeste services werkten tot in 2019. Nu stopt het volledig voor alle online services in 2022. Niet slecht, al is het OS eigenlijk al niet meer echt fijn te gebruiken sinds 2018 wegens het stoppen van updates.

Toch een van mijn favoriete telefoons geweest, de Z30. <3

[Reactie gewijzigd door KrazyJay op 28 september 2020 21:28]

Ik vind het ook erg jammer.

Heb zelf maar één BB gehad: de Z10. Maar wat een heerlijk toestel was dat zeg. De gestures werkten (en werken) beter dan welk OS ook, veel intuitiever. De BB hub was echt een verademing, en die werkte stukken beter dan dat gedrocht wat ze er nu voor gebruiken op Android.

Echt jammer dat het eigenlijk puur bedoeld was voor zakelijk gebruik. Als ze veel eerder hadden ingezet op de consument was het een goede concurrent geweest voor Android en iOS.

Heb zelf nu nog een telefoon liggen met Sailfish X, ook mooie dingen er in, maar de gestures werken lang niet zo goed en intuitief als op de BB Z10.

Zou mooi zijn als ze BB OS10 opensource zouden maken, daar valt pas goed op verder te bouwen!
Dit heeft niks, maar ook echt helemaal niks, te maken met planned obsolescence.

De Blackberry Leap was trouwens de laatste telefoon die op hun eigen OS draaide. Kwam uit in 2015 en was te koop tot 2017. Maar in 2015 was al duidelijk dat ze gingen stoppen met hun OS. Niet veel later kwam hun eerste telefoon uit gebaseerd op Android. Niemand had destijds verwacht dat ze hun OS nog zo lang zouden ondersteunen.

Eigenlijk dezelfde fout die Microsoft heeft gemaakt qua de mobiele markt, niet mee ontwikkelen met de markt. Ooit was Blackberry de enigste echte smartphone. Ik denk nog graag terug aan mijn Bold. Maar toen in 2007 (denk ik) de iPhone kwam en later de grote golf Android smartphones was het einde in zicht.
Toch heb ik gevoelsmatig altijd wel moeite met zo'n planned obsolescence.
Dit is geen planned obsolescence, want ze verkopen hiermee geen nieuwe toestellen, omdat ze geen toestellen meer maken. De laatste telefoon die op deze servers werkte stamt uit 2011(!). Dikke duim dat ze dit nog zo lang hebben ondersteund! Dat doet niemand ze na.
Dit is geen planned obsolescence, want ze verkopen hiermee geen nieuwe toestellen, omdat ze geen toestellen meer maken.
Is het enkel planned obsolescence als je zelf niets meer maakt? Want stel nou dat ik eerst de intentie had om wel nieuwe telefoons te maken? Het feit dat ik dat door marktomstandigheden (lees: bijna geen hond kocht m'n telefoons nog.) maar ben gestopt met het maken van smartphones, wil niet zeggen dat het eerdere design van mijn telefoons geen ingebakken planned obsolescence hadden. ;)

Als ik een lamp ontwikkel die na 2 jaar gegarandeerd verrot gaat zodat klanten een nieuwe kopen, en ik stop opeens met het fabriceren van lampen: dan is die 2 jarige PO toch écht gewoon planned obsolescence; en dat ik gestopt ben doet daar weinig aan af. :P

Verder inderdaad top dat ze het nog jaren in de lucht hebben gehouden hoor, daar niet van. :)
Ik had wel liever gezien dat ze de toestellen dan een udpate gaven om het los te koppelen zodat je er toch meer door kan werken. Dat zou ik Apple ook graag zien doen met hun activatie servers.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 september 2020 05:10]

Ik denk dat de trackrecord van Blackberry wel genoeg zegt. De service is vanaf het eerste toestel in 1999 tot jaren na de laatste toestel online geweest, 22 jaar als het ermee stopt. Om nou Blackberry te beschuldigen van planned obsolescence vind ik wel zwak. Blackberry is gewoon in eerste instantie van grond af aan als zakelijk toestel ontworpen dat hoort te werken met MDM, by design end daar kies je voor. Maandelijks betalen, kosten/inkomsten van de toestel zelf was gewoon bijzaak en niet belangrijk. Ik werkte toendertijd bij een provider en als je toestel kapot ging kreeg je van Blackberry altijd gewoon een nieuwe of het je eigen schuld was maakte niet uit, het ging hun alleen maar om dat je abonnee bleef. Het zit in de naam "planned obsolescence", maar het was absoluut niet de planning van BB om ermee te stoppen, ze hebben ondanks al die tegenslagen toch altijd ermee proberen door te gaan en zelfs nadat het gefaald is, alsnog de service jarenlang laten draaien.

Je voorbeelden zijn leuk, maar niet van toepassing op Blackberry :) Ik heb er nog 3 of 4 als ik goed zoek liggen hier, kan er nog altijd mee bellen en smsen, apps had je toch al niet meer en internetten wil je niet meer op die oude apparaten.
Oh ik weet ook niet of BB aan planned obsolescence deed of niet; het ging mij er meer om dat je zo stellig zei dat het geen PO kán zijn als een bedrijf stopt met de verkoop van het product. :P
Oh nee dan heb je me verkeerd begrepen, het gaat mij nu puur over Blackberry. Anders heb je gelijk natuurlijk heel veel die dat op die manier doen.
De telefoon stamt uit 2011, maar hoe lang is deze nog verkocht? Want vaak wordt het einde van de support bepaald op basis van verschijningsdatum, maar dat betekent dat mensen die een ouder device kopen minder lang support krijgen.
Laten we gek doen en zeggen dat het toestel 5 jaar lang is verkocht, heb je alsnog 5 jaar na laatste verkoop nog service. Hoeveel mensen doen er meer dan 5 jaar met hun toestel tegenwoordig? Ze hebben gewoon idioot lang service geboden.
Dit klopt niet, ik heb mijn BB Q10 in 2016 aangeschaft en gebruikt tot ong. 2 maanden geleden. Blijf het toestel nog gewoon bewaren als bacup, alleen telefonie/SMS is dan prima.

Edit: Oops, was reaktie op rk04u.

[Reactie gewijzigd door jsnl op 29 september 2020 10:56]

BlackBerry q10 2013, January. Released 2013, April.


Toch wel
9 jaar.
Toch heb ik gevoelsmatig altijd wel moeite met zo'n planned obsolescence.
Het heeft ook wel voordelen. Je hoeft dan niet nog velen jaren een totaal verouderd systeem in de lucht te houden, omdat er nog 10 mensen ergens het gebruiken. Neem b.v. analoge kabel TV. Dat heeft men in weet niet hoe lang nog in de lucht moeten houden omdat er mogelijk nog een handjevol mensen volledig antieke TVs zou hebben staan en niet zou snappen hoe een TV van deze tijd werkt.

Zo'n analoog systeem in de lucht houden kost ook energie, tijd, en drukt in dit geval kostbare bandbreedte weg voor de miljoenen andere gebruikers.
tja - maar de apparatuur die het gebruikte kostte ook energie/materiaal. En dat spul kan dan ook op de hoop. En hoeveel is een handjevol?
Ik ben voor verbetering hoor, daar niet van. Maar enige tijd downwards compatible is toch wel gewenst. En hoe groter de install-base, hoe langer deze tijd.
Maar enige tijd downwards compatible is toch wel gewenst. En hoe groter de install-base, hoe langer deze tijd.
Enige tijd is okay, maar niet tot in het bijna oneindige. Ik vind Apple dit best mooi doen b.v.

OS X was destijds nog even compatible met OS 9, maar daarna was het dus vrij snel afgelopen ermee. De 100 gebruikers die nog een OS 9 app draaide waren even boos en dreigde over te stappen op Windows.

Zelfde met de PPC emulatie (Rosetta). Bleef nog even een poosje draaien, maar toen was het toch echt over. Ook toen weer, 100 boze mensen die naar Windows zouden overstappen uit wraak. Met 32 bits apps, zelfde verhaal. Iets langere transitie, maar ook daar ging de stekker er uit. Rapper dan bij de concurrenten, en ja, die zelfde 100 mensen werden weer boos en dreigde ook toen weer naar Windows over te stappen.

