Ruimtetelescoop TESS voltooit primaire missie met 66 gevonden exoplaneten

De Transiting Exoplanet Survey Satellite, een ruimtetelescoop die de NASA in april 2018 lanceerde, heeft zijn primaire missie voltooid. Er zijn 66 exoplaneten ontdekt en nog eens 2100 potentiële kandidaten. De telescoop gaat verder met het zoeken naar nieuwe werelden.

TESS heeft op 4 juli zijn primaire missie afgerond. Tijdens die missie is 75 procent van de sterrenhemel in beeld gebracht. De telescoop begon hier in juli 2018 met de bekende transitmethode. Daarbij wordt gekeken naar dalingen in de helderheid, die kunnen wijzen op onontdekte exoplaneten die voor een ster langs schuiven.

Ruimtetelescoop TESS heeft met zijn vier groothoekcamera's in feite een enorme mozaïek gecreëerd, door zich telkens te richten op afzonderlijke stroken van de hemel, ter grootte van 24 bij 96 graden. In het eerste jaar zijn dertien van deze sectoren in de zuidelijke hemel geobserveerd, en het laatste jaar dertien van deze stroken als deel van de noordelijke hemel.

Voorlopig gaat de telescoop echter nog niet met pensioen. Een verlengde missie vindt nu plaats en die zal tot september 2022 doorlopen. TESS richt zich inmiddels weer op de zuidelijke hemel en zal na een jaar nog zo'n vijftien maanden spenderen om andere, nog niet eerder geobserveerde delen te bestuderen.

NASA TESS

Tijdens de verlengde missie zijn er een aantal verbeteringen beschikbaar. Zo heeft het wetenschappelijke team achter TESS verbeteringen doorgevoerd in de manier waarop de satelliet data vergaart en verwerkt. De camera's kunnen nu elke tien minuten een volledige afbeelding maken, drie keer zo snel als de tijd die dit in beslag nam tijdens de primaire missie. De NASA spreekt over een nieuwe fast mode waarin de helderheid van sterren elke 20 seconden is te meten. Die modus komt naast de al bestaande capaciteit om gedurende elke twee minuten dit soort metingen uit te voeren voor tienduizenden sterren. Door de snellere metingen moet TESS beter in staat zijn om bijvoorbeeld de helderheidsfluctuaties in kaart te brengen.

Een van de nieuwere ontdekkingen is bijvoorbeeld TOI 700 d, een exoplaneet op zo'n honderd lichtjaar van de aarde. Wat het formaat betreft komt deze planeet overeen met de aarde en hij bevindt zich binnen de 'leefbare zone' van zijn kleine ster. Verder heeft de satelliet ook allerlei andere waarnemingen en ontdekkingen gedaan, zoals exploderende sterren en hoe een zwart gat in een ver sterrenstelsel een zon-achtige ster verpulverde.

TESS werd in april 2018 gelanceerd aan boord van een Falcon 9-raket van SpaceX. De satelliet is de opvolger van de Kepler-ruimtetelescoop. In vergelijking met zijn voorganger is TESS in staat een veel groter gebied van de hemel in kaart te brengen. Kepler heeft zich vooral gericht op een relatief beperkt deel van de ruimte, met zo'n 150.000 sterren. TESS richt zich juist op sterren die relatief dichtbij staan, op maximaal driehonderd lichtjaar van de aarde.

Door Joris Jansen

Redacteur

12-08-2020 • 12:18

54 Linkedin Whatsapp

Reacties (54)

54
52
31
2
0
15
Wijzig sortering
Wat ontzettend tof, bestaat er iets als een 3d kaart van alle sterren en planeten die gevonden zijn etc zodat te volgen is wat er allemaal ontdekt is?
Iets als Universe sandbox zou dan wel je verbeelding moeten kunnen prikkelen:

https://store.steampowered.com/app/230290/Universe_Sandbox/
Zou Space Engine niet nog passender zijn hier?
Whoeeeeps, die bedoelde ik :+
Bedankt, ziet er ook cool uit, heb net de creation of earth zitten kijken hierin, erg aan te raden https://www.youtube.com/watch?v=P1ZrTDpoLmY :)
@Mifuki Is totaal niet wat je zoekt, maar het geeft de 'positie' weer van onze planeten door de eeuwen heen. https://stellarium.org/en/

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 12 augustus 2020 13:53]

Het 100.000 stars experiment van Google geeft alleen sterren weer maar is makkelijk te openen in je webbrowser en ziet er al heel cool uit.
Onlangs publiceerden wetenschappers dit:
https://www.cnn.com/2020/...l-hnk-scn-scli/index.html

De YouTube video is heel tof. Helaas geen interactieve 3D map ofzo.
super vet. De lancering bleef een bizar iets. Een sateliet ter grote van een kleine koelkast (ongeveer) die gelanceerd werd in een neuskegel waar een complete schoolbus in kan haha. https://images.app.goo.gl/ud1GiLS2GoVkoE7z7

Relatief klinkt het als weinig ontdekt. Echter met bijna 2000 "kandidaten" en nog een verlengde missie verwacht ik dat dit aantal nog ruim kan verdubbelen. Vooral omdat het een beperkte periode een observatie maakt van een bepaald stuk hemel. Met vaker dat gebied te zien krijg je meer data van wanneer het licht dimt om zo meer patronen te kunnen gaan zien.
Dat is wel een hele kleine satelliet :o want dat is de gewone fairing, niet die van de Falcon Heavy als ik het juist heb of zijn die fairings hetzelfde maar kan de FH gewoon meer gewicht meenemen en een hogere baan?

[Reactie gewijzigd door Damic op 12 augustus 2020 19:09]

De FH kan alleen meer gewicht mee nemen. Fairing zijn allebei precies dezelfde (nog).

Er is wel een nieuwe vermoedelijk in ontwikkeling als je naar dit soort bronnen kijkt https://www.teslarati.com...pace-station-moon-launch/

Maar of dit 100% gaat gebeuren? Nee nog niet. Wel een zeer grote kans op ^^
Ja daar dat wist ik 100% niet meer ;)
De 66 exoplaneten zijn bevestigde vonsten. TESS heeft nog eens 1835 potentiële kandidaten gevonden die nog niet bevestigd zijn. Door verschillende algoritmes te gebruiken en data te combineren met andere bronnen zullen er waarschijnlijk nog meer volgen.

Men gaat er van uit dat bijna elke ster 1 of meer exoplaneten heeft en dat in 10% van de gevallen de planeet te observeren is met de transit methode. TESS is ontworpen om voornamelijk sterren die dicht bij staan te observeren. De schatting is dat er 200.000 sterren binnen bereik liggen en dat er dus 20.000 planeten geobserveerd zouden kunnen worden. Je moet wel geluk hebben dat de planeet voor langs komt als TESS er naar kijkt.
Dat vind ik er ook zo... bijzonder aan. Veel planeten met een omlooptijd van meer dan 2 jaar kunnen dus nog niet eens gevonden zijn ( door TESS).

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 12 augustus 2020 16:37]

Kun je nagaan hoeveel planeten er waarschijnlijk zullen zijn, als we met deze -redelijk simpele- methode er al zoveel kunnen vinden.
veel.
Een ander nadeel met TESS is ook dat deze niet continu naar een richting kijkt maar opnamens maakt van kleine stukjes en weer door gaat.

Door meer van dit soort missies in de toekomst te doen kunnen we steeds meer data van alle sterren verza en zullen we steeds meer ontdekken.
100 lichtjaar klinkt zo haalbaar.... helaas is het dat totaal niet.
Als we ruimte tijd kunnen krommen dan maakt de afstand niet meer zoveel uit verwacht ik. Maar ja ... doe dat maar eens...
Ja dat zou veel veranderen maar dan moet het idd wel kunnen...
Blijf optimistisch! :)

Wat 200 jaar geleden onmogelijk leek is nu al realiteit. Wie weet over 200 jaar vanaf nu doen we dingen die we nu onmogelijk achten.
Ehm, dat gaan wij allemaal dus niet meemaken. Sowieso is het waarschijnlijk beter dat we dit nooit gaan kunnen. Als we er op planeet aarde al zo'n meuk van maken is het beste wat we kunnen doen hier blijven en stoppen met rommel de ruimte in te pompen.
Je onderschat de grootte van de “ruimte”. Onze troep is niets op de schaal van ons zonnestelsel.

Of wij wel of niet iets meemaken is niet relevant. Met zo een houding kun je net zo goed niets doen.
Kijk strikt genomen weet ik niet hoe oud jij wordt, dus zou ik daarmee fout kunnen zitten. Toch ben ik redelijk overtuigt dat jij en ik dat niet meemaken.

Echter, jij weet niet hoe groot ik "de ruimte" inschat. Wellicht oneindig? Dan zit je er toch zeker naast.

Niets doen hoeft dan toch nog steeds niet, we hebben nog aardig wat jaren voor ons hopelijk! Dus voor de nabije toekomst zou al zin hebben. Uiteraard is de toekomst van ons nageslacht ook belangrijk. Alleen lijkt mij daarvoor deze pogingen niet nuttig. Mijn mening, maar dat is hem wel.
Hoeveel ervan class-M planeten? :)
Blijf het knap vinden dat we op zulke afstanden kunnen zien etc, maar dat we als mens niet onze planeet een beetje schoon kunnen houden.

Maar wat ik wel afvraag als je dat fimpje ziet, links zit een groot vlak wat niet "ingevuld" is.
Moet dat nog, of mogen we het niet zien?
Beetje gokwerk maar dat stuk lijkt het meest lichte deel van alles te omvatten (center van onze melkweg waarschijnlijk), wellicht schatten ze de opbrengst voor dit project vrij laag in omdat er teveel licht is van alle sterren daar. Gezien het deel eronder wel is ingevuld hadden ze misschien gezien dat dat gewoon niet zo veel opbrengt daar, wellicht is er een andere setup voor nodig?
Ter verduidelijking: er worden niet rechtstreeks planeten op die afstand waar genomen. Slechts de daling van de lichtintensiteit van sterren in de nabijheid (paar honderd lichtjaar) wordt geobserveerd. Daarom kunnen ze ook niet alle type planeten ontdekken.

https://www.youtube.com/watch?v=YFmT3fjIoD4
WAarom word jij gedownmod?
Het is gewoon een vraag waar ik zelf ook wel benieuwd na ben
Denk dat mensen moeite hebben met "mogen we dat niet zien"

Maar als antwoord op @Renegade666, in het stukje staat dat 75% is gescand dus ik ga er vanuit dat dat nog moet gedaan worden ;)
Nu je het zegt, had idd overheen gelezen.
Idd, het is inderdaad knap maar zie het als een sneak preview van iets wat er ooit was.
We kijken immers letterlijk naar het verleden.
Wat we nu zien hoeft er niet meer te zijn.
Dus een realistisch beeld van een hedendaagse universum is het eigenlijk nog niet.

Je tweede punt, dat we als mens zijnde niet onze eigen planeet kunnen schoonhouden, tja.....
Misschien is het beter dat we als mens nooit zover komen dat we dergelijke afstanden kunnen overbruggen.
Niet met de huidige vertegenwoordigheid van geest.

[Reactie gewijzigd door Amadeus1966 op 12 augustus 2020 13:05]

Dus een realistisch beeld van een hedendaagse universum is het eigenlijk nog niet.
Zo geredeneerd heb je in het dagelijks ook nooit een realistisch beeld van de wereld en dat zal je ook nooit hebben, want wat je zien was een paar nanoseconden in het verleden.
Paar nanno seconden of een veelvoud van tienduizenden of miljoenen jaren, klein detail maar toch.
In dit geval gaat het om hooguit ca 300 jaar, wat op de levensduur van sterren (miljarden jaren) net zo weinig uitmaakt.
Belangrijker is dat een "realistische beeld" altijd wordt bepaald door de lichtsnelheid; wat je zodoende ziet is de realiteit, en meer realistich dan dat wordt het nooit. Maw, we hebben wel een realistisch beeld van het universum.
Wacht tot ze gravitational lensing op een van deze of een andere planeet gaan loslaten.
Kost nog ca. 20 jaar.. maar dan heb je ook wat.
Vergroting: 1.000.000.000
Niet gerelateerde prioriteiten.
Dan mag ik aannemen dat jij ‘self sufficient’ en veganistisch bent zonder kinderen? Anders vind ik dat je je prioriteiten niet op orde hebt.
Als ik belerend overkwam dan daarvoor sorry.
Ik vind die middenklasser op de Mars zeker niet weggegooid geld. Integendeel, wat mij betreft meer van dit soort projecten.
Dat ik zelf veel meer bij zou kunnen dragen aan een schone planeet, klopt.

Het is meer een verwondering. Hoe kan het dat we als mensheid aan de ene kant in staat zijn tot grootse daden en aan de andere kant iets totaal niet van de grond kunnen krijgen?
Het is mens eigen om naar boven te kijken en af te vragen wat daar is, net als zeevaart ook de mens uitdaagde, en al is het nooit te bereiken, de data is zinvol.
Als je zo redeneert is alles nutteloos en geldverspilling. Beetje zure reactie als je het mij vraagt.
So sure you are?

Dezelfde redenering werd gebruikt bij luchtvaart, of voor de auto’s.

Daarnaast alleen al de bij producten van onderzoek maakt ons heden daagse leven makkelijker... neem bijv teflon.
Dit is fundamenteel onderzoek: onderzoek dat uitsluitend dient om kennis op te doen. Het uitgangspunt daarbij is niet dat die kennis ook wat tastbaars op moet leveren waar "de gewone man" wat aan heeft.
Fundamenteel onderzoek wordt voornamelijk gedreven door nieuwsgierigheid, een fundamentele (zie wat ik doe?) eigenschap van de mens. Zonder deze ene eigenschap waren we nog steeds met knuppels mammoeten aan het kietelen. Helaas, blijkt dat nieuwsgierigheid geen dominante eigenschap te zijn. Nieuwsgierigheid wordt vrij eenvoudig verdrongen door chagrijn, een klein denkraam en de beslommeringen van een bestaan aan de onderkant van de maatschappij.

Maar er is hoop! Naast fundamenteel onderzoek is er een tweede tak van wetenschap: Toegepast onderzoek. Het doel van toegepast onderzoek is iets te produceren waar "de mens" wel wat aan heeft. Er gaat volgens mij heel, heel veel meer geld om in het toegepaste onderzoek dan in het fundamentele onderzoek. En omdat toegepast onderzoek ook heel veel van jouw centjes opslokt en vervolgens heel veel producten oplevert die je ook niet kan betalen, zou ik me daar drukker om maken.
zijn ze daarom minder aantrekkelijk om te bestuderen?
De mensheid zal nooit naar andere planeten kunnen komen.
Technisch gaat dit nooit lukken om zulke afstanden te overbruggen.
...en zo zouden we ook nooit kunnen vliegen, of als je met je zeilschip te ver de oceaan op voer, zou je van de rand vallen.

Of deze, ten tijde van de uitvinding van de stoomtrein: Boven de dertig kilometer per uur zouden mensen het niet overleven.

Een Neanderthaler keek naar de maan en wist niet eens wat het was. Iemand uit de 19e eeuw wist inmiddels wel wat het was, maar had geen idee hoe die daar ooit zou moeten komen. En relatief kort daarna liepen we daar rond.

Kijk, ik heb het antwoord ook niet hoe we tientallen zo niet honderden lichtjaren kunnen overbruggen liefst binnen 1 enkel mensenleven, maar als we niet blijven dromen, niet blijven zoeken naar antwoorden, dan komen we er nooit. En hadden we ook nooit gevlogen, de planeet verder ontdekt, en onze dromen waargemaakt.

Als mensheid doen we de nodige domme dingen, maar aan de andere kant zijn we ook tot grote wonderen in staat. Het is maar net hoe je er naar kijkt, en wat je er aan wilt doen. 1 ding is echter zeker: als je niets doet, verandert er ook nooit iets.
Je visie is daarin wat euforisch, de voorbeelden wat je opnoemt kun je niet vergelijken met de afstanden in het heelal en de technology en exotische materie wat nodig is om maar in de buurt te komen van sci-fi en we zullen zelfs niet in staat zijn om de afstand naar alpha centauri te kunnen overbruggen.
Misschien als de mensheid het lang genoeg hier op aarde volhoud dan komen we misschien in de buurt van een ander stelsel om de jump te maken om vervolgens een foto terug te sturen.

Mocht je jezelf afvragen waarom mensen dit zo zien en wat pessimistisch over kan komen dan kun je
een aflevering van cool worlds bekijken die haarfijn uitlegt waarom het niet mogelijk is om deze afstanden te overbruggen.

https://www.youtube.com/watch?v=b_TkFhj9mgk

[Reactie gewijzigd door Nostalgmus op 12 augustus 2020 18:41]

Ik heb het gezien, en het is inderdaad behoorlijk pessimistisch en op het depressieve af.

Weet je, ik ben nu 52 jaar oud. De kans dat ik er over 25 jaar niet meer ben is vrij realistisch. Als ik de geest van dit filmpje zou volgen: Waarom zou ik nog iets nieuws leren? Of een avontuur aangaan? Straks ben ik toch dood en maakt het allemaal niet meer uit.

Echter, ik weiger zo te denken. Immers dat zou defaitisme ten top zijn! Het kan me niet schelen hoe lang (of kort) ik nog leef, dus ik ga gewoon de dingen doen die ik wil doen.

En op een grotere schaal is (een deel van) de mensheid daar ook mee bezig. Het maakt dus niet uit dat ons universum op een gegeven moment ophoudt te bestaan. Leuk dat we dat nu weten (of kunnen beredeneren), evenals we weten dat we allemaal een keer dood zullen gaan. Lekker boeiend. Gewoon lekker doorgaan met jezelf ontwikkelen en wellicht een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de mensheid.

Piloten in de 2e wereldoorlog ervoeren een ‘duivel in de lucht’ die je vliegtuig uiteen scheurde als je in een duikvlucht een te hoge snelheid behaalde. Later beseften er dat dit de geluidsbarrière was, en bouwden we de X1 om deze te doorbreken.

En nu staan we voor de volgende uitdaging. Hoe komen we een beetje vlot bij een andere ster. Simplistisch gezegd bouwen we ooit de volgende iteratie van de X1 die ons dit gaat brengen. Hoe, daar heb ik nog geen idee van, maar ik vertrouw voldoende in ons kunnen dat we het ooit waar maken. Namelijk heeft onze geschiedenis dat reeds aangetoond: Nooit zijn we bij de pakken gaan neerzitten en hebben we gezegd dat iets onmogelijk is.

Kennedy zei ooit: “We choose to go to the moon because it’s hard”.

Niets is onmogelijk. Het is gewoon een kwestie van het hebben van “The Right Stuff”. En dat zit tussen je oren overigens... ;)
Ik ben het grotendeels met je eens, voornamelijk het stuk dat we niet moeten ophouden te zoeken naar antwoorden, niet moeten ophouden onze nieuwsgierigheid te bevredigen en zeker niet moeten ophouden met hopen op meer.
Ook ben ik het met je eens dat we moeten vermijden uit te gaan van de huidige kennis om voorspellingen te doen over de toekomst. We kunnen niet voorspellen wat we weten en kunnen in de toekomst en uitspraken als "dat kan nooit", of "onmogelijk" zijn daarom onzin.
Wel ben ik het met de "pessimisten" eens dat bepaalde zaken wel erg onwaarschijnlijk zijn en dat we ook steeds beter worden in het scheiden van de categorien "misschien" en "onwaarschijnlijk". De categorie "onmogelijk" is weggevallen.
Weet je, er is maar 1 fundamentele ontdekking of uitvinding nodig om ons besef van (on)waarschijnlijkheid om te draaien.

Denk eens aan wat het begrip ‘electriciteit’ ons gebracht heeft. Volta zat een beetje te rommelen met zijn zuil, Marconi bouwde een vonk zender, Edison ging o.a. iets met licht doen, en inmiddels is onze volledige samenleving keihard arhankelijk van electriciteit.

Maar ook ‘simpele’ verbeteringen zoals de uitvinding van de li-ion accu... een Smartphone op ni-mh accu? Dacht het niet... een Tesla op ni-mh? Never... Dus een kleine stap in accu technologie breng opeens grote gevolgen met zich mee.

Stel dat we over een eeuw ofzo een rendabele fusiereactor aan de gang hebben. Ook dat zal dan onze samenleving fundamenteel veranderen. En de wetenschap fysieke mogelijkheden geven die nu alleen nog maar theorie zijn.

En opeens kunnen we ‘meer’, en zijn doelen ‘ver weg’ een stuk beter haalbaar geworden.

Er is maar 1 ‘slimmerik’ nodig om het hele speelveld te veranderen...
https://www.europa-nu.nl/...ontwikkelingssamenwerking

Ontwikkelings hulp word door vele onderzoeken ook gezien als geld verspilling echter spenderen we hier als Europa (vergelijkbaar met US) zo'n 4x meer geld aan dan wat NASA per jaar in totaal krijgt. En dit project is weer iets van 1% van dat jaarlijkse budget.

Als we kijken naar wat NASA ons opgeleverd heeft dan bent u enorm dankbaar. Zo zijn de ontwikkelingen in de computer chips deels te danken aan NASA en dus ook het feit dat u überhaupt hier kunt posten.

Welke delen van nuttige toepassing zijn voor ons als maatschappij is altijd maar de vraag. Niet omdat daar niet maar word gekeken maar omdat mensen soms de aparte toepassingen verzinnen met bepaalde info/technologie.

Zo zijn bv die silver/goude dekens in een EHBO doos ontwikkeld om satellieten te beschermen tegen de zon. Wie had ooit vab te voren kunnen bedenken dat we mensen daar mee kunnen helpen die onderkoeld zijn?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee