RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Tijgerkat' serval blijkt populair huisdier, maar ze zijn niet alleen leuk en schattig

Betty Hagebeek (rechts) is voorzitter van de Savannah Kat Vereniging Nederland

Inwoners van Almere stonden maandagavond oog in oog met een serval. Een katachtige met opvallend lange poten. Eerder ontsnapten ook al servals in Harderwijk, Zoetermeer en Amstelveen. Het dier lijkt in trek. Stichting AAP maakt zich zorgen. "Ze zien er schattig snoezig uit als ze klein zijn. Maar het worden gevaarlijke roofdieren."

Dat ze de laatste tijd vaker in het nieuws komen, is niet toevallig. Dit jaar komen opvallend veel meldingen binnen bij Stichting AAP, zegt woordvoerder Peter de Haan. Tien keer meer dan vorig jaar.

"Laatst belde een eigenaar van twee servals. Die wilden alleen nog maar met elkaar vechten. Ze had er daarom één opgesloten in de badkamer. Ze durfde er niet meer bij te komen."

Grote oren

Het geeft een beetje een beeld met wat voor dieren we te maken hebben. Een serval is kleiner dan een tijger maar groter dan een kat. Hij leeft normaal op de Afrikaanse savanne. Het zijn jachtdieren, zoals alle katachtigen. Tijgerkat, wordt-ie in Italië genoemd.

Waarom de dieren opeens zo populair zijn? Bij AAP weten ze het niet. "Wellicht komt het omdat mensen meer tijd hebben om thuis te zitten."

Justin Bieber

Mogelijk komen mensen ook op het idee door beroemdheden zoals Justin Bieber. Die schafte onlangs een savannah aan, een kruising tussen een serval en een huiskat. Hij gaf ze zelfs een eigen Instagramaccount. "Mensen vinden blijkbaar dat spannende uiterlijk aantrekkelijk. Een savannah is iets beter te hanteren, iets tammer, maar ook heel kostbaar."

Betty Hagebeek heeft zes servals

Betty Hagebeek is eigenaar van zes servals. "Een serval is een ontzettend leuk dier om te houden", zegt ze. Ook zij heeft de berichten gezien van de ontsnappingen. Zo'n ontsnapping komt doordat een eigenaar niet goed oplet, stelt ze. "Er wordt door sommige mensen te makkelijk gedacht dat je die dieren gewoon in huis kunt houden." 

Hagebeek is voorzitter van de Savannah Kat Vereniging Nederland. Zij adviseert altijd de katten in een kooi met een dubbele deur te zetten, met een sluis ertussen. Want ja, deze dieren zijn 'slim en vlug'. "Ze glippen er zo tussendoor, net als een kat." Dat is haar zelf ook weleens overkomen, door de sluis kon ze net een ontsnapping voorkomen.

Stichting AAP wijst erop dat het in Nederland is toegestaan om een serval als huisdier te hebben. En daar zijn ze niet blij mee. Om meerdere redenen. Servals kunnen agressief zijn naar mensen en laatst nog heeft een serval het konijn van een buurman gepakt. 

Ook kleine kinderen zijn niet veilig, zegt woordvoerder De Haan. "Ik zou het er niet op wagen. Een mannetje wordt 80 centimeter groot en heeft aanzienlijke grotere tanden dan de huiskat."

'Hond kan ook bijten'

Hagebeek kent de gevaren, maar vindt de verhalen wat overdreven. "Onbekend maakt onbemind", zegt ze. Ze wijst erop dat de servals in Nederland niet dezelfde zijn als die in Afrika leven. "Ze zijn hier van generatie op generatie gefokt. Ze zijn daardoor al veel meer op mensen gericht. Eenmaal volwassen kunnen er nog van die wilde trekjes naar boven komen, maar dat is met een hond net zo. Als je een hond niet goed behandelt, kan die ook gaan bijten."

Toch is er wel een verschil, zegt AAP. Mensen leven als tienduizenden jaren samen met honden en katten. Deze soorten zijn totaal aangepast en afhankelijk van de mens. Van de servals kun je dat nog niet zeggen.

Hagebeek zou het jammer vinden als servals worden verboden. Je kunt ze wel degelijk houden, mits op de juiste manier, benadrukt ze een paar keer.

Ze ziet weleens dat mensen de servals binnen in huis hebben. Dat is inderdaad niet de bedoeling. Een serval kan een tijdje binnen leven, maar alleen als de kat nog jong is. "Eenmaal volwassen moet-ie écht naar buiten."

Bij Stichting AAP hopen ze dat de populariteit van de serval niet doorzet. "Het vervelende is: ze zien er schattig snoezig uit als ze klein zijn. Als ze volwassen zijn worden ze lastig."

Er zijn genoeg dieren die hartstikke leuk zijn om te houden, stelt de woordvoerder. "Zo'n serval kan je niet even op schoot nemen. Wat heb je er dan aan om 'm in een hok in de tuin stoppen?"

'In theorie kun je een zebra kopen'

In Nederland geldt nu de regel dat je alles mag houden, behalve bedreigde diersoorten, primaten en nog een paar andere soorten. "In theorie kun je een zebra kopen."

Stichting AAP is voorstander van een positieflijst: een lijst van diersoorten die geschikt en toegestaan zijn als huisdier. Diersoorten die niet op die lijst staan, zijn automatisch verboden om te houden, of alleen onder zeer specifieke voorwaarden. Nederland zit in de afrondingsfase van wetgeving met betrekking tot deze positieflijst. "In België is die er al en daar is de serval nu verboden. We rekenen erop dat dit in Nederland volgend jaar ook wordt ingevoerd."