Het resultaat is nu wel dat macOS een redelijk clean OS is, zonder dat het allemaal meuk uit 2000, 2004, 2007 en 2013 meezeult.
Ik heb al jaren geen TV meer, mis het eigenlijk nooit.
Mocht ik wel weer TV willen kijken was voor mij analoge TV prima hoor, er komt nu niet bepaald iets op dat ding wat beter beeld vereist...
Als dit inderdaad vele jaren later is, is het inderdaad een mooie geste. Toch heb ik gevoelsmatig altijd wel moeite met zo'n planned obsolescence. Het is hoe je het went of keer een bijdrage aan de enorme berg afval.
Als het echt planned obsolescence was, had de hardware er waarschijnlijk veel eerder mee opgehouden. DIt is zo'n moment waarop een bedrijf zich afvraagt waarom ze nog servers runnen voor een product waar ze al bijna een decennium geen winst meer mee gemaakt hebben.
Niks mis mee. Heb echt al jaren niemand met een BlackBerry zien rond lopen!
In Indonesië loop bijna iedereen met een BlackBerry nog.. toch best zonde
Ik ben jaarlijks in Indonesië (vrouw is Indonesisch) en heb daar sinds 2013 niemand met een blackberry gezien. Ze zullen er vast nog zijn maar het is echt geen mainstream telefoon meer. Men gebruikt daar wel nog aardig wat BBM maar ook dat wordt steeds minder.

Wel is het zo dat men in Indonesië vaak met een ouder toestel loopt. Niet iedereen kan het zich veroorloven om en nieuwe telefoon te kopen. Dus dat iemand nog een BB gebruikt om toch bereikbaar te kunnen kan ik best inkomen en dat zal ook blijven werken.
BBM werd veel gebruikt in Indonesië ja. Maar het is toch echt Android wat bijna de gehele markt in handen heeft.
In Indonesia lopen veel mensen met Oppo en Vivo. Die zijn daar megapopuair. Natuurlijk ook wel gewoon Xiaomi en de goedkope Samsung modellen.
Nog 0.02% Blackberry in Indonesia: https://www.statista.com/...ing-systems-in-indonesia/

Android marktleider met ruim 92%
Kijk eens naar alloo en de wegpolitie. Die vrouwelijke politieagente met ongeluk in Kennedy tunnel had volgens mij een blackberry vast als diensttelefoon
Ik heb er altijd 1 bij.
In Nederland niet nee. Maar in het buitenland zie ik nog heel veel mensen met een BlackBerry. In Suriname bijvoorbeeld loopt het halve land er nog mee.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 28 september 2020 21:29]

Niet iedereen wil een nieuwe telefoon kopen. Sommige mensen zijn nog tevreden met hun huidige toestel en kopen daarom geen nieuwe, of hebben toch het budget er niet voor, etc.

Er zijn genoeg redenen dat een telefoon nog wordt gebruikt
Een Ferrari kost ook geen drol vergeleken met een gouden Bugatti!
Erg spijtig dat het niet een plaatsje heeft weten te verwerven tussen de andere mobiele besturingssystemen.
Het is spijtig maar waar ze de plank misgeslagen hebben is om het OS voor zichzelf te houden. Genoeg bedrijven die een licentie op het OS wilde hebben, onder andere vanwege de beveiliging.
Apple heeft hetzelfde gedaan en was succesvol. Het is altijd moeilijk te zeggen welke strategie werkt.
Apple verkoopt ook meer dan alleen telefoons en software, dat speelt ook mee.
Erg spijtig dat het niet een plaatsje heeft weten te verwerven tussen de andere mobiele besturingssystemen.
Die hadden ze, zo'n 15 jaar geleden. Ik weet nog heel goed dat bij Microsoft BB "enemy number one" was (Steva Ballmer tijdperk, toen kon dat nog). Toen waren ze groot en machtig, net als Nokia met Symbian. Ingehaald door HTC die Googles Android naar binnen wilde duwen. Dit is een markt waarin je binnen een paar jaar vergeten kan worden.
Toch blijft het zonde... het best leuk zijn als ze een nieuw BB OS zouden maken puur om dit te blijven door ontwikkelen voor als ze het een keer nodig hebben.
Of de mogelijkheid bieden er een ander OS op te zetten.
Ah de BlackBerry Playbook, wat een mooi apparaatje was dat.
Erg betaalbaar, veel opslag, mogelijkheid om Android-apps en -games te gebruiken, heerlijk.
Aan alle mooie verhaaltjes komt er nu eenmaal een eind. Ik zal de tijd niet vergeten dat een BlackBerry bezitten een statussymbool was. Ze hebben de verkeerde koers gekozen en dienen nu hoofdzakelijk als voorbeeld van hoe innovatie bedrijven kan doen instorten, naast dan het beperkte cliënteel dat nog vast houdt aan het merk.
Toevallig nog enkele dagen geleden voor de nostalgie mijn oude Bold 9780 weer even opgeladen en aangezet. Jammer dat door deze actie de toestellen onbruikbaar worden. Jammer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee