RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Onderzoek: coronapatiënten kunnen tweede keer ziek worden

Testcentrum in Houten, hier kunnen mensen laten vaststellen of ze het coronavirus hebben. Beeld © ANP

Voor mensen die het coronavirus hebben gehad, leek er één schrale troost: daarna ben je in ieder geval immuun. Maar nieuw onderzoek lijkt dit tegen te spreken. De antistoffen verdwijnen mogelijk al na een paar maanden uit je lichaam.

"Uit het onderzoek blijkt dat met name de antistoffen tegen corona na de infectie snel naar beneden gaan. Dit gebeurt na een paar maanden, en dat is wel snel", zegt viroloog Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team. Dat betekent dat je mogelijk nog een keer besmet kunt raken, ook als je al ziek bent geweest.

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal mensen laat zich bij GGD testen op corona, half procent positief

Koopmans verwijst naar nieuw Brits onderzoek, onder 65 coronapatiënten. 60 procent van deze mensen had drie tot vier weken na de besmetting veel antistoffen, maar twee maanden later was dit nog maar 16 procent.

Het onderzoek is nog niet getoetst door collega's, zoals gebruikelijk is bij wetenschappelijke publicaties, maar is volgens Koopmans wel betrouwbaar.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16
Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

'Huidige aanpak is verstandig'

Aanleiding voor het onderzoek is het gedrag van andere coronavirussen. Het coronavirus waar we nu mee te maken hebben, heet SARS-CoV-2, maar dit slechts één van de vele coronavirussen die er bestaan. De meeste bestaan al jaren en geven slechts milde verkoudheidsklachten. Ook kunnen ze je vaak meer dan één keer ziek maken.

Dit nieuwe onderzoek suggereert dat dat bij SARS-CoV-2 ook het geval is. "Dat wil niet zeggen dat mensen die het virus hebben gehad helemaal geen bescherming hebben", zegt Koopmans. "Maar het onderschrijft dat hoe we het virus nu aanpakken verstandig is. Namelijk: je kunt niet rekenen op langdurige bescherming als je het krijgt."

Duizenden
Lees ook:
Duizenden Nederlanders kopen coronatest online – maar hoe betrouwbaar is die?

Bij het RIVM zijn op dit moment nog geen Nederlandse gevallen bekend van mensen die twee keer besmet zijn geraakt met het coronavirus, maar ze houden het wel nauwlettend in de gaten, zegt een woordvoerder. "Wat ook zou kunnen is dat mensen getest worden in een periode waarin het virus nog steeds in het lichaam zit. Dan ben je wel beter maar nog niet helemaal virusvrij. Dat is lastig testen."

Ziekte anders benaderen

Dat we mogelijk meer dan één keer ziek kunnen worden, heeft grote gevolgen voor hoe we het virus moeten benaderen. Bijvoorbeeld groepsimmuniteit is hiermee definitief van de baan en ook voor dit is ook een flinke tegenvaller voor het plasma-programma. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de vraag of je Covid-19 kunt behandelen door bloed van genezen patiënten toe te dienen.

"Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat je dat gebruik van bloed in ieder geval niet heel lang zal kunnen doen", zegt viroloog Koopmans.

En dan is er nog het vaccin. Het is de vraag hoe lang dat je beschermt, als het er eenmaal is. "Wat dat betreft is een jaarlijks corona-vaccin niet onrealistisch", zegt Koopmans. "Maar voorlopig is het al een hele klus om überhaupt een vaccin te vinden."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update