Nog altijd zichtbare komeet Neowise heeft wellicht twee ionenstaarten

De nog altijd aan de nachtelijke hemel zichtbare komeet C/2020 F3 Neowise, vernoemd naar de Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer-ruimtetelescoop, heeft wellicht twee ionenstaarten en een stofstaart. Tot nu toe leek de komeet een enkele ionenstaart te hebben.

De Parker Solar Probe is in 2018 gelanceerd om de zon te bestuderen, maar de sonde heeft onlangs ook zijn Wispr-instrument op komeet Neowise gericht. Normaal gesproken neemt dat instrument foto's van de buitenste atmosfeer van de zon en de zonnewind in zichtbaar licht, maar de gevoeligheid van Wispr maakt het volgens de NASA ook heel geschikt om fijne details te zien in structuren zoals een komeetstaart.

De NASA zegt dat een recente afbeelding van deze sonde erop lijkt te duiden dat er een scheiding aanwezig is in de bovenste ionenstaart. Dat kan betekenen dat Neowise twee ionenstaarten heeft, naast de veel grotere en beter zichtbare stofstaart. De ruimtevaartorganisatie zegt dat wetenschappers deze mogelijkheid echter pas kunnen bevestigen als ze meer data hebben en meer analyses hebben afgerond.

NeowiseNeowise

Rechts een onbewerkte afbeelding van 5 juli, afkomstig van het Wispr-instrument aan boord van de Parker Solar Probe. Daarnaast een bewerkte afbeelding op basis van data die ook op 5 juli is verzameld. Hier is de helderheid van het zonlicht weggefilterd en is het contrast verhoogd om meer details in de staarten te kunnen zien.

Op 3 juli bereikte Neowise het perihelium, het dichtste punt bij de zon in zijn omloopbaan. Hij heeft een omlooptijd van ongeveer zevenduizend jaar. Door de nabijheid van de zon worden de buitenste lagen van de komeet als het ware gekookt, waardoor gas en stof uit de ijzige oppervlakte barsten, met een grote staart van puin als resultaat. De staarten worden gecreëerd door de druk van het zonlicht. De onderste, grootste en duidelijkste staart wordt gevormd door stof en verdampt ijs, dat het zonlicht goed reflecteert. Aan de bovenkant is ook een minder goed zichtbare staart te zien: de ionenstaart. Die wordt gevormd door gas dat door het licht van de zon ioniseert en door de magnetische velden in de zonnewind naar buiten wordt geduwd. De ionen fluoresceren in het zonlicht.

Komeet Neowise is weliswaar niet zo indrukwekkend en niet zo eenvoudig te zien aan de nachtelijke hemel als de komeet Hale-Bopp in 1997, maar ook Neowise is nog altijd te zien met het blote oog. Dat kan overigens lastig zijn op plekken waar veel lichtvervuiling is. De komeet is te vinden in het noordnoordwesten. Hij is rechtsonder de Grote Beer en in de buurt van de heldere ster Capella te zien. Neowise staat niet al te ver boven de horizon, waardoor een hoge kijkpositie of een weids uitzicht zonder al te hoge objecten voor de horizon cruciaal is om hem te kunnen waarnemen. Hij is het best te bekijken aan het begin van de nacht. Om hem te vinden, kan de fotomodus van een smartphone of een verrekijker behulpzaam zijn.

Hoogleraar Miloslav Druckmüller maakte op 10 juli vanuit Tsjechië een indrukwekkende close-upfoto van Neowise en vanuit het International Space Station is de komeet eveneens vastgelegd. Op basis van de beelden uit het ISS is ook een timelaps-serie in 4k op YouTube gezet.

