RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Nederland loopt voorop in het kweken en exporteren van tropisch koraal

Beeld © Burgers' Zoo

Ons land is wereldwijd nummer één als het gaat om de export van tropisch koraal. Koraalriffen worden bedreigd, maar bij Burgers' Zoo worden ze in grote bulken gekweekt. Woensdag vertrekt een grote oogst naar het buitenland.

39 steenkoralen, 40 zachte koralen en 15 vissen vertrekken morgen naar Tierpark Berlin. Burgers' Zoo is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hofleverancier van zelfgekweekte koralen. Sinds 2010 zijn er al 2575 steenkoralen en zachte koralen uit de dierentuin geëxporteerd.

"Sinds 2000 hebben wij een groot aquarium en sinds 1998 zijn we al met de voorbereidingen bezig. Het kweken van koraal is heel lastig, omdat het zeer kwetsbaar is", zegt Bas Lukkenaar van Burgers' Zoo tegen Editie NL. "De stroming, het licht, de voeding en de watersamenstelling moeten goed zijn. Dat luistert allemaal heel erg nauw."

Toonaangevend

De meeste grote aquariums zitten vlakbij zee. Het aquarium van Burgers' Zoo in Arnhem niet. "Van het water moeten wij zelf nog zeewater maken."

Wereldwijd is het dierenpark toonaangevend als het om koralen gaat. "We hopen dat andere dierentuinen aan wie we het koraal schenken van ons kunnen leren en ons misschien ooit weer verder kunnen helpen. We zitten nu in de luxepositie dat we zoveel koraal hebben dat er ook wat weg moet."

Voortplanting

Ook aquatisch ecoloog Matthijs Jansen benadrukt dat goede condities van groot belang zijn, met name voor de voortplanting. "Neem bijvoorbeeld honden. Als je er daar twee van hetzelfde ras bij elkaar zet, dan planten ze zich hoogstwaarschijnlijk voort. Maar koraal is niet mobiel en aan één plek gebonden. De omstandigheden moeten dus perfect zijn."

Dierentuinen nemen ook weleens koraal uit de natuur weg. "Nu het in Arnhem zo goed gaat en ze het zelfs kunnen delen, hoef je het minder uit natuur te halen. Ook dat is een voordeel."

Bekijk de video hier:

02:03