RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Slachtoffers en advocaten: 'Coronamaatregelen rechtbank willekeurig'

Beeld © ANP

Slachtoffers en advocaten zijn boos over de strenge navolging en de willekeur van de coronamaatregelen in de rechtbank. Met name het aantal bezoekers is een gevoelig punt. Bij zedenzaken kan het pijnlijk zijn als familie en vrienden niet bij een zitting aanwezig kunnen zijn. Editie NL sprak met Eva. Zij is slachtoffer van een zedenzaak en mag, naast haar advocaat, maar twee familieleden meenemen naar de rechtszaak.

In dit artikel worden Eva en familielid Sarah genoemd. Dit zijn niet hun echte namen. Die zijn wel bij de redactie bekend, maar worden vanwege hun privacy niet gebruikt.

Eva heeft het gevoel dat ze er in de rechtszaal alleen voor staat. "Ik wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mijn familie erbij kan zijn", vertelt ze aan Editie NL. Nu moet ze kiezen welke twee personen haar tijdens het proces mogen steunen.

"Als gezin wil je bij het einde van het proces aanwezig kunnen zijn", zegt Sarah. "Je wil er voor het slachtoffer zijn en alles af kunnen sluiten."

'We mogen wel met z’n allen bier drinken'

Dat er maar twee mensen bij Eva mogen zijn, begrijpt Sarah niet. "We mogen met z’n allen bier drinken, maar dit is niet toegestaan. Dat vind ik waanzin. Vooral omdat het gaat om het verwerken van een ingrijpende periode."

Volgens advocaat Nelleke Stolk is het beleid te willekeurig. "Soms is het prima als er publiek aanwezig is en andere keren niet. Er is geen duidelijke lijn", zegt ze tegen Editie NL.

"Bij deze zaak is de familie een belangrijk onderdeel. De zaak heeft niet alleen invloed op het slachtoffer, maar ook op de anderen. Het is belangrijk dat zij het gevoel hebben dat er geluisterd wordt."

'Het gaat vaak fout'

Haar collega-advocaat Richard Korver heeft al meerdere malen 'met hel en verdoemenis gedreigd' en dat heeft er tot nu toe altijd toe geleid dat er wel meer mensen aanwezig mochten zijn. "De rechtbank zal altijd proberen om slachtoffers tegemoet te komen", zegt hij tegen Editie NL.

Het maximale aantal aanwezigen hangt volgens hem af van de zaal en de zaak. "Dit gaat heel vaak fout; er wordt een verkeerde inschatting gemaakt. En de keuze valt vaak niet uit te leggen. Waarom mogen grote evenementen wel, maar is dit niet toegestaan?"

'Dit raakt niet alleen mij'

Door hun verhaal te delen, hopen Eva en Sarah ze dat er iets verandert. "Dat is spannend, maar ik wil het en het moet", aldus Eva. "Ik heb het gevoel dat ik iets goeds doe. Dit raakt niet alleen mij, er zijn veel meer zaken waar dit speelt."

Bekijk de video hier:

01:59