RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Horecaondernemers straat op tegen coronamaatregelen Frankrijk: 'Ik wil gewoon werken'

Een betoging van horecaondernemers in Marseille. Beeld © AFP

Onvrede in Frankrijk. Want hoewel het aantal coronabesmettingen maar blijft stijgen, neemt het begrip voor nieuwe maatregelen juist af. Zo verzetten inwoners van Marseille, de tweede grootste stad van Frankrijk, zich tegen het verplicht sluiten van alle cafés en restaurants.

"We kunnen niet tolereren wat er nu gebeurt", zegt een van de woedende horecaondernemers tegen de Franse nieuwszender BFM. "Ik wil geen steun maar gewoon werken."

Ze moeten, net als in de nabijgelegen stad Aix-en-Provence, van de landelijke regering de deuren verplicht twee weken lang sluiten. Een Parijse noodgreep in de hoop het coronavirus onder controle te krijgen.

Straat op

Maar in Marseille is er vooral onbegrip en verzet. Horecaondernemers gaan daarom ook vandaag weer de de straat op. "Tijdens de vakantie kwam iedereen op onze terrassen zitten en was er niks aan de hand. En nu iedereen weg is zorgen wij zogezegd voor alle problemen", klinkt het.

Die noodkreet hoeft volgens correspondent Stefan de Vries niet te rekenen op gehoor vanuit de hoofdstad. "Het zit niet bepaald in het Franse DNA om te overleggen", aldus de Frankrijk-verslaggever. "Welk stukje Frankrijk het ook betreft, Parijs beslist. Sterker nog, president Macron beslist."

'Over de piek heen'

Ook in de hoofdstad zelf worden regels aangescherpt. In de stad en gemeente Parijs moeten restaurants en bars om 22.00 uur 's avonds sluiten. Verder zijn bijeenkomsten van meer dan 10 personen in het openbaar niet meer toegestaan en moeten fitnessclubs voorlopig helemaal dicht.

Coronavirus in Frankrijk

Frankrijk staat al een tijdje op scherp. De tweede coronagolf beweegt zich al wekenlang over het land. Met in de afgelopen week dagelijks minstens 10 duizend nieuwe besmettingen. In totaal zijn er 31.727 mensen overleden aan het virus.

De zorgen over de situatie in Parijs en Marseille zijn nog een stuk groter. Omgerekend zijn er in die zuidelijke regio 210 besmettingen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn er op dit moment 194 besmettingen per 100.000 inwoners.

De regels stuiten op verzet. En niet alleen van de horeca. Zo sprak Michèle Rubirola, de burgemeester van Marseille, zich al meerdere keren uit tegen maatregelen bedacht door de landelijke overheid.

Volgens Rubirola, zelf arts, gaat het na een recente opleving van het virus juist weer de goede kant op. In een tweet wil ze de Franse minister van Volksgezondheid laten zien dat haar stad al over de piek van de nieuwe coronagolf heen is.

Gewoon weer open

Ze is niet de enige politicus die de landelijke beleidsmakers bekritiseert. Zo zeggen zelfs lokale partijgenoten van president Macron niet achter de maatregelen te staan. "Terwijl je in het begin van de coronacrisis zag dat de maatregelen en zelfs de vergaande lockdown wel werden geaccepteerd", aldus De Vries.

Maar dat lijkt inmiddels een hele tijd geleden. In Marseille voelen ondernemers en inwoners zich gesteund door de kritiek van hun burgemeester op het landelijke beleid. En dus openen meerdere horecaondernemers gewoon de deuren. Handhaving lijkt nog niet aan de orde.

"Ik ga proberen mijn voorraad mosselen nog te verkopen", aldus een van de restauranthouders. "Ik zie het wel of de politie langskomt en of het openen van mijn restaurant consequenties zal hebben."

Duivels dilemma

De banen liggen volgens De Vries momenteel niet bepaald voor het oprapen in Frankrijk. "Nog voor de hele crisis stond de Franse werkloosheid al op 8,4 procent. Terwijl die in Nederland op dit moment, dus middenin de crisis, op 4,6 procent ligt."

In Frankrijk wordt er voor het eind van dit jaar rekening gehouden met een toename van de werkloosheid richting de 18 of zelfs 19 procent. "Die economische zorgen maken van elke maatregel die de regering van Macron neemt een duivels dilemma."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse regio's bij grootste coronahaarden West-Europa