Neowise ontdekking
Afbeelding van 27 maart, waarmee de komeet werd ontdekt. Deze is gemaakt met de Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer. De komeet is hier te zien als een serie rode stippen. De afbeelding is een samenvoeging van hittegevoelige infraroodafbeeldingen.
Neowise
Eigen foto gemaakt op 11 juli om 3:07 uur. Gemaakt met Nikon D500: 70mm, f/5.6, 10s, iso 800

Door Joris Jansen

Redacteur

14-07-2020 • 13:24

58 Linkedin Whatsapp

Reacties (58)

58
56
20
4
1
34
Wijzig sortering
Hier aan de Friese waddenzeedijk was Neowise afgelopen weekend 2 nachten prima te zien rond middernacht. Zie https://tweakers.net/foto...MKW6vkiZtbvAECJbTyuTG.jpg
Foto gemaakt vanuit mijn slaapkamer, mocht het weer het toestaan dan wil ik komende dagen een wat spannender foto maken (maar gisteravond was het bewolkt).
Is er een website oid waar je de baan kan tracken of bepalen hoelaat hij over welke regio te zien is?
Geen idee maar ik betwijfel in dit geval het nut van zulke hulpmiddelen. Het is niet zo dat het een snelbewegend object in een baan om de aarde is ofzo, zoals ISS. Neowise is urenlang zichtbaar vanaf het moment dat het donker genoeg is, wat vanwege de tijd van het jaar pas rond middernacht is.
Voor dit soort zaken vind ik www.heavens-above.com zeer betrouwbaar. Heb ik ontdekt voor Starlink spotting. Neowise vind je onder 'kometen'.
Die eerste app zou ik iig niet gebruiken..

Comet Tracker is a versatile mobile management tool that will give you an immediate return on your investment. Save HUGE on fuel and maintenance by optimizing routes, minimizing idle/stop time, setting geo-fence parameters with customized polygons, and so much more. |:(

[Reactie gewijzigd door Vuurvoske op 14 juli 2020 15:54]

Vannacht gekeken, Friesland buiten de stad .. maar "duidelijk zichtbaar" is overdreven. Je ziet het inderdaad als een soort wazige vlek in de lucht. Pas als je een foto maakt met lange sluitertijd zie je pas wat je op de foto's ziet.

Ik was niet echt onder de indruk. Was wel leuk om eens midden in de nacht door de weilanden te struinen, maar goed zichtbaar? Mwah ... Rond 2:30 lijkt mij donker genoeg? Of heb ik toch wat fout gedaan

[Reactie gewijzigd door Waah op 18 juli 2020 15:37]

Ik zou dit ook graag eens willen meemaken in het echt :) Weet iemand hoe ik de tijd (en plaats) kan achterhalen waarop hij zichtbaar is?
Lees de een na laatste alinea en je bent een heel eind O-)
Behalve dat er in die alinea staat dat hij minder helder wordt. De andere bronnen zeggen dat hij juist komende dagen het helderst, qua waarneming hier in NL, wordt en daarna pas afneemt in helderheid t/m augustus.

Waarneming richting, locatie en helderheid. En beste tijden (zowel begin nacht als einde nacht).
http://hemel.waarnemen.co...7__C-2020_F3_NEOWISE.html
Het meest gunstige moment om de komeet te bekijken vanuit onze streken is rond 18 juli. Het object heeft dan een helderheid van +3,0m en een magnitudecontrast van -0,8m, lastig om het object met het blote oog waar te nemen, maar een eenvoudige verrekijker (in de hand of op statief) helpt hier al bij. Merk op dat een diffuse komeet lastiger waar te nemen is dan een ster met dezelfde helderheid.
Hij is vrijwel overal zichtbaar, zelfs hier in het westland met de kassen, maar je moet wel even acclimatiseren. Fotografisch, met langere sluitertijd en hoge iso is hij beter te zien (iso 800-1600, 1-4 sec, 70mm-200mm ). Dit lukt je ook al met een recentere telefooncamera op statief en raw. Qua weersverwachting momenteel lijkt komend weekend t/m dinsdag een paar heldere nachten op te leveren.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 14 juli 2020 14:10]

Ja je hebt gelijk wat betreft die helderheid, dat heb ik eruit gehaald. Al lees je overigens wel wat meer afwijkende info her en der. Dus dat wordt vooral een kwestie van zelf gaan ondervinden....mits de wolken niet te veel een blokkade vormen in komende dagen :)
Lastig waar te nemen? |:( Of je hebt dan hele slechte ogen, of ja... door de bewolking misschien...
Afgelopen weekend stond hij toch echt zeer duidelijk zichtbaar aan de hemel in het bijna noorden. Relatief laag boven de horizon in de schemering al zichtbaar. Je ziet het echt meteen. Letterlijk zoals de vele foto's die gepost worden online. Hooguit voor het oog optisch wat verder weg/kleiner, omdat niet ingezoomd.
App op je telefoon installeren waarmee je de sterrenhemel kunt verkennen die ook in de gratis versie kometen ondersteunt. Ik heb het, na zoeken met het blote oog, geprobeerd met SkySafari en hem gevonden. Eergisteren dan wel. Was redelijk te zien in de stad met wat lichtvervuiling rond 00:00 maar 2 minuten rijden sta ik midden in de weilanden en daar was hij echt goed te zien.
Thanks! Tig van die apps geprobeerd maar niet de goede gevonden. Vrijdag maar eens de duinen in met camera en statief.
Vanaf half 12 's avonds in het noordnoordwesten als ik het me goed herinner.
Rond 2400 is hij goed te zien, richting het noorden kun je kijken.
Aha, mijn beeld van kometen is dat deze druk zijn met rondjes vliegen en dus af en toe even langskomen vliegen. Zo werkt dat natuurlijk helemaal niet :P Thanks!

[Reactie gewijzigd door Koepie op 14 juli 2020 13:53]

Ja het verschil tussen een meteoriet en een komeet is wel groot :) gelukkig staat deze 'stil' in de lucht, dus je hebt zat tijd om hem te bekijken. Het helpt wel om een verrekijker te gebruiken, dat maakt het makkelijker als het nog schemert.
'Stil' terecht tussen quotes, gelukkig vrij ver weg inderdaad zichtbaar want hij gaat 28.163 km/h. Da's in een kleine 2 minuten van hier naar Oostenrijk.
het is denk beter om het in graden per uur te noteren ipv de snelheid, op aarde genomen is de verschuiving van positie minimaal, vandaar dat de komeet voor ons opzicht zowat stil staat terwijl hij met een rotgang vooruit vliegt ;)
Goed punt, hier staat een mooi model waarvan; http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2020F3 dat heeft mij wel wat inzicht gegeven hoe hij om ons heen draait.
Nou zo werkt het eigenlijk wel, maar snelheid is relatief hè ;) Dat ding is best ver weg, maar vliegt wel best wel heel erg hard rondjes om de zon...
Vanaf de aarde lijkt hij stil te staan als je er 5 minuten naar kijkt. Maar wij vliegen ook best wel heel hard rondjes om de zon... :)
Kijk op de webversie van Stellarium (geen installeren nodig).
Linksonder ("Unknown" of "Near Null") kun je je eigen locatie instellen, en rechtsonder de tijd. Bijvoorbeeld 23:00 of 03:00 uur. Uiteraard ook voor de komende dagen.
En kijk daarbij naar het noorden. Of ruimer: noordwesten tot noordoosten. Het gaat om "C/2020 F3 (NEOWISE)"

[Reactie gewijzigd door UserName007 op 14 juli 2020 14:14]

https://stellarium-web.org/

Locatie toestaan en/of links onderin heb je een knop dat een OpenStreetView venster opent waarop je jou locatie kan instellen. Zet de viewport richting het noorden en dan kan je rechts de tijd instellen (verschuiven). Als je NEOWISE niet ziet, zet dan de sterrenbeelden etc. uit.

Succes! :)
https://www.space.com/com...visibility-july-2020.html

De komeet zal de komende weken sterk verzwakken in helderheid, maar komt de komende week dichterbij de Aarde langs en zal nog goed zichtbaar zijn. De komeet zal ook iets hoger aan de hemel staan 's avonds.
Een keer een algehele stroomstoring in Nederland, voor zo'n 15 minuten in een heldere nacht zou echt enorm tof zijn :-)
Ach, 2020 is toch al een duur jaar, dus dat kan er ook nog wel bij ;)
Of op de Waddeneilanden gaan wonen, nu helemaal jaloers :)
Polder Flevoland kan ook :D
noord friesland kan ook al hoor, check deze kaart; https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=7.477640286205553&lat=6841303&lon=627839&layers=B0FFFFFTFFFFFFFFF

dan zie je de licht vervuiling van NL, als je inzoomt wijst het zich vanzelf (en dan is het echt scrikbarend wat het westland veroorzaakt, tot aan mijn woongebied midden in het groene hart komt de lichtvervuiling van het westland duidelijk naar voren, terwijl ik net zo dun bezaaid woont als in oost gelderland/drenthe/overijsel.
Ik ken die site bijna op mijn duimpje, maar dank anyway, goeie tip die site inderdaad :) Blijft pijnlijk om randstad/Nederland te zien als je wat uitzoomt.

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 14 juli 2020 19:28]

Alleen duurt het 30 tot 45 minuten voor je ogen om aan het volledig duister te wennen (ook als je met een telescoop in de weer gaat)

Maar heldere objecten als deze en bijvoorbeeld de gehele melkweg zie je vrijwel meteen, dus mooi is het zeker :)

[Reactie gewijzigd door pagani op 14 juli 2020 13:41]

En toch kon ik hem prima zienin de omgeving Den Haag met het blote oog. Grootste probleem is bebouwing / bomen die in de weg staan aangezien Neowise zo laag aan de horizon staat. Gelukkig woon ik op de vierde verdieping :)

[Reactie gewijzigd door Standeman op 14 juli 2020 13:43]

Na 15 minuten beginnen je ogen pas goed te wennen aan het duister en zijn ze gevoeliger. Dus liever een 30 minuten.
Ik ben zaterdagavond laat met een vriend naar de tweede maasvlakte gereden om NEOWISE te bewonderen, en vanaf daar was hij goed te zien. Ik heb hem zowaar kunnen fotograferen met mijn Galaxy S10+ in de nachtstand!
#Protip: Neem een thermoskan thee mee, vol in de wind was het behoorlijk koud!
had je beter iets zuidelijker kunnen rijden richting zeeland, maasvlakte heeft helaas behoorlijk lichtvervuiling door westland/industrie. Weet niet welke hoek je vandaan kwam, maar zuidelijker is mooier tenzij je voorbij amsterdam woont, dan richting den helder gaan ;)
Mooie foto! Fijn ook dat de gebruikte instellingen erbij staan. Hoe stel je de focus in? Handmatig?
In aanvulling op wat @M.M al weergeeft. Focus is kwestie van camera op statief en liveview gebruiken, dus schermpje achterop. Dan vervolgens op dat scherm zoomen x5 of nog verder. Dus puur vergroting opvoeren en niet op de lens inzoomen. Dan ga je op scherm de komeet steeds groter zien. Dan is nodig om handmatig te focussen met de lens. Kwestie van met focus spelen tot het rondje van de komeet zo klein mogelijk is. Of je kan wellicht op een lens de focus op infinity zetten, soms is dat gemarkeerd.
Vergeet ook niet om op je lens (of je body) Image Stabilisation uit te zetten. Bij het fotograferen vanaf statief wil dat soms nu juist weer beweging introduceren.
Op statief, timer, beeldstabilisatie uit, handmatig scherpstellen, witbalans kunstlicht (gloeilampje) en een sluitertijd van minder dan 8 seconden.

Toevoeging: geen filters
Toevoeging 2: ISO 100

[Reactie gewijzigd door M.M op 14 juli 2020 14:08]

@Koekiemonsterr Weet jij waarom het volgende zo is:
De komeet is hier te zien als een serie rode stippen. De afbeelding is een samenvoeging van hittegevoelige infraroodafbeeldingen.
In feite wat @Wildfire al zegt. Het is een composiet, dus samenvoeging van meerdere afbeeldingen. Dus ik neem aan dat de komeet op meerdere momenten is vastgelegd en dat de afwijkende posities de verklaring zijn voor de meerdere rode punten op de foto. De rode kleur hangt samen met de heat signatures van de komeet. Komt door de opwarming van de zon, en laat de ruimtetelescoop nou net daarop ingericht zijn met zijn infraroodcapaciteit.
Wellicht omdat deze foto met een infrarood camera is genomen? En het een samenvoeging van meerdere afbeeldingen is? :)

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 14 juli 2020 14:12]

Ja ok, maar waarom dan 3 stippen waar je verder enkele hemellichamen lijkt te zien? Of zie ik dat niet goed? :P
De komeet beweegt anders door de hemel dan de sterren. Pak foto op 3 verschillende tijdstippen, leg ze zo dat de sterretjes matchen, zie wat er van plaats verandert.
Dat is dus inderdaad de manier waarop men kometen kan ontdekken. Vroeger ging dat handmatig, tegenwoordig veelal geautomatiseerd. Meerdere foto's en kijk naar wat er afwijkt. Zoals in dit geval, de rode stip die zich verplaatst.
Op 22 Juli is Neowise het dichtstbij volgens deze en andere websites.

Ik woon heel erg dicht bij de kust maar val iedere keer voor die tijd in slaap :(
Merci voor de auteur om er de belichtingsvariabelen van de foto erbij te vermelden.
De komeet is te vinden in het noordnoordwesten. Hij is rechtsonder de Grote Beer en in de buurt van de heldere ster Capella te zien. Neowise staat niet al te ver boven de horizon, waardoor een hoge kijkpositie of een weids uitzicht zonder al te hoge objecten voor de horizon cruciaal is om hem te kunnen waarnemen. Hij is het best te bekijken aan het begin van de nacht.
Dit klopt niet (of toch maar ten dele). De voorbije dagen was hij vooral op het einde van de nacht het best zichtbaar, al zou dat de rest van de week verschuiven naar het begin van de nacht.
Zondagavond (heldere hemel) was hij zelfs om middernacht nog totaal niet te zien, ook al omdat het in het N nog bijlange niet donker was. Om 3u werd ik wakker en dan toch maar eens gaan kijken in het NNO, en toen was hij zeer goed zichtbaar met het blote oog, en dat gewoon vanuit mijn dakvenster in een dichtbewoonde wijk.

Beste bron om tijdstip, kijk-richting en hoogte te bepalen is IMHO www.heavens-above.com .
Oh, dan heb ik een andere komeet gezien dus? :)
Hij is al een week ofzo zeer goed zichtbaar, behalve gisteren. Vanavond ook niet gok ik... Maar dat heeft met de bewolking te maken. Rond 2300 was hij al goed zichtbaar, zelfs al was het niet echt donker nog.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 14 juli 2020 17:58]

Wat ik bedoelde: hij gaat op in NNW, maar schuift verder in de nacht op. Toen ik om 3u keek zat hij al in NNO. En dus ook dat hij verder in de nacht beter zichtbaar wordt.
En ik bedoelde ook dat waar ik ben hij om middernacht totaal niet te zien was. Maar ook dat zal wel van plaats tot plaats afhangen. Ik was wel verbaasd dat er om middernacht nog zoveel licht aan de horizon was.
Ja, dat klopt wel inderdaad.
Ik hield het noorden gewoon aan. Je kunt hem dat niet echt missen.
Enige voorwaarde is helder weer. Echt donker hoeft niet. Gewone sterren zie je ook al in de schemering.
Wat betreft locatie... Vanuit NL en vrij ver daaromheen staat hij gewoon in het "noorden"

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 14 juli 2020 18:01]

En ik probeer nog steeds aan sommige mensen uit te leggen dat de staart van een komeet altijd van de zon afstaat en dat dit niet lijkt op een soort raketpluim.
Niet uit te leggen aan een leek.

Maar weer ontopic, leuk stukje.
Wie kan zich nog komeet hale-bopp herinneren?
Ik heb het er nog wel eens over met vrienden, 1 kan zich hem nog herinneren, de andere 8 ofzo niet meer. Terwijl we toen wel met zn allen dat ding wekenlang hebben kunnen waarnemen :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee