Europese Commissie keurt gezamenlijke streamingdienst van Telenet en DPG goed

De Europese Commissie heeft het plan van provider Telenet en mediabedrijf DPG Media om gezamenlijk een streamingdienst te beginnen onvoorwaardelijk goedgekeurd. De Commissie keek of de samenwerking concurrentie zou schaden.

De nieuwe joint-venture voor videostreaming begint 1 september en de dienst krijgt de naam Streamz, zegt Telenet. De site is al online. Met de streamingdienst willen beide Belgische bedrijven een lokale concurrent worden voor internationale partijen als Netflix en Disney+.

Op de streamingdienst moeten Vlaamse en internationale films en series te zien zijn. Informatie over prijzen en abonnementen voor de dienst zijn er nog niet. DPG en Telenet lieten in februari weten de dienst te willen beginnen. De Europese Commissie onderzocht of beide bedrijven met een joint-venture concurrentie niet zouden schaden. Woensdag kwam de goedkeuring van de commissie en daar zitten volgens beide bedrijven geen voorwaarden aan verbonden.

Wat het aanbod betreft zullen de bedrijven waarschijnlijk vooral putten uit de content die ze al aanbieden en de mediabedrijven die ze bezitten. DPG Media, het moederbedrijf van bijvoorbeeld het AD, de Volkskrant, Trouw en Tweakers, bezit in Vlaanderen onder meer de commerciële televisiezender VTM en kwam eerder al met VTM GO, een dienst waarop veel Vlaamse programma's en ook exclusieve internationale series te zien zijn.

Telenet nam in 2018 De Vijver Media over, waarmee de provider eigenaar werd van de commerciële tv-zenders Vier, Vijf en Zes, het mediabedrijf SBS Belgium en het productiehuis Woestijnvis. Verder heeft het bedrijf zijn diensten Play en Play More, die door het bedrijf als de Vlaamse Netflix worden gepresenteerd. Deze betaalde dienst is beschikbaar voor de ruim 400.000 klanten van Telenet en biedt onder meer content aan van HBO. De twee bedrijven zeggen open te staan voor een samenwerking met andere contentleveranciers uit Vlaanderen, waaronder de VRT.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-08-2020 • 18:31

78 Linkedin Whatsapp

Submitter: stijn014

Reacties (78)

78
76
35
2
0
20
Wijzig sortering
Los van de inhoud van de dienst: Streamz? Met een z, serieus? Doet een beetje denken aan de namen die eind jaren 90 / begin jaren 2000 aan van alles en nog wat werd gegeven om het jong te doen lijken.
"Hoe kunnen we een jong imago uitstralen?"
"Laten we een s vervangen door een Z!"

Enige wat nog mist is de driedubbele Z op het eind en een omgekeerde S aan het begin van het woord :*)
Zo ff die naam ge-instagibd :)
Wat me dan weer doet denken aan een radiopromo uit die tijd voor een nieuw programma dat kennelijk JUIZE heette ofzo. De promo werd uitgesproken als: Jews, met een Z. Dat daar nooit iemand over gevallen is...
Ik vraag mij af of deze dienst wel levensvatbaar is.
VTM heeft Stievie geprobeerd als alternatief voor een tv abonnement maar dat is niet bepaald een succes geworden.

Nu proberen ze hetzelfde met maar een paar verschillen:
  • Ironisch genoeg zonder de populairste Belgische zender één
  • Met Belgische films (waarvan je de goede op 2 handen kan tellen)
  • Het Telenet Play aanbod (voornamelijk gewoon HBO)
Laat me raden, ze gaan er €11.95 voor vragen (dezelfde prijs als Telenet Play nu kost). Misschien zelfs meer, want je krijgt er tenslotte ook die 10 Belgische films bij ;)

Ik kan alleen maar hopen dat ze met dit niet gaan snijden in hun gratis aanbod. Vier (en al de rest van Telenet) blinkt nu al niet echt uit van toegankelijkheid voor mensen geen die klassiek tv abonnement hebt. Als ze datgene dat ze nu hebben achter deze betaalmuur zetten dan maken ze hun nog minder populair.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 12 augustus 2020 19:15]

Ik vraag mij af of deze dienst wel levensvatbaar is.
Ik denk het wel.
Bij ons Vlamingen/Belgen vind ik het spreekwoord "wat de boer niet kent, dat vreet hij niet" goed passen: Wij zijn over het algemeen vrij conservatief in het veranderen van leverancier voor zowat alles. Elektriciteit, water, gas, telecom,.. we blijven graag bij het oude vertrouwde zolang er niets misgaat en dat mag gerust een centje kosten.
Niet geheel onbegrijpelijk want nieuwe diensten en kleine providers kunnen plots verdwijnen (Bhaalu, snow, dommel, stievie zelf,...)

Nieuwe zaken zoals streaming, casten, netflix, stievie,.. komen hier dan ook moeizaam van de grond want dat is iets onbekend en dat vertrouwen we niet zo en je moet moeite doen om te begrijpen hoe het werkt en misschien wel hardware aanschaffen. Maar als het van de vertrouwde provider komt, is de drempel plots veel lager. Zeker als die provider voor alles zorgt en de meerkost met een vingerknip gewoon bij het abonnement toegevoegd word.

Om een lang verhaal kort te maken: 9/10 mensen slikken gewoon wat de grote providers hen toestoppen en stellen verder weinig vragen. Oh, en er is ook nog iets met limieten in België waardoor veel klanten sowieso uit de boot vallen voor streaming, daar waar de grote providers hier gewoon zero rating voor kunnen toepassen.
Eens dat we conservatiever zijn maar Netflix is juist wel bekend en gebruikt. Er zit ook een mooie integratie in mijn telenet tv box. Dus daar moeten ze wel tegen concureren.
Ik heb zelf geen interesse in de meeste Vlaamse series of films. Mijn vrouw dan weer wel. Dus er zal wel een afzetmarkt zijn, alleen zie ik het meer op een aanvulling dan een concurrent van een Netflix.
Ben ik niet (meer) mee akkoord.
Wij Vlamingen zijn lange tijd zeer conservatief geweest in verandering, maar de laatste jaren veranderen we massaal van energieleverancier, telecom, televisie en is Netflix een volwaardige concurrent van televisie geworden.

We zijn ons vooral bewuster geworden dat het vaak goedkoper kan voor dezelfde kwaliteit.
Denk dat het meer met de jongere generatie te maken heeft die er meer voor open staat.

Op bijna alle gebieden loopt men in België achter.
Neem marktplaats of 2dehands.be. Zelf al zijn er minder Belgen, het aanbod is maar een fractie, het komt de laatste jaren wel op gang hoor.
Moet je naar de Autokeuring in België, staat de massa nog steeds in de rij om 7 uur te wachten. Je kan ook gewoon een afspraak via internet maken, veel mensen weten dat niet eens.
Webshop, daar hebben veel Belgische bedrijven ook de boot gemist. Kijk ik hier even in de postnl bestelwagen in België, bol.com coolblue.
Waar we in Nederland al een kaalslag hebben gehad in lokale bedrijven die tv's wasmachines verkopen bouwen sommige hier gewoon nog nieuw, niet realiserende dat internet hier hard bezig is en ze het over een paar jaar echt moeilijk krijgen.
Werkspot.nl populair in Nederland, in België moet je echt zelf iemand vinden waarbij de prijzen dan nog een heel stuk hoger liggen.

Het bewustzijn komt langzaam maar hier in België loopt de massa toch echt achter en het verhaaltje mijn buurman heeft het daar en daar gekocht dan doe ik het ook werkt vaak nog steeds zo, zonder echt naar de prijs te kijken.

Maar ja heel langzaam worden mensen bewuster, met nadruk op langzaam en vooral de jongere generatie. Maar het zal nog een tijdje duren.
Eerst en vooral, dit is uit eigen omgeving, en kan dus fout zijn, maar is hoe ik het ervaar als Belg.

2ehands: houden we niet van. Waarom doet iemand iets goed werkend weg? Te hoog risico zonder garantie. Vaak nog voor 90% van de nieuw prijs, kopen we het wel nieuw...
Autokeuring een half jaar geleden op afspraak gedaan. Iedereen zonder afspraak reed mij voorbij. Blijkbaar was er maar 1 van de 6 banen voor afspraak en die had net zijn koffiepauze...
Verzendkosten in België zijn hoog, en de post is traag. We hebben helaas grote buitenlandse webshops met goede deals met leveranciers nodig om dit aan te bieden, kleine beginners zijn te duur door deze kosten, en kunnen niet groeien. Laat staan de (algemeen) goede support van een bol of Coolblue die groot genoeg zijn hier meerdere mensen (24/7?) op te zetten. En ik zie ook nog graag wat ik koop. Ongeacht reviews, hoe is het beeld van de tv echt? Heb ik voor mijn gebruik genoeg plaats in de koelkast? ...
Werkspot.nl ken ik niet, maar ik denk een "klusjesman" dienst waar je iets post en bedrijven jou contacteren? Wanneer ik "mijn mannetje" voor verwarming, waterleiding, elektriciteit, ... bel, moet ik ofwel meerdere weken wachten, of komt hij voor dringende zaken savonds (aan spoed tarief). Die zijn elke dag van 6.00 tot 21.00 bezig. Dus wie gaat er reageren op mijn aanvraag? Degene zonder werk. Dus "prutsers" die niemand wilt, mensen die niet flexibel zijn (bij een lek moeten ze dezelfde dag komen of ik zoek een ander), of super duur. Ik ga ook niet eten bij een leeg restaurant, daar scheelt iets, net als bij een vakman die kan zoeken naar klusjes...
Conservatief op het gebied van leverancierswissel voor elektriciteit en gas ? Vroeger was dit misschien zo maar vandaag de dag wisselen best veel mensen van leverancier. Cijfers :
https://www.vreg.be/nl/aa...t-van-leverancier-wisselt
Voor waterverdeling is er geen vrije markt en voor telecom kan men spreken van een duopolie dus de vrije markt kan hier nog een zetje gebruiken. De groep mensen die totaal niet van leverancier wisselt zijn volgens mij niet direct de mensen die spontaan een abonnement op een streamingdienst nemen.
Deze kijken gewoon live TV en weten zelfs amper hoe hun decoder werkt.
Wij zijn over het algemeen vrij conservatief in het veranderen van leverancier voor zowat alles. Elektriciteit, water, gas, telecom.
Dat komt dan ook omdat het niks uitmaakt waar je gaat in belgen land te veel betaal je toch.
Nieuwe zaken zoals streaming, casten, netflix, stievie,
Netflix vergelijken met stevie dat zoals een dagblad handelaar vergelijken met uitgever.
En als je moet vertrouwen op zero rating om je spul aan de man te krijgen dan ben je niet goed bezich.
Het gaat fail worden zoals de rest van hun projectjes doel publiek is toch iets te slim geworden volgens mij.
Daar bij stel mij dan de vraag of telenet eigenlijk niet beter zou investeren in deftig netwerk tegen normale prijzen in plaats van deze droom projecten die we als klant allemaal mee mogen betalen.
Toch niet meer van deze tijd rode uurjtes voor downloaden en groene uurtjes.

[Reactie gewijzigd door Exitz op 13 augustus 2020 09:08]

Ik heb zo'n vermoeden dat je 50+'er bent, want ik volg je statement wel voor 50+ belgen, de "jongere" Belgen zijn lang zo verlegen niet meer om eens over te stappen.
Nee, geen 50+er hier, en mijn reactie is deels gebaseerd op wat ik ook bij jongeren nog steeds zie.
Ik was er zelf ook van verbaasd hoor hoeveel nestverlaters, jonge twintigers dus, gewoon hetzelfde nemen wat ze in het ouderlijke huis kenden want:
  • Het werkte thuis goed en dus moet ik toch niet teveel nadenken over wat ik wil.
  • Het is zeer gemakkelijk en je hebt meteen alles (de grote jongens hebben quadruple play formules en dus 1 factuur).
  • Bij dezelfde provider als thuis bellen we gratis naar elkaar.
  • ...
Ook onder jongeren is er een enorm grote groep die de alternatieven niet kennen en/of het simpelweg niet kan schelen. Bij het gros van hen moet je echt met iets heel interessants op de proppen komen vooraleer ze het willen overwegen hoor, voor een paar euro's/maand doen ze het niet.
Netflix komt hier moeilijk van de grond??
Netflix België heeft meer dan een miljoen abonnees. ;)
Eén en Canvas kan je sowieso gratis streamen via vrt.nu.

En als de content hetzelfde als Telenet Play is zoals je denkt, zou dat goed nieuws zijn, want dan kunnen niet-Telenet-klanten legaal HBO kijken :-)
Met het VRT NU platform kan je inderdaad zeer veel raadplegen, maar er zitten wel beperkingen op. Heel hun catalogus staat niet online.
Waar zal ik dan een F.C. De kampioenen marathon kunnen doen :'( Op VRT NU zijn maar een paar seizoenen beschikbaar.

Dit gezegd zijnde, de oplossing die ik nu heb om tv te kijken zonder tv abonnement is omslachtig. VTM is via de Android tv app. VRT NU is via Chromecast, Vier is via remote desktop en Chromecast van een Chrome tabblad.
Op zich heb ik er wel iets voor over om dit wat efficiënter te maken en met een goede kwaliteit (al zijn VRT NU en VTM Go best ok), maar Stievie vond ik te duur voor wat het was.

Helaas gok ik dat dit nog duurder zal zijn dan Stievie en dat heb ik persoonlijk niet voor over (tenzij het extra aanbod echt wel goed is). Ik zeg nu al te vaak "er is geen zak op tv", waarom er dan €10+ voor gaan betalen?
De vraag is hoe dit zal kunnen opboksen met de drang van iedere uitgever om zijn platform met zijn exclusieve titels uit te brengen. Het illegaal circuit (zoals hierboven al aangehaald) begint terug aan populariteit te winnen.
Waar zal ik dan een F.C. De kampioenen marathon kunnen doen :'( Op VRT NU zijn maar een paar seizoenen beschikbaar.. ben je die crap nu nog niet beu gezien? Het meest herhaalde programma uit de VRT history. :p

Ik ben overigens geen klant voor deze dienst. De VTM / VT4 programma's vind ik beduidend minder interessant dan wat de VRT uitzend en gezien mijn beperkte TV uren kom ik ruim aan mijn trekken met VRT.nu. nu nog een VRT.nu app voor apple TV en ik ben helemaal, blij...
Het inderdaad "crap" maar op een manier dat het toch populair was en gek genoeg gebleven is. Ik keek er vroeger naar en op 1 of andere manier hebben mijn kids het zelf ontdekt. Ze wilden ook perse naar de avant première van de film.
Ongeloofelijk hoeveel zalen op 3 tijden in elke bioscoop van naam uitverkocht waren. Zoveel gekte voor een vrij eenvoudige Vlaamse film. Gek hoe sommige dingen toch populair zijn/blijven.
Ik doe identiek hetzelfde.

Vier gewoon via chrome browser en casten.
Mja beetje omslachtig.

Geen interesse voor een dure BE streamdienst om dan garantie nog eens reklame te krijgen.

Nu kan je dit alles al met tv Vlaanderen . Dus de optie is er al voor BE content zoals stevie. En beide zijn gewoon te duur voor wat er maar te zien is op TV...
Ironisch genoeg zonder de populairste Belgische zender één
De VRT, het bedrijf achter één, m.a.w. de Vlaamse publieke omroep, wordt door het Vlaams Parlement verplicht om mee te werken aan de "vlaamse netflix".
- Bron VRT nieuws

Dit is een artikel van 1 juli, toen dus al lang bekend was dat deze commerciële streamingdienst van DPG en Telenet eraan zat te komen. Concreet komt het er dus op neer dat films en series geproduceerd met geld van de belastingbetaler terechtkomen op een commercieel platform waarvoor men opnieuw geld mag neerleggen.

Dit, tezamen met de beslissing dat de VRT geen "long-form artikels" (onderzoeksjournalistiek dus) meer mag publiceren, lijkt bijna op corruptie van de politici die dat beslist hebben. Geen long-form artikels meer van de publieke oproep komt uiteraard óók ten goede van alle kranten onder de banner van DPG media, die ongeveer heel het commerciële medialandschap in Vlaanderen bezit.

Een persoon vraagt zich soms af hoeveel politieke connecties DPG media heeft, en hoeveel geld hiermee gemoeid is.

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 12 augustus 2020 19:22]

Het zal geen corruptie zijn, maar het samenvallen van belangen. Open VLD heeft de vrije markt als dogma en leeft in de waan dat VRT met publiek geld 'concurreert' met de grote commerciële media. N-VA is gebaat bij minder kritische journalistiek en wil graag dat VRT vooral de 'Vlaamse identiteit' uitdraagt. Samen kom je dan tot dit soort beleidspunten. Maar het mediabeleid in Vlaanderen/België is er natuurlijk altijd al op gericht geweest om de grote mediaconglomeraten te ondersteunen. Kijk alleen al naar de €170 mln aan jaarlijkse indirecte subsidie zodat bpost dagelijks de krant kan bezorgen aan een (voor de media) gunstig tarief. Het heeft niks met inhoud van doen, het is puur het doorschuiven van publiek geld naar de privésector.
Anoniem: 696166
@Raydo8812 augustus 2020 22:12
Open VLD heeft de vrije markt als dogma en leeft in de waan dat VRT met publiek geld 'concurreert' met de grote commerciële media.
wel... dat ìs toch ook gewoon zo?!
VRT krijgt jaarlijks rond de 500 miljoen euro belastinggeld en maakt daarmee flutsoaps zoals thuis, "toffe quizzes" en radio- en TV-zenders als ketnet en MNM.
Welk publiek belang dient dit en hoe is dit niet commercieel te noemen? Geen probleem met radio1 en programma's als terzake, het nieuws en zelfs radio klara (hoewel...), maar herhaling 820 van de leukste voetbalploeg van het land waar nog maar eens een misverstand is, dient geen enkel publiek nut en het is niet te verantwoorden dat hier belastinggeld aan wordt verspild..
je link naar de meest linkse gazet van het land zit achter een betaalmuur, maar de toonzetting in de morgen kan ik al vermoeden zonder het artikel te lezen].
en wil graag dat VRT vooral de 'Vlaamse identiteit' uitdraagt.
dat willen alle Vlaamse partijen, het staat zo in het regeerakkoord
puur het doorschuiven van publiek geld naar de privésector.
daar valt iets voor te zeggen en dat is een probleem, langs de andere kant, de subsidies aan de openbare omroep zijn hoger. Voor mij mogen ze dat allemaal afschaffen, een miljard per jaar uitgespaard.
...
flutsoaps zoals thuis, "toffe quizzes" en radio- en TV-zenders als ketnet en MNM.
...
herhaling 820 van de leukste voetbalploeg van het land waar nog maar eens een misverstand is, dient geen enkel publiek nut en het is niet te verantwoorden dat hier belastinggeld aan wordt verspild..
...
Kijkcijfers van 10 augustus 2020;
4 Fc De Kampioenen - 600.652

Kijkcijfers van 24 april 2020.
1 Thuis 1.394.798

Ga jij het dan maar uitleggen aan mijn buurvrouw en schoonmoeder als ze de stekker uit thuis trekken ;-)

[Reactie gewijzigd door .jef op 13 augustus 2020 07:53]

Anoniem: 696166
@.jef13 augustus 2020 08:23
Ik zeg niet dat die series niet mogen gemaakt worden, ik zeg wel dat dat niet met belastinggeld moet gebeuren. De mol kwam vroeger ook op een, nu op het commerciële vier.
Als een serie dergelijke kijkcijfers heeft is er geen enkele commerciële zender die er niet in geïnteresseerd zal zijn
Daar ga ik dus niet mee akkoord. Als een overheidsbedrijf op een economisch efficiënte manier hoge kwaliteit kan leveren, dan moet dat niet worden afgestraft. Het is de uitdaging van privé om beter te doen.

De media bedrijven in België hebben in verhouding tot de VRT veel meer financiële middelen tot hun beschikking (inclusief de nodige subsidies voor cultuur en innovatie), als zij dat niet kunnen omzetten in kwaliteit, dan vind ik het een beetje onlogisch dat de overheid daarvoor moet worden gestraft.
Een overheid is per definitie niet economisch efficiënt. Een overheid moet zich gewoon niet bezig houden met programma's als FC de kampioenen, net zomin als ze zich moet bezig houden met het uitgeven van concurrenten van de Flair of bestekken en serviezen op de markt moet zetten.
En de media bedrijven hebben niet meer financiële middelen: DPG Media had vorig jaar een omzet van iets meer dan 500 miljoen, maar houdt daar veel meer merken mee recht dan de VRT met een gelijkaardig budget.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 696166 op 13 augustus 2020 13:11]

Omzet cijfer van DPG Media voor 2019 was 695. (voor België)
De omzet van de VRT is begrensd op 73, maar met alle andere inkomsten komt dit op 448.

DPG heeft inderdaad meer merken, maar als je enkel naar TV kijkt, dan blijft VRT marktleider. En dan kijken we nog niet eens prime-time waar de VRT quasi domineert, dat vertaald zich naar een lager potentieel omzet cijfer voor een bedrijf zoals DPG Media. DPG kiest voor kwantiteit, VRT voor kwaliteit. Tja...
Verhaaltje appels met peren.

Stevie was een platform voor live TV te kijken. Dat is wel behoorlijk wat anders als dit, wat een concurrent is van Netflix.

Om dan te gaan denken dat deze dienst mogelijks gaat falen omdat Stevie dat ook deed is wel heel kort door de bocht. Mijn idee zegt dat dit alles behalve gaat falen, maar ik denk ook dat je niet moet gaan hopen dat het aanbod van Telenet Play er op komt (alhoewel dat wel goed zou zijn). Telenet zou dan in zijn eigen vingers snijden, want dan zou iedereen gewoon Streamz aanschaffen. Wellicht dat ze Play dan inmens goedkoper maken maar dat lijkt me niet realistisch, niemand bouwt een nieuw platform waardoor ze hun eigen dienst(en) laten verwateren.
Stievie was ook om uitgesteld te kijken, niet enkel live.

Niemand bouwt een nieuw platform on zijn eigen diensten te laten verwateren?
Wordt niet zo vaak gedaan, maar het wordt wel gedaan. Self-competition is iets wat bedrijven doen om concurrenten voor te zijn. De kans is groot dat als je een geniaal idee hebt om je eigen product te kunnen beconcurreren dat iemand anders datzelfde idee ook heeft. Dan is het beter om het zelf op de markt te brengen dan af te wachten tot je concurrent het doet.

Er zijn varianten hierop. Je kan kiezen om de dienst intern te maken, maar enkel uit te rollen als de concurrentie er daadwerkelijk is (al geef je dan de kans aan de concurrentie om te starten) maar je kan het ook doen om de concurrentie gewoon geen schijn van kans te geven en gewoon te lanceren voor al de andere. Jij bepaald dan de prijszetting en niet je concurrent. Krijg je toch concurrentie dan heb je zelf al een naam hierin en kan je eenvoudig de prijs alsnog laten zakken als je concurrent eronder gaat.
Amazon heeft het gedaan met zijn boeken. Origineel het verkopen van boeken en heeft de dienst verhuren van boeken in het leven geroepen. Typische vorm van self-competition.

Telenet weet overigens ongetwijfeld hoeveel gebruikers hun Play diensten afnemen (en zullen dit niet aan je neus hangen). Als ze zien dat er geen groei meer is dan zullen ze beseffen dat er "iets" moet gebeuren om er leven in te blazen.
Daarnaast ziet Telenet ook wel dat de trend van cordcutters niet meer te negeren valt. Echter Telenet verdient er letterlijk niets mee (want die nemen zelf vaak geen duur Telenet abonnement maar gaan naar EDPnet). Een manier om hier alsnog geld mee te verdienen zou een interessant aanbod zijn zoals dit.

Trouwens eigenlijk doet dit er allemaal niet om, de concurrentie is er al, Telenet zal ongetwijfeld al voelen dat er omzetverlies is en de aandeelhouders zullen willen dat Telenet kijkt naar manieren om hun marges veilig te stellen. Het is dus niet eens self-competition meer, het is bijbenen met de concurrentie.

Overigens, tadaam (onbeperkt internet + tv via GSM netwerk voor €40) is een product van Telenet en is ook al een vorm van self-competition.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 12 augustus 2020 20:40]

Ik verwacht dat dingen zoals De Mol wel eens eerst achter de betaalmuur kunnen gaan. Al zou dat het programma wel eens kunnen doden.
Dat denk ik niet, is net een programma die in prime time veel reclame inkomsten opbrengt. Daarbij iedereen wil het de dag zelf gezien hebben want anders hoor de maandag zeker spoilers.
Leuk, nog een dienst. Ongetwijfeld ook weer tegen zn eigen prijzen, en op z'n nieuwe eigen eilandje.

Vroeger: Men ging downloaden, niet legaal, want lekker makkelijk en er waren geen alternatieven (behalve een dvd huren)
Toen: Netflix. Hey, heerlijk, makkelijk. Kost 10 euro, maar geen geklooi met downloaden. Dan willen we wel legaal kijken.
Daarna: Videoland. Ow.. nog een dienst. Naja, dan doen we paar maand Netflix, paar maand Videoland.

En toen... Disney, HBO, Dplay, F1, Amazon.... Ja, ik ga niet 6000x 10 euro/maand betalen.

En voila, over een tijdje zal het downloaden weer gaan toenemen.

Volgens mij zit de kracht in de eenvoud en het gebruikersgemak. Dat schiet je met al die diensten goed de grond in.

Ik geloof dat 95% best bereid is om te betalen, maar niet als het allemaal abbonementsvormen zijn. Een pay-per-view is tot daar aan toe (is ook al vet irritant omdat je overal accounts moet hebben) maar 5-15 eur per dienst is gewoon het recept voor accountsharing, hoppen van diensten en terugvallen naar niet-legale bronnen

[Reactie gewijzigd door DJSmiley op 12 augustus 2020 18:49]

Een streamingdienst is niet erg, wat wel erg is is wat Ziggo doet. Je kan namelijk geen HBO nemen omdat je verplicht bent om Ziggo te nemen, hiertegen moeten ze iets doen.
Mee eens. Kan best de reden zijn waarom we hier in NL geen HBO Max gaan krijgen als die de oceaan over gaat steken en bv. in andere Europese landen wel te zien gaan zijn.

Ik zie liever Ziggo Movies & Series XL (of hoe het ook mag heten) liefst ook verdwijnen.
Sky heeft dit beter geregeld in de VK en Duitsland.
In de VK is er Now TV (£9.99 per maand) en in Duitsland is er Sky Ticket (€9,99 per maand).
Beiden zijn abonnementen van Sky die maandelijks opzegbaar zijn, net als Netflix. Je zit dan niet vast een aan een jaarcontract van een internetprovider.

Helaas heeft Ziggo geen soortgelijk abonnement. Ik zou direct zo'n abonnement nemen om oude en nieuwe HBO-series te kijken.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 12 augustus 2020 22:18]

Je slaat de nagel op de kop. Ik heb momenteel Netflix én prime en zelf dat vind ik al vervelend omdat je op 2 plekken moet gaan kijken om te beslissen wat je wilt kijken. Een beetje hetzelfde probleem als met de game launchers. Al bestaat daar een redelijke oplossing voor in de vorm van gog's galaxy.
Los daarvan ben ik op zich wel geïnteresseerd omdat het enige dat ik vandaag 'mis' de content is van eigen bodem. Erg benieuwd naar de prijs.

[Reactie gewijzigd door Orbit op 12 augustus 2020 18:50]

Blijkbaar denken we tegenwoordig dat alles bereikbaar moet zijn om gelukkig te worden. Neem gewoon een dienst die bij je past, en geniet van hun aanbod, en maak je niet zo druk om hetgeen dat je zogenaamd 'mist' omdat het bij een andere dienst aangeboden wordt.

Ik kan geen Formule 1 kijken.
Ik kan geen PlayStation spellen spelen.
Ik kan geen GameOfThrones zien

Wordt ik daar ongelukkig van? Nee, je moest eens weten waar ik allemaal wel toegang toe heb, daar vermaak ik me dan ook prima mee.
Als je niet de optie hebt vindt ik het wel fout. In de tijd dat er nog kabelmonopolie was had mijn dorp geen eurosport meer. Het dorp hiernaast nog wel.
Wees blij dat er kabel was/is, daarmee werd het monopolie van satelliet televisie juist doorbroken.
Maar je hebt vandaag de optie vaak wel. Dat is net het punt dat men probeert te maken. Neen, niet bij 1 enkele aanbieder, je zal er meerdere moeten nemen. Maar er is niet veel meer dat je niet legaal kunt kijken in huis.
Vaak wel is ook niet altijd goed genoeg. Ik kan mij bijvoorbeeld niet op bepaalde sportstreamings aboneren omdat er in België een TV deal is. Dat die deal met een Franstalige zender is die hier in Vlaanderen totaal niet beschikbaar is maakt dan niet uit.
Tijd om het hele media gedoe in de 21ste eeuw binnen te loodsen.
Dat is niet het probleem, het probleem is dat je sommige diensten niet kan nemen. Ik kan als KPN klant geen HBO kijken, moet ik perse HBO kijken? Nee maar daar gaat het niet om, het gaat erom dat ik geen keuze heb om het te nemen.
Die keuze heb je wel, jij hebt gekozen voor KPN die geen HBO heeft.
Nee, een TV/internet aanbieder is wel wat anders dan een streamingdienst. Mij zal je nooit meer bij Ziggo zien gezien de gigantische problemen die ik had met Ziggo die hun nooit hebben kunnen oplossen.

Van een TV/internet aanbieder verander je niet zomaar even.

Wat Ziggo nu doet is hetzelfde als dat bijvoorbeeld alle benzinepompen in Nederland van Mercedes zijn en je alleen kunt tanken als je een Mercedes hebt. Heb je een ander merk kun je niet tanken.
Wat ik wel mis is een overkoepelende launcher. Ik betaal gelukkig voor disney+, prime netflix en videoland, en ik betaal af en toe voor een film op pathé thuis. Maar als ik gewoon 'iets' wil zien met een specifiek genre (bijv horror) dan kan ik niet in 1x zien welke horrorfilms ik allemaal kan kijken, dan moet ik de apps apart afgaan en dan nog beslissen wat ik wilde zien. Als ze nou met 1 app zouden komen waar het hele aanbod in staat, net zoals je op justwatch.com naar een specifieke titel kan zoeken, dan zou ik dol gelukkig zijn.

Wie weet dat ze daarna ook nog in die app centraal de betaling kunnen doen voor alle individuele providers en hoppa ik ben helemaal gelukkig.
kon je dat niet met android tv? zoeken op een film, en dan krijg je te zien in welke app het zit.
Niet dat ik weet, op mijn Mi Box S heb ik de functie in ieder geval niet gezien. Maar als ik een specifieke film wil kijken gebruik ik just watch, maar het is juist als ik gewoon iets wil kijken, dat ik dan eerst alle apps los af moet wat 'vervelend' is. Het is natuurlijk allemaal relatief, maar toch zou de markt meer mogen innoveren van mijn part.
Ik heb werkelijk geen idee waarom mijn post deze repliek heeft losgeweekt.
Ongeacht tot 'hoeveel' content iemand toegang wil krijgen zal het steeds duurder en minder gebruiksvriendelijk worden naarmate die content verdeeld word over meer diensten.
Ik heb acht jaar terug kabel televisie afgesloten om voluit voor streaming te gaan en de boel evolueert in de verkeerde richting. Ik vind dat bijzonder spijtig, ik kijk niet veel TV en wil die uren graag vullen met compromisloze ontspanning en dat word stelselmatig moeilijker gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Orbit op 12 augustus 2020 19:57]

We denken dat niet alleen, we weten dat het makkelijker kan.

Je kunt wel blijven propageren dat het eigenlijk niet mag, maar er is een hele generatie die net zo makkelijk een torrent binnenhaalt, als dat ze de boodschappen doen. Die generatie ga je niet verleiden met tig diensten.
Dit. Geeft me gewoon één dienst met een maandbedrag van rond de 20 euro wat uitkeert aan de aanbieder naar rato van wat je hebt gekeken. Kijk ik alleen Disney? Alles naar Disney. Kijk ik 10 van de 100 uur Game of Thrones? 10% naar HBO.
Dit. Geeft me gewoon één dienst met een maandbedrag van rond de 20 euro wat uitkeert aan de aanbieder naar rato van wat je hebt gekeken. Kijk ik alleen Disney? Alles naar Disney. Kijk ik 10 van de 100 uur Game of Thrones? 10% naar HBO.
Daar willen dienstverleners niet aan, want op het moment dat er alleen naar toppers gekeken wordt en alleen voor toppers geld ontvangen wordt, kunnen ze het aanbod niet aanlengen met allerlei goedkopere oude zooi of goedkoop in elkaar gedraaide moderne bras.
Ja, ik ga niet 6000x 10 euro/maand betalen
Gelukkig hoeft dat ook niet. De abonnementen van de meeste streamingdiensten zijn maandelijks opzegbaar, dus switchen is vrij gemakkelijk. Je zou dan elke maand, of bijvoorbeeld elk kwartaal, een selectie aan films en series kunnen maken, en dan kijken welke dienst dan nodig is.

[Reactie gewijzigd door XWB op 12 augustus 2020 19:03]

In principe is meer concurrentie goed, als ze naast de maandelijkse tarieven ook gewoon de optie geven om per aflevering te betalen. Zodat ik niet direct €14 per maand moet betalen omdat ik één serie wil kijken die een aflevering per week heeft op Netflix.
Dat is natuurlijk tegen het hele idee. Moet je een heel systeem gaan optuigen omdat jij per aflevering wilt kijken. Dan gaat dat eens fout en wil je die 50cent weer terug en moet iemand van de helpdesk zich daarover buigen wat een veelvoud kost.

Je kunt ook elke 3 maanden een maand abonnee zijn. Dan bingewatch je alles van de afgelopen 2 a 3 maanden. Daarnaast kun je ook een goedkoper abonnement nemen als je maar 1 uur per week kijkt...
Dat systeem is uiteraard niet fundamenteel anders als wat ze nu hebben. Tuurlijk er moet wat bijgemaakt worden, maar dat is nou ook geen rocket science.

En ja, dan kan je een probleem hebben bij iemand die een keer 50 cent betaald. Net als dat je het kan hebben bij iemand die in zijn proefperiode zit en uberhaupt nog niet betaald heeft. Uiteindelijk doen ze het natuurlijk niet omdat ze simpelweg hebben berekend dat ze meer verdienen als ze een vast tarief rekenen, dan per aflevering. Zo subsidieert de groep die weleens wat kijkt de veelkijkers. Blijkbaar kan het uit, maar dat is icm exclusives simpelweg de reden dat concurrentie hier irritant is.
Als je 1 serie kijkt kun je misschien beter de DVD/Bluray box kopen. Daarnaast heeft Netflix geen (gratis)proefperiode meer, maargoed we dwalen enorm af.

Lijkt mij alleen maar goed dat er concurrentie is en niet 1 dienst het speelveld bepaald. Dat zie je Nederland ook met Videoland waar je weer andere content kunt zien dan op Netflix.
Ja het klopt wel wat je zegt maar ik vind dit wel een mooi lokaal antwoord op al die Amerikaanse diensten. Misschien zou een samenwerking met npo plus en videoland nog beter zijn. Maak er idd maar 1 platform van.

Van mij hebben ze de gun factor in ieder geval.
Ja, en daarom is de muziekindustrie voor ons als consumenten zo mooi. Geen gedoe met streamingdiensten per platenlabel of artiest, maar op enkele kleine dingen na is alles gewoon overal beschikbaar. Fervent Apple gebruiker? Dan neem je voor een tientje in de maand Apple Music en luister je alles wat je hartje begeert. Liever Spotify? Geen probleem, op enkele exclusieve live-sessies na staat daar hetzelfde op als op Apple Music. Het gaat zich nog niet eens zo zeer om het belachelijk lage bedrag -de meeste muziekstreamers zijn goedkoper dan de aanschaf van één nieuwe CD per maand- maar vooral het gebruiksgemak.

En dat model is ook het model dat de video- en filmindustrie zal moeten gaan hanteren als men piraterij serieus wil stoppen. Het gemak van alles gewoon één app, dat is iets waar mensen best graag voor betalen. Ik ben niet helemaal bekend met de pricing van de streamers, maar ik denk dat een gemiddeld gezin liever 60 euro per maand betaalt voor een dienst die Netflix, Amazon Prime, Videoland en Disney Plus combineert dan dat men (bijvoorbeeld) 45 euro uitgeeft voor die diensten en ze allemaal los moet gebruiken. Zeker ook met het oog op series waarvan de rechten niet telkens bij dezelfde partij liggen zou het fijn zijn als alles gewoon in één app zat.

Maar de keerzijde daarvan is dat het gewoonweg niet te financieren is. Spotify heeft er 13 jaar(1) over gedaan om zwarte cijfers te schrijven, en nog krijgen artiesten maar héél weinig betaald per luisterbeurt. Daar zal een tv- en filmindustrie echt niet zo snel op inspringen, zeker niet omdat de kosten die ze daar maken véél hoger zijn en je dus vele hogere uitkeringen en kijkcijfers nodig zult hebben om dat enigszins winstgevend te maken.
vroeger had je kabel met 20 posten waar je als gezin er 10 bekeek met hooguit 1 pauze in een film. 2e toestel: splitter op de coax en geen extra kosten. Nu heb je er een stuk of 100 waarvan je er misschien 20 bekijkt met om het kwartier reclame en moet je een decoder kopen per toestel. Van die 100 zitten er dan nog eens 20 achter een extra paywall en zijn er nog eens 20 radiokanalen.
Hier in België heb je maar een handvol streamingdiensten....
Het zal vast zo lijken, maar af en toe heb ik het idee dat de EC dit soort verzoeken zelden afkeurt. De enige keer die ik me kan heugen was de joint venture VodafoneZiggo, en zelfs die hebben ze later alsnog goed gekeurd (mede omdat deze in feite niet meer terug te draaien was tegen de tijd dat ze de beslissing hadden genomen).

Als je ziet hoe groot de invloed van een relatief klein aantal mediabedrijven in Nederland is (DPG, RTL, Talpa) begint het toch behoorlijk op een oligopolie te lijken.
Van de ene kant wens ik ze veel succes toe want ik heb liever bedrijven die binnen de Europese wet werken dan Amerikaanse bedrijven waar wij moeten meeliften.

Van de andere kant is het weer verdere versnippering van de markt (en dat is het best case scenario).

Ik heb een beetje moeite met de vraag of dit nu extra concurrentie oplevert of niet.
Het is natuurlijk een andere dienst waar mensen voor kunnen kiezen, maar ik heb een beetje moeite met de concurrentie te zien. De verschillende streaming diensten onderscheiden zich vooral op het gebied van exclusieve content en een klein beetje op prijs.

Als je X wil zien dan moet je bij Y zijn. Het probleem is dat ze zich niet op andere gebieden ontwikkelen omdat dit toch geen invloed heeft op hun inkomsten. Het aanbieden van hoge kwaliteit, goede ondertiteling, betrouwbare service of een goede mediaspeler is niet nodig als niemand anders die content heeft.

Ik zou graag zien dat we de exclusives loslaten. Dat series en films voor een vaste prijs worden aangeboden aan alle aanbieders, net zoals boeken worden aangeboden aan alle boekwinkels.
Deze dienst is wel voor mij interessant omwille van de Vlaamse content. Ik ga het toch in het oog houden. Nu heb ik netflix en daar hou ik het bij maar ik kan / wil nog wel betalen voor 1 andere streaming provider.
Alles van de andere aanbieders download ik als ik die wil zien. Ik ga ook niet voor 10 diensten betalen :p
Meer opties zijn goed, maar ik hoop niet dat dit ten koste gaat van de beschikbare content op VTM Go.
Komt er ook Tweakers-content op? Aangezien Tweakers Belgie bij DPG media zit.
Ik weet niet of er veel behoefte is om series te herbekijken die ook al te zien waren op de normale kanalen.
De smaken van de mensen zijn te divers om iedereen tevreden te krijgen.

ik zou graag iets willen hebben zodat je de oude afleveringen van pisa of jiskefet bv, zou kunnen zien,
zelfs ome willem voor het jeugd sentiment.
Nu moet je dat zoeken op youtube
Laat Depersgroep eerst de cookiewall van hun krantensites maar eens in orde maken. Ze gebruiken daar een rare redirect waar oudere browsers (Opera 12 op de PC, maar vast ook op Smarttelevisies die niet meer geupdate worden) van in een loop kunnen raken. Nou snap ik dat Smart na een paar jaar bijna altijd omslaat in Verdriet, maar juist voor iets simpels als even de krant lezen moet je toch elke browser kunnen gebruiken.
Waarom zouden ze een Browser van 9 jaar oud moeten ondersteunen? Het verbaasd me zelfs dat die nog werkt met vele sites. Moeten we straks ook gaan klagen omdat Netscape 4.7 niet meer werkt?
Ik gebruik tegenwoordig nog bijna alle sites zonder javascript, werkt prima voor tekst-consumptie die niet interactief is. Zelfs afbeeldingen werken vaak nog!

Maar die kut cookie walls, ja daar heeft men JS voor nodig. Vaak laat ik zulke sites maar ook links liggen dan.
Dat hij voor 9 van de 10 sites prima werkt heeft iets met standaarden te maken. Voor het gemak vergeet je even wat ik meldde over televisies. Televsies met potentieel niet-webkit/blink/chromium-browsers en wat obscuurdere scriptimplementaties zijn jonger dan 9 jaar. En hoewel ik het niet verder onderzocht heb (ik gebruik ook Firefox, een nieuwere versie dan 4.7 :+ ) denk ik dat het probleem eerder zit in het "toevallig op de meeste browsers werken van een oplossing" dan in een goed doordachte cookiewall.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 13 augustus 2020 19:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee