Mozilla ontslaat 250 werknemers en wil zich meer richten op betaalde diensten

Mozilla ontslaat 250 werknemers. Dat is een kwart van alle personeelsleden. Het bedrijf zegt dat het hard is getroffen door de coronacrisis en dat het in de komende periode zijn prioriteiten wil verleggen naar onder andere betaalde producten.

Mozilla sluit onder andere zijn kantoor in Taiwan, schrijft het bedrijf in een bericht aan werknemers. Ook komen zestig medewerkers in een ander team te werken. Begin dit jaar ontsloeg Mozilla al 70 medewerkers, omdat het ontwikkelen van diensten die voor meer inkomsten moeten zorgen vertraging opliep.

Het bedrijf is hard geraakt door de coronacrisis, zegt directeur Mitchell Baker. Mozilla wil daarom nog meer werken aan producten die het bedrijf geld op kunnen leveren. "We moeten onder ogen zien dat het oude model waarbij alles gratis was consequenties voor ons heeft, en nieuwe mogelijkheden onderzoeken", schrijft Baker.

Een mogelijkheid om geld te verdienen is de betaalde vpn-dienst die Mozilla sinds december in bèta heeft. Ook wil het bedrijf investeren in Pocket en Web Assembly en in 'security- en privacytools', al geeft het over dat laatste geen verdere informatie. Zaken zoals ontwikkelaarstools krijgen juist minder aandacht, zegt Mozilla. Op de lange termijn wil Mozilla ook investeren in machine learning, waar het een aparte afdeling voor opzet.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-08-2020 • 17:15

110 Linkedin Whatsapp

Reacties (110)

110
108
72
10
1
27
Wijzig sortering
Waarom is Mozilla hard geraakt door de corona crisis? Ik zie niet hoe hun bedrijvenactiviteit gehinderd is door de lockdown naast dat het kantoor gesloten is (thuiswerken). De enige reden die ik kan bedenken is dat ze last hebben van de economische crisis en daardoor flink bezuinigen nu, maar dat zat er dan waarschijnlijk al aan te komen.
U gaat bedenken, ik ga op onderzoek :Y)

@TijsZonderH

Furthermore, Mozilla's contract with Google to include Google as the default search provider inside Firefox is set to expire later this year, and the contract has not been renewed. The Google deal has historically accounted for around 90% of all of Mozilla's revenue, and without it experts see a dim future for Mozilla past 2021.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 11 augustus 2020 17:37]

Met alle respect, als 1 deal met 1 partij 90% van je omzet bedraagt dan heeft je risicomanager zitten slapen. Dit is compleet onacceptabel vanuit risico management oogpunt...
Dat niet alleen, de meeste mensen nemen net FF om wég te zijn van Google.
Waarom ga je die dan default maken? 8)7
Ik denk niet dat de meeste mensen FF nemen om weg te zijn van Google. Ik denk dat de meeste mensen FF nemen omdat ze het beter vinden werken dan Chrome.
Nee, ik gebruik FF om minder gebruik te maken van Google, ondanks dat ik Chrome de betere en vooral snellere browser vind.

Als webdev moet ik Chrome sowieso ernaast houden, maar voor dagelijks gebruik zit ik in FF, met uitstapjes naar Chrome voor bijvoorbeeld mijn online administratieprogramma, die ondersteunen tegenwoordig nog enkel Chrome, en ook dat begin je steeds vaker tegen te komen.

(Ook bij een gemiddelde supportdesk is het antwoord standaard probeer het even in Chrome als je in een andere browser zit)

[Reactie gewijzigd door Navi op 11 augustus 2020 18:53]

(Ook bij een gemiddelde supportdesk is het antwoord standaard probeer het even in Chrome als je in een andere browser zit)
Daar is helaas ook steeds vaker een goede reden voor; Firefox heeft hier en daar aparte trekjes. Ook vanuit systeembeheeroogpunt zitten er vervelende kanten aan (zoals standaard niet de lokale certificate store gebruiken, enz). Designkeuzes natuurlijk, en overal is een oplossing voor maar ik ben er door dit soort dingen helaas geen fan meer van.
Het probleem is dat als browsers als Firefox er niet meer zijn, dat Google gewoon de standaard kan bepalen. Dat is al bijna zover, zeker nu Edge over gaat op chromium. Dat geeft Google een enorme macht. Applicaties die alleen maar op chrome werken lees ik hier nu. Dit klinkt als het tijdperk dat Microsoft met IE de standaard bepaalde.
Dat Edge nu op Chromium overgeschakeld is geeft Google juist minder macht. De 'kleine' forks zoals Vivaldi en Brave kon Google makkelijk negeren, maar MS heeft voldoende ontwikkelcapaciteit om een ongewenste richting in Chromium te corrigeren. Ook de eigen store maakt het een stuk minder afhankelijk van Google.
En binnenkort komt Edge ook uit voor Linux, samen met hopelijk een fatsoenlijke implementatie van vertikale tabs.
niet de lokale certificate store gebruiken
Ja, dat is historisch wel heel logisch, Netscape, later Mozilla, zijn de autoriteit bij uitstek.

Het zat al in de browser en ze waren al vroeg multi-platform.

De hebben de eerste versie van SSL op de markt gebracht en Google, Linux distrubuties, etc. volgen allemaal Mozilla.

Mozilla is zo'n beetje de leider binnen met CA/B Forum (overleg tussen Certificate Authorities en Browsers, etc.).

Ik denk dat Microsoft enige andere is die een eigen lijst heeft. Misschien zijn er Java runtimes die zelf nog wat beslissingen nemen ? Zoals Oracle: https://www.oracle.com/ja...e/carootcertsprogram.html

En Microsoft doen mee aan deze website waar Mozilla leading is: https://www.ccadb.org/

Zijn ook hoofd beheerder van: https://publicsuffix.org/

etc.
Oh ja historisch gezien wel, maar in de praktijk is het vooral lastig; zeker als je een of meerdere interne CA's hebt, enz. Er zijn wel oplossingen voor om die settings centraal af te dwingen maar ik vind het een rare keuze dat het tegenwoordig nog zo werkt.
Omdat van legacy zaken afstappen lastig is. :-)

Zo'n 25 jaar om precies te zien.

Ik snap het probleem hoor.

Mijn suggestie zou zijn, misschien gewoon let's encrypt intern gebruiken ?

*.domain.tld aanvragen via DNS-record en dat intern gebruiken.
Oh het werkt als je in about:config "security.enterprise_roots.enabled" op true zet. :)

Alleen dit automagisch voor je hele bedrijf doen voelt slordig. Je moet een .js-file in de Mozilla installatie-folder plaatsen via GPO.
Windows registry kan ook zo te zien ?:

https://github.com/mozill...es--importenterpriseroots

Maar is dat zo veel beter dan ?

Edit: ik zie dat er ook .admx bestanden zijn:
https://github.com/mozill...lates/tree/master/windows

Of te wel dan krijg je dus gewoon dit:

https://tr2.cbsistatic.co...b2349ad4cc9c/figure-g.jpg

https://www.techrepublic....fox-in-your-organization/

[Reactie gewijzigd door Lennie op 11 augustus 2020 23:12]

Ah! Progress :) Mijn kennis leunde nog hier op:
https://support.umbrella....Windows-Certificate-Store

Thanks; nog eens naar kijken.
Er zijn tegenwoordig ook nette, officiële Group Policy Templates voor Firefox, https://github.com/mozill...tes/blob/master/README.md
De EnterpriseRoots optie werkt goed hoor. En sinds kort is er nu ook een optie om personal certificates uit de store te gebruiken. Dus nu kan Firefox beide.

Ik vind Google Chrome een echte resource hogger, en dat is op server based computing soms een probleem. Verder zijn een aantal beslissingen die Google met Chrome de laatste tijd neemt niet echt in het best-interest van de gebruiker.

Jammer dat Mozilla harde tijden tegemoet gaat.

En ik gebruik Firefox om minder Google afhankelijk te zijn, maar wil wel Google Search want de rest werkt gewoon niet zo goed.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 12 augustus 2020 00:46]

Misschien moet Mozilla gewoon dan bedrijven voor betekkelijk klein bedrag in de maand support bieden voor enterprise customers, oid.
Hier op Tweakers, helemaal mee eens. Ik zelf gebruik namelijk FF ook voornamelijk omdat ik minder van Google afhankelijk wil zijn, maar, ik denk dat de gemiddelde gebruiker dit niet echt uitmaakt.
Waarom gebruik je chromium niet?
Anoniem: 466708
@Navi12 augustus 2020 11:35
Mss is brave dan een iets beter alternatief?
Je kan ook Chromium installeren
As ik voor mijzelf spreek doe ik het juist om weg te zijn van Google en haar diensten. Vind dat die teveel in de browser zelf zitten en dan standaard nog die Google Drive extensies. Vrijwel niemand die ze verwijderd in Chrome.

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 11 augustus 2020 18:06]

Om geld te ontvangen om fraaie mozilla producten te maken natuurlijk 8)7
Moet je er wel wat aan kunnen doen natuurlijk. Je kan wel zeggen dat is dom, maar als ze wel op zoek zijn gegaan en er zijn geen andere gegadigden, dan houdt het snel op natuurlijk.
Ja, dat heet dus risico management. Dit is een risico met impact zeer hoog en kans middel-hoog. Staat in het bloedrode vakje rechts bovenin. Je hebt als bedrijf met zoveel medewerkers een verantwoordelijkheid, en m.i. is het mismanagement als je je zo laat "verrassen" door een Google deal die niet verlengd wordt waarmee 90% van je inkomsten wegvallen.

p.s. kijk bijv. naar Brave, er zijn echt wel andere manieren te verzinnen om geld te verdienen met een browser die door miljoenen mensen gebruikt wordt. Je moet er alleen wel (op tijd) aan werken...
Het is echt niet zo dat Mozilla niet bezig is geweest dingen doen, maar gewoon nooit gelukt grootte projecten van de grond te krijgen.

FirefoxOS was mogelijk wel hun grootste project, als dat was gelukt hadden ze geld kunnen krijgen van telefoon fabrikanten voor het maken van aanpassen, etc.
Alsof je als opensource browser zoveel andere gulle gevers kunt vinden. Ze wisten bij FF dondersgoed welk risico ze namen, maar laten lopen was ook geen optie. Vervolgens pech met zaken als fire-os etc en dan zijn er opeens weinig/geen inkomsten om al je medewerkers te betalen.
exact. ze doen heel erg hun best om nieuwe inkomstbronnen aan te boren die binnen hun missie passen. ik denk dat de nieuwe weg die ze in proberen te slaan wel de juiste is. met contract modellen heb je stabiel permanent inkomen waar je dus minder op marktschommelingen hoeft te anticiperen.
Omdat er maar weinig andere bedrijven zijn die een browser/mail-programma willen ondersteunen. Laten we ook niet vergeten dat FF gewoon de grootste was en Chrome pas later is gekomen. Nu ze hun eigen set en tools hebben, is Mozilla voor Google niet meer zo interessant. Voor MS geld ook hetzelfde, zeker nu met de overstap naar webkit/Chrome.

Het enige zou zijn voor Mozilla zich te richten op zaken waarmee ze geld verdienen, niet te veel geld kosten en waar de technologie al grotendeels voor bestaat. VPN's zijn hiervoor geschikt, maar daar moeten ze concurreren met tig anderen en zijn goede reviews erg belangrijk. Alles op het gebied van privacy blijft ook een markt, maar helaas blijven de meeste toch wel hangen bij MS of Google en is het erg moeilijk geld te verdienen zonder SLA's.

Misschien kunnen ze de licentie van rust omgooien, maar daarmee vergooien ze ook weer hun goodwill. Ik heb werkelijk geen idee, hopelijk de CEO's wel. ;)
Misschien kunnen ze de licentie van rust omgooien
Ik vermoed dat het niet eens kan al zullen ze het willen.

Als je een licentie wilt aanpassen moet je goedkeuring hebben van al deze mensen:

https://github.com/rust-lang/rust/graphs/contributors (zoals je ziet, meer dan 100 ontwikkelaars, althans ik verwacht dat Github is gestopt met weergeven bij 100)
De hoeveelheid aan contributors zegt helaas niet zoveel. Bij Qt zouden ze ook plannen hebben en Oracle is ook geen onbekende op dit gebied met open-source omgooien.

Mozilla is gelukkig niet Oracle/Qt, maar het kan wel als ze dat zouden willen.
Het ligt ook een beetje aan de wijziging natuurlijk.

En Oracle Java (verwacht ik dat je bedoeld) is natuurlijk geen echt open source project.

De Oracle versie is gebaseerd op de open source versie.

Je kunt gewoon de open source versie blijven gebruiken.
Nee, ik heb het over ZFS, OpenOffice en MySQL. Deze zijn geforked voor een reden, maar wel gewoon om aan te geven dat het kan.
Ohh, ja, fork kan zeker.

Ik dacht even dat je dit bedoelde:

https://www.aspera.com/en...or-java-starting-in-2019/
Mozilla is een stichting, dat is al een hele aderlating want je hebt geen aandeelhouders om tevreden te houden en er is geen winstoogmerk.

En daarnaast, dat er nu nog geen deal is, betekend ook niet dat die niet kan komen. Ze hebben nog meer dan een jaar om daar wat mee te doen of te verlengen... En nu al geeft men dus aan dat men zich gaat richten op betaalde diensten, lijkt me ruim op tijd om eind 2021 voor te zijn.
Met alle respect, als 1 deal met 1 partij 90% van je omzet bedraagt dan heeft je risicomanager zitten slapen.
Ja, Mozilla had meer moeten diversificeren (en hebben dit geprobeerd). Echter, het risico ligt niet zozeer bij 1 partij: als Google omvalt, dat wil een andere partij waarschijnlijk wat graag tegen betaling default search provider worden.

Het risico is het ene product wat geld oplevert: default search provider. Destijds was er een oorlog tussen Bing en Google, dus Google had een flinke duit hiervoor over. Als Google straks besluit dat Bing en andere concurrenten geen rol van betekenis meer spelen, dan kan het zomaar zijn dat hun inkomsten flink teruglopen.

Overigens was mijn persoonlijke contact met Mozilla erg positief: jonge, idealistische, kritische en zeer gemotiveerde mensen.
Dikke prima, Google afval de prullenbak in en €5,- per maand gaan rekenen voor het gebruik van Firefox. Denk dat de meeste mensen het er wel voor over hebben.
Ik denk het niet maar feit is wel dat we anders moeten gaan denken over 'gratis', ook vanuit wetgeving.
euhrm, ik heb duidelijk last van de warmte :
FF is een browser, Google een search engine(zoek motor) :z
Met €5 per maand ben ik als decennialang Fx-gebruiker weg naar Edge. €5 per jaar zou ik nog willen overwegen.
Dan wordt de boel op dag 0 geforkt en sterft het een stille dood.
Dat gaat niet betalen, weet je nog hoeveel mensen in paniek waren voor Whatsapp dat betaald zou worden? Tevens hebben ze dat model al jaren terug gehad en dat is (helaas) niet goed afgelopen voor hun, wel voor ons. :)
5€ per maand voor een browser? Als ze een goede VPN kunnen aanbieden die met alle browsers werkt maar met FF toch nog wat meer tweaks heeft ... dan gaan ze klanten kunnen overtuigen voor dat bedrag. En dan zal de VPN betalend zijn maar FF zelf absoluut gratis, anders zijn ze kansloos.

EDIT: Die VPN bestaat dus al, nu nog overal beschikbaar maken :-)

[Reactie gewijzigd door MIQ_be op 11 augustus 2020 21:00]

Maar dan is er toch ruimte voor andere partijen om erin te duiken. Verder vraag ik me af of Google niet gaat verlengen. Wellicht niet hetzelfde bedrag, maar het kan toch nog wel genoeg zijn voor een deel van het personeel?
Ik snap het argument natuurlijk maar volgens is dat al een paar keer gebeurt en dan op het laatste moment weer verlengd.
Misschien ging het al gewoon slecht, minder inkomsten en ja corona is dan een mooi excuses om mensen te ontslaan.
https://www.mozilla.org/en-US/foundation/annualreport/2018/
omzet 2017 542 miljoen dollar
omzet 2018 435 miljoen dollar
geen idee wat 2019 was maar 2018 was dus al een minder jaar

https://www.computerworld...ncome-for-first-time.html
volgens bovenstaande link waren de kosten 451 miljoen dollar en leed mozilla in 2018 al verlies.
Marktaandeel van Firefox loopt al jaren gestaag terug. Dit zal, als er per search betaald wordt, fors kunnen schelen.
Mozilla krijgt betaald op basis van de inkomsten die Google haalt uit search queries die via Firefox binnenkomen. Tijdens de COVID-19 pandemie zien we een sterke daling in de inkomsten van zoekmachines. Dit raakt dus ook de inkomsten van Mozilla. Een deel hiervan is inderdaad omdat adverteerders simpelweg op het moment ook minder te besteden hebben.
Ik kan mij best voorstellen dat het donatie potje opgedroogd is als iedereen extra zuinig gaat doen vanwege het virus.
Het is nou niet echt een organisatie waarvan je verwacht dat ze miljoenen op de bank in reserve hebben staan.
Maar ze zijn ook zo oud dat als het donatie potje 6 maanden opdroogt dat ze niet geforceerd zijn een kwart van de werknemers de deur uit moeten gooien.

Ik denk dat dit er al langer aan zat te komen maar nu corona wordt aangegrepen als mooi excuus, misschien is corona een katalysator geweest maar compleet onverwachts kan dit niet zijn.
Kan het verschil zijn tussen het hoofd boven water houden en zinken. De virus is dan misschien niet de oorzaak maar wel dat ene druppel dat de emmer doet overlopen.
Iemand had op twitter nog een mooie grafiek geplaatst: https://twitter.com/withoutboats/status/1217558588857544704

Nou betaalt $2.000.000 natuurlijk geen 250 mensen, maar dit is wel apart.
Hou er even rekening mee dat deze grafiek tot 2018 loopt. In die tijd ging het Mozilla financieel voor de wind. De huidige situatie is een stuk complexer en ook het verlies aan gebruikers is niet los te zien van de vele miljarden per jaar die Google steekt in de marketing en bundling van Chrome. (Die vele miljarden zijn veel meer dan de volledige omzet van Mozilla)
Google is ook de enige die Mozilla in leven houdt met die zoekmachine-deal.
We hebben ook search deals met andere zoekmachines hoor, die betalen ook per search query, je zal alleen begrijpen dat er minder gezocht wordt met de niet default zoekmachine :). Google betaalt gewoon voor een dienst die ze bij Mozilla afnemen, verder niks.
Ja apart.. Vind ook dat ze het al jaren slecht doet. Bijvoorbeeld Firefox OS. Dat ging best prima en kwamen steeds meer Smartphones van op de Markt... Ineens de stekker eruit en nu Veroverd KaiOS (fork van Firefox OS) de low-end Markt....
Je moet er geld mee kunnen verdienen ook. Van een succesvol product dat verlies draait kan je niet overleven.
Je moet er geld mee kunnen verdienen ook. Van een succesvol product dat verlies draait kan je niet overleven.
Uhm, nee? Mozilla is een stichting. Die maakt per definitie geen winst.

Inkomsten hoeven niet per definitie te komen uit verkoop van een product of dienst.
Een stichting maakt geen winst? Ik denk dat jij dat verkeerd ziet. Er is een verschil tussen geen winst maken en geen winstoogmerk hebben. En het is het tweede dat jij bedoelt. Daar wordt eventuele winst niet uitgekeerd aan aandeelhouders of eigenaars, daar is het niet de bedoeling om anderen rijk te maken, maar ga je de winst die je hebt opnieuw investeren in de onderneming zelf door nieuwe projecten aan te nemen of buffers te vergroten voor de magere jaren.

Maar als je projecten hebt die onder de streep meer kosten dan ze je, direct en indirect, opbrengen, dan moet je de beslissing nemen om dat project te laten vallen. Want het is niet omdat je geen winstoogmerk hebt, dat je gewoon maar van verlies kunt overleven. En wanneer je inkomsten lager liggen dan je uitgaven, dan moet je gewoon keuzes maken.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 12 augustus 2020 07:19]

Maar als een project te veel kost om te onderhouden en er geen zicht is om het winst gevend te maken in te toekomst moet het uiteindelijk gestopt worden
Tja Tesla Had ook jarenlang geen zicht om ooit winst te maken. Soms heb je een lange adem nodig voordat je uiteindelijk succesvol bent.. En dat had deze CEO niet en daarom zou ze eigenlijk weg moeten..
[Uit mijn hoofd]

Er is een stiching Mozilla (Foundation), en een bedrijf Mozilla (Corporation).
Ik heb hier nog zo'n FirefoxOS telefoon liggen, was een prima ding, maar is inmiddels onbruikbaar.
In 2010 een omzet van 132 miljoen, in 2017 562 miljoen.
Met dergelijke omzet cijfers terwijl u gebruikers zakt is het nogal logisch dat de CEO dikke opslag krijgt.

Echter in 2018 is het beginnen zakken, 2019 cijfers zijn er nog niet maar zal niet goed gaan dus.

De drop in gebruikers is logisch, Chrome verdringt alles en iedereen van de markt en is heer en meester om het mobiele landschap. De enigste die weerstand bied is Apple met Safari omdat het nu eenmaal de standaard browser op IOS. Als je kijkt naar 3th party browsers, Firefox is nog altijd nr 1 maar er blijft niet veel meer over om nog te verdelen.
Ik denk dat de steiging komt omdat ze meer verantwoordingen had gekregen.

En zoals iemand hieronder al vermelde, dat is de grafiek tot 2018 toen het wel goed ging, kan al wel anders zijn nu.

En trouwens als we het toch over de grafiek hebben, wat is marketshare 0.2 ?

Is dat 20% ?

[Reactie gewijzigd door Lennie op 11 augustus 2020 21:35]

Ga toch maar eens een Mozilla VPN nemen dan maar, Mozilla is een te mooi bedrijf om kwijt te raken op internet. Al is het alleen al voor de ontwikkeling van Rust, wat technisch bizar goed in elkaar zit en waar stap voor stap de oude netscape code mee wordt uitgefaseerd. Of de MDN docs die toch ook wel fijn zijn.

[Reactie gewijzigd door bloq op 11 augustus 2020 18:01]

Ik dacht hetzelfde. Dus ik ga naar de mozilla site. Nergens ook maar iets van een verwijzing naar die vpn dienst.

Dus ik even gezocht op Firefox vpn. Kan ik me alleen aanmelden voor een waitlist.

Daarnaast is hebt ook niet in Nederland te krijgen.
We currently offer Mozilla VPN in the US, the UK, Canada, New Zealand, Singapore and Malaysia.
Dus marketing technisch gaat er echt wel wat fout als Mozilla meer geld uit de diensten willen halen.

Ik vind het nog steeds ontzettend jammer waarom MS destijds voor Chromium koos ipv de Firefox engine. Dat was echt beter geweest voor het internet ecosysteem.
De Firefox componenten gaan ook nog veel beter worden in de toekomst. Had tijdje terug al servo demos gezien die honderden divs met box shadows op 500fps draaiden in servo, de rendering speeltuin engine van Mozilla. Lijkt me ook tof om bij te kunnen dragen aan de code van Firefox, maar een git clone duurde al 30 minuten en de codebase was best wel intimiderend.
Het zit nog in een beginfase, die VPN dienst.
Je kan ook gewoon Mullvad gebruiken. De vpn van Mozilla gebruikt de servers van Mullvad.
Het gaat mij niet om de vpn
Ik heb een periodieke donatie lopen. Het is niet goed als er geen keuze is.
Hier net zo. Ik boek elk jaar een flink bedrag over. Browser bij uitstek. Net zoals dat ik netjes betaal voor al mijn OS’sen, die echt gebruikt worden. Voor virtual machines niet, dat heeft geen zin.

Maar ere wie ere toekomt. Mozilla en Wikipedia, en ik ben zelfs zo iemand die Winrar heeft gekocht. Alle kleine beetjes helpen en zou niet zonder de open-source community willen.
Jammer... Nu ze net beter zijn dan Chrome op Android. Chrome loopt constant vast.. Ook op high en Smartphones. De meeste nieuwe reviews (Play Store) van Chrome al maanden negatief wegens crashen van de APP...
Dan zit ik zeker nog op een oude versie want het is hier helemaal stabiel.
Mja zal wel weer iets anders zijn wat de boel loopt te verstoren. Ik hoorde ook al laatst iemand die met een adblocker werkte, maar ook heel veel problemen had met Chrome. Rara waarom.
Ik heb ook problemen met Chrome op mijn telefoon, maar niet met Firefox. Na een tijdje chrome gebruiken stopt deze met het bijwerken van het scherm. De input (scrollen e.d.) wordt nog wel opgepikt. Als ik dan even wegschakel van Chrome naar iets anders en weer terug dan zie je ineens alles bijwerken en reageert deze weer gewoon. Dit is met een Android One toestel. Als chrome daar al brak op reageert wil ik niet weten hoe het met custom skins gaat.
Ik gebruiker blokada, dat blocked ook ads maar gaat buiten Chrome om. Zelf dus nooit problemen met Chrome op me smartphone.
dit van Chrome is zo verschrikkelijk irritant en lijkt wel of ze er ook niets aan (willen)doen....
Ik heb dat ook soms op m'n Pixel 3A.
Dat is helemaal absurd. Ik dacht dat het onbruikbaar was op mijn budget telefoon en gebruik al een jaar Fennec Firefox, maar als het op high-end telefoons al net zo belabberd werkt, zie ik eigenlijk geen toekomst voor Chrome op mobiele platformen.

Op de desktop gebruikte ik het ook al niet meer, since er moeilijk werd gedaan over adblock plugins. Firefox doe ik nu ook grotendeels in de ban ten faveure van Falkon en Konqueror.
Dit zou echt niet mogen. Chrome is de browser van Google en die moet gewoon goed draaien op hun mobiele OS (Android). Zou wat zijn als Safari continu crasht op iOS.
Wel slecht nieuws. Ik heb Mozilla altijd hoog gehad, met Thunderbird en Firefox. Prima tegen bewegingen tegen de grote spelers, met privacy hoog in het vaandel. Zou heel spijtig zijn als dit verdwijnt.
Snap niet wat dit met Corona te maken heeft, bijna alles online doet het juist beter.

Misschien gewoon om afscheid te nemen van mislukte projecten.
Anoniem: 428562
11 augustus 2020 19:33
Misschien eens naar de gebruikers luisteren, veel trouwe gebruikers zijn niet tevreden over de vele in hun ogen onnodige veranderingen in de UI.

De popup adresbalk is daar een voorbeeld van, in eerste instantie was deze nog uit te zetten in about:config. Extensies die jarenlang probleemloos werkten zijn de nek omgedraaid. Telemetry die achterblijft in de taakplanner als firefox verwijderd wordt enz.

Gebruik zelf inmiddels ungoogled chromium.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 11 augustus 2020 19:33]

Ik ben fan van Firefox. Vooral op het gebied van add ons en privacy. En het is opensource software
Ook wil het bedrijf investeren in Pocket en Web Assembly en in 'security- en privacytools', al geeft het over dat laatste geen verdere informatie. Zaken zoals ontwikkelaarstools krijgen juist minder aandacht, zegt Mozilla.
Met het laatste ben ik niet zo blij. Chrome is hierin al stukken verder, zoals bij het weergeven van foutmeldingen met eventueel een passende oplossing voor de ontwikkelaar. Tevens hoop ik niet dat het ontwikkelen van hun nieuwe engine stil komt te liggen. FF is nu al ontzettend traag vergeleken met Chrome/webkit, maar dat gat wordt op die manier alleen maar groter.

MS is flink Edge aan het pushen, die hopelijk ooit nog open-source wordt, dus die concurrentie spreekt ook al niet in hun voordeel.
Firefox is toch al niet meer zo traag als het vroeger was. Ik heb het idee dat dit nog een vooroordeel van een aantal jaren geleden betreft. Ik gebruik wel eens Edge naast Firefox, en ik heb niet het idee dat deze daadwerkelijk sneller is. Ook is de mobiele versie enorm vooruit gegaan het afgelopen half jaar.

Edge is overigens open source? Dus je kan stoppen met hopen. Dat is gewoon een reskin van Chromium. EdgeHTML is uitgefaseerd.
Wat mij betreft focussed Mozilla zich op een kale, snelle, privacy vriendelijke browser waar ze aan aantal (eigen ontwikkelde of 3rd party) plugins als opt-out in meeleveren. De integratie van Pocket, Send en Lock-Wise vind ik niet echt een verbetering.

Die laatste is wel een mooi project. Password storage bij een club als Mozilla, alleen dan is de integratie weer half gedaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee