Opvolger ZX Spectrum Next krijgt snellere cpu-modes en meer ram

Een opvolger van de ZX Spectrum Next wordt sneller en krijgt meer ram dan de twee jaar geleden uitgebrachte replica van de klassieke computer. De crowdfundingcampagne behaalde het doel van 250.000 pond in enkele minuten. De nieuwe versie is wel duurder.

De Kickstarter-campagne van de ZX Spectrum Next Issue 2 ging dinsdagavond van start en was een nog groter succes dan de campagne voor de originele ZX Spectrum Next in 2017. Voor de nieuwe versie werd in vier minuten het doel van 250.000 pond opgehaald en op het moment van schrijven staat de teller op meer dan 700.000 pond, oftewel meer dan 780.000 euro. Daarmee is de kans groot dat de productie en levering gaat plaatsvinden: de initiatiefnemers hopen de ZX Spectrum Next Issue 2 in maart 2021 te kunnen leveren.

De tweede versie bevat enkele verbeteringen ten opzichte van de ZX Spectrum Next. Zo zijn er 14MHz- en 28MHz-'turbo modi' aan de Z80 toegevoegd, is de hoeveelheid ram verdubbeld en is er ondersteuning voor weergave in de pixelresoluties 256x192 en 640x256. Daarnaast zijn de audio-eigenschappen uitgebreid met twee 8bit-dac's en is de wifi-module bij deze versie standaard aanwezig. Net als bij de vorige versie is de Raspberry Pi Zero via de uitbreidingspoort te koppelen als co-processor.

De verbeteringen gaan wel gepaard met een flinke prijsstijging: van 194 euro naar 334 euro voor de standaardversies. Die hogere kosten komen voor een groot deel door belastingen, aldus de initiatiefnemers. Bij de ZX Spectrum Next had het team de belastingen niet doorberekend omdat het dacht dat crowdfunding vrijgesteld was. De toch verschuldigde bedragen zouden ze uit eigen zak betaald hebben. Daarnaast zijn componenten duurder geworden en zijn de testprocedures verbeterd, wat tot hogere kosten geleid heeft. De eerste honderd ondersteuners kunnen de ZX Spectrum Next Issue 2 in maart volgend jaar verwachten, de overigen dienen te wachten tot augustus van 2021.

De ZX Spectrum Next biedt dankzij hardwarematige fpga-implementatie volledige ondersteuning voor de originele Spectrum 48, 128, +2, +3 en enkele clones. Daardoor moet de homecomputer vrijwel alle software kunnen draaien, waarbij games bijvoorbeeld voordeel kunnen halen uit de hogere kloksnelheden. Het ontwerp is van de hand van de in 2018 overleden Rick Dickinson, die ook de originele ZX Spectrum heeft ontworpen.

ZX Spectrum Next

ZX Spectrum Next Issue 2 ZX Spectrum Next
Processor Z80 3,5MHz, 7MHz, 14MHz, 28MHz Z80 3,5MHz, 7MHz,
Geheugen 1MB (intern uit te breiden naar 2MB) 512KB (intern uit te breiden naar 1,5MB, extern 2,5MB)
Video 256 & 512 kleurmodi, 256x192 & 640x256 hogeresolutiemodi 256 kleurmodus
Video-output Rgb, vga, hdmi, 50Hz- en 60Hz-modi Rgb, vga, hdmi
Extra hardware Hardware sprites, dma, Copper, Enhanced ULA, Tilemap, Layer2 Hardware sprites, Timex 8x1-modus
Opslag Sd-kaart (DivMMC-compatibel) Sd-kaart (DivMMC-compatibel)
Audio 3x AY-3-8912-chips, 2x 8bit-dac's 3x AY-3-8912, fm-audio
Joystick 2 poorten compatibel met Cursor, Kempston en Interface 2 Db9 compatibel met Cursor, Kempston en Interface 2
Ps/2-poort Muis met Kempston-modusemulatie en/of extern toetsenbord Muis met Kempston-modusemulatie en/of extern toetsenbord
Speciaal Multifacefunctie voor geheugentoegang, savegames, cheats Multifacefunctie voor geheugentoegang, savegames, cheats
Tape-ondersteuning Gecombineerde Mic- en Ear-poort voor laden en opslag Mic- en Ear-poort voor laden en opslag
Uitbreiding Originele uitbreidingspoort en acceleratorpoort Originele uitbreidingspoort en acceleratorpoort
Acceleratorbord (optioneel) Gpu/ 1GHz cpu / 512MB ram Gpu/ 1GHz cpu / 512MB ram
Netwerk wifi-module wifi-module (optioneel)
Extra's realtime klok realtime klok (optioneel), interne speaker (optioneel)
OS NextZXOS en NextBasic NextZXOS en NextBasic
Prijs 334 euro 194 euro

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-08-2020 • 12:09

119 Linkedin Whatsapp

Reacties (119)

119
114
64
4
0
20
Wijzig sortering
De prijs voor deze nieuwe versie is wel heel erg fors. Dermate hoog dat iemand met alleen een lichte interesse het device al snel over zal slaan. Ik snap dat de kosten hoger liggen dan eerder maar prijst men zich zelf zo niet voor een groot deel uit de markt? Ik vermoed dat alleen de die hard fans een device voor deze prijs gaan kopen waardoor de community niet echt zal groeien wat toch bij de meest van dit soort projecten een issue is.
Vergeleken met de originele ZX Spectrum valt het natuurlijk enorm mee.

De mijne (1 MHz, 48kB) kostte in 1982 meen ik rond de 200 gulden, dat zal gecorrigeerd voor inflatie nu een 170 euro zijn (bron).
Zo bezien krijg je nu wel een hoop meer. (Z80 op 28 MHz? Whoah! _/-\o_ .

Die 'lichte interesse' speelt niet zo, denk ik. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat veel mensen zonder verleden met de oude ZX'en hier interesse in hebben.
Aan de andere kant was de ZX toen een behoorlijke revolutie en dat is nu totaal niet meer zo. Als je kijkt wie de mini consoles en systemen koopt zitten daar toch veel mensen tussen die vroeger zo'n systeem hebben gehad maar waarbij een moderne remake toch al snel weer in de kast beland omdat het systeem (en de software / games) in de herinnering toch mooier was.
Games vandaag de dag zijn te complex geworden, vaak gaat het ook meer om het uiterlijk dan playabillity wat ook nog eens vette PC specs vereist. Mame is 1 van die dingen die de populaire spellen van toen ook vandaag de dag populair houdt door de eenvoud maar wel een grote belevenis van het spel.
Als oud Spectrumgebruiker zie ik mijzelf nog wel zo'n ding aanschaffen, ook omdat ik ook nog veel leuke hardware heb welke op de Nexr zal werken, er zat immers een volledig werkende I/O poort op.
Of ik moet nog ergens een ULA voor mijn 128k vinden....
@memphis Een ULA voor de 128 kan je vinden op Sell My Retro.
https://www.sellmyretro.c...128-~~-spectrum%2B2-21779
De maker van dit ding heeft ook een complete 128 nagemaakt; de JustSpeccy 128. In mijn verzameling heb ik er ook 1 zitten, goed zoeken: https://beta.collectorsbridge.com/collections/425

Welke Spectrum hardware heb je nog liggen? Het meeste moet kunnen werken met de Next. De IF1, IF2 en ZX Printer werken zonder meer.
Ik heb een ZXspeech, Microdrive, ZXL print, Video digitiser maar ook een eigenbouw 16 bit I/O poort en een zelfbouw dK'tronics joystick interface.
Bedoel je niet de Currah µSpeech? Die is bewezen te werken op de Next, in 48k modus ("personality"). Microdrive dus ook (evt. cartridges moet je het vilt vervangen, anders loopt de boel vast na al die jaren). Over compatibiliteit met de ZXL Print III kan ik niets vinden, maar moet in principe mogelijk zijn middels een paar OUT commando's om interne hardware uit te schakelen die in de weg zou zitten.
Joystick interface hoeft niet meer; er zitten 2 Sub-D poorten op met Kempston, Sinclair en Cursor protocollen. Op Kempston ondersteunt hij zelfs Sega Megadrive joypads met extra knoppen!

Nog een tip: de ULA van een grijze Spectrum +2 past ook in een 'Toast rack' (=128k).
Leuk om te weten. Overigens denk ik dat het de ULA is, ik had namelijk van een kennis een floppy interface en een printer interface beide met een snapshot button. Daar ging iets fout bij het gebruik maken van de snapshot button. Nu ik wat verder ben kan ik hem nog even naar voren halen en met een scoop alles nameten, schema's heb ik.
Ik heb wel eens - ruim tien jaar geleden - een Z80 IP in een FPGA gefrot, die is gewoon open source te downloaden. Lollig, kon je heel oude code binaries draaien, of gewoon met GCC nieuwe code compileren...

Ik denk dat je die Z80 in de huidige FPGA's op 300MHz of meer kunt klokken. Enige RAM beperking zal de adresruimte van de CPU zijn - de controller kun je in de FPGA stoppen, kun je DDR4 eraan hangen. Of gewoon interne blockram van de FPGA, daar zijn tegenwoordig ook megabytes van ingebouwd.

Ik denk dat de prijs vooral zit in de behuizing en het rubberen toetsenbord...
Bij de eerste Kickstarter kon je een los motherboard kopen, deze was al £99, vooral omdat het geheugen moeilijk te krijgen was. Ook werd er gebruik gemaakt van IC-voetjes voor geheugenuitbreiding. Die dingen werden al jaren niet meer geproduceerd! Ergens in Engeland vonden ze een fabrikant die de mallen nog had om te te maken, ware het niet dat ze iets te groot waren; je had dus een paar pinnetjes ruimte aan de 'onderkant' van de geheugenchips. Deze chipvoetjes moesten met de hand in de pick-and-place machine reels gelegd worden ...
Enfin, nu 3 jaar na dato van de eerste Kickstarter zijn vooral het geheugen en de FPGA nog duurder geworden.

De goedkoopste complete machine was £175, dus 75 pond voor de behuizing en butterfly switches toetsenbord (zeg nou niet rubber, dat was die allereerste Spectrum!)
Wat een raar idee, die IC voetjes.

Als je de CPU in een FPGA hebt zitten, dan emuleer je de memory controller toch ook in de FPGA, dan hoef je er geen chips aan te hangen, want 1MB kun je intern wel aan blockram vinden op een grote FPGA, of je kunt er een standaard SRAM geheugen van een paar euro aan hangen en de FPGA de interface die de z80 graag ziet laten faken.

Biedt ook leuke opties voor "turbo" modes, zoals de mogelijkheid om een L2 cache te implementeren...
Het schijnt dat die FPGA tot de nok toe vol zit*, dus er geen ruimte meer is voor een stukje geheugen. Een grotere FPGA gebruiken zou de compatibiliteit van de eerste met de tweede serie Next computers kunnen breken.
In elk geval is de stretch goal gehaald dat elke machine 2Mb geheugen krijgt dus zijn ze van die IC voetjes af.

* Er wordt wel eens aan de ontwikkelaars gevraagd of uitbreiding X in de FPGA opgenomen kan worden, het antwoord is dan dat daar geen ruimte meer voor is.
Gewoon een grotere FPGA erin?

Ach daar zal ook wel iets mee zijn. Andere footprint ofzo. Prijs zal het niet zijn, voor een paar tientjes heb je echt al monsterlijk grote FPGAs (vergeleken met spul van vroegah)...

Ik kan zou in de gauwigheid ook niet vinden welke FPGA er nu in zit.
De FPGA was al groter dan het oorspronkelijke plan. Gelukkig maar want er kon meer gedaan worden en ook gemakkelijker andere cores in. Maar het kan altijd nog groter. Maar daarvoor heb je al de Mister. DIt was om een ZX Spectrum Next te maken.

Het heeft nu een Xilinx Spartan-6 XC6SLX16 FPGA. Oorsponkelijk was dat een SLX9 dus was al erg mooi dat dat stretch goal van Kickstarter 1 destijds gehaald is. Sinclair QL lijkt net wel/net niet te passen (Victor Trucco die de hardware heeft ontworpen is daar nog mee bezig) maar een Amiga implementeren is net een stap te ver voor deze FPGA. Maar voor wat deze computer moest doen was die FPGA voldoende.

Maar je zei een paar tientjes, voor € 10 had ik twee 512kB SRAM chips (als consument dus zonder bulk korting), dat is dus maar 1 tientje. Die grotere FPGA maakt het duurder terwijl dat voor het doel niet nodig is. Bovendien moet je niet kijken naar prijzen nu maar naar prijzen in 2017 want doen liep de eerste kickstarter. Je leest hier al dat mensen het erg duur vinden zoals het nu is, die paar tientjes maken het er niet beter op.
Je zou ook verwachten dat de ontwikkelkosten al gedekt zijn en dat de belasting compenseert. Ik hoop dat ze wat meer suoport op gebied van programming gaan bieden. Een echt betere Basic (GFA?), ontwikkeltools, hulp bij content creeren, Pascal Maar goed, hoever wil je afwijken van het origineel...

Dit is wel een grote zak geld. Je kunt aardig wat retro inslaan daarvoor, incl moderne tools als sd readers enzo ;
De Basic is verbeterd: het heet nu (heel origineel) NextBasic.
Het handboek kan je hier downloaden: https://www.specnext.com/...ser-manual-first-edition/
Ik vind het eigenlijk juist super interessant.

Om.een vergelijking te maken. Als ik voor 300 een 'Xbox 360 S One Series neXt' :Y) kon kopen met custom SoC die >=1080p/60fps doet en ZONDER EMULATIE, NATIVE de x360 games kon draaien dan was dat een no-brainer.

Die emulatie van bijv een xbone maakt het voor mij onspeelbaar.

Nu heb ik niets met een spectrum, maar kan me voorstellen dat mensen die 10, 20 jaar ouder zijn dat wel hebben, zoals ik dat met de x360 Heb.
Mag ik vragen waar ik dit project voor zou kunnen gebruiken? Of is dit pure nostalgie? Want persoonlijk zou ik niet weten waar ik dit voor kan gebruiken en als ik naar de specs kijk dan doet me dat aan mijn beginjaren denken en toen kon ik er niet veel mee. Is het om oude games te kunnen draaien?
Nostalgie denk ik.
Ik heb die tijd bewust mee gemaakt en destijds was de ZX spectrum in weze een kneus en daar is mijn inziens nooit verandering in gekomen.
Kwam destijds echt niet mee met de rest, zelfs de + versie met 128KB werd weg geblazen (en dan overdrijf ik niet) door de computers van die tijd, zeker rond 1986 toen de 128 versie uitkwam.

Maar goed, er zijn altijd liefhebbers te vinden.
Ik heb die tijd bewust mee gemaakt en destijds was de ZX spectrum in weze een kneus en daar is mijn inziens nooit verandering in gekomen.
Dit is niet geheel waar. De ZX spectrum was een uniek systeem voor zijn tijd. De Z80 processor is erg belangrijk geweest in de computerindustrie. Tot lang na het verdwijnen van o.a. de ZX spectrum werd deze processor nog gebruikt om o.a. assembly te onderwijzen.
De ZX spectrum was een uniek systeem voor zijn tijd. De Z80 processor is erg belangrijk geweest in de computerindustrie. Tot lang na het verdwijnen van o.a. de ZX spectrum werd deze processor nog gebruikt om o.a. assembly te onderwijzen.
Maar de Z80 heeft niet veel met de ZX te maken. Sinclair heeft de Z80 niet ontwikkeld maar gewoon een bestaande CPU van Zilog ingekocht.
Ja de Z80 processor.
Maar de ZX spectrum komt zelden terug in verhalen over vroeger.
Zelfs in die tijd (begin jaren) was het niet echt bijzonder.
De cpu van een computer bepaalde niet alles destijds.
De C64 was in vele opzichten inferieur aan bijv. een MSX maar was destijds mateloos populair omdat je er van alles mee kon, was betaalbaar, er waren normale uitbreidingen zoals een echte floppy drive IPV die waardeloze mini cassette, de legendarische SID chip, normaal keyboard, en ga zo maar door.
Je weet niet alles waar je over praat. ZX Spectrum was erg populair voor die tijd (zie ook constante aandacht ervoor in blad als Retrogamer). Niet in NL, waar juist de specialiteit MSX groot was (mede dankzij Philips investeringen in die standaard) wat die tijd uniek en interessant maakte. Zoveel hardware keuze met daadwerkelijk grote verschillen tussen game ports. De ZX was geen krachtpatser, maar extreem betaalbaar en vooral gebruikt voor games. Geluid was niet van je het en dan was er ook de rare colourclash. C64 was niet inferieur aan MSX. Betere game hardware, soepele scrolling, betere muziek (SID). Je doet wel erg zuur, was het een ding zoals Sega vs Nintendo?

Overigens kun je ook aantal andere cores schijnbaar inladen. Maar idd, dit is een prijzig dingetje.
C64 was zeker niet inferieur aan MSX en deels misschien MSX2. De MSX2+ en Turbo R waren echt wel superieur, maar die moet je niet vergelijken met een C64, maar meer met de Amigo 500 en latere modellen voor een eerlijk vergelijk.

Volgens mij werd de ZX Spectrum ook in de jaren 80 door studenten gebruikt als betaalbare computer tov andere computers in die tijd.
De Amigo 500, is dat het broertje van de Amiga 500?

De ZX Spectrum werd nauwelijks door studenten gebruikt, met uitzondering van de versie die CP/M kon draaien. Het waren de MC68000 en CP/M systemen die het goed deden bij studenten.
Ha ha ha, type foutje ;) De Spaanse variant van de Amiga 500 :+

Wat studenten die destijds in Delft (toen nog Technische Hogeschool....) zaten en een kamer bij mijn oma huurde, hadden allemaal zo'n ding met een kleine TV of monitortje.

Ik weet niet meer of dat CP/M was op die gevallen, denk het wel. Alles was tekst wat die lui deden.
Je had een exotische ZX Spectrum variant en een Commodore 128 die CP/M konden draaien, die meestal op een tv werden aangesloten. Je had ook Amstrad systemen, die met monochrome monitor werden geleverd. Inderdaad allemaal tekst.

Aan de andere kant had je de (betaalbare) varianten van de Mac, de Amiga en de Atari ST, met een processor uit de MC680x0 reeks, die een grafische interface hadden.

Voor beide kampen had je Pascal compilers (zoals Turbo Pascal voor CP/M), en die waren nodig als je iets IT-achtigs studeerde.
Volgens mij had de Commodore 128 tweemaal een video output, een tv output op een UHF kanaal in kleur voor de C64 mode, en een monitor output in zwartwit voor de CP/M mode.
Turbo Pascal had ik ook, voor de Z80 en onder DOS, feitelijk de "gekopieerde opvolger" van CP/M. Niet echt mijn ding, ben toen van BASIC overgestapt naar assembly.
Over die cores: andere computers en arcade machines!
https://www.patreon.com/vtrucco
Ja de Z80 processor.
Maar de ZX spectrum komt zelden terug in verhalen over vroeger.
Niet mee eens. Zelfs nu is er nog een aardig levendige community in o.a. de UK. De ZX spectrum is een redelijk icoon maar wel minder bekend / verkocht als bv de C64 of de MSX. Het zijn tegelijkertijd ook niet direct te vergelijken systemen.

De ZX was vooral in Engeland populair waar het veel heeft betekend.
Some credit it as the machine which launched the UK IT industry. Licensing deals and clones followed, and earned Clive Sinclair a knighthood for services to British industry.

[Reactie gewijzigd door Bor op 12 augustus 2020 14:47]

Niet alleen in thuisland Engeland was the Spectrum mateloos populair. Ook in Oost Europa/Soviet Unie en in Brazilië, meer nog dan in Engeland omdat er geen Commodore 64's MSX'en, Dragons, Orics etc. daar bestonden!

De Spectrum was een klein machientje en opgebouwd uit vrij makkelijk te verkrijgen componenten. Dat heeft er in Brazilië en Oost Europa toe geleid dat ze daar Spectrums illegaal gingen namaken. In Brazilië was het in de jaren 80 verboden om buitenlandse electronica in te voeren, dus werden Spectrums gekloond. Ook werd van regeringswege oogluikend toegestaan dat patenten werden geschonden. De makers van de Spectrum Next (Trucco, Belavenuto en Olifiers) zijn allemaal op een Braziliaanse clone begonnen en hebben destijds nooit een 'echte' Sinclair gezien. Zelfde geldt voor Oost Europa: men smokkelde een kleine ZX Spectrum de grens over en van beschikbare componenten (vaak wel militaire specs) werden stiekem clone machines gebouwd. Vaak werden deze machientjes tot ver in de jaren 90 nog gebouwd. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ZX_Spectrum_clones

(Zelf heb ik ook zo'n 15 Oost-Europese- en een paar Braziliaanse clones.)
ja nu mag je stoppen met ZX Spectrum bashen, anders ga ik huilen ;)
Sinclair's idee was om een zo groot mogelijk publiek te interesseren voor programmeren en dus werden de ZX80, ZX81 en ZX Spectrum zo goedkoop mogelijk gemaakt. Daarbij werden veel bochten afgesneden, soms wel wat te veel (bijvoorbeeld het toetsenbord en het ontbreken van een speciale geluidschip, waardoor je geluid moest maken door een bitje in een I/O poort softwarematig aan of uit te zetten). De Commodore 64 had veel betere hardware aan boord met de VIC en SID chips maar een oude Microsoft Basic uit 1976 die al die mogelijkheden niet ondersteunde. De Spectrum Basic had die ondersteuning juist wel. Ondanks dat groeide de Spectrum toch uit tot een games machine, zij het dan met beperkter hardware-mogelijkheden dan de C64 (die duurder was) of MSX (die later kwam).
Groeide uit tot een games machine ?
Niet in mijn beleving en ik heb die tijd daadwerkelijk mee gemaakt.
Dat hij er was is duidelijk en best wel wat mensen zijn idd begonnen met het programmeren op dat ding om daarna weer verder te gaan.
Natuurlijk waren er games voor de Spectrum maar het is totaal NIET te vergelijken met bijv. een C64.
Ik kende echt niemand die op de spectrum gamede.
Bij de C64 kan je bijna spreken over een hele generatie die daarop gegamed heeft.
Als je ook kijkt naar de hitlijsten van best games of all times Dan kom je de C64 tegen en absoluut niet de ZX Spectrum.

Dit is niet een kwestie van de ZX Spectrum af te zeiken want hij heeft wel degelijk zijn plaats in de geschiedenis van de PC maar laten we er ook niet meer van maken dan dat het daadwerkelijk was.
Een 'kneus' is een prima beschriving, als je het aandoenlijk interpreteert. De kracht lag in de backing door de BBC, diverse BBS'en, betaalbaarheid, eenvoud. zx81 gebruikers zochten een update, Apples waren te duur de vic 20 boodt te weinig. zx spectrum to the rescue. MSX computers ( en de marketing) maakte dat heel snel de markt verspoeld werd. De rubber keys, tja, een korte levensduur ....

[Reactie gewijzigd door tweazer op 12 augustus 2020 13:30]

Nou kijk eens naar de rest ...
Zat alternatieven zoals de C64 en C128 en rond 1985 zelfs de Amiga.
En vergeet de Atari 800XL en 130XE niet.
Wereld van verschil en allemaal in dezelfde tijd.
Ik was een tiener destijds en ging naar computer avonden, copy parties en demo competities in binnen en buitenland.
Heb het mee gemaakt en nogmaals de ZX spectrum was echt een kneus en dus buitenbeentje.
Wat ik me kan herinneren was dat sinclair zx81 en zx spectrum gebruikers nog wel bezig waren met programmeren. Het merendeel van de Commodore 64 gebruikers waren “kneuzen” die alleen maar bezig waren met spelletjes kopieren!

[Reactie gewijzigd door sammie op 12 augustus 2020 18:01]

Ja blijf dat geloven .... Als je alleen al de hele C64 of Amiga demoscene bekijkt en de hoeveelheid groepen en releases (tot de dag van vandaag) dan is er een voorsprong van enkele lichtjaren.
In de begintijd van de zx spectrum waren al die modellen er niet. De zx spectrum was een betaalbaar alternatief voor de apple ][, een upgrade t.o.v. de zx81
De C64 was er in 1982 net als de eerste ZX en ook de Atari 600XL was er toen in 82. In 83 kwam de 800XL.
Tegen de tijd dat de ZX spectrum+ 128 kwam was het 1986 en was het al Atari ST en Amiga tijd en dat verschil was enorm.
Ik heb die tijd bewust mee gemaakt als tiener, ik zat in de computer scene destijds.
Zelfs mij Randy CoCo TRS80 uit 1982 liep rondjes om de ZX heen.
Serieus, destijds was het ook in 82 niet indrukwekkend en nu zeker niet.
Serieus, destijds was het ook in 82 niet indrukwekkend en nu zeker niet.
Het was niet indrukwekkend maar wel goedkoop. En dat was het enige wat echt telde. Computers hadden nog nauwelijks praktische toepassingen voor de gewone burger en het was dus 100% hobby. En dan mocht het niet te duur zijn. Sowieso is het nu niet meer voor te stellen hoe snel de ontwikkelingen in de vroege jaren 80 gingen.
Ja dat waren tijden ... Herinner ze nog heel goed en het was echt een hobby.
Nu is de computer min of meer verweven in vrijwel alles en loopt iedereen met minimaal 1 computer rond.
Ik denk eerder dat de meesten niet in community bezig waren en er geen review sites waren dus men is toen meer afhankelijk van marketing en wat er in de local shop beschikbaar was. Dus dat er toen betere keuzes waren was toen bij meeste niet bekend. Merk trouw speelde altijd mee. Wij hadden een ZX81 dat was toen nog geen wel overwogen aanschaf. De volgende zou dus spectrum worden, niet van gekomen.Ik was toen denk rond de 10 jaar dus was stief Opa WWII tech. En digibeet vader. Die de aanschaf bepalen.
De volgende home computer was een 80386S 25Mhz de reden voor aanschaf was vader op zijn werk ging men over op computers ipv typemachines. Vader wilde dus meer bekend worden met PC. Ik had er toen niks mee. Examenjaar MVT
Voor mij is er dus computer gat van kind tot volwassen. Naast MTS MVT ook MTS electronica en daar kreeg ik te maken met MCU 6800x en Z80 en PC dus Machine code en Asembler.
Toen was er niet genoeg hardware per leerling.
Het thuis home PC dat hobby geworden is computer hardware games en programmeren eerst Dos GW basic dan Pascal dan C++ 4.x dan reeks visualstudio C++ versies en recenter miniMac dus ook Swift.
Interresse in game programming dus 1st Wing overgeslagen en DirectX2 tot DX12 en nu Vulkan. Wat klooien met tech demo en dat hacken en extenden .
Nu internet al jaren groot is heb je makkelijker inzicht wat de betere koop kan zijn.
Dat was er toen niet. Meer mond tot mond en dat is altijd zwaar baised.
In de scene zal er meer bekend zijn. Ik was dus helemaal geïsoleerd aan klooien op ZX81 met 16K extentie. C64 toen nog nooit van gehoord.
Ah, dit klinkt bekend, in 1977. een Apple ][ met 4k geheugen en 'lemonade' was voor mij de eerste ervaring met computers. Het merk is gebleven de snelheid en capaciteit 'wat' groter :)
Denk ik ook. Een kennis van mij had in die tijd zo'n ding en wat ik me er van herinner is dat je de toetsen écht goed moest aandrukken, beetje moeilijk om in tekst uit te drukken, maar daar waar een modern toetsenbord een lichte aanslag heeft, had de Commodore C64 al een soort mechanische feel. De ZX had echt knoppen die ertoe uitnodigden om met 2 vingers te typen, domweg omdat je er zoveel kracht voor moest gebruiken.
Ja, het was het goedkoopste wat er was qua keyboard. In weze was het een rubberen pressure plate met daarop toetsen. Om dat gevoel te krijgen kan je zo'n cheap rubberen keyboard kopen die je kan oprollen. Daar leg je dan een toets op ... Echt waardeloos, zeker als je keek naar de competitie zoals een C64/C128 en Zelfs Amiga. Maar ook Atari was lichtjaren verder met de 800XL en de 130XE en natuurlijk de ST.

Not impressed destijds.
Huidig design is best cool maar het is en blijft een ZX.
@Bomberman71 @P_Tingen Het toetsenboard van de Spectrum+ was niet al te best qua aanslag. Dat is dan ook één van de uitgangspunten geweest van deze Next: de computer voorzien van een toetsenbord vergelijkbaar met een hedendaagse laptop (butterfly switches). Gekscherend werd er al gesproken dat het toetsenbord van de Next beter zou zijn dan de Macbook Pro :+

Qua software draait de machine de originele Spectrum spelletjes, met de colour clash en de beeper 'muziek', maar ook hier zijn stappen gemaakt. Nieuwe spelletjes doen qua graphics niet onder voor een Commodore Amiga. Geluid is nu 9 kanaals FM.
Denk niet dat er echt nieuwe games gemaakt gaan worden. Zeker niet games die in de buurt komen van de kwaliteit van de Amiga destijds. Als ik zie wat een puist werk het is om een game te maken dan zie ik dat niet snel gebeuren op dat platform.
Denk dat het reyro gevoel meer hardware ding is dan games. De hardware en games maken het retro gevoel compleet. De hardware is heden tijd zo ver achter en beperkt dat het voor moderne dev meer belemering is en je meer bezig bent met hardware beperking dan met maken van game specifieke software enginering.
Er komen heel veel games uit van ongeveer dat niveau.
Dat zijn zeer kleinschalige indie scene producties van teams van 1 tot 5 man. Die net als in die tijd experimenteren prototypes maken. In moderne ontwikkel omgeving met programmeurs die moderne high level talen redelijk experience me hebben.
Ipv toen benodigde asm guru’s die enorme tijd kwijt zijn om de hardware te beteugelen.

Pong original is toen ontwikkeld op oer hardware waar de dev zeer hoge kennis van hardware en instruvtie set en meer bezig met hardware beperkingen dan game specifiek.
Nu pong clone iets voor beginnende devjes instap ervaring om in korte tijd mental boost te krijgen van iets te kunnen opleveren. Op moderne hardware.
In Java C# of Unity of Unreal etc.

Met indie scene is men meer bezig met focus op game programming , dan lowlevel hardware programmeren. Wat “time to market” stuk lager maakt .

Ik zie meer in eenvoudige games maken die zijn voor een persoon al complex en tijd rovend genoeg op moderne hardware.
Ik zie lever dat low level programming guru meer energie steken hoe games efficienter omgaan met multithreading en focussen op features die zwaar kunnen opschalen.
Door gebruik te maken van multithread bevorderende paradigma zoals Functional en data oriented . Om daar mee te experimenteren is moderne many core wel fijn. Threadripper waar je ook rekening moet houden met Numa memory model.
https://www.spectrumnextgames.uk/games

Baggers in Space: https://www.youtube.com/watch?v=GP10W-PR4h8

Bubblegum Bros: https://www.youtube.com/watch?v=nClbtZiX4cs

Ach, ziet er beter uit dan de ZX Spectrum spelletjes van 35 jaar terug.
Het heeft ook te maken met de sector waarin jezelf of je ouders werkzaam waren, en enige invloed was wat kenissen hadden...

Mensen die bij de ABN destijds zaten kregen als thuiscomputerproject een Spectrum mee, twee jaar later een Olivetti M24
Mensen die bij philips werkten kregen een philips MSX mee, later een MSX2, weer later een LaserXT computer
In het onderwijs kwam ook de MSX naar voren(Toshiba of Sony)
Ik weet niet in welke sectoren de C64 werd "meegegeven".. En Atari zag je nooit...

Al met al had het, tenzij je zelf invloed op de aanschaf had, het er voornamelijk mee te doen wat je ouders thuisbrachten in welke "scene" je rond ging hangen. Maar idd, de meesten waren erg snel klaar met de spectrums.
Het is retro, net als al die jaren 80 game consoles die opnieuw uitgebracht worden.
Je houd er van of niet, :)
Het is vooral interessant voor de liefhebber uit o.a. nostalgische gevoelens. Er is blijkbaar genoeg van de scène over om nu nog een ZX device uit te brengen. Reproducties of nieuwe iteraties doen het redelijk goed getuige o.a. TheC64 en soortgelijke projecten.
En nu nog een nieuwe Amiga uit het jaar 2021 :P
Ik ga voor de single chip apple ][ emulator met 6 compatible sloten, joystick pooort, appletalk, paar gb ^H^H Mb geheugen, hdmi en usb

[Reactie gewijzigd door tweazer op 13 augustus 2020 00:10]

Dit is een perfecte computer om op te leren programmeren. Veel programmeurs van nu zijn ooit op een Spectrum begonnen. Met Basic kun je in 1 minuut aan de slag, en z80 assembler kan je ook prima uit de voeten.
Met dit doel gebackt, om mijn dochter van 9 programmeren te leren.
Het kan leuk zijn voor de 'hands on' ervaring. Zelf heb ik weleens gespeeld met een emulator voor de MSX (de opvolger van de ZX Spectrum). BlueMSX is er een van. Online zijn allerlei roms te vinden. Veel spellen voor de MSX waren oorspronkelijk geschreven voor de ZX Spectrum. Ik heb goede herinneringen aan de spellen Eggerland (een onovertroffen puzzelspel), Boulderdash, Pitfall, Pinguin Adventure en de Nemesis serie.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 12 augustus 2020 12:58]

Zelf heb ik weleens gespeeld met een emulator voor de MSX (de opvolger van de ZX Spectrum).
De QL is de opvolger van de ZX Spectrum.

MSX kwam gewoon na de ZX Spectrum, het is geen opvolger, en het heeft, behalve de CPU (Z80) en het beoogde publiek, geen overeenkomsten met de Spectrum.
De enige verwarring die hierover kan ontstaan is dat de MSX-1 standaard direct is afgeleid van de Spectravideo SVI-328 hardware, maar ook die heeft zoals je opmerkt op de Z80 processor na geen overeenkomsten met de ZX specrum...

En beoogde publiek? Wel eens getypt op een spectrum vs. een MSX of C64? Als je er meer op deed dan spelletjes waren ze totaal niet te vergelijken?
Tja, ik ben toch bang dat als het wordt : Emulator a 0 euro of hardware a 334 euro, dat men dan al heel snel de keuze maakt,,.
Dit ziet er meer uit als de QL van sinclair. https://en.wikipedia.org/wiki/Sinclair_QL

krijgen we dan deze ook terug? https://en.wikipedia.org/wiki/ZX_Microdrive
Klopt. Het toetsenbord van de ZX Spectrum+ was gebaseerd op het ontwerp van de QL. En de Next is weer gebaseerd op de Spectrum+.

Goed nieuws: de Microdrives van destijds zijn nog altijd aan te sluiten (middels Interface 1) en te gebruiken op deze nieuwe Next. Iets wat een Raspberry Pi of Arduino boardje nooit zou lukken. Of je het zou willen is een tweede :)
En de drive en cartridges doen het na 35 jaar nog steeds, alleen schuimrubber aandruk padje vervangen want dat is volkomen vergaan. Als je dat niet wil is er de vDrive, daar gaat een SD kaart in maar gedraag zich al een gewone Microdrive. Sterker nog, het gedraagt zich als 8 Microdrives en de vDrive past perfect in de oorspronkelijke behuizing (of je 3D print een nieuwe).
De ZX Spectrum was mijn eerste computer. Hij ligt nu nog in de originele doos op zolder. Destijds was het “State of the art” en een wonder apparaat. Nu zou ik niet weten wat je er mee kunt doen. Eigenlijk ongelooflijk wat je destijds met zo weinig geheugen en rekenkracht kon doen.
De ZX Spectrum was mijn eerste computer. Hij ligt nu nog in de originele doos op zolder. Destijds was het “State of the art” en een wonder apparaat. Nu zou ik niet weten wat je er mee kunt doen.
Dit ?
https://www.amazon.co.uk/...s-Code-Club/dp/0993474403

(enig idee wat de cpu was richting maan? 8-) :Y)
Ik heb hier nog zo’n origineel boek met ZX Spectrum programma’s. Als je daar doorheen bladert, dan sta je verbaasd wat toen al kon. Zo had ik een compleet programma om vanuit een duikboot een schip te torpederen. En dat werkte met zeer acceptabele scherm weergave. Dat programma was gedeeltelijk in Assembler en gedeeltelijk in Sinclair Basic. Kom daar vandaag de dag nog maar eens om!
ooooh dat doet me denken aan spelletje dat ik veel speelde vroegah O-)

2 duikboten tegen elkaar en je was enkel zichtbaar(voor de ander) als je torpedo vuurde

[Reactie gewijzigd door OxWax op 12 augustus 2020 16:01]

Okay hear me out

Deze unit met een leuke snapdragon 7xx chip die via een cast/airplay achtige situatie (naast hdmi/ of zelfs dex) als soort htpc gebruikt kan worden. Dat zou wel echt vet zijn
Inderdaad, waarom geen ARM64 of Snapdragon 7xx of 8xx er op met Z80 emulatie ?
Dan heb je een snel computertje die gewoon de Z80 emuleert en alle Spectrum software draait.

Want dit is net of je de Fiat 500 met dat 500cc / 18pk stinkende tweetakt motortje opnieuw uitbrengt.
Maar de nieuw 500 heeft gewoon een moderne motor en carrosserie en voldoen aan de moderne veilgheidseisen met een 'vintage' look (al is die niet helemaal echt).

Of dat je een huis koopt zonder elektriciteit, geen CV maar een kolenkachel en slechte isolatie, terwijl er zat mooie vooroorlogse huizen zijn opgeknapt tot de moderne eisen.
Nou nee het is meer de oer auto T-ford. Dit is Jurasic computing. Dit is tijd dat programma nog niet de druk hadden van large scale software emginering. Maar asembler en machine code binnen opslag van 1K goed te doen was van wat die beperkte hardware kon.
Heb in mijn opleiding machine code voor de oer 68000 gedaan en asembler voor Z80 beide embeded controllers.
Dat was ver grijs verleden.
Nu heb je 32bit MCU de geen hol kosten.
Stap hoger is MPU
Ben mij beetje in verdiepen STM
Thuis had ik in mijn lagere school periode ZX81 1K en wat klooien met basic.

Ik heb die nostalgie drang niet. Voor mij was nieuw een hobby en tool dat gebruikt kan worden. En in heden is dat voor mij STM32 M7 voor drones.
En AMD64 en apple platformen met doel games en apps zelf creeren.
Gezien doel en beperkte tijd is high level programmeertaal en ontwikkel omgeving must waar je meer op toepassing kan richten ipv low level stuf opnieuw uit te vinden. Moderne platformen en programmeer talen maken mogelijk redelijke prototype op te kunnen leveren.
Ik ben ook totaal geen retro gamer.
Deze unit met een leuke snapdragon 7xx chip die via een cast/airplay achtige situatie (naast hdmi/ of zelfs dex) als soort htpc gebruikt kan worden. Dat zou wel echt vet zijn
Gaat niet gebeuren, tenzij je er Android op draait.
Dat schiet toch compleet z'n doel voorbij? Legio kastjes van een paar tientjes die je voor dat doel kunt kopen. Kun je eventueel ook nog een emulator draaien voor dit soort oude homecomputers.
De ZX Spectrum Nest biedt dankzij hardwarematige fpga-implementatie volledige ondersteuning voor de originele Spectrum 48, 128, +2, +3 en enkele clones.
Dat zegt al genoeg.
Precies, barsten van de hardware die dat kunnen en als je kijkt naar de spectrum specs dan kan je dat prima emuleren.
Ik vond het juist een leuk design voor een desktop PC. Eventueel met ARM processor en Android of Windows 10.
Met welk doel ?

Inzetten als media player ? Inzetten als casting devices ? Retro ZX spectrum software draaien ?
ZX spectrum gaming ?

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 12 augustus 2020 13:01]

Geweldig,niet omdat het moet maar omdat het kan.
Zo heb ik een collega die dit leuk vindt. Het compleet ombakken van een 6502 systeempje uit de prehistorie in een FPGA. Geweldig en geniaal, wat een leerschool voor de echte Tweaker.
Inderdaad een paar spelletjes spelen en dan weer door naar het volgende project _/-\o_
Kijk, daar kan ik wel weer de lol van inzien.

Alleen dan is het gewoon leuk om het te bouwen en eventjes naar het resultaat te kijken.
Maar om voor 334 euro een kant en klaar pakket te gaan kopen wat per definitie al 30 jaar verouderd is...
Maar om voor 334 euro een kant en klaar pakket te gaan kopen wat per definitie al 30 jaar verouderd is...
Dit soort systemen zijn dan ook op geen enkele manier bedoelt als modern systeem. Dat is het hele idee achter nieuwe iteraties of clones van oude systemen dan ook niet.
Tja, als wat is het dan wel bedoelt? Want ik kan voor die prijs menig nieuw systeem halen...
Anoniem: 428562
12 augustus 2020 13:18
Maximite colour 2 is een ander leuk project.
Heeft een ARM cpu op 480 MHz en resolutie is max 800 x 600 maar is verder vergelijkbaar met een homecomputer uit de jaren 80.
Zodra je het apparaat aanzet heb je gelijk de basic prompt.

De maximite is wel veel goedkoper, kost rond de 100 dollar

https://www.youtube.com/watch?v=lzrX72aB7zg
Pure nostalgie, kocht mijn Spectrum bij de V&D met het geld dat ik in 4 weken als vakantiebaantje bij elkaar verdiende.

Heb er later zelfs medestudenten jaloers naar zien kijken als ik met een zelfgebouwd programmatje in Pascal een trendlijn berekende in 5 minuten, waar zij zelf vele malen langer bezig waren.

Omdat het kan.
Ik geloof dat er in het Verenigd Koninkrijk nog heel veel liefhebbers voor de ZX spectrum zijn, in de rest van de wereld was deze destijds toen al minder geliefd. De C64 heb ik dan nog wel warme gevoelens voor, maar daar vind ik de C64 maxi al veel te duur geprijsd, en die is de helft van deze nieuwe ZX
Het is niet helemaal waar wat er beweerd wordt. Deze "Next 2" heeft ten opzichte van de originele Next meer geheugen (2Mb) omdat de stretchgoal daarvoor binnen een dag werd behaald. Verder is de hardware nagenoeg gelijk aan het vorige model. Maar volgens de richtlijnen van Kickstarter mag er niet een tweede productierun van een bestaand produkt worden gestart. Vandaar de "verbeteringen" die genoemd worden in de campagne.

Het vorige model is ten opzichte van de originele Kickstarter campagne wél verbeterd, zoals de snellere CPU, videomodes, 2 joystick poorten, etc. Omdat de machine een FPGA heeft, was het mogelijk om veel verbeteringen in de firmware toe te passen; de (jaren) lange ontwikkeltijd van het toetsenbord gaf de ontwikkelaars hiertoe de kans (de originele ontwikkelaar Victor Trucco trok het niet meer en werd vervangen door Allen Allbright).
De upgrade van 1 naar 2 joystick-poorten was een stretchgoal die destijds al werd behaald.

Dan de prijs. Na de Kickstarter kwam er een handvol machines in de webshop van specnext.com. Zelf heb ik er 1 op die manier besteld. De prijzen waren ongeveer gelijk aan de Kickstarter, maar er kwam daar nog eens 21% BTW bovenop. Hierdoor werd de netto prijs in de webshop 2 pond hoger dan wat er nu in Kickstarter 2 gevraagd wordt! Hier komt dan nog 25 pond verzendkosten bij.

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 12 augustus 2020 13:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee