RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

34 graden buiten, 39 graden koorts: corona in deze bloedhitte

Archieffoto Beeld © Getty

Alsof hij gevangen zit in een sauna. Zo voelt Achraf (22) zich sinds hij tijdens deze hittegolf binnen zit, omdat hij corona heeft. "Dit is echt het slechtste moment om koorts te hebben."

Achraf uit Gouda zegt het maar gewoon eerlijk: hij heeft het zwaar. Op zijn kamer is het misschien wel 35 graden, daar schijnt de hele dag de zon. En zijn lichaamstemperatuur tikte onlangs de 39 graden aan. Dikke koorts, dus. 

Hij is sinds ruim een week positief getest op corona en dat betekent dus: binnenblijven. "Ik kan me best goed vermaken, hoor, met Netflix enzo. Maar nu met deze hittegolf is het alsof ik in een sauna gevangen zit. En ik niet alleen, hè: mijn ouders, zus en zusje moeten ook binnen blijven."

Tijd uitzitten

Inmiddels durft-ie wel te zeggen: het is niet te doen. "Ik kan nergens verkoeling vinden, behalve onder de douche." Daar staat hij dan ook om de twee, drie uur onder, en hij zit af en toe voor de ventilator. "Mijn tijd uit te zitten."

Eerste
Lees ook:
Eerste landelijke hittegolf is een feit: 'We zijn voorlopig niet van de hitte af'

Bibi (28) uit Breda herkent het. Ook zij is positief getest. Ook zij mag niet naar buiten, en haar zoontje van 3,5 mag niet naar de opvang. "Het is belachelijk warm. Ik woon in een flat, op 3 hoog. We kunnen niet naar het zwembad, we kunnen niet naar het park in de schaduw. Nergens is verkoeling, het is benauwend."

Warm buiten én binnen

En ze voelt zich al zo benauwd: druk op de borstkas, hoesten, koorts. "Het is warm buiten, maar ook warm vanbinnen. Soms weet ik niet hoe ik de dag door moet komen. Gelukkig is de koorts een beetje aan het zakken, en zetten vrienden en familie eten voor de deur."

Zo
Lees ook:
Zo gaan ze in andere landen met hitte om: 'Soms wel 51 graden'

Ze heeft 'door het hele huis heen' ventilatoren staan, en op haar balkon staat een badje voor haar zoontje. "De nachten zijn het ergst, dan voel ik me ook het beroerdst door dat virus. En dan moet ik er ook nog een paar keer per nacht uit omdat mijn zoontje niet kan slapen door de hitte. Ik zou wel een beetje hulp kunnen gebruiken, maar ja, dat mag natuurlijk niet vanwege besmettingsgevaar."

Lieneke van de Griendt, huisarts in Schiedam, heeft medelijden met de mensen die nu hoestend en met koorts binnen moeten blijven. "Je bent al zo van slag door de warmte, laat stáán als je ook nog eens koorts hebt in een hittegolf."

Hitte is risico

Volgens Van de Griendt is deze hitte een extra groot risico voor coronapatiënten. "Hitte kan je flink uitputten en uitdrogen, en als je corona of een ander virus hebt kan dat extra snel gebeuren."

Dat komt omdat je lichaam al hard moet werken om het virus te bestrijden en nu ook nog om je temperatuur door de hitte op peil te houden. Corona is op zichzelf al een aanslag op je lichaam en hitte is dat ook. "Samen kan dat een gevaarlijke combinatie zijn."

'Houd een siësta als dat lukt'

Daarom is het goed om je lijf rust te geven, zegt huisarts Mark Vink. "Ga tijdens je quarantaine niet sporten, ga niet in de zon zitten, en houd een siësta als dat lukt, zoals ze in Spanje doen." Dan kan je lijf op adem komen. 

Het is ook belangrijk om je temperatuur goed in de gaten te houden, zegt Vink. De beste manier om dat te doen is volgens hem rectaal: dan krijg je de meest betrouwbare uitslag.

"Als je koorts hoger is dan 39,5 graden, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of het ziekenhuis."

Ruim
Lees ook:
Ruim 4000 nieuwe coronabesmettingen, bekijk hier de cijfers in jouw gemeente

Door extreme hitte en koorts kun je een oververhit raken, weet huisarts Van de Griendt. "Je kan dan verward raken, kortademig en je kunt je niet meer goed concentreren."

De tweede fase waar een oververhit persoon in kan komen als er niet wordt ingegrepen, is hitte-uitputting. Dan kan iemand flauwvallen, kramp krijgen, langere tijd een verhoogde hartslag hebben. Je transpireert niet meer en je huid wordt bleek.

Kijk uit voor hitteberoerte

De derde (en gevaarlijkste) fase is een hitteberoerte. "Je lichaamstemperstuur raakt boven de 39 graden, je wordt misselijk, krijgt een rode huid en kunt zelfs je bewustzijn verliezen."

Van de Griendt benadrukt dat water drinken heel belangrijk is. De hele dag door, 'ook als je geen dorst hebt'. Want mensen die oververhit raken, hebben niet áltijd dorst.

Een koud voetenbad helpt ook tegen oververhitting. Een andere goede manier om je lichaam weer af te laten koelen, is je hoofd en je schouders onder de kraan (koud water!) houden. "Via ons hoofd en onze schouders verliezen 75 procent van onze warmte. Met nat haar voel je je dan ook vaak een stuk beter."

Ook bij kleine kinderen met koorts in deze hitte is het ook verstandig om met washandjes de nek en het hoofd nat te maken. 

Kijk uit met ventilator

Dat doet Bibi 'continu', de washandjes zijn bij haar thuis niet aan te slepen. "En we zijn niet bij het voetenbadje en de ventilator weg te slaan."

Een ventilator is overigens ook een prima idee, zegt Van de Griendt, maar kijk daar ook mee uit, waarschuwt ze er gelijk achteraan. Een ventilator kan uitdroging ook juist versnellen, omdat die lucht je huid uitdroogt.

"Maar ik raad mensen met koorts door corona nu wel aan er een te kopen als je binnen moet blijven", zegt Van de Griendt. "Anders is het met deze hitte niet te doen, lijkt me." 

Dat kan Achraf beamen. Hij is de dagen, en vooral de nachten aan het aftellen. Nog drie, en dan is zijn quarantaine voorbij. Het eerste wat hij gaat doen? Dat moge duidelijk zijn. "Een duik in het koude zeewater." 

Zo ontstaat een hittegolf

01:14
Waarom is het dágen lang heet?
Bron: RTL Nieuws