Nuvia claimt dat zijn ARM-servercores beter presteren dan mobiele x86-cores

Chipfabrikant Nuvia heeft zijn aankomende Phoenix-cpu-cores aangekondigd. Deze cores zijn gebaseerd op de ARM-architectuur. Nuvia claimt dat de prestaties beter zijn dan bijvoorbeeld een AMD Ryzen 7 4700U of een Core i7-1065G7, bij lager verbruik.

De eerste ARM-cores van Nuvia worden Phoenix genoemd, zo meldt het bedrijf in een blogpost. Deze cores zullen volgens Nuvia gebruikt worden in de komende Orion-soc, die bedoeld is voor gebruik in servers. Nuvia maakt nog niet bekend wanneer zijn eerste chips op de markt verschijnen.

In zijn blogpost geeft Nuvia onder andere een indicatie van de verwachte prestaties per watt van zijn komende ARM-cores, vergeleken met andere chips die momenteel op de markt zijn. Het bedrijf maakt ook zijn testmethodiek bekend, waaronder de manier waarop het bedrijf het stroomverbruik meet. Nuvia gebruikt voor zijn tests mobiele chips, onder andere voor laptops en smartphones. Het bedrijf claimt echter dat er 'geen grote verschillen' tussen mobiele cores en servercores zijn en dat beide varianten op een soortgelijke manier werken.

Het bedrijf test bijvoorbeeld Apples A13- en A12Z-chips, een Snapdragon 865, een AMD Ryzen 7 4700U en een Ice Lake Core i7-cpu van Intel. Hiervoor gebruikte het bedrijf Geekbench 5-resultaten, aangevuld met eigen stroommetingen per core van alle geteste chips. Geekbench 5 is volgens Nuvia een goed 'startpunt', doordat het ondersteuning biedt voor verschillende platforms en verschillende werklasten biedt.

Als onderdeel van de tests, toont het bedrijf een slide met de geplande prestaties van de Phoenix-cores, waarbij het stelt dat 'het bovenste gedeelte van de curve is weggelaten', om op een later moment volledig te onthullen. De Phoenix-prestaties worden volgens Nuvia 'geprojecteerd met behulp van prestatiemodelleringstechnieken die in overeenstemming zijn met de industriestandaard voor toekomstige cpu-cores'. De Phoenix-cores moeten volgens het bedrijf 'tot twee keer' beter presteren dan de andere chips. Volgens de slide bieden de toekomstige Phoenix-cores bijvoorbeeld betere prestaties dan de huidige x86-tegenhangers bij relatief laag stroomverbruik. De Nuvia-cores moeten ook beter presteren dan de geteste ARM-chips bij soortgelijk stroomverbruik.

Het bestaan van Nuvia werd aanvankelijk aangekondigd in november 2019. Het bedrijf is opgericht door meerdere voormalige kopstukken van Apple en Google, waaronder ook Gerard Williams III. Hij ontwierp Apple-socs, van de A7 uit de iPhone 5S, tot de A12X die werd gebruikt in de iPad Pro uit 2018. Het bedrijf had in november 53 miljoen dollar aan investeringen binnengehaald.

Nuvia Phoenix Geekbench-prestaties
De geprojecteerde singlethreaded prestaties van de Phoenix-cores, ten opzichte van huidige mobiele cores

Door Daan van Monsjou

Redacteur

12-08-2020 • 11:06

29 Linkedin Whatsapp

Reacties (29)

29
29
9
3
2
19
Wijzig sortering
Ik denk dat Nuvia gebruik maakt van dezelfde drie technologische innovaties als Apple met hun A14 en aankomend Apple Silicon voor de Mac. Als ik even schaamteloos mezelf mag quoten O-) :
Balance schreef op vrijdag 27 maart 2020 @ 09:30:
Er zijn drie factoren die Arm-chips vanaf laat 2020 en begin 2021 een stuk interessanter maken:

Als eerste is de ARMv9 instructieset: In 2013 shokkeerde Apple de chipindustrie met de eerste ARMv8 chip voor mobiele apparaten, de Apple A7. Alle concurrentie gebruikte nog de ARMv7 instructieset en was van plan dat ook nog wel een aantal jaar te moeten gebruiken.
Nu komt ARMv9 er aan. Naar alle waarschijnlijkheid is Hercules de laatste high-performance ARMv8 kern en wordt Matterhorn in 2021 de eerste high-performance ARMv9 kern van Arm zelf. Apple ontwikkeld echter zijn eigen CPU-kernen en hoeven dus niet te wachten tot Matterhorn beschikbaar is. Huawei sprak in oktober 2019 ook al over de nabije komst van ARMv9.

De tweede zijn SVE2 vector extensies: SIMD-instructies, die meerdere kleine getallen per instructie kunnen verwerken (bijvoorbeeld vier 16-bits getallen in een 64-bits instructie), zijn al gemeengoed op x86, waaronder SSE2, SSSE3, AVX2 en nu AVX-512. Arm kent echter enkel NEON, een 128-bits brede vector instructieset die veel gebruikt wordt maar niet mee kan met het 256-bits brede AVX2 of zelfs 512-bits brede AVX-512. Arm heeft de opvolger echter al aangekondigd, Scalable Vector Extension 2 (SVE2). Zoals de naam impliceert is dit een schaalbare extensie met geen vaste breedte. SVE2 kan vectoren van 128-bits tot 2048-bits schalen, in 128-bits blokjes. Een smartwatch zou dus de simpelste 128-bits implementatie kunnen krijgen, een smartphone 256-bits, je laptop 512-bits, een krachtige dekstop 1024-bits en een server 2048-bits, terwijl deze allemaal op dezelfde code draaien (!).

De derde is TSMC's 5nm proces: We zullen het dit jaar al gaan zien in mobiele chips, maar in 2021 zullen de yields ook hoog genoeg zijn voor grotere laptop- en desktopchips. Er passen 85% meer transistors op TSMC N5 dan op N7 per vierkante millimeter, waarmee Apple genoeg speelruimte krijgt om krachtige ARMv9 cores met brede SVE2 vectorimplementaties te bouwen en er vervolgens ook nog eens veel op één chip te plaatsen. Het zou me niet verbazen als de krachtigste variant voor laptops 16 cores krijgt, eventueel in een mix van krachtige en efficiënte CPU-kernen.

Deze 3 factoren gaan ARM-chips vanaf 2021 veel competitiever maken, of Apple ze nu gebruikt of niet.
Met dus het grote verschil dat Nuvia server-chips maakt en dus niet gebonden is aan passieve koeling of gelimiteerde powerbudgetten. Natuurlijk is het gunstig om het stroomverbruik laag te bouwen, zowel qua footprint (kleinere koeling) als energieverbruik (puur finanicieel), maar het hoeft niet per se. Het kan dus ook gebruikt worden voor flinke turbo-kloksnelheden.

Door meer ruimte en energiebudget kan je ook veel meer cores op een chip plaatsen, waardoor de latency tussen de cores laag blijft. En je hebt genoeg ruimte voor extra geheugen (DRAM, 3D-XPoint, NAND) en accelerators (voor machine learning bijvoorbeeld).

Met vrijwel alle mobiele apparaten, de Mac en steeds meer servers zal ARMv8 en later ARMv9 een first-class citizen worden qua software support. En dat helpt dan weer de adoptie, een positieve feedbackloop.

Het is goed om weer meer competitie tussen CPU vendors te hebben, en ook tussen instructiesets. Dit dwingt compilers en software ontwikkelaars om na te denken over schaalbaarheid en compibaliteit, waardoor de kans groot is dat derde instructiesets zoals RISC-V en Power ook ondersteund kunnen worden.
Er is volstrekt geen ARMv9 of TSMC N5 nodig hiervoor, sowieso lees ik denk ik dat Nuvia gebruik maakt van N7 TSMC.

Zie Marvell Thunder X3 of Amazon Graviton 2: Deze claimt ook 1,5 tot 2x betere prestaties dan AMD Rome. Gewoon op ARMv8 en TSMC N7. Is al lang openbaar, maar heeft net niet de hype die de ex-Apple werknemers weten te creeeren.

En Marvell vergelijkt wel netjes met de server-producten van AMD / Intel.

Maw, wat Nuvia hier weglegt vind ik een zwaktebod. Ze vergelijken heel selectief, exact met de producten waar ze niet mee concurreren. Iedereen weet dat Intel gewoon over en voorbij is voor de datacenter-markt zolang ze niet naar TSMC overstappen, daar hoef je al niet meer mee te vergelijken. Ice Lake Xeon SP wordt lachwekkend / huilen voor INTC investeerders; die kan je gewoon al doorstrepen. En dan gebruikt Nuvia ook nog de bedenkelijke Geekbench benchmark; niemand gebruikt dat vziw voor servers.

Waarom in 's hemelsnaam, gaat een potentiele Nuvia-klant een nieuwe leverancier vertrouwen; als ze ook gewoon een derde generatie ARM-serverproduct kunnen kopen? Thunder X3 gaat volgens mij nog dit jaar in de verkoop; Ampere Altra is al een poosje aan het samplen. Van Nuvia weten we nu net zoveel als van het niet-bestaande 5G modem van Intel: Een hoop blabla, plaatjes en hype. Maar concreet sillicium dat klanten kunnen testen ho maar.

Waar Nuvia zich mee moet vergelijken is Marvell Thunder X3, Ampere Altra / X-gene 3, Amazon Graviton 2 en wat er verder nog is (Fujitsu A64FX voor supercomputers). En meestal wil je ook data-doorvoer (througput in netjes Frans) weten; vaak is niet CPU maar data-doorvoer de bottle-neck en juist daar zijn AMD Epyc en Thunder X3 zeer goed in. Daarom worden die laatste twee ook door Cray gekozen voor supercomputers.

Kijk hoeveel moeite AMD nodig heeft om server-gebruikers over te krijgen van Intel x86_64 naar AMD x86_64: Dat kost ze al meerdere jaren. Terwijl de TCO voor AMD (Rome) inmiddels toch behoorlijk lager is dan alles wat Intel aanbiedt.

[Reactie gewijzigd door kidde op 12 augustus 2020 13:48]

> Een hoop blabla, plaatjes en hype. Maar concreet sillicium dat klanten kunnen testen ho maar.
Voor al dat, want de grafiek die getoont wordt lijk toch echt ingetekend voor hun server CPU's en voor alle andere lijkt het echte meet data. Dat doet mij dan vermoeden dat zij zelf nog geen eens een werkend systeem hebben die dit doet.
In 2013 shokkeerde Apple de chipindustrie met de eerste ARMv8 chip voor mobiele apparaten, de Apple A7.
Ja, hoor, tuurlijk. Klinkt als marketingpraat van Apple. Trap er toch niet zo makkelijk in.
Compiler support is er al lang, vooral in C/C++ compilers, het is het ombouwen van applicaties dat duur is want het is vaak niet enkel een recompile.
is hier een andere bron voor, ik vind dit superinteressant, vooral de tweede, en zou er graag meer over lezen.
Wat een onzinnige manier om aandacht te vragen voor je bedrijf. Naar verwachting is een toekomstige ARM core efficiënter dan wat er nu in een ander segment op de markt is? Ik zou niet anders verwachten. Helaas staat de rest van de wereld ook niet stil dus tegen de tijd dat deze core op de markt komt ziet het grafiekje er vast heel anders uit.
Dat idee heb ik ook inderdaad, zeker nu Apple klaar staat met de volgende generatie die in september/oktober beschikbaar zal zijn (maar nu al volop geproduceerd wordt).
Denk altijd maar eerst zien den geloven. Er wordt op vele gebied door veel bedrijven al jaren veel geroepen wat in de praktijk dan toch tegenvalt.
Goed gezegd. Ik denk ook dat wij wel een héél erg sterke response zouden krijgen van AMD als ze écht een gevaar zagen in ARM. "even" één van hun topmodellen uit het water blazen, welke op dit moment de beste CPU's voor de consumentenmarkt zijn, klinkt als iets wat onze IT-wereld op zou schudden...
tja, Het grafiekje voegt niet zoveel toe....
Iedereen kan een chip maken die idle >=1 w gebruikt.
Het punt is juist de ppw (peformance per watt) en dat laat het grafiekje niet zien.
En volgens mij is juist bij servers de cpu nooit idle of dit wil je in ieder geval voorkomen.
In datacenters is de Multi-core over het algemeen ook veel belangrijker dan de single core.
Het grafiekje laat toch juist peformance per watt zien of ben ik nou gek?
Idle Normalized Power, ik lees het ook zoals fietser1997 het leest. Erg rare schaal om het verbruik mee aan te geven...
De verticale balk laat toch de single core performance zien? Wat de waardes precies inhouden weet ik niet maar er is wel degelijk een relatie tussen verbruik en prestaties.
Leuke claims in de grafiek maar die zijn dusdanig dat ik wel ga zeggen: Eerst laten zien voor ik het geloof.
En bij welke workloads is dat dan? Zeker iets wat zwaar geoptimaliseerd is voor ARM?
Want dit zegt mij erg weinig:
'geprojecteerd met behulp van prestatiemodelleringstechnieken die in overeenstemming zijn met de industriestandaard voor toekomstige cpu-cores'

[Reactie gewijzigd door Astennu op 12 augustus 2020 11:30]

Er valt helemaal niets over te zeggen, maar het heeft geen nut om ARM processoren te maken, als ze niet minstens die van de concurrenten (Ampere, Marvell, Huawei etc.) qua prestaties evenaren. Verder geloof ik niet dat software over het algemeen beter voor ARM geoptimaliseerd zal zijn dan voor x86, dus wat dat betreft valt er nog meer uit de processoren te halen met de juiste optimalisaties, die voor x86 al decennia lang zijn doorgevoerd.
In ander nieuws: Scania kondigt aan dat hun komende generatie vrachtwagens meer kunnen trekken dan een Renault Clio of een VW up!

Ik snap dat je aandacht wilt voor je bedrijf maar als je niks zinnigs te melden hebt houd dan alsjeblieft gewoon je mond :P
Anoniem: 63672
@Vizzie12 augustus 2020 12:00
Ik snap dat je aandacht wilt voor je bedrijf maar als je niks zinnigs te melden hebt houd dan alsjeblieft gewoon je mond :P
Dit soort berichten krijgen we de komende weken nog wel meer te zien.
Het is, zoals ze het noemen, komkommertijd.
Zit je voor een nieuwe reusachtige enterprise rekencluster net te kijken naar een 28core 56thread xeon, wil je er net 64 bestellen, maar nee, deze phoenix cpu presteerd beter dan een laptop cpu! Ho stop! Cancel order! 8)7
Ik zou zeggen: Zet ze in een laptop, met Microsoft Windows 10 on ARM geschikt maken en uitbrengen maar.
Windows 10 is al ARM geschikt en er zijn al laptops met een ARM cpu.
Maar dan is WoA nog niet geschikt voor deze processor/soc? Daar moeten vast wat drivers voor komen.
Laat ik nou de hele tijd "Nvidia" ipv Nuvia lezen. Dacht even dat Nvidia met serieuze ARM chips kwam 8)7
Nvidia Xavier is een Serieuze ARM chip maar dan op Self Driving Cars gericht :D
Maar verslaat ook al low powered x86 chips: https://www.phoronix.com/...vidia-xavier-carmel&num=1

[Reactie gewijzigd door deregtx op 12 augustus 2020 14:04]

Ik heb hier een TX2 industrial voor me liggen en ik kan met volle vertrouwen zeggen dat de CPU's in deze dingen minstens 20x zo langzaam zijn als goede X86.

De GPU's in die dingen zijn wat het de kracht geeft, de ARM CPU's zijn echt niet om over naar huis te schrijven. Zo veel mogelijk werk naar de GPU sturen en zo weinig op de CPU laten anders heb je niks aan deze dingen.
horen we dit niet nu al jaren?
maar waar zijn de grote ARM based servers?
Volgens mij stop de ene na de andere weer..

Ik ben benieuwd hoe zo'n server het doet met echte server loads waar er vele vm's gevirtualiseert op draaien, met vrij zware load van databases en webserver requests.

Het is leuk dat je voor een paar Watt X performance krijgt en dat dus daar eigenlijk al topped
terwijl als je een Intel of AMD x86 pakt en je daar gewoon 10x de Watt in gooit maar dan ook bijna 5x de performance (misschien is het wel 8x als je het wat positiever wilt zien) dan doe mij maar een x86..
Want ja dan is de prestaties per watt wel minder maar ik krijg er per doos wel veel meer raw power voor terug.
Ik wacht wel tot een fatsoenlijke website zoals Phoronix een keer een uitgebreide test doet. Geekbench zegt niemand wat en is in mijn ogen geen valide benchmark.

Daarnaast is het mooit om te zien dat er alternatieven komen voor x86 in de servermarkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee