SoftBank bevestigt dat Arm te koop is

SoftBank heeft bekendgemaakt dat het overweegt om chipontwerper Arm te verkopen. Ook bevestigt het bedrijf dat er interesse is, zonder te zeggen van wie. Volgens geruchten zijn er vergevorderde gesprekken met Nvidia.

Masayoshi Son, de ceo van het Japanse concern SoftBank, bevestigde bij de bespreking van de kwartaalcijfers dat het bedrijf overweegt om Arm te verkopen. Verkoop van het hele bedrijf of een deel is een optie, zegt de ceo.

Een andere mogelijkheid is het vervroegd naar de beurs brengen van het bedrijf. Arm was eerder beursgenoteerd, maar toen SoftBank de chipontwerper in 2016 overnam, werd het bedrijf van de beurs gehaald. SoftBank stelde toen als doel om het bedrijf te laten groeien en in 2023 weer naar de beurs te brengen. Dat kan vervroegd worden, zegt Son.

De topman zegt dat SoftBank de beste opties nauwkeurig wil bekijken. Halverwege juli kwam naar buiten dat SoftBank overweegt om Arm te verkopen. Een week later verscheen het gerucht dat Nvidia interesse heeft en eind juli zeiden bronnen dat er vergevorderde gesprekken zijn tussen SoftBank en Nvidia. Een overname van Arm door Nvidia kan echter moeilijk zijn vanwege mededingingsregels. Veel bedrijven zijn afhankelijk van de licenties die ze bij Arm afnemen om chips te maken. Nvidia is een van die afnemers.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-08-2020 • 20:51

76 Linkedin Whatsapp

Reacties (76)

76
72
45
2
0
20
Wijzig sortering
Kan een europees consortium het niet kopen? Dat lijkt me een goede investering en geeft een wat grotere europese invloed in de tech en IT.
Heb je gekeken naar wat ARM heeft gekost voor Softbank?

31 Miljard dollar. Softbank doet investeringen en wilt winst zien van die investeringen, dus dat zal echt geen koopje worden. Wil je daar als EU 30 miljard euro voor neerleggen? Naar mijn mening niet.

ARM is naar mijn mening niet heel waardevol om te hebben, ze verkopen licenties voor hun architectuur en geven daarbij standaard ontwerpen (cortex cores) bij. Iedereen met een licentie is vrij om een eigen ontwerp te maken (Zie Apple/Nvidia).

Nu is x86 de bigboi, ARM wordt daarvan de potentiële vervanger maar er zit nog iets in de pijp welke RISC-V heet en de verwachte opvolger van ARM wordt.

ARM is ook politiek een heel moeilijk kind, elke economie heeft er grootste belangen bij. Amerika zal nooit toestaan dat China het koopt, ook mag Apple het niet kopen omdat hun complete concurrentie ervan afhangt. ARM is een lastig kind en naar mijn mening echt geen 30 miljard waard, er zijn betere dingen die met dat geld gedaan kunnen worden.
ARM is ook politiek een heel moeilijk kind, elke economie heeft er grootste belangen bij. Amerika zal nooit toestaan dat China het koopt, ook mag Apple het niet kopen omdat hun complete concurrentie ervan afhangt. ARM is een lastig kind en naar mijn mening echt geen 30 miljard waard, er zijn betere dingen die met dat geld gedaan kunnen worden.
Ik denk dat zowel China als de VS er beide geen grote problemen mee hebben als het Europees zou worden. Op economisch gebied is de EU relatief "neutraal" en stabiel. Geen willekeurige boycots, strenge regels over wat een bedrijf wel en niet mag doen.
Trump zal het waarschijnlijk een schande vinden als het Europees zou worden, maar het is denk ik wel de beste oplossing voor dergelijke situaties.
Het is al Europees (of was, tot Softbank het kocht).
zomaar een regio noemen is gebakken lucht. Welk Europees bedrijf zou je die gigantische investering dan zien doen? Siemens, Ericsson of Nokia zijn daar niet toe in staat, laat staan dat ze al interesse zouden hebben en verder kan ik Enkel gokken op een investeringsvehikel wat dan ook niet echt gewenst is
Vergeet ook niet dat er een nieuwe, open source, architectuur in opkomst is. RISC V kan, in potentie, binnen een half decennium de bedrijfsspecifieke architectuur vervangen.

Natuurlijk is RISC V meer een interface specificatie, maar veel gerenommeerde chip producenten zijn al lid van de RISC V groep en werken aan hierop gebaseerde chips (o.a. NIXP).
Gaat RISC-V echt open zijn? Want ik kan bijna niet geloven dat het patentvrij gaat zijn. Net zoals met video codecs zoals AV1 e.d.
RISC-V: The Free and Open RISC Instruction Set Architecture
Voordelen:
  • Je hoeft niet meer voor een specifieke ISA te betalen.
  • Elk OS kan tegen dezelfde ISA worden geprogrammeerd.
  • Naast de, tamelijk volledige, basisset mogen/kunnen specifieke uitbreidingen toegevoegd worden
Uiteraard is de achterliggende microstructuur (chip) voor eigen rekening. Verwacht wordt dat een aantal open patronen beschikbaar komen.
Ondertussen heeft de Federal Reserve al $12 miljard aan Corporate Bonds gekocht:.https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/smccf.htm

Softbank is een Japanse systeembank dus die wordt toch wel overeindgehouden door de Japanse centrale bank, die al 124% van GDP aan assets bezit. Dat is Triljoenen, dus.

De ECB drukt net zo veel bij om Italië maar overeind te houden. We hebben net een "reddingspakket" opgezet van 390 miljard euro aan GIFTEN.

Maar de basisarchitectuur voor zo'n beetje alle Smartphone processoren voor een prijs van $40 miljard is niet waardevol om te hebben, zelfs niet uit strategisch opzicht.

Joh.
Softbank gaat echt geen winst maken op de verkoop van ARM. Ze zijn hun portefeuille aan het herstructureren. En ARM heeft het afgelopen jaar verlies gedraaid. Ze hebben cash nodig en snel ook. Ze hebben de afgelopen decennium te vaak op het verkeerde paard gewed. Het Vision Fund heeft $18 miljard verlies geleden. Voornamelijk door WeWork en Uber. Terwijl ze deze twee bedrijven willen behouden. En ze hebben ook nog is een aandelen buy back aangekondigd.
Waarom? Er is een reden dat deze bedrijven enkel bestaan in de VS.

Veel meer venture capital daar.
ASML? Genoeg techbedrijven in Europa.
Je noemt er een. Is dat genoeg? Tientallen wil je hebben, van op z’n minst het caliber als Instagram, of AMD.
ASML, NXP, Philips, Nokia en Ericson.
Ruim één op de tien unicorns (techbedrijven met een waarde boven de 1 miljard dollar) in de wereld komt uit Europa dus er zijn er zat. Onder andere de volgende Europese techbedrijven halen binnenkort unicorn status, hebben het al bereikt of hebben het al heel lang geleden bereikt:

TransferWise, STMicrolectronics, Spotify, Bolt, Adyen, SAP, Rovio, BlaBlaCar, Zalando, Just Eat Takeaway, NorthVolt, Vinted, N26, HelloFresh en Graphcore.

Dat zijn een reeks Europese techgiganten die nog steeds in Europese handen zijn. Als je kijkt naar bedrijven die Europees opgericht en gevestigd zijn maar nu voor meer dan 50% in buitenlandse handen dan kun je ook nog deze bedrijven noemen:

Trivago, Skyscanner, Shazam, Skype en Deliveroo.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 12 augustus 2020 13:15]

Uhm, even gemist dat ARM Brits is? Is een afsplitsing van Acorn, die van de BBC Micro.
Niet een splitsing, het is een joint venture geweest van een aantal bedrijven, waaronder Acorn, Apple en nog eentje.
ARM was natuurlijk gewoon een Europees bedrijf tot Softbank het drie jaar geleden kocht. Dit soort bedrijven bestaan dus ook in Europa.

De grote vraag is alleen of je een Europese partij met diepe zakken kunt vinden die dit kan betalen. Of, een consortium, Een tech gigant als STMicroelectronics plus een investeringsmaatschappij als CVC Capital Partners bijvoorbeeld.

