RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Unicum in cao: thuiswerkvergoeding voor ambtenaren

Beeld © iStock

Thuiswerken kost de hardwerkende ambtenaar klauwen met geld. Het wc-papier gaat er als een malle doorheen, net als de koffie en de elektriciteitsrekening loopt op. Daarom hebben vakbonden een thuiswerkvergoeding van 363 euro uitonderhandeld voor rijksambtenaren.

Het gaat om de cao die van 1 juli tot eind december loopt. Er zijn ook afspraken gemaakt over extra loon, een eenmalige uitkering, geboorteverlof en een fietsenplan.

Het is de eerste keer dat over een thuiswerkvergoeding afspraken in de cao gemaakt zijn. "We gaan uit van de berekening van het Nibud", zegt een woordvoerder van FNV.

Thuiswerken kost gemiddeld 2 euro per dag per persoon extra, berekende het instituut voor budgetvoorlichting eerder. Dat is 43,30 euro per maand, bij een 40-urige werkweek.

Voor de ambtenaren komt dat bedrag iets lager uit, omdat hun werkweek 36 uur is. Ze krijgen de vergoeding eenmalig voor de periode van maart tot met december van dit jaar. In totaal komt de vergoeding uit op 363 euro per werknemer.

Wie zes kopjes koffie of thee per dag drinkt, is daar volgens het Nibud 70 cent voor kwijt. Onze werkplek warm stoken op koude dagen kost nog eens 1,20 euro aan gas. Voor electriciteitsverbruik wordt 0,04 cent gerekend, voor water 0,02 cent, toiletpapier kost 0,025 euro en afschrijving aan je stoel en bureau doet 0,01 eurocent per dag.

Eenmalige uitkering

De ambtenaren kunnen verder rekenen op een eenmalige uitkering van 225 euro. Ook krijgen ze een loonsverhoging van 0,7 procent per 1 juli 2020. Dat lijkt weinig, omdat de bonden volgend jaar inzetten op een verhoging van 5 procent voor vitale en goedlopende sectoren.

"Maar over het eerste half jaar van 2020 hebben de rijksambtenaren ook al 2 procent loonsverhoging gekregen. In totaal is het dus 2,7 procent", zegt FNV-bestuurder Marco Ouwehand. "Het is moeilijk onderhandelen in coronatijd."

Hij gaat er echter nog steeds vanuit dat 5 procent volgend jaar haalbaar is. "We verlagen de looneis niet. Leg mij maar eens uit waarom zo'n verhoging niet zou kunnen."

Fietsenplan

De onderhandelaars zijn verder tevreden over de aanvullende voorwaarden over een fietsenplan, waarbij werknemers 500 euro mogen spenderen aan een fiets. Ook zijn er in de cao nu afspraken gemaakt over een fietsenleaseplan, iets wat eerder al door het kabinet was bepaald. Per 1 januari 2020 betalen fietsers die een fiets ter beschikking krijgen via hun werk, jaarlijks 7 procent bijtelling. 

Jonge ouders komen er ook beter vanaf. Het volledige loon van de partner wordt maximaal 5 weken doorbetaald. Dat was 70 procent, maar de overheid neemt nu de aanvullende dertig procent voor haar rekening.

De cao geldt voor 120.000 werknemers en wordt vaak gezien als voorbeeld voor andere cao's.