RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Life

IT’ers en managers werken het meest vanuit huis

Beeld © iStock

Sinds het uitbreken van de coronacrisis werken veel mensen noodgedwongen meer vanuit huis. Mensen met beter betaalde kantoorbanen, zoals managers, doen het veel. Maar IT’ers spannen de kroon: in het tweede kwartaal van dit jaar is het aandeel thuiswerkers in die groep verdubbeld tot meer dan 40 procent ten opzichte van 2019.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wat opvalt is dat vooral werknemers in de hoogste beroepsniveaus vaker thuiswerken. Dat hangt volgens het onderzoeksbureau nauw samen met de mogelijkheden die mensen hebben om hun werk vanuit huis te doen.

Zo zal een manager sneller in staat zijn om thuis te werken dan een fabrieksmedewerker. 44 procent van de IT’ers in de hoogste beroepsklasse werkten in het tweede kwartaal thuis. Voor de lagere niveaus was dat 25 procent.

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken kost je zo'n 2 euro per dag – en wie moet dat betalen?

Zorg werkt minste thuis

Voor andere beroepen geldt dat verschil ook, zegt het CBS. Maar in de zorg lag het aandeel thuiswerkers in de hoogste beroepsklasse bijvoorbeeld op 28 procent. In de zorg werkt relatief het kleinste aandeel mensen thuis.

Volgens het CBS werken vooral managers en mensen met een creatief beroep, zoals vertalers, thuis. Mensen die werken in de transport of agrarische sector, kunnen juist minder makkelijk thuiswerken. Dit is zowel het geval voor de coronapandemie als erna. Een boer kan niet ineens zijn akker binnen ploegen.

Lagere beroepen: minder vaak thuiswerken

Uit onderzoek in 2019 bleek al dat mensen in 'lagere beroepen' minder mogelijkheden hebben om thuis te werken: timmermannen, loodgieters, kappers en schoonmakers werken niet en masse thuis.

Het CBS gaat uit van niveau één (laagste) tot en met vier (hoogste). In 2019 was ruim de helft van de werknemers in Nederland werkzaam in een beroep van niveau 1 of 2. Binnen die groepen hadden respectievelijk 4 en 16 procent een mogelijkheid om thuis te werken. In het hoogste niveau is dat 70 procent.

6,5 miljoen werkenden

In het tweede kwartaal van 2020 waren er volgens het CBS 7,4 miljoen werknemers, van wie er 6,5 miljoen ook werkten. De rest werkt niet, bijvoorbeeld door vakantie, ziekte of coronamaatregelen.

20 procent van de werkenden liet weten in de voorafgaande week werk thuis te hebben gedaan. Voor de crisis lag dit aandeel tussen de 10 en 15 procent. Gemiddeld werkten mensen 23 uur vanuit huis.

Langer achter pc

Onderzoekers van de Harvard Business School kwamen recent ook tot de conclusie dat werknemers sinds de uitbraak van het coronavirus langer achter hun computer zitten.

We hebben meer digitale vergaderingen en versturen meer e-mails. Een werkdag duurt gemiddeld ruim 48 minuten langer.

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken in de hitte: 'Bij dorst is het vaak al te laat'