Maar, je hebt gelijk, geld ophalen voor dit soort grappen is makkelijker in de VS dus dat ligt wel voor de hand.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 11 augustus 2020 22:26]

Maar Arm is fabless. En verkoopt ook geen chips.
Als ze onder een fab zouden vallen, of onder een chipsverkoper, zou het wel eens uit kunnen zijn met de klandizie.
Het moet dus op behoorlijke afstand blijven allemaal.
Inderdaad, de aflevering “About ARM” van de Know a Little More podcast duikt hier in 13 minuten vol in. Zeer leerzaam!
wat is de reden dan ?
Softbank is een japans bedrijf.
Wie zouden er belang bij hebben om in dat consortium te gaan zitten en mede eigenaar van ARM te worden?
Noem eens een paar bedrijven voor wie het de investering waard zou zijn?
Nokia, Siemens, NXP, ASML, Ericsson, Philips, LG, Samsung, Alcatel,

Hoeft niet perse 100% europees te zijn.
Kan toch ook joint venture van Zuid-Korea en Europa zijn?
NXP, LG, Samsung en Alcatel kan ik me nog iets bij voorstellen.
De rest van het lijstje, nog niet misschien.
Zou arm een goed aandeel zijn om te kopen wanneer het weer naar de beurs gaat?
ARM is niet zo spannend. Tenzij ze de eerste echte stap zetten in quantumcomputing lijkt mij het een stabiel bedrijf.
Vrijwel alles ter wereld wat geen pc is maar wel een scherm of wifi heeft draait op een ARM chip. Uitzonderingen op obscure cores daargelaten (tensilica).
Je hebt er waarschijnlijk al een stuk of 5 in je broekzak.

Het is een soort service provider. Iedereen heeft het nodig, elk jaar word het iets beter. Maar ik verwacht geen revoluties. Totdat er een beter of goedkoper alternatief komt.

Ik denk dat arm beter past in soort foundation, net als de Linux foundation.
Zou arm een goed aandeel zijn om te kopen wanneer het weer naar de beurs gaat?
Ze hebben een solide en loyale customer base, en leveren essentiële technologie voor de hele mobile device sector. In dat opzicht:ja. Maar omdat ze zo cruciaal zijn, is het geen aandeel waarvan ik wonderen zou verwachten. Ze zullen stijgen, maar langzaam. Dus als je “snel geld” wil. Nee. Als je op lange termijn visie speculeert: ja, dan denk ik dat het een goed aandeel zou kunnen zijn.
De hele mobiele markt gebruikt nu ARM dan wel een core in licentie of de instructie set in licentie. Ik neem aan dat er per CPU een soort afdracht is richting ARM, we zal dus flink wat binnen komen.
Mooie kans voor Apple om in te springen aangezien ze het Arm-pad ingeslagen zijn en zat geld hebben.
CMIIW, maar volgens mij heeft Apple dit helemaal niet nodig, omdat ze zelf heel ver gevorderd zijn met hun ARM CPU’s.
Precies. Apple heeft geen externe CPU core-ontwerpen nodig, en een overname van ARM gaat ze alleen maar hoofdbrekens bezorgen met diverse mededingingsautoriteiten die veel klachten zullen krijgen van de Mediateks en Qualcomms van de wereld die geen zin hebben in dat hun instructieset gesloten wordt.
CMIIW, maar volgens mij heeft Apple dit helemaal niet nodig, omdat ze zelf heel ver gevorderd zijn met hun ARM CPU’s.
Apple is licentie houder, ze gebruiken de technieken en instructie set van ARM, ook al ontwerpen ze de chips volledig zelf. ARM in handen valt van een partij die niet goed door 1 deur kan met apple, kan een risico zijn. (Dan kan de licentie niet verlengd worden, bijvoorbeeld).

ARM zou veel beter binnen een consortium van bedrijven vallen, met een gegarandeerde “Will license” clausule. (Ze mogen een licentie niet weigeren, omdat het een essentiële technologie is)
Apple is licentie houder, ze gebruiken de technieken en instructie set van ARM, ook al ontwerpen ze de chips volledig zelf. ARM in handen valt van een partij die niet goed door 1 deur kan met apple, kan een risico zijn. (Dan kan de licentie niet verlengd worden, bijvoorbeeld).
Ik neem aan dat het bedrijf dat om en bij de 30 (of neem 25) miljard dollar gaat betalen voor ARM dit koopt met het oogmerk winst te maken, anders neem je gewoon een licentie. Ik vermoed dus dat Apple, bij een eventuele overname door nVidia, gewoon een licentie kan blijven afnemen, ook al zijn het geen vriendjes.
Ik zat aan IBM te denken ivm IoT samenwerking die ze met ARM hebben daarin. Sinds 2015

Edit duiding.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 11 augustus 2020 22:50]

IBM heeft hun concurrerende POWER (OpenPOWER) instructieset en chipdesigns.
IBM, Apple, Nvidia zullen stuk voor stuk onder een vergrootglas komen te liggen, terecht.
Het zal misschien meer kans hebben bij een partij die niet zelf chips maakt.
INTeL had ook een ARM licentie. (Over gekocht toen ze de DEC fabs kochten).
DEC maakte de StrongARM chipset die op 200+ MHz liepen toen Intel net boven do 90MHz aan het klimmen was. (StrongARM was een ARM CPU op basis van AXP technologie).

INTeL heeft er alleen niets meer mee gedaan.
Er zijn al artikelen geschreven over hoe apple waarschijnlijk ARM niet zal overkopen.

https://arstechnica.com/g...erested-apple-isnt/?amp=1

Wel benieuwd hoe de band tussen Nvidia en Apple zal lopen als Nvidia ARM zal opkopen, zeker gezien die twee nu niet door 1 deur kunnen.

[Reactie gewijzigd door Zipperman op 11 augustus 2020 21:37]

Je weet natuurlijk dat Apple een 43% aandeel in ARM had bij de oprichting?
Dat was gelijk aan het aandeel van Acorn Computers en de rest was voor de VLSI.

Ze zijn dus vrij snel na de ontwikkeling van de ARM processor mee gaan doen en hebben best wel mede richting gegeven aan de chip ontwerpen toendertijd. Nu terug instappen zou een kostbare geschiedenis zijn maar ze hebben er natuurlijk nu wel genoeg geld voor.

Heb hier trouwens nog een machine met een ARM610, ARM710 of StrongARM processor in het museum (berging). De ARM610 zat trouwens ook in de Apple Newton!
Apple gaat in geen enkele wereld ARM overnemen omdat hun complete concurrentie ervan afhangt.

Als Apple ARM overneemt zal ongeveer elke instantie een onderzoek beginnen, Google en Qualcomm zullen zoveel mogelijk rechtzaken aanspannen.
Liever niet. Liever een onafhankelijke leverancier. Kijk naar dat gedoe met de Apple Store.
Welk gedoe met de Apple Store?
Vast wel, de ene is nu gesloten.
Waarom zouden ze ARM willen verkopen? ARM lijkt me toch de toekomst?
Ze hebben geld nodig omdat ze slechte investeringen gedaan hebben zoals Uber en WeWork.
Ze hebben geld nodig omdat ze slechte investeringen gedaan hebben zoals Uber en WeWork.
je zou verwachten dat ze WeWorks eerder de deur uitwijzen dan.
Ze zijn zo'n beetje de enige serieuze aandeelhouder in WeWork. Ze hebben er miljarden in geïnvesteerd toen weinig anderen er in wilden investeren (en terecht naar mijn idee, het is een doodgeboren bedrijf). Inmiddels is WeWork al een paar keer langs de afgrond gegaan dus er zullen niet veel kopers zijn.

Kortom, ze moeten geld hebben om het gat dat WeWork heeft gecreëerd weer op te vullen.
Dan moet iemand het wel willen kopen.
Zou het niet een middenvinger opsteken naar de VS als Huawei het zou kopen?
Wat heeft Huawei aan een instructieset die ze in het grootste deel van de wereld niet mogen verkopen?
Draai nu het verhaal om, kunnen de internationale spelers wel om Huawei om als ze ARM kopen.
Zou wellicht een stabielere basis/sterkere onderhandelingspositie voor Huawei zijn. Al twijfel ik dat ze dat nodig hebben.
De internationale spelers moeten wel, die maken de wetten en sancties niet. Als ARM in Chinese handen komt, dan gaat iedereen direct zijn chips omtoolen naar POWER, MIPS, etc.
Het zou voor x86 (intel & amd) wel een voordeel dan kunnen hebben :Y)
Het zou voor x86 (intel & amd) wel een voordeel dan kunnen hebben :Y)
En het zou voor ons als consumenten een drama zijn, omdat we dan 20 jaar terug gaan in de tijd. Zelfs als x86 de performance zou halen, dan niet de performance per watt, die cruciaal is. Ik zit er niet op te wachten dat mijn telefoon dan maar 2 uur op een batterij kan. ;)
Ach ja, je weet niet wat AMD nog allemaal verder in petto heeft.

Misschien hebben ze het power management beter in de vingers :p
Ach ja, je weet niet wat AMD nog allemaal verder in petto heeft.

Misschien hebben ze het power management beter in de vingers :p
True op de eerste, en ik denk het wel op de tweede. Maar de architectuur zelf schaalt niet zo ver naar beneden qua performance per watt dan ARM. Ik denk dat er heus nog wel wat rek in zit, maar niet zoveel.

Plus, als dat al het geval zou zijn, dan zouden we daar op z'n minst nu al geruchten van hebben moeten opvangen, en dat is niet het geval. Laten we wel zijn: het zou een revolutionaire sprong voorwaarts zijn voor x86, om de performance per watt van ARM te kunnen evenaren.

Dus, het is mogelijk, maar ik heb toch echt m'n twijfels.
Nee voor X86 is de energie rekening te hoog voor een telefoon. Je wil geen 10W verwarming in je broekzak. (De Mobile chipsets).
ARM is niet helemaal voor niets in alle mobiele apparatuur terecht gekomen het is een zuinige architectuur die ook niet veel nodig heeft om te booten.

Sommige MIPS zouden mogelijk nog kunnen al trekken die vermoedelijk ook te snel een accu leeg.
En waarom zou Huawei het niet mogen verkopen als zij de eigenaar zijn? De VS heeft daar niets over te zeggen.
En waarom zou Huawei het niet mogen verkopen als zij de eigenaar zijn? De VS heeft daar niets over te zeggen.
Dat de VS er niets over te zeggen heeft betekent helaas nog niet dat ze er niets over zeggen... Maar het punt is meer dat Huawei het wel mag proberen te verkopen, maar dat de VS hun uiterste best zal doen om iedereen te verbieden het te kopen... wat netto hetzelfde effect heeft als niet mogen verkopen.
tja, maar dat is dan een probleem voor de VS omdat grote amerikaanse bedrijven (Apple, Qualcomm, nvidia) dus gebruiken maken van ARM, en dat dan niet meer zouden mogen. Alleen daarom zou ik het al grappig vinden als een chinees bedrijf ARM zou overnemen, zou benieuwd zijn hoe de VS daar dan mee om zou gaan.
zou benieuwd zijn hoe de VS daar dan mee om zou gaan.
Mijn vermoeden: door eenzijdig alle ARM-patenten ongeldig te verklaren. Op die manier zouden Amerikaanse bedrijven er gebruik van kunnen blijven maken (zonder te betalen aan een "terroristische organisatie").
Dat zal niet zo simpel zijn, want dat zou dan alsnog betekenen dat bv een Apple geen devices meer buiten de VS mag verkopen, een Quallcomm ook geen chips meer kan fabriceren buiten de VS. Dus ja, dan zouden amerikaanse bedrijven het nog wel steeds kunnen gebruiken, maar alleen binnen de grenzen van de VS, en de VS is dan misschien wel groot, maar niet zo groot.
Een alternatieve zuinige architectuur (RISC-V???) zou het mogelijk wel kunnen worden.., Maar een omschakeling gaat wel enkele jaren duren.
Om er dan toch weer achter te komen dat ook bij die architectuur toch weer patenten geschonden worden.
Waarom schendingen..., er kan ook een licenties op genomen zijn....
De manier waarop een transistor gemaakt kan worden is eindig..., en zolang iemand nog een geldig patent heeft zal dat betaald moeten worden. en zo zijn er meer componenten.
De originelen uit de jaren 1970 etc. zijn inmiddels wel verlopen en ook een hoop patenten op modernere varianten uit de jaren 1990 beginnen te vervallen.
Dus het zou mee kunnen vallen.
En waarom zou Huawei het niet mogen verkopen als zij de eigenaar zijn? De VS heeft daar niets over te zeggen.
De USA, en de EU, en alle anderen kunnen gewoon een handelsverbod afgeven op alles wat huawei verkoopt. Geen bedrijf in die regio’s die dan legaal aan ARM technologie kan komen. Zelfs de aankoop van de licentie (zoals Apple of Qualcomm doet, en dan zelf de chips ontwerpt en produceert) zou niet legaal zijn.
Nee, geen bedrijf die dan nog legaal ARM technologie kan gebruiken, en daarmee zou het dus erg interessant zijn om te zien hoe het dan zou aflopen. Ik gok dat in zo'n geval de VS toch gewoon toestaat om een licentie op ARM technologie te kunnen nemen, anders schieten ze zichzelf compleet in de voet.
Ik bevestig dat als je te veel koopt je arm bent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee