Door Jeroen Horlings

Redacteur

Op pad met de Polestar 2

Eerste elektrische auto van Geely-Volvo

14-07-2020 • 06:00

491 Linkedin Whatsapp

Polestar 2

Drie jaar geleden kon je niet om Tesla heen als je een elektrische auto met een groot bereik zocht. Tegenwoordig is dat anders en is het aanbod flink toegenomen. Nu is 300km op één lading niets bijzonders meer en in de meeste gevallen goed genoeg voor negentig procent van de dagelijkse ritten. Toch is het aanbod daarboven nog steeds beperkt. Zeker als je veel lange ritten maakt en tegen de 500km wilt kunnen rijden, maar ook onder de 60.000 euro wilt blijven.

Naast de Hyundai Kona, Kia e-Niro, Ford Mustang Mach-E en natuurlijk de Tesla Model 3 is er nu ook de Polestar 2. Dit is een 304kW-sterke cross-over met een 78kWh-accu en een beloofd bereik van 470km wltp. De prijs ligt net onder de 60.000 euro, waardoor de wagen nog binnen het bereik van veel leaserijders valt, en direct concurreert met de Tesla Model 3 en de aanstaande Ford Mustang Mach-E. Momenteel is er één basisversie met een elektromotor op iedere as en één accupakket. Op een later moment volgen er goedkopere versies. Los van zijn looks, luxe en brute kracht heeft hij nog iets nieuws; het is de eerste auto met het Android Automotive OS, inclusief apps uit de Play Store. Google Maps en de spraakassistent zijn volledig geïntegreerd. Wij konden een dagje op pad met een preproductieversie van de Polestar 2 en delen onze eerste bevindingen.

Polestar?

Eerst wat achtergrondinformatie, want velen hebben nog nooit van het automerk Polestar gehoord. Het is een dochterbedrijf van Volvo en beide zijn op hun beurt onderdeel van het Chinese Geely, dat Volvo in 2010 heeft overgenomen. Van oorsprong tunede en optimaliseerde Polestar auto’s van andere fabrikanten, maar in 2015 nam Geely de Performance-tak van Polestar over en in 2017 werd besloten auto’s onder de Polestar-naam uit te gaan brengen in het premiumsegment. De Polestar 1, die in 2019 op de markt kwam, was een sportieve, maar loeidure plug-in hybride coupé. Al voor die tijd had het merk besloten voortaan alleen nog elektrische auto's te gaan ontwikkelen. Polestar is in maart dit jaar begonnen met de productie van de Polestar 2 in China en de eerste exemplaren worden binnenkort geleverd. De auto wordt gebouwd op het elektrische CMA-platform, dat ook gebruikt zal worden voor de Volvo XC40 P8. Beide modellen zijn gebaseerd op Volvo’s Concept 40 uit 2016, waarbij de 40.1 een suv was en de 40.2 een sedan. Die laatste is dus de Polestar 2 geworden, al is hij vanwege zijn hoogte meer een cross-over dan een sedan.

Specificaties

78kWh-accu (470km wltp)
Accupacks in de bodemplaat
Twee elektromotoren (voor- en achteras)
304kW / 660Nm
0-100km/u in 4,7 sec
4g-simkaart met over-the-air updates
Android Automotive OS
Onepedaldriving (drie standen)
360 graden zicht rondom (vier camera's)
405 liter bagageruimte (1095l met opgeklapte achterbanken, 35l onder de motorkap)
Cw van 0,278
Optionele trekhaak (1500kg trekgewicht)
Vanafprijs 59.800 euro

Android

Steeds meer infotainmentsystemen in auto's bieden ondersteuning voor Android Auto en Apple Carplay, maar de Polestar 2 is de eerste wagen met Android Automotive OS. Dat betekent dat de Google Assistent, Google Maps en de Play Store volledig geïntegreerd zijn. De assistent is dus bruikbaar om een route in te stellen of laadpalen te zoeken, al dan niet op basis van de route. Je kunt alles vragen, net zoals bij Google Home of een Android-smartphone. Je kunt dus ook met je stem de temperatuur hoger zetten.

Android vormt dus de kern van de centrale bediening, de instellingen en de media. Dat komt allemaal samen in een centraal 11"-scherm. Dat is groter dan gemiddeld, maar toch een stuk kleiner dan de schermen die we kennen van de Mustang Mach-E en Tesla Model 3, S en X. Bij die schermen is er zoveel ruimte dat belangrijke instellingen, zoals ventilatie, interieurtemperatuur en stoelverwarming, altijd in beeld staan, evenals andere functies. Bij de Polestar is dat niet het geval, al zijn de genoemde functies vlot op te roepen door van beneden naar boven te swipen. Voor de audiobediening is er een fysieke draaiknop met een aantal sneltoetsen beschikbaar, wat wel zo fijn is. Het scherm van de Polestar heeft overigens ook flinke bezels vergeleken met de concurrentie.

Interieur en scherm
Interieur en schermInterieur en schermInterieur en schermInterieur en scherm

Je kunt je stem gebruiken voor de bediening van de auto, maar dus ook je vingers. Alle geïnstalleerde apps zijn ondergebracht in vier verschillende tegels, of 'tiles', gerubriceerd op onderwerp: maps, telefoon, media en rij-informatie. Je kunt ze zelf verplaatsen van de ene naar een andere tegel. Dat apps uit de Play Store te installeren zijn in de auto, is groot nieuws. Helaas kun je niet direct al je favoriete apps installeren, die je dus ook op je telefoon of tablet hebt staan. Standaard is een aantal basisapps voorgeïnstalleerd en tijdens onze rit konden we vervolgens kiezen uit een twintigtal extra apps, waaronder YouTube Music en Pocket Podcasts. Heel veel bekende apps ontbreken dus nog. Het probleem is dat iedere bestaande app moet worden aangepast en goedgekeurd voor gebruik in Android Automotive OS. Daar is een reden voor, want het is bijvoorbeeld niet wenselijk dat YouTube tijdens het rijden video's toont, maar audio mag wel. Ook Mirrorlink is nog niet mogelijk.

Overigens is het systeem zowel via Android-smartphones als via iPhones te gebruiken. Een bluetoothverbinding is wenselijk, maar niet noodzakelijk; het besturingssysteem functioneert geheel zelfstandig. Wel is een Google-account nodig om het systeem echt te kunnen gebruiken, zoals het installeren van een nieuwe app. Er is een opt-out, maar dan zijn er dus geen mogelijkheden om het systeem te personaliseren en apps te installeren. Apple Carplay wordt overigens nog niet ondersteund. Er is beloofd dat dit in de toekomst wordt toegevoegd via een update.Dat apps uit de Play Store te installeren zijn in de auto, is groot nieuws

Achter het stuur zit een tweede scherm, dat informatie op drie verschillende manieren kan weergeven. De hele breedte van het scherm kan ook worden gebruikt om de navigatie weer te geven in een verder ingezoomde modus dan het centrale scherm. Op het hoofdscherm vind je trouwens ook de specifieke auto-instellingen, zoals veiligheidsfuncties en waarschuwingen die je al dan niet wilt activeren. De knoppen zijn extra groot gemaakt, zodat je er gemakkelijk op kunt klikken.

Accu en bereik

De Polestar 2 is vanaf het begin ontworpen als elektrische auto. De 78kWh-accu is dus in de bodemplaat verwerkt, waarbij er in het midden extra accucellen in T-vorm bovenop zijn geplaatst. In totaal zijn er 324 zogenaamde nmc-cellen in pouchvorm, in 27 modules. Ze worden in China geproduceerd door het Koreaanse LG Chem. Voor de Chinese markt gebruikt Polestar overigens prismatische cellen van CATL.

Thuis of bij een openbare laadpaal kun je laden met maximaal 11kW, oftewel met drie fasen. Snelladen gaat met een vermogen van maximaal 150kW via gelijkstroom. Dat haal je vooral als de accu leeg is, want van nul tot tachtig procent duurt zo’n veertig minuten. Ondanks een redelijk gunstige weerstandscoëfficiënt van 0,28 is de Polestar met ruim 2100kg vrij zwaar, ongeveer 300kg zwaarder dan de Model 3 en een Kona of e-Niro. Dat heeft vrij veel invloed op de actieradius. Zo komt de Polestar volgens de wltp-norm 470km ver, wat praktisch even ver is als een Kona, die een kleinere 64kWh-accu heeft. De Model 3 zit met een 75kWh-accu op 560km. Van die wltp-waarde kun je, afhankelijk van je rijstijl, het best nog zo’n 20 tot 25 procent aftrekken en dan haalt de Polestar 2 zeker 350 kilometer op een lading.

Op de vooras zit de elektromotor die het meeste werk doet, en er zit er een op de achteras. Samen zijn ze goed voor 304kW en 660Nm. Hij trekt daardoor van nul naar 100 in 4,7 seconden, wat op een haar na net zo vlot is als een gelijk geprijsde Tesla Model 3 Long Range, maar niet zo snel als de Performance-versie die dit in 3,4 seconden doet. De topsnelheid is begrensd op 205km/u.

Een aandachtspunt is dat laadpalen weliswaar prima geïntegreerd zijn in Google Maps en dat je overal terechtkunt voor het snelladen, maar dat Polestar en Volvo geen eigen laadnetwerk hebben en ook geen deel uitmaken van Ionity. Dat betekent dat de tarieven daar hoger liggen. Ionity, een netwerk van snelladers in Europa, is immers een samenwerkingsverband van een select aantal autofabrikanten die dit gebruiken voor hun eigen klanten en laaddiensten. Het gaat om Audi e-tron Charging Service, Mercedes me Charge, BMW ChargeNow, Porsche Charging Service en Volkswagen WeCharge. Alle auto's die geschikt zijn voor CCS, kunnen er laden, maar voor auto's van andere fabrikanten liggen de tarieven fors hoger.

Polestar 2
Polestar 2Polestar 2Polestar 2

In de praktijk

We hebben ruim vijf uur met de Polestar 2 kunnen rijden, waarbij ons een aantal zaken opvielen. De 360-gradencamera rondom werkt prima bij het inparkeren. Je krijgt dan een top-down beeld op het centrale scherm alsof je van boven naar de auto kijkt. Het beeld wordt samengesteld op basis van vier camera's: een in de grille onder de motorkap, een aan de achterkant en twee in de achterste zijportieren. De camera's voor en achter bieden een zeer wijde blik, maar die aan de zijkanten niet. Het samengevoegde beeld ziet er daardoor een beetje gekunsteld uit, en klopt niet helemaal wat perspectief en kleur betreft.

Voor het inparkeren is het afdoende, omdat je een idee krijgt waar kleine objecten staan, zoals paaltjes, die je anders misschien over het hoofd zou zien. Ook in krappe ruimten, zoals wanneer je tussen twee andere auto's manoeuvreert, krijg je het 360-gradenbeeld automatisch te zien. Het is alleen beschikbaar als je stapvoets rijdt, daarna verdwijnt het weer. Toch misten we regelmatig het beeld van de achtercamera. Als je achteruit wilt rijden en zicht wilt hebben op fietsers achter je, is de 360-gradenview veel te krap. Je kunt dan wel handmatig overschakelen naar de achtercamera, maar dat vereist twee klikacties op het scherm. Ook vonden we de achtercamera niet ideaal. De hoek is zo wijd dat je objecten die wat verder weg zijn, nauwelijks ziet. Dat hebben we bij andere auto's beter gezien.

Wat de rijervaring betreft is onepedaldriving heel prettig uitgevoerd. In de standaardmodus remt de auto behoorlijk krachtig, zodat je al wat afremt als je het pedaal een beetje loslaat. Als je het pedaal helemaal loslaat, rem je tot stilstand; het rempedaal heb je dus zelden nodig. Onze uitvoering van de Polestar 2 was voorzien van adaptive cruiscontrol en lanekeeping, en dat werkte in de praktijk heel behoorlijk, ook buiten de snelwegen. Het is met een enkele druk op een knop aan het stuur te activeren, als je dat van tevoren zo ingesteld hebt. Wel moet je je handen aan het stuur houden. Tesla's Autopilot is een stukje geavanceerder, daarmee past de auto bijvoorbeeld de snelheid ook automatisch aan in bochten, en kan de auto desgewenst op commando zelfstandig van baan wisselen en afslagen nemen. Ook zien we geen auto's rondom, maar daar staat tegenover dat de auto met een rood lampje in de linker- en rechterspiegel aangeeft wanneer het niet veilig is om van baan de wisselen.

Ook is het advanced driver assistance system voorzien van een automatisch noodstopsysteem, wat we maar niet geprobeerd hebben. Door het direct beschikbare koppel sprint de auto direct vooruit als je het gaspedaal indrukt, of je nu rijdt of stilstaat. Dat is erg prettig, maar dat geldt voor alle elektrische auto's in deze prijsklasse.Met een druk op een knop in de achterbak kun je de optionele trekhaak elektrisch tevoorschijn toveren

Een leuke en ook bijzondere eigenschap is de optionele trekhaak. Als je deze van te voren bestelt, is hij netjes aan de onderkant weggewerkt en kun je hem elektrisch tevoorschijn toveren met een druk op een knop in de achterbak. Je hoeft hem dan alleen nog even naar beneden te duwen, zodat hij vastklikt. Heel handig als je eens een aanhanger wilt koppelen. Een andere troef van de Polestar is dat hij maar liefst 1500kg kan trekken, een flinke caravan of aanhanger dus. Er zijn intussen meer elektrische auto's met een trekhaak, maar meestal hebben die een maximum van 750kg, zoals de Jaguar i-Pace, Sono Sion en Tesla Model 3 (910kg geremd). Alleen de Tesla Model X, de Mercedes-Benz EQC en Audi e-tron 50/55 Quattro kunnen meer trekken; respectievelijk 2268 en de laatstgenoemden 1800kg.

De laadruimte achterin is riant, met 405 liter bagageruimte en als je de achterstoelen opklapt, 1095 liter. De Model 3 heeft ook een riante ruimte, maar deze heeft de achterklep van een sedan in plaats van een hatchback, waardoor de hoogte krapper is. De achterklep van de Polestar 2 is overigens elektrisch, net als die van de Ford Mustang Mach-E. Je kunt hem openen met de sleutel, met een knop, maar ook door je voet eronder te bewegen als je door middel van de app bent verbonden: handig als je een zware doos in je handen hebt. Die app kun je ook als sleutel gebruiken. Je kunt dan direct instappen en wegrijden zonder de sleutel te hoeven pakken. Een startknop is er dus ook niet. Voor de Tesla Model 3 geldt overigens hetzelfde; ook die kun je openen als je door middel van je smartphone verbonden bent.

Een verschil met de Model 3 en Mustang Mach-E is de opvallend grote grille aan de voorkant. Terwijl Volvo ervoor heeft gekozen om de grille bijna helemaal weg te werken, is die van de Polestar 2 vrij prominent aanwezig. In de zwarte vlakken zijn ook de radar en de voorcamera verwerkt. De spiegels zijn vrijwel randloos.

Onze uitvoering heeft een glazen dak over de hele lengte. Er is voldoende ruimte voor- en achterin, ook voor langere personen. Wel vinden we de voor en zijbalken aan de passagierskant wat aan de lage kant. Zelfs voor een bestuurder met een lengte van 1,82m, wat toch niet heel bijzonder is, doet het wat claustrofobisch aan. Het glazen dak maakt dan een stuk goed doordat dit beduidend meer hoofdruimte biedt. Het betekent wel dat je af en toe moet bukken om bijvoorbeeld stoplichten goed te zien.

Tot slot

Er komen steeds meer auto’s met een bereik van meer dan 400km. Polestar onderscheidt zich met een uniek nieuw model, dat van buiten sportief is, en van binnen luxe oogt en aanvoelt. De wagen onderscheidt zich natuurlijk enorm met het Polestar-merk dat je tot voor kort nooit op de weg zag rijden. Het logo, dat je kunt zien als een ster of twee boemerangs, roept dan ook snel vraagtekens op bij voorbijgangers. Ook de auto zelf is een bijzondere verschijning. Dat onderscheid is leuk, maar niet iedereen zal het belangrijk vinden. Van binnen is hij minimalistisch, maar toch luxe met een groot, aanraakgevoelig scherm in het midden en een tweede scherm achter het stuur. Op het stuur zitten voldoende knoppen. Ook de fysieke knoppen en het draaiwiel voor de audio kunnen we waarderen. De optionele trekhaak is mooi weggewerkt.

Polestar 2 Ford Mustang Mach-E Hyundai Kona Tesla Model 3 LR Tesla Model Y VW ID.3
Vanafprijs (euro) 59800 49925 41595 58980 64000 45917
Accu (kWh) 78 75 64 75 75 77
Bereik (km wltp) 470 450 484 560 505 550
Pk 408 269 204 449 384 204
Sprint 0-100km/u (sec) 4,7 6,6 7,9 4,6 5,1 7,0
Topsnelheid 205 180 167 233 217 160
Laden (kW AC) 11 11 11 11 11 11
Snelladen (kW DC) 150 115 77 250 250 125
Gewicht (kg) 2123 1993 1660 1747 2003 1825
Lengte-breedte (mm) 4606 4712 4180 4694 4751 4261
Breedte (mm) 1985 1881 1800 1850 1921 1809
Hoogte (mm) 1479 1597 1565 1443 1624 1552

De vanafprijs is wel hoger dan die van de Model 3, Hyundai Kona, Kia e-Niro, VW ID.3 en Ford Mustang Mach-E. Ook de actieradius en energie-efficiëntie zijn minder dan bij die modellen; per kWh komen die een stuk verder, op de Mustang na. Ford biedt dan weer de keuze uit twee verschillende accupakketten, waardoor het bereik met de 100kWh-accu alsnog oploopt naar 600km (wltp) en de vanafprijs ligt dan nog steeds onder die van de Polestar 2. Een troef van Polestar is wellicht dat hij in China wordt geproduceerd en dat de leveringen al bijna plaatsvinden; die van de Mustang zijn uitgesteld tot 2021. Ten opzichte van de Tesla Model Y, die in 2021 verschijnt, is de Polestar 2 overigens wel 4000 euro goedkoper. Overigens liet Polestar doorschemeren dat er op een later moment meer modellen met variaties komen, bijvoorbeeld met een enkele elektromotor en een ander accupakket. De prijs van de Polestar 2 zal daardoor dalen, mogelijk tot wel 40.000 maar dan met een kleinere accu en enkele elektromotor. Of die versie voor- of achterwielaandrijving heeft, is nog niet definitief besloten. Die modellen worden overigens pas in 2021 verwacht.

Android is een interessante toevoeging. De integratie van de Google Assistent en Google Maps is zeer geslaagd. Het werkt heel vertrouwd en het is prettig dat je voor veel zaken gewoon je stem kunt gebruiken. Toch lijkt Maps nog wel een beetje een uitgeklede versie. Zo is er bijvoorbeeld geen satellietweergave. De Play store biedt veel potentie, omdat je je auto kunt aanvullen en misschien ook verbeteren met nieuwe apps. Tijdens onze rit was het appaanbod echter nog zeer beperkt, dus is het lastig om een oordeel te vellen over de meerwaarde. Het biedt in ieder geval veel potentie.

Hoe dan ook is de Polestar 2 een welkome aanvulling op het aanbod van elektrische auto’s. Het nieuwe model is van alle moderne gemakken voorzien, zoals over-the-air updates, snel kunnen laden, onepedaldriving en een aanraakgevoelig scherm met Android. Er is goed nagedacht over het efficiënt verwerken van de accu in de bodemplaat, maar ook over de regeneratie en de handige optionele trekhaak. Met zijn 78kWh-accu biedt hij voldoende bereik om Nederland door te crossen en ook een vakantie in Europa zou geen probleem moeten zijn. Ondanks de in eerste instantie wat hogere prijs verwachten we dat veel mensen de Polestar 2 zullen zien als een mooi alternatief voor de bestaande elektrische wagens in dit segment. We zijn benieuwd naar andere variaties van dit model én naar de toekomstige Polestar 3, gebaseerd op het sportieve 'Precept' studiemodel.

Polestar 2 close-upsPolestar 2 close-ups
Polestar 2 close-upsPolestar 2 close-upsPolestar 2 close-ups

Reacties (491)

491
471
217
41
2
206
Wijzig sortering
Mijn grootste bezwaar is de hele integratie met Google. Ik ben wel erg benieuwd welke data allemaal naar Google gaat, ook al heb je geen account gekoppeld.
Dit soort dingen zou ik op een techsite wel interessant vinden om te weten en mijns inziens ook een mooie taak om uit te zoeken.
Dit hoor ik zo vaak, en ik snap het wel. Ik heb namelijk het gevoel dat mensen elkaar voornamelijk napraten als het gaat om privacy, maar niemand neemt de moeite om de voorwaarden voor het product dat ze kopen zelf door te lezen terwijl die klip en klaar beschikbaar zijn. Maar dat kost natuurlijk ook een boel tijd. Ik zal ze daarom proberen uiteen te zetten hieronder.

Eerst een stukje inleiding over wat er nu precies in die auto zit:

Er zitten er helemaal geen nieuwe services in die auto. Dat zou ook totaal niet schalen voor een techbedrijf. Het is simpelweg een smart platform (Android) wat al tijden succesvol gebruikt wordt met een safe entry voor beheer, namelijk je Google-Account. Daarmee hoef je natuurlijk niet in te signen, maar dan heb je ook minder controle over wat je allemaal bij de basis functionaliteit van het systeem installeert. Zoals je bij Steam een account hebt, heb je dat voor de PlayStore ook.

Ik zie dat juist als een voordeel. Als je zelf privacy invasive apps download, dan doe je dat zelf. Een battletested store zoals de PlayStore met scanned en verified apps maakt een smartcar een stuk veiliger, meer dan je zou denken. Er is een reden dat veel default settings in het Apple ecosystem locked zijn ;)

Android Automotive OS is Android met een extra interfacing layer. Dit also makes total sense, er is op die manier een manier voor developers om te interacteren met de extra / andere hardware die in een smartcar zit, zoals sensorische input e.d.

Het kan absoluut goed zijn bij het installeren van een app om te kijken welke permissies de applicatie vraagt voor je smartcar. Dit is namelijk de manier waarop (api based) de informatie beschikbaar wordt gesteld. Als een app die informatie uit mag vragen, is het aan de app developer wat ermee gebeurd. De PlayStore heeft al een soortgelijk systeem voor telefoons. Het is eenvoudiger dat op te schalen naar de extra functionaliteit dan iets compleets nieuws te verzinnen en te coderen.

Hey, waar je wel een punt in hebt of zou hebben is dat Google overal een vinger in de pap heeft. Dat is wel zorgwekkend. Dit soort functionaliteit en interfacing is niet zomaar even te programmeren door bedrijf x met 2 interne software ontwikkelaartjes. Daarom denk ik dat autoleveranciers best bereid zullen zijn dit soort software af te nemen, omdat het gewoon goede oplossingen bied, en meer afdekt dan ze zelf zouden voorzien doordat de leverancier (Google) al ervaring heeft met het werkveld. Het voordeel is wel weer dat het pushed naar software standaarden, dat scheelt in de kosten.

Anyways, terug naar je privacy vraag.

Wat wordt er nu precies gescraped aan data?

Public beschikbare apps waarbij je niet in hoeft te signen met je Google Account om ze te kunnen gebruiken tracked Google mbv een unique identifier (uid), gekoppeld aan je device/browser/app. Met die uid wordt informatie over je opgeslagen.

Als je insigned met je Google Account wordt die informatie opgeslagen onder je Google Account ID. Dit wordt dan behandeld als persoonlijke informatie en zou in de EU onder GDPR vallen. Nu vult Google dit zelf in, als Google zichzelf ziet als dataprocessor, dan voldoen ze aan de GDPR. Zo niet, dan hebben ze in de voorwaarden verduidelijkt dat dit het geval is.

Wat voor informatie slaat Google dan op is de volgende vraag, zowel onder uid als Google Account?

UID:
- emailadres (mits opgegeven)
- apps, browsers en apparaten worden op basis van uid gescraped voor metainformatie, crashrapporten,
- De Google Assistent is ontworpen om in de stand-bymodus te wachten totdat hij wordt geactiveerd, bijvoorbeeld als je 'Hey Google' zegt. De Assistent start in de stand-bymodus en wacht op activering. In de stand-bymodus verwerkt hij korte audiofragmenten (enkele seconden) om een activering te detecteren (zoals 'Oké Google'). Als er geen activering wordt gedetecteerd, worden deze audiofragmenten niet naar Google gestuurd of opgeslagen. Als er een activering wordt gedetecteerd, wordt de stand-bymodus uitgeschakeld zodat de Assistent je verzoek kan uitvoeren. Daarna worden er dus audiofragmenten opgestuurd en eventueel opgeslagen.
- Google verzamelt activiteitinformatie als je hun diensten gebruikt, dat bestaat uit de volgende dingen:
termen waarnaar u zoekt;
video's die u bekijkt;
weergaven van en interacties met content en advertenties;
spraak- en audiogegevens als u audiofuncties gebruikt;
aankoopactiviteiten;
mensen met wie u communiceert of met wie u content deelt;
activiteiten op sites en apps van derden die gebruikmaken van onze services;
- Als u onze services gebruikt om oproepen te plaatsen en te ontvangen of sms'jes te verzenden en te ontvangen, kunnen we telefoonlogbestandsgegevens gebruiken, zoals uw telefoonnummer, door u gebelde nummers, nummers waardoor u gebeld wordt, doorschakelnummers, tijd en datum van oproepen en berichten, duur van oproepen, routeringsinformatie en oproeptypen.
- Locatiegegevens
- Openbaar beschikbare gegevens

In principe wordt dit dus allemaal gechained aan een UID, maar als er een Google Account in play is wordt het allemaal daaronder gekoppeld.

additioneel wordt er onder een G-A nog meer verzameld:
- name and a password, phone number, payment information, emailadress
- content you create, upload, or receive from others when using our services. Emails you write and receive, photos and videos you save, docs and spreadsheets you create, and comments you make on YouTube videos.
- browsegeschiedenis op Chrome die u heeft gesynchroniseerd met uw Google-account.

Veel van deze data collect aspecten hebben een opt-out. Dat kan je beheren via je Google Privacy Dashboard. Het is een beetje nasty dat het geen opt-in is, maar je hebt de optie in veel gevallen wel.

Wat gebeurd er met die data?

Google gebruikt dit voor de usual blabla, zoals services aanbieden, crashes fixen, user experience, maar het belangrijkste (hun marketingmodel): Gepersonaliseerde services leveren, waaronder content en advertenties.

Je GEPERSONALISEERDE data wordt niet verkocht, en alleen gedeeld met uitdrukkelijke toestemming van jou, behalve als het juridisch wordt afgedwongen, aan vertrouwde 3e partijen die Google helpen met het aanbieden van services (bijv hun helpdesk wordt afgenomen in een aantal landen) of als je in een corporate G-A zit met je domeinbeheerder (voor access management e.d.)

Je data wordt WEL verkocht als ongepersonaliseerde data, bijvoorbeeld voor partijen die geinteresseerd zijn in trends op de markt.

Tot slot heb je de optie via een Google Account om je data te purgen, met een UID niet.

TLDR:

Hopelijk geeft dit een boel inzicht in wat er precies gaat gebeuren met je smartcar. De TLDR is dat je inderdaad data gescraped gaat worden, en in ruil daarvoor een veilige smartcar experience gaat krijgen die niet buggy in elkaar gehacked is door de local software devs van het automerk. Helaas heb je geen keuze, je zal gescraped gaan worden. Mocht je dat vervelend vinden zal je echt een ander product moeten vinden of een ander OS erop moeten hacken.


https://policies.google.com/privacy#infocollect

[Reactie gewijzigd door HgnX op 14 juli 2020 15:10]

nieuws: Porsche kiest voor Apple CarPlay omdat Google 'te veel data vraagt' -...

Porsche dacht daar anders over in 2015.

De gegevens welk jij aangeeft zijn de "standaard" dingen die je verwacht. Maar Google wilde ook bijvoorbeeld weten wat de gaspedaal positie is of andere gegevens nu alles zo goed als drive by wire is. Dit zijn dingen die je niet terug vindt in voorwaarden omdat ze niet gesloten worden met de gebruiker maar met de producent. (Dit laatste is mijn vermoeden.)

Een reset van de bandenspanning systeem omdat nieuwe banden of remmen vervangen bij welke KM.

Het onderhoud van nieuwe type auto's kun je terug vinden in de boordcomputer, wil je dat google daar mag neuzen?
We leven in een moderne wereld waar verbeteringen van software gebeuren aan de hand van gebruikers ervaringen. Zij het specifiek voor Polestar, maar ook Tesla, maar ook bijvoorbeeld tekst herkenning en what not. De mogelijkheid om in data te tappen van duizenden zo niet miljoenen gebruikers geeft een gigantische boost in de ontwikkeling.
Ik vind dit juist zorgwekkend. Natuurlijk geeft het ons sneller inzichten, maar ik ben bang dat we de voordelen van het onnodig tappen wat we tappen kunnen niet zo goed opwegen tegenover de nadelen.

Om te zeggen dat dit nou eenmaal modern is is toegeven dat dit de way forward is - en daar ben ik het echt totaal niet mee eens. Ik heb liever niet dat bedrijven vrij spel hebben over data van mijn gehele leven, voor welke doeleinde dat ook mag zijn. Wat zij doen is alles behalve in mijn 'best interest', want dat genereert geen winst.

De auto is een tool om ons te helpen, niet andersom.

(en bedrijven kunnen overigens prima inzichten krijgen via QA en test groups, maar die heeft ieder bedrijf weg bezuinigd omdat zoals altijd "Maximale winst" geldt. Doel heiligt de middelen en dat soort onzin)

[Reactie gewijzigd door m00d op 15 juli 2020 14:10]

De discussie tussen Google en Porsche heeft 0.0 met privacy te maken, welke gedeelte van je privacy geef je juist op door de stand van het gaspedaal te kunnen opvragen? Je locatie, je snelheid, je accelaratie en je type wagen en dus vermogen/gewicht is al gekend, niet zo moeilijk dat terug te berekenen.

Echter autofabrikanten willen die data niet delen met Google, of met de eigenaar, of met merkonafhankelijke garages of met wie dan ook. In Europa is men verplicht die data beschikbaar te maken over het OBD2 protocol welke een paar jaar geleden nog verstrengd is echter in de praktijk kan je op nieuwe wagens de emissie testen uitlezen en daar stopt het meestal al wat volgens de geldende regels een inbreuk is op de type goedkeuring maar de EU durft niet ingrijpen net zoals het met moeite durft in te grijpen wat betreft de gekende fraude met emissies.

Binnen de EU kan een onafhankelijke garage toegang krijgen tot de systemen door de regelgeving van de EU (dik te betalen uiteraard met zoveel mogelijk struikelblokken), buiten de EU ben je echter verplicht naar een merkeigen garage te gaan. En dan heb je nog niet helemaal door wat die autofabrikanten aan het uitsteken zijn, de elektronica houd die 12V batterij in de gaten, als je die 12V batterij vervangt, computer nodig. Koelvloeistof vervangen? jazeker computer nodig om kleppen en elektrische pompen te bedienen om te vullen en te ontluchten. Remblokken vervangen? sensoren die de dikte meten, computer nodig. Banden vervangen moet nog lukken denk ik, zolang die druk sensoren niet opnieuw gekalibreerd moeten worden want anders raad je het al. En ondertussen kreeg ik er nog maar liefst 36 services bij, abonnementjes, gratis, tot ze verlopen zijn natuurlijk.

En als je het dan toch over privacy wilde hebben, nadat ik eindelijk met tegenzin van de fabrikant toegang tot die systemen had, het ding houd heel mooi bij hoe lang hij geparkeerd stond, hoe lang ik rijd, hoe lang ik in de auto zit voor ik uitstap. Oja, de dealer wist mij nog te waarschuwen als ik iets verkeerd deed dat dit extreem dure herstellingen zijn en dat ze bij een andere eigenaar fabrikant X perfect kon uitpluizen in hun logs wat deze er juist mee uitgestoken had. En nee daar hebben ze de auto niet voor nodig, het ding heeft namelijk een rechtstreekse link met de fabrikant op 4G.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 15 juli 2020 23:51]

Dit hoor ik zo vaak, en ik snap het wel. Ik heb namelijk het gevoel dat mensen elkaar voornamelijk napraten als het gaat om privacy, maar niemand neemt de moeite om de voorwaarden voor het product dat ze kopen zelf door te lezen terwijl die klip en klaar beschikbaar zijn. Maar dat kost natuurlijk ook een boel tijd. Ik zal ze daarom proberen uiteen te zetten hieronder.
Ja, voorwaarden lezen die om de haverklap worden veranderd kost inderdaad veel tijd.
Dat alleen als zou reden moeten zijn om Google te wantrouwen.
Je GEPERSONALISEERDE data wordt niet verkocht, en alleen gedeeld met uitdrukkelijke toestemming van jou, behalve als het juridisch wordt afgedwongen, aan vertrouwde 3e partijen die Google helpen met het aanbieden van services (bijv hun helpdesk wordt afgenomen in een aantal landen) of als je in een corporate G-A zit met je domeinbeheerder (voor access management e.d.)
De VS dwingen bedrijven als Google om gegevens door te spelen aan de NSA in geheime processen. Ze mogen zich daar op geen enkele manier over uitlaten. Dat Is FEIT. Daarbij zijn regeringen zelfs ongestraft tegen de eigen grondwet in gegaan. Dus wat betekenen jouw geruststellingen? Wat is de waarde van deze oproep?

TRUST THE LIARS

Dat ze dat in eigen land doen, is aan de Amerikanen zelf om te oordelen. Maar hier zijn ze gewoon een buitenlandse bedreiging. Onze overheden beschermen niet langer de eigen bevolking tegen buitenlandse onderwerping maar wijzen liever naar andere landen om de aandacht af te leiden. Ze negeren "The Elefant in the Room", een absurde situatie.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 14 juli 2020 16:44]

Dus wat betekenen jouw geruststellingen? Wat is de waarde van deze oproep?
Waar stel ik gerust? Ik denk zelfs dat de TLDR duidelijk aangeeft dat je gescraped zal worden. Ik leg dit in de context van het autoplatform uit.

Er is geen waardeoordeel hier, alleen feitelijke informatie. Google zelf geeft duidelijk aan dat juridisch afgedwongen inderdaad GEPERSONALISEERDE data afgegeven kan worden. Dit is niet de default modus operandi, maar na een rechterlijke beslissing. De enige bescherming, zoals ik heb aangegegeven, is de GDPR, waarbij Google zelf vrij de definitie van data processor per service interpreteert.

Ik snap je distrust tegen het document, maar ik denk persoonlijk dat het klopt. Het wordt ook geaudit. Er staat gewoon klip en klaar in waar de lekken zitten. Dus dan weet je dat. Je distrust zou zich moeten richten op de invulling van het concept privacy in de context van het artikel cq product (de auto), niet mijn uitleg of mijn persoonlijke mening in deze reactie :)

[Reactie gewijzigd door HgnX op 14 juli 2020 16:55]

[...]Er is geen waardeoordeel hier, alleen feitelijke informatie. Google zelf geeft duidelijk aan dat juridisch afgedwongen inderdaad GEPERSONALISEERDE data afgegeven kan worden. Dit is niet de default modus operandi, maar na een rechterlijke beslissing. De enige bescherming, zoals ik heb aangegegeven, is de GDPR, waarbij Google zelf vrij de definitie van data processor per service interpreteert.

Ik snap je distrust tegen het document, maar ik denk persoonlijk dat het klopt. Het wordt ook geaudit. Er staat gewoon klip en klaar in waar de lekken zitten. Dus dan weet je dat. Je distrust zou zich moeten richten op de invulling van het concept privacy in de context van het artikel cq product (de auto), niet mijn uitleg of mijn persoonlijke mening in deze reactie :)
Ik denk dat de reactie van @Elefant zich eerder richt op wat niét in het document staat: namelijk dat de NSA via het PRISM-project en aanverwanten toegang heeft tot de data van alle grote Amerikaanse techbedrijven, denk o.a. aan (maar niet beperkt tot) Apple, Google, Microsoft en Amazon.
Nu goed, dat geldt dus niet alleen voor Google.

Daarnaast is het natuurlijk wel ironisch dat Google hier in België zopas veroordeeld is voor het niet naleven van de GDPR, daar waar het vorig jaar in Frankrijk ook al veroordeeld werd... m.a.w. zoveel vertrouwen hoeven we nu ook weer niet in Google te hebben.
Ook polestar verzameld gegevens: https://legal.polestar.co...7c84abc5c0a801514bc82f50/
Uw voertuig verzamelt ook automatisch gegevens gerelateerd aan het voertuig en de omgeving. Deze gegevens zijn primair van technische aard en niet direct gerelateerd aan u als een natuurlijke persoon. Dergelijke gegevens ("in het voertuig geregistreerde gegevens") zijn gekoppeld aan het voertuigidentificatienummer (VIN) van het voertuig en kunnen daarom mogelijk getraceerd worden tot u als persoon. Onder in het voertuig geregistreerde gegevens wordt onder andere verstaan:

veiligheidsinformatie (of de airbags of gordelspanners zijn geactiveerd, of de portieren en ramen vergrendeld of open zijn, enz.);
status van systeemfuncties (accu, motor, gasklep, stuurinrichting, remmen, enz.);
rijgegevens (snelheid, gebruik rem- en gaspedaal, stuurbewegingen, enz.);
locatiegegevens (de positie van het voertuig bij een ongeval, enz.); en
omgevingsgegevens (temperatuur buiten het voertuig, afbeeldingen, enz.
Hier begint het vage verhaal. Men begint eerst met gegeven technisch niet gerelateerd aan de persoon om dan toch weer gerelateerd te worden aan de persoon.

locatiegegevens, met tussen haakjes bij een ongeval enz. Is dat altijd je locatie dus waar je heen gaat hoe lang.
Omgevingsgegevens, waaronder afbeeldingen, zijn dat dan beelden van de camera bij jou thuis.
Enz wat moet ik me daarbij voorstelllen.

Het is wat mij betreft heel onduidelijk wat polestar allemaal verzameld over jou.
VIN is gekoppeld aan de persoonsregistratie van het voertuig dus dat is al klaar (staat op je pasje).

Bovenstaande is voldoende voor een verzekeringsmaatschappij om een risico profiel op te stellen en zo nodig de premie aan te passen.

Ook makkelijk voor criminelen, die kunnen zo achterhalen waar jij je auto normaal parkeert en hoelang je weg bent.
Even ter info: In het verleden startten criminelen een motor zaak, vroegen via die zaak bij RDW op wie een HD had en kwamen vervolgens even langs om de motor op te halen. Op die manier kreeg ik post voor onderhoud aan mijn klassieke motor van merk garages.

Ja ik zie volop mogelijkheden met dit systeem. :)
Top, fijn dat jij daar de tijd voor genomen hebt, voor mij dus geen polestar..
Dit is niet van toepassing op alleen de Polestar, maar alle auto’s met Android Auto lijkt me.

Verschil is dat Google nu ook in alle sensoren zit en dat bij Android Auto nog niet is.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 14 juli 2020 18:30]

Dat geldt voor alle Amerikaanse bedrijven, maar men reageert hier altijd als een stier op een rode lap als Google ergens een markt induikt. Dat die wetgeving voor alle Amerikaanse IT-bedrijven geldt, vergeet men voor het gemak even.

Je hebt als consument altijd de keuze: koop iets anders. Als je Google niet vertrouwt, koop het dan ook niet. Er zijn legio andere fabrikanten die deze functionaliteit niet bieden en waarbij je data niet naar Google gaat.
De strekking van het verhaal is dat Google je altijd volgt, of je nu een account hebt of niet.
Want indien je een account hebt word je opgeslagen onder de NAWgegevens die je zelf verstrekt, indien je ge geen account hebt word je opgeslagen als een ‘nummer’.

En niet alleen bij het kopen van een auto (keuze), maar ook bij gebruik van het internet (geen keuze).
Ik ben dat niet vergeten hoor. Ik vermijd Amerikaans dan ook zo veel als mogelijk. Op alle gebieden.

Ik heb geen smartfoon meer. Als mensen mij iets willen melden dan bellen ze maar of ze sturen een mail. Ik ben nu ook van een heleboel spam af.
Voor mij ook niet :)
Het alternatief is Volkswagen die z’n eigen software gaat maken en we weten allemaal hoe dat met de ID.3 gaat op het moment......
Kom op zeg, hier zitten toch best wel veel IT professionals, data analysten, systeem engineers en soortgelijk volk...
Hoe waarschijnlijk acht de gemiddelde tweaker in dit specifieke topic het dat daadwerkelijk Google software in deze auto iets meer bijdraagt als een screen renderer, auto 'radio' en navigatie? Er is toch helemaal niets van de technische infrastructuur van de auto zelf (motor management, a ccu management, climate control, safety systems, wat, anders dan de interface, daadwerkelijk door google voor deze specifieke auto geprogrammeerd wordt?
Ik bedoel, correct me if I'm wrong, maar om nu te stellen dat Google software een bijdrage leverd aan het rijden van deze auto, betwijfel ik ten zeerste. Vanuit dat oogpunt begrijp ik ook werkelijk niet wat een auto fabrikant bezield om de laatste schil op de interface niet zelf te schrijven, zoals inderdaad VW nu doet. En hopelijk vele fabrikanten met hun.
"Public beschikbare apps waarbij je niet in hoeft te signen met je Google Account om ze te kunnen gebruiken tracked Google mbv een unique identifier (uid), gekoppeld aan je device/browser/app. Met die uid wordt informatie over je opgeslagen."

Dat lijkt mij een privacyprobleem. Als de uid je auto kan identificieren, dan kan je de eigenaar identificieren. En die heeft daar geen toestemming voor gegeven.

"Tot slot heb je de optie via een Google Account om je data te purgen, met een UID niet."

En hier hetzelfde.
De default zou 'do not track' moeten zijn.
Wie zegt dat de eigenaar daar geen toestemming voor heeft gegeven? Je trekt nu conclusies die je helemaal niet kunt trekken op de info uit het filmpje en het artikel. Misschien onderteken je wel een document waarin je daarmee akkoord gaat als je zo'n auto koopt, weet jij veel.

Uiteindelijk is het aan de consument om te oordelen of dit een stap te ver is of niet. Ik vind het echt heel opvallend hoe er zoveel over privacy wordt geluld, maar men nog steeds vrijwillig op Facebook en Instagram hun hele leven deelt, wat gewoon gratis data is voor dit soort bedrijven. Ik denk echt dat er maar een heel klein clubje is dat zich bewust is van wat privacy inhoudt en dat het overgrote deel van de bevolking echt niks geeft om hun data. Als we met z'n allen echt zoveel gaven om privacy als we hier soms op T.net laten geloven, had Facebook echt niet meer bestaan. Als er 1 bedrijf is dat iedere keer weer de fout in gaat, waar ik als niet-gebruiker gewoon getagd kan worden op foto's, zonder mijn toestemming, waar data verkocht wordt in shady deals en waar later nauwelijks gevolgen voor zijn, is het Facebook wel. En toch, het bestaat nog steeds...
Wat een verhaal, maar goed. Uiteindelijk gaat het erom hoe je tegenover Android staat als het systeem voor in je auto... mijzelf, meh... Het ziet er goedkoop uit, alsof het maar tussen is gepropt en dan van beneden naar boven swippen voor basale functies. Skip.
Ik begrijp niet dat ze functies als de klimaatinstellingen wegstoppen in een touchscreen. Ik snap de keuze voor het touchscreen wel, maar doe daar dan een paar veelgebruikte fysieke knoppen onder, zodat je die op de tast kunt bedienen.

Dat je de mate van regeneratie in een touchscreen moet instellen snap ik ook niet. Dat zijn JUIST dingen die je aan de hand van de verkeerssituatie wil kunnen aanpassen, on the fly. Wat dat betreft vind ik dat Mitsubishi dat met de Outlander PHEV wel netjes deed: paddles achter het stuur om de regeneratie in een stuk of 5 standen in te stellen, zodat je rustig kun beginnen af te remmen en eventueel harder regeneratief kunt remmen als het licht niet voor je op groen springt als je eraan komt rollen. Voor een auto die efficient wil zijn, is dat een nuttige functie. zou ik zeggen. Door het weg te stoppen in een settingsmenu gaat geen automobilist die setting ooit nog aanpassen.
Dit gaat over wat Google doet. Ik heb nooit android auto gehad, dus misschien zeg ik het verkeerd, maar ik neem aan dat elke app gegevens kan uitlezen. Waardoor dus mogelijk ook je locatie gegevens enz constant worden gestuurd naar bijv flitsmeister, of misschien wel een calculator app. Genoeg mensen die zonder het te lezen overal op yes klikken.

Verder is natuurlijk deze zin ook wel zorgwekkend "behalve als het juridisch wordt afgedwongen"

Er zijn nu al voorbeelden waar dat gebeurd: https://nakedsecurity.sop...-at-the-scene-of-a-crime/

Je telefoon kun je nog thuis laten, je auto niet.
Dat snap ik dus ook niet. Best een hele mooie auto, maar een Google account nodig om alles te kunnen gebruiken? Dan haak ik al af. Ik snap niet dat autofabrikanten dit implementeren. Ik denk dat het een slecht idee is om een jouw product zo afhankelijk te maken van een groot techbedrijf.
Aan de andere kant, als je agenda etc allemaal gekoppeld is en de auto weet dat je naar daar X moet rijden wat met het huidige verkeer zoveel minuten vraagt en gezien het weer koud is alvast kan voorverwarmen etc.. Is dat best makkelijk.

Ik wil inderdaad zeker eens weten wat Google allemaal voor data krijgt maar zou niet een auto niet kopen moest dat in orde zijn zoals bij bijvoorbeeld Google for work.
Aan de andere kant, als je agenda etc allemaal gekoppeld is en de auto weet dat je naar daar X moet rijden wat met het huidige verkeer zoveel minuten vraagt en gezien het weer koud is alvast kan voorverwarmen etc.. Is dat best makkelijk.
Dat is inderdaad best makkelijk maar geen excuus om je data met Google te delen. Omdat de Polestart 2 op Google draait, is dit niet een auto die op mijn keuze lijst terecht komt. Best jammer want de auto ziet er verder heel mooi uit.
In het genoemde voorbeeld weet Google al dat jij volgens jouw agenda naar X moet.

Ik kan me voorstellen dat men meer problemen heeft dat Google nog meer data kan verzamelen door de sensoren van de auto. Ze kunnen nog preciezer meten dat jij het ben die te hard rijdt en zelf data verzamelen voor hun diensten. Ik kan me voorstellen dat ze door jouw auto kunnen zien dat er een tijdelijke snelheidsbeperking geld etc. Of zelfs dat er een kraan in de straat staat waardoor hij weet waardoor de verkeersopstopping ontstaat.

Zelf zie ik vooral een probleem met updates. Blijft deze auto up to date? Of is het net als bij televisies dat ze binnen 5 jaar niet meer ondersteund worden en dus beveiligingsrisico's lopen?
Dat probleem zie ik ook inderdaad, maar wat ook opvalt is dat hij met 4G geleverd wordt, dus niet bepaald future proof. Ik vraag me af wat je straks nog kunt met een 10 jaar oude occasion die zo bomvol techniek zit. Als er geen updates volgen (en we weten allemaal hoe ruk de fabrikanten dat regelden met kaartupdates voor de eerste navigatiesystemen) en de techniek sneller veroudert omdat het feitelijk een rijdende tablet is, denk ik dat prijzen ook heel hard gaan kelderen, harder dan ze nu doen. Zelfs een 20 jaar oude auto kun je nu nog prima gebruiken, in feite zullen alle functies het nog doen (al zal een cassettedeck wat twijfelachtig zijn of dat nog nuttig is). Bij deze Polestar (en menig Tesla of andere luxe auto) vraag ik me hard af of we dat in 2040 ook kunnen zeggen.
Dat heb je met elk info/dashboard systeem. Het is niet alsof ie ineens onbruikbaar is.
Maar er zijn legio mensen die een "probleem hebben" met Google maar wel zelf alles in Waze invoeren van file etc. Hoe zit het daar?

Als dit zo werkt als bij Google for work/school heb ik weinig problemen. Dan is de info enkel voor hen eigen gebruik om diensten te verbeteren. En als jij veel op de weg zit is het fijn om te weten als er ergens een file ontstaat en je kan die nog ontwijken. Ik rijd nu al veel met GMaps omdat het makkelijk is. Al gebruik ik hem voornamelijk voor file info.

Update beleid ben ik ook benieuwd naar. Maar ik zou het heel raar vinden als Google hier niet hoog op inzet en meer merken binnen harkt. Als je bij hen een systeem kunt kopen dat goed werkt omdat ze hardware en software leveren.. En niet met gedrochten komt te zitten zoals dat bij sommige merken is. Het zou me erg fijn lijken moest bijvoorbeeld MG hier ook mee in zee gaan en hun eigen OS droppen.
Als je al een Android-telefoon hebt, zal er mijns inziens weinig veranderen. Alleen als je principieel geen telefoon van Google wil, maar je data liever aan Apple weggeeft, zou je deze auto beter kunnen laten staan :)
Om je agenda ed. te delen heb je google niet perse nodig. Ik heb mijn telefoon agenda ook gedeeld met de Tesla .... daar komt in mijn geval Microsoft (outlook) bij kijken. Nu staat het op een android telefoon, dus ook google.... maar het had ook een iphone kunnen zijn.
Dat kan ook zeker :) Geef gewoon een voorbeeld van wat makkelijk zou zijn natuurlijk kan dat via Caldav etc Maar het is fijn als je auto al weet wanneer je moet vertrekken als het gevroren heeft in de winter of al warm is tegen de middag in de zomer.

Natuurlijk heb je vele mogelijkheden en moeten we nog afwachten wat er allemaal naar Google/Volvo gaat. Maar op zich vind ik dit een hele interessante auto :)
Aan de andere kant, als je agenda etc allemaal gekoppeld is en de auto weet dat je naar daar X moet rijden wat met het huidige verkeer zoveel minuten vraagt en gezien het weer koud is alvast kan voorverwarmen etc.. Is dat best makkelijk.
Er bestaat ook CalDav voor het synchroniseren van agenda's over het internet. Calendar sync zou ook prima over Bluetooth kunnen, eventueel middels een app van de fabrikant of onderdeel van het smartphone OS om dit volledig te automatiseren. Zodra de smartphone verbinding heeft met de auto wordt gelijk de agenda van vandaag overgestuurd. Je koopt of leent een auto, stapt in, evt nfc pairen en je kan gelijk wegrijden met al jouw personalisaties. Op de achtergrond draait een synchronisatie van je weekagenda, contacten en andere persoonlijke instellingen. Niet meer al die stomme setup acties en logins en apps installeren. Misschien een paar maar dat zou ook met instant apps/clips kunnen. Bijkomend voordeel is dat er dan helemaal geen persoonlijke informatie langdurig in de auto hoeft te worden opgeslagen. Alleen de BT pairing info. Als de auto wordt uitgeschakeld dan kan al die informatie weer verdwijnen.
Ik wil inderdaad zeker eens weten wat Google allemaal voor data krijgt
En wat Volvo er voor terugkrijgt.

Alle techniek voor privacy vriendelijke automatisering bestaat al. Persoonlijk vind ik het teleurstellend dat Volvo dit onderwerp niet serieus lijkt te namen. Maar daar heeft Google natuurlijk niets aan. Die willen je hele leven in de hun cloud hebben. Dus brengen ze een gratis OS uit, met cloud sync, ondersteuning aan autofabrikanten. Dus eigenlijk zou je kunnen stellen dat er door de autofabrikant sterk bezuinigd is op de software ontwikkeling. Volvo bevestigt dit:
Volvo Cars’ partnership with Google reflects the ongoing convergence between the automotive and technology industries as cars become increasingly connected. Volvo believes smart partnerships are the future for the car industry. Using Android as the base operating system will increase speed and flexibility in the development and offer its customers the ability to personalise the connected in-car experience.
Snelheid en flexibiliteit in de ontwikkeling, wat met eigen engineers veel geld kost. Blijkbaar teveel om nog leuk aan de auto te kunnen verdienen. Of betekent die partnership dat Google Volvo betaalt voor de integratie? Net als dat Google jaarlijks miljarden betaalt aan Apple om de standaard zoekmachine te zijn in Safari. Dan is Volvo (en die andere partner) haar klanten aan het verkopen en zijn de auto's bijzaak geworden. Maar dat zou dan wel 'marktconform' zijn en dus acceptabel.
Ik weet dat dat bestaat ;) Echter, net zoals bij Apple, is het wel fijn als alles samenwerkt. Als de auto weet dat ik primair rijder ben en op weekdagen mijn telefoon in de ochtend al komt zeggen wat er op het programma staat, niet dat je dat niet weet, maar dat doen ze tegenwoordig. Is het fijn dat je auto ook een seintje krijgt van "verwarm alvast voor want het is koud en over 20minuten moeten we vertrekken". Of in de zomer de auto al koelen.

Ik las ook al dat als er niks gepland staat en je partner stapt op de auto af dat de auto dat ook ziet en alles voor haar/hem in orde zet naar voorkeuren.

Bluetooth kan dat niet opvangen vanwege de afstand. Wel als je al bij de auto bent natuurlijk :)

Hoe dan ook in ben erg benieuwd naar de techniek, software en wat er naar google gaat. Neemt niet weg dat ik deze auto zeer geslaagd vind en een van de mooiere ev's van dit moment.
Lekker wanneer je auto even uitleent aan je collega of in de garage staat en wie hem dan ook wel even niet wilt lenen... je agenda principe voor iedereen benaderbaar, niet echt wenselijk.
Je hebt gastaccounts. En zoals ik al ergens las is dat als er niks gepland staat en je partner bij de auto komt haar telefoon gelezen wordt en alles naar haar wensen gezet wordt. Het uitlenen van een auto kan nu ook al voor zulke "problemen" zorgen.
Zowat iedere auto die ik recent heb test gereden heeft profielen aan boord, al dan niet met herkenning van hoeveel gewicht er op de stoel zit of online koppeling. Op die manier kan je instellingen afstellen als je met meerdere rijders zit, dat gaat van de radio instellingen, navigatie, verwarming, kleuren interieur verlichting, stand buitenspiegels, instellingen rij assistentie tot een automatische versnellingsbak die zich altijd inleert op het rijgedrag, als het werkt tenminste. Wat de huidige beveiliging betreft, onbestaand dus de garage kan perfect mijn profiel selecteren en de gekoppelde agenda bekijken. Of het is te zeggen wat er binnen nu en 3 uur op mijn agenda staat, bladeren in de agenda is geen ondersteunde functie in het nu reeds achterhaalde systeem.
Het is voor de consument nog erger om afhankelijk te zijn van de softwareondersteuning van de fabrikant (uitgezonderd Tesla).
Het is voor de consument nog erger om afhankelijk te zijn van de softwareondersteuning van de fabrikant (uitgezonderd Tesla).
Tesla heeft anders juist hetzelfde probleem. Je hangt ook van de fabrikant af. En dan nog eens een vijandige die als het hun niet bevalt bepaalde functies van je auto uitschakelt. Zoals ALLE DC laden, of in sommige gevallen autopilot enz... In één geval was er zoveel aandacht voor die autopilot dat ze het uiteindelijk voor die ene persoon toch terug hebben ingeschakeld maar dan nog...

En dan is er nog de hopen data die Tesla vergaart, misschien zelfs meer dan Google nu.
Een fabrikant zal altijd de macht blijven houden over functionaliteit, ongeacht wie de software aanlevert. Ik denk dat het los staat van wie de software heeft ontwikkeld.

Ik noemde Tesla omdat die voorop loopt in softwareontwikkeling van autofabrikanten. Er komen lang updates en die voegen nieuwe functionaliteit toe. Als ik dat vergelijk met traditionele autofabrikanten en bijvoorbeeld navigatie-software (eigen ervaring): vijf jaar ondersteuning en dan zoek je het maar uit.

Ik meen trouwens dat Tesla gewoon gelijk had in een bepaald geval: een klant had volgens de voorwaarden geen recht op een stuk functionaliteit.
Een fabrikant zal altijd de macht blijven houden over functionaliteit, ongeacht wie de software aanlevert. Ik denk dat het los staat van wie de software heeft ontwikkeld.
Tesla is nu juist de enige fabrikant die de macht heeft over de functionaliteit van je auto. In tegenstelling tot andere merken, zit je nog veel meer in een gouden kooi. Voor de Polestar weet ik het niet zeker, maar waarschijnlijk zal de functionaliteit die je nu koopt er over 10 jaar nog zijn (uitgezonderd misschien bediening over afstand via de cloud). Ook zal Volvo je niet tegenhouden om je auto te veranderen of te tunen. Waar Tesla al snel allerlei functionaliteit van op afstand uitschakeld omdat je maar gedurfd hebt je auto zelf te repareren. Vergelijkbaar met het slopen van IPhones met een update wanneer je de home knop had laten vervangen buiten Apple om.

Kort gesteld, als jij nu een Volvo, Nissan, Opel, BMW, .. koopt heeft die over 10 jaar nog dezelfde functionaliteit als wanneer je hem aankocht (minus wat kapot ging). Natuurlijk zit je ook wel met verouderde technologie zoals o.a. navigatie en zijn er waarschijnlijk een aantal bugs niet gecorrigeerd. Bij Telsa krijg je dan misschien updates, maar wat er nog wel werkt, niet meer werkt of anders werkt dan toen je hem kocht kan niemand zeker zeggen. En updates zijn zeker niet altijd goed ( https://electrek.co/2019/...oftware-update-longevity/ <-- ivm met deze update is er trouwens een onderzoek aan de gang ofdat Tesla geen productiefout heeft willen verbergen om een terugroepactie te vermijden https://www.cnet.com/road...lem-safety-investigation/ ) En ik vermoed op termijn zal Tesla ook wel bepaalde modellen niet meer ondersteunen.
Ik meen trouwens dat Tesla gewoon gelijk had in een bepaald geval: een klant had volgens de voorwaarden geen recht op een stuk functionaliteit.
Nee Tesla had in dat geval maar besloten dat autopilot aangekocht was op de persoon en niet hoorde bij de auto. Wat natuurlijk op niets slaat. De vraag is hoeveel mensen niet de publiciteit hebben gekregen van dit ene geval en dan maar de functionaliteit opnieuw moesten kopen (juist waarom Tesla dergelijke onethische dingen doet, controle en geld).

En je hebt wel gelijk dat veel tradionele autofabrikanten de ondersteuning stoppen, maar in tegenstelling tot Tesla "slopen" ze je auto niet. En qua navigatiesoftware e.d. vermoed ik nu juist dat door Android auto te gebruiken de fabrikant nu juist geen updates moet aanleveren.

Tesla is de Apple van de autowereld, en is in sommige opzichten nog veel erger.

Meer on-topic, ik vraag me af in hoeverre de infotainment functionaliteit werkt zonder Google account. Want het is een ramp om een Android telefoon te proberen gebruiken zonder.

[Reactie gewijzigd door VittunWasted op 14 juli 2020 15:47]

Zo had ik het nog niet bekeken. Ik denk dat de vergelijking met Apple treffend is. Het gekke is dat de een daar bij zweert, terwijl de ander het verafschuwt.

Ik houd ook liever zelf de controle over de spullen die ik koop. Dat zal in de toekomst steeds lastiger worden. Nog even en er zit software in mijn tandenborstel.
"Kort gesteld, als jij nu een Volvo, Nissan, Opel, BMW, .. koopt heeft die over 10 jaar nog dezelfde functionaliteit als wanneer je hem aankocht (minus wat kapot ging)."

Euh, nee niet echt gezien een heel deel functionaliteit achter services verstopt zitten die jaarlijks te betalen zijn zoals bijvoorbeeld het kunnen opvragen van laadpalen, op afstand bedienen, etc.

Dat andere fabrikanten geen dingen slopen heb je ook verkeerd begrepen, moet je in mijn handleiding komen kijken en vervolgens in de auto, volledige menu's zijn eruit gesloopt om mij te dwingen een dure full internet bundel te kopen want anders is het "beperkt".

Dat Tesla niet wilt dat je zelf zaken herstelt, idem dito met andere fabrikanten. Daar heb je alsmaar meer toegang nodig tot de sturingssystemen in de auto, toegang die je niet krijgt als eigenaar en zeer moeilijk en duur als niet gebonden merk garage. En gezien die sturingssystemen (eindelijk) eens wat security beginnen te krijgen, de computer om hem uit te lezen heeft online verbinding nodig om zich te kunnen autoriseren. Als die fabrikant u vin nummer black list sta je met een auto waar je nauwelijks nog gewoon onderhoud aan kan doen.

Ik zie niet echt verschil met wat Tesla doet en de rest buiten 2 zaken, vaak doet men wel hetzelfde maar lopen ze technisch nog hopeloos achter & alles van Tesla komt uitgebreid in de media.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 16 juli 2020 00:16]

Als Elon het wil rijdt je Tesla morgen alleen nog achteruit. Ik zie in dat licht je bezwaar tegen Google niet.
Anoniem: 511810
@wpeterw20 juli 2020 23:13
He leuke wagen heb je daar!
Ja, moet hem alleen nog ff rooten, want na de aanbetaling heeft Trump Goolgle voor de Chinese auto's in de ban gedaan, maar na een weekend doorhalen zal het laden wel weer werken...
Terecht punt. Waar komen welke gegevens terecht... Inderdaad bij Google, maar vergeet niet dat het een chinese auto is. Het Chinese Geely: net zo iets als Huawei met z'n achterdeurtjes in 5g apparatuur, maar dan voor auto's? Nederlandse overheid zegt iets stouts over de mensenrechten in China, en dan zet Xi Jinping alle Polestars 2 op slot?
En jij denkt dat China alle Polestars 2 op slot zet? En mag je vanaf dat moment ook niet meer je telefoon ontgrendelen of TV kijken? Ik vind het eerlijk gezegd allemaal wat vergezocht.
En het is te hopen dat Android 12 niet de laatste update wordt.
Ik mag toch hopen dat een auto van 60.000 euro met wat betere onderhoudregelingen komt dan een telefoontje van 200 euro... Let wel dat het updaten van android niet direct door google wordt gedaan (tenzij je een google device hebt)
Anoniem: 14842
@NoobishPro14 juli 2020 07:30
Oh? Hoe lang is de gemiddelde support op een Mercedes of BMW boordcomputer? Tot nu toe is dat altijd een sluitpost waarbij je je ook nog eens scheel betaalt voor updates voor bijvoorbeeld de Navi. Ik verwacht hier niet veel beters, behalve de updates voor de apps zelf.

Voor de rest zie ik vooral een privacy verslindende machine. Voor mij een reden om deze auto niet te kopen. Zelfs zonder account weet Google binnen een dag wie er in de auto rijdt. Kansloos.
Weet je, dat is niet iets wat ik probeerde te ontkennen. Ik stel enkel "Ik mag toch hopen dat". Ik ben hier niet erg in thuis, dus ik geloof je op je woord :)

Wel lijkt mij het enige écht belangrijke hierin security updates, of zie ik dat verkeerd? Ik neem aan (en ja, dat is een aanname) dat auto-software minder variabel is dan b.v. telefoons en niet opeens nieuwe featuers hebben, waardoor de android versie principieel niet zo belangrijk is als op een telefoon?
Anoniem: 14842
@NoobishPro14 juli 2020 08:47
Het Android ecosysteem voor auto's ken ik niet. Maar het zal dezelfde basis hebben als alle andere Android smaken. Dus ook nog belangrijker om te patchen inderdaad.

Er zijn al auto computers gehackt waarbij je op afstand een noodstop kunt initiëren via het infotainment systeem. En met het trackrecord van Android vrees ik toch voor soortgelijke dingen.

Wat mij betreft mogen ze alles wat met het voertuig en de veiligheid te maken heeft loskoppelen van de infotainment. En dan bedoel ik zelfs fysiek. Maak desnoods een scherm waarbij de bovenste helft wordt aangestuurd door een auto specifiek OS en de onderste helft door het infotainment systeem. Drive-by-wire en een slecht update trackrecord gaan bij mij niets samen...
Voor de rest zie ik vooral een privacy verslindende machine. Voor mij een reden om deze auto niet te kopen.
Dan weten we zeker dat je een iPhone hebt want ik kan me niet voorstellen dat je dan met een "privacy verslindende" smartphone op zak rondloopt. Die geeft nog veeeeeeel meer data door. Mocht je wel een Android telefoon hebben moet je ons een uitleggen hoe je Google daarbuiten kan houden.
Mijn infotainmentsysteem draait toch echt nog altijd op Android 4 ondanks dat de wagen zelf gebouwd is in 2019 en een catalogusprijs had van net geen 40k.
Betrouwbaarheid van de wagen zelf weet ik niet. Bij een 3 zou ik me weinig zorgen maken of er iets aan de batterijen, motor of ophanging komt.
Afwerking (kieren, spleten en verf) naar het schijnt wel.
Dit staat los van Android zoals we dat van de telefoon kennen. Dit is net nieuw dus zal nog wel een paar jaartjes mee gaan.
Ik weet niets van auto's en heb er nog nooit apps voor gemaakt, maar als app-developer kan ik je vertellen dat juist android pas sinds versie 6 (op mobiel) een beetje stabiel werd.
Ik kan vrij makkelijk een app maken welke van android 6 t/m 11 werkt zonder problemen, maar de verschillen tussen 3, 4 en 5 waren mogelijk nog wel groter dan alles wat tussen 6 t/m 10 zat.

Zou dat bij auto-android mogelijk niet hetzelfde kunnen zijn? Of is die kans aanzienlijk kleiner omdat de software niet zo flexibel hoeft te zijn als voor telefoons?

Nu weet ik wel wat ergens tussen 11 en 12 waarschijnlijk een heleboel zal veranderen, maar goed dat zien we dan wel weer.
Vraag me wel af hoe stabiel deze Android versie is. Op de TV crashed Android bij mij bijna elke week wel een paar keer. Niet echt een probleem verder, maar lijkt me in de auto wel wat problematischer.
Dat kan eerder aan de fabrikant van je TV liggen denk ik en wat die met het OS voor de TV doen. De Philips hier is in de 9 maanden dat we hem hebben twee keer herstart, een keer voor een update, en een keer omdat hij idd vast begon te lopen.
De MMI is losgekoppeld van de rijsysytemen (mag ik hopen). Zelfs bij Tesla is dit het geval en die heeft verticale integratie zeer ver doorgevoerd. Daar kan ik de MMI resetten, maar rijden gaat gewoon prima. Alleen valt je dashboard tijdelijk uit. Zaken als remlichten en knipperlicht blijven gewoon werken. Zal bij Polestar niet anders zijn verwacht ik.
Dit zou ik ook wel graag willen weten. Ik probeer Google zoveel mogelijk te vermijden maar nu komt het ook in auto’s.
Dat is ook een beetje mijn issue. De jongste auto die ik ooit heb gekocht is mijn huidige auto, en die is ook al weer 14 jaar oud. Ik vind de Polestar een geweldige auto, die over een jaar of 10 wel op mijn to watch list zou staan. Maar Android geïntegreerd is serieus een nadeel. Inderdaad, nog meer data richting Google. En daarnaast, wat als over 5, of zelfs 10 jaar deze versie niet meer ondersteunt wordt?
Het is allemaal dusdanig geïntegreerd dat je ook niet even een after-market systeempje inbouwt. Kan je dan je auto op de sloop gooien?
Zeker een terecht punt, maar tegelijkertijd is jouw reactie ook mede gebaseerd op de ervaringen van Android software die verwerkt was in commodity producten waarbij de form factor bepalend was voor de beschikbare resources (telefoon) of waarbij het product in een hevig competatieve markt (tv's) is neergezet. Uiteindelijk is het niet Google die daarin de beperkingen oplegt, maar zijn het de fabrikanten die om allerlei praktische en onpraktische redenen besluiten om een product niet langer te voorzien van updates. Dan heb ik nog niet eens de levensduur van het product benoemd, waarbij telefoons maximaal 2-3 jaar meegaan en een televisie maximaal 8 jaar. Dat is waar de fabrikant zich op richt.

Ik denk dat het met auto's niet zo'n vaart zal lopen. De form factor is geen beperkende factor (ruimte genoeg), de markt is competatief maar niet op prijs en de levensduur van een auto in Nederland ligt ruim boven de 15 jaar.
Tegen die tijd zijn er vast goede custom ROMS voor die je bij de onafhankelijke dorpsgarage kan laten flashen 😃
En denk dat er nu geen data van uw auto gebruikt wordt?
Uhm, hoe dan? Zover ik weet heeft mijn auto geen automagische verbinding met het internet.
Geen GPS of Navigatie in uw wagen? En weet jij zeker dat er geen enkel onderdeel connectie maakt het internet?
Om daadwerkelijk privé te kunnen rijden moet er wel meer geregeld worden: offline, geen bluetooth (uniek MAC adres wordt geregistreerd langs de weg), locatiegegevens zoals GPS, andere gedragsgegevens zoals wanneer je de auto gebruikt, hoe lang de rit is, rijgedrag. De gegevens zijn dusdanig gedetailleerd dat je in feite genoeg informatie hebt om geautomatiseerd boetes uit te schrijven.

Dergelijke gegevens delen autofabrikanten met andere partijen, die het ook weer kunnen delen. Onder andere de overheid is de ontvanger van zulke gegevens. De meeste privacy policies van fabrikanten zijn onvoldoende duidelijk met wie er data wordt gedeeld en voor welk doel. Opt in of opt out vooraf ontbreekt. Opt out achteraf is meestal niet mogelijk omdat de fabrikant de gegevens al met andere onbekende partijen heeft gedeeld. Er is op dat punt nogal wat mis.

Het beste is te voorkomen dat de gegevens worden verzameld, maar dan moeten fabrikanten wel meewerken.
Of je MAC-adres spoofen.
Het is inderdaad iets waar je vraagtekens bij zet. Maar ondersteuning van software specifiek gemaakt door de fabrikant lijkt mij een veel groter probleem. Overigens kan je wel alles syncen en heb je altijd dezelfde informatie. Je zou het denk ik ook niet fijn vinden als je al je afspraken of contactgegevens opnieuw moet invoeren in een auto. Het lijkt mij juist een gebruiksgemak dat ze voor Android hebben gekozen.
Drie jaar geleden kon je niet om Tesla heen als je een elektrische auto met een groot bereik zocht. Tegenwoordig is dat anders en is het aanbod flink toegenomen.
Naast de Hyundai Kona, Kia e-Niro, Ford Mustang Mach-E en natuurlijk de Tesla Model 3 is er nu ook de Polestar 2.
Wij konden een dagje op pad met een preproductieversie
Je kunt van alles zeggen over Tesla, maar 1 ding doen ze beter dan de rest: ze kunnen daadwerkelijk leveren. Al jaren buitelen andere fabrikanten (met Volkswagen voorop) over elkaar heen om de nieuwe Tesla-killer te introduceren en Tesla te laten zien hoe een 'echte' autofabrikant dat varkentje eens gaat wassen. En zie hier, het is 2020, en nog steeds mogen we het doen met preproductieversies, beloftes of eindeloze levertijden.

En de andere genoemde modellen?

Kona:
https://gathering.tweaker...message/62696224#62696224
Ja, de levertijden lijken zeker de laatste tijd erg te wisselen
e-Niro:
https://gathering.tweaker...message/63060412#63060412
In week 29-30 ( deze week, volgende week ) zou mijn e-Niro worden geleverd, My20, 3 fasen, besteld in oktober 2019.
Mustang Mach-E
https://gathering.tweaker...message/63047842#63047842
Leverdatum kon hij niet vertellen. Hoopte op 1e kwartaal voor batch1 bestellingen.

[Reactie gewijzigd door phYzar op 14 juli 2020 08:39]

Is er een reden waarom je merken met electrische auto's die het wel goed doen, zoals bijvoorbeeld Lexus, erbuiten laat?
Ik heb uiteindelijk mijn Tesla afgezegd. Ik had hem in augustus vorig jaar besteld en hij kwam pas in maart... Terwijl ze gezegd hadden dat hij er met hooguit twee maanden zou zijn.

Dus het valt wel mee hoor hoe goed Tesla kan leveren.
Deze ervaringen wisselen enorm. Tesla verscheept een grote voorraad. Zo groot dat statistisch gezien een groot deel van de mensen inderdaad binnen twee maanden zijn model heeft.

Persoonlijk ontving ik mijn Model 3 binnen drie dagen.
Heb jij toevallig besteld bij een leasemaatschappij? Want tesla "zegt" niks, het staat gewoon duidelijk op de site wanneer je je auto kan verwachten. Mocht de leasemaatschappij de bestelling pas na maanden doorgeven aan Tesla is dat niet een probleem van Tesla.
Nee, gewoon via tesla zelf en zij gaven op de site aan dat hij er na twee maanden zou zijn...
Dit zijn de in het artikel genoemde alternatieven. En Toyota heeft volgens mij niets volledig elektrisch leverbaar (maar dat had je zelf ook al door gezien je edit naar Lexus)
Welk model bedoel je van Lexus precies dan?

Toyota zet toch echt in op waterstof helaas
Ik was inderdaad in de veronderstelling dat Toyota en Lexus al full-electric modellen hadden, maar dat bleek inderdaad niet zo te zijn. Dus dat zijn inderdaad geen goede voorbeelden, sorry.
BMW met de i3, was een beter voorbeeld geweest.
Paragraaf een op de Lexus site: "De UX Electric is in 2020 beperkt leverbaar"

Daar ga je al.

Van de Model 3 zag je er in de weken na introductie al tientallen rondrijden per dag.

Daarnaast heb je met een WLTP-bereik van 300 kilometer bij de Lexus in de winter een realistisch snelwegbereik van zeg 200km. Dat betekent dat ik elke dag op mijn werk móet opladen (of snelladen onderweg). Als er dus geen laadplek beschikbaar is (in mijn geval op de High Tech Campus in Eindhoven, tientallen laadplekken maar die staan vanaf 7.30 wel vol) ben ik een half uur per dag kwijt aan snelladen onderweg. Ik wil best elektrisch gaan rijden, maar dan moet ik een minimaal elektrisch bereik op de snelweg in de winter hebben van 240km met liefst nog wat marge daarboven.

[Reactie gewijzigd door pagani op 14 juli 2020 11:05]

Anoniem: 455473
@Sanderp18 juli 2020 00:53
eh nee die is nog niet uit.
Ach houd toch op, het barste tot een jaar terug over Tesla's productie & leveringsproblemen. Vandaag de dag zijn de auto's kwalitatief nog niet zo geweldig. Het computer gedeelte wel, het auto gedeelte niet.

Ik word zo moe van al die Tesla berichten bij ieder artikel over een andere elektrische auto.
Kun je wat voorbeelden noemen over de kwaliteit. Want na een jaar met een model 3 staat de teller van het aantal terugroep acties op 0 bij mijn v40 stond de teller al op 1. Ik snap dat het slechts 1 auto is maar ik vraag me serieus af hoe tesla zich staande houdt tenopzichte van de rest van de industrie mbt terugroep acties, onderhoudskosten etc. (alles wat je aan kwaliteit zou kunnen toekennen).
Ja natuurlijk, dat had ik eigenlijk in mijn voorgaande bericht toe moeten voegen: wel zo netjes. Bij deze een linkje naar het artikel. De titel is wat grof.

"De problemen die bij Tesla het vaakste opdoken, hebben vooral te maken met productiefouten en imperfecties in de lak. Ook sluiten carrosseriepanelen niet altijd goed aan, is er veel windgeruis en is de kofferbak soms moeilijk te openen. Daarnaast zijn er ook de nodige meldingen van gepiep en gerammel."

Samen met een paar ander merken (die ironisch genoeg vaak genoemd worden in het rijtje van kwaliteitsmerken) vormt Tesla de top 5 van auto's waar meteen wat aan mankeert.
Wat betreft de electra-gedeelte, meteen in de inleiding: "Op de elektrotechniek valt namelijk weinig aan te merken....". Deze stelling wordt volgens mij door de hele industrie gedragen.
Het is eigenlijk afgeven op de afwerking en dat dan noemen als bouwkwaliteit. Helaas is de afwerking (verf, naden) van Tesla inderdaad slecht. Wat betreft onderhoud en dat vind ik veel meer bouwkwaliteit scoort Tesla juist vele malen beter dan welke ICE ook.
https://aftersalesmagazin...nderhoudsinterval-model-3

ps. sommigen mensen denken aan waterstof auto's die zijn schrikbarend in onderhoud.

Mijn Tesla is inmiddels 5 jaar oud (200.000 km) en qua onderhoudskosten echt top. minder dan 2000 euro. Ga je met een ICE niet redden. Ik rij zelfs nog met de originele remblokken
Nee, zoals ik in een ander commentaar naar jou al toelicht. Vervolgens ga je de vergelijking aan in onderhoudskosten met een ICE auto. Ja... mooi, zegt niks want dat onderhoud gaat over de aandrijflijn en daar heeft de EV auto's een streepje voor maar dat zegt niets over de kwaliteit van een ICE auto.
Zie mijn reactie daarop :)

Voor de mensen die niet willen terugzoeken:

Definitie Kwalitieit: is het geheel van kenmerken van een entiteit dat betrekking heeft op het vermogen van die entiteit om kenbaar gemaakte en vanzelfsprekende behoeften te bevredigen.

1 van die kenmerken is afwerking en dus heb je een beetje gelijk. Veel belangrijker is echter de behoefte, te weten rijden met de auto zonder al teveel problemen (onderhoud en uitval). Daarin scoort de ICE waardeloos t.o.v. de Tesla. M.a.w. de kwaliteit van Tesla is goed. Uiteraard kan die beter, gezien de afwerking.

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 14 juli 2020 09:55]

Is ook een kwestie van verwachting: van een auto van 60k verwacht je gewoon een goede afwerking, ongeacht het merk. Ik denk dat een hoop mensen de redenering "ja maar de rest is extra goed" niet kunnen volgen.

Rammeltjes, kraakjes en piepjes zijn bij een Peugeot van 20k irritant en eigenlijk onacceptabel, waarom zou het bij een Tesla van 60k wel acceptabel zijn? Of welk merk dan ook...
Bedoel je 2K per jaar, of 2K in 5 jaar tijd totaal? Want dat klinkt als wat ik vroeger voor mijn Nissan Micra betaalde.
Tesla doet bijna geen terugroepacties, zelfs niet als draagarmen afbreken wat tot levensgevaarlijke situaties leidt (zoals bij Model S). Daar zijn veel voorbeelden van.
De lat voor terugroepacties bij andere merken ligt veel hoger, daarom.
Er vliegen nog steeds bumpers af bij nieuwe afgeleverde Model 3’s bij door plassen regen te rijden. Ook levensgevaarlijk voor achterliggers, toch geen terugroepacties.
MCU’s die mettertijd defect gaan (gekende fabrieksfout - nu hebben ze zelfs de garantieperiode ervan gehalveerd).
Tesla heeft niet echt een goed track record op dat punt.
Voorbeelden genoeg voor mij. De arrogantie van Tesla is ongekend in zulkse situaties.
Kwaliteit zit m ook in bouwkwaliteit, kwaliteit van de lak, kwaliteit van het (in geval van tesla) ontbreken van een dealernetwerk enzovoorts. Tesla heeft daar nog flinke stappen te zetten.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 14 juli 2020 09:18]

Terugroepacties zijn een teken van kwaliteit en niet andersom.
Je hebt gelijk wanneer je stelt dat Tesla genoeg issues heeft. Maar toch zijn ze op dit moment de benchmark. Het artikel zelf haalt meermaals Tesla erbij om de Polestar in perspectief te plaatsen:
Drie jaar geleden kon je niet om Tesla heen
en natuurlijk de Tesla Model 3
direct concurreert met de Tesla Model 3
maar toch een stuk kleiner dan de schermen die we kennen van de Mustang Mach-E en Tesla Model 3, S en X
op een haar na net zo vlot is als een gelijkgeprijsde Tesla Model 3 Long Range
Tesla's Autopilot is een stukje geavanceerder
Toegegeven, maar jij haalt de levering erbij als pluspunt voor Tesla. Terwijl Tesla in het begin net zo goed problemen had en nu het productieproces heeft versneld ten koste van de kwaliteit. Dus om Tesla daar nu pluspunten voor te geven is onterecht.
Iedereen zit met Tesla te vergelijken, maar vergeet niet dat ze er al 8 jaar mee bezig zijn.
En bij een ander merk moet hun eerste EV direct goed zijn? Beetje kort door de bocht.
Men vergeet bijvb dat de deurklinken regelmatig defect gingen bij Model S.
Mocht dat vandaag gebeuren bij elk ander merk in hun eerste EV dan worden ze direct met de grond gelijk gemaakt.
Ben ik het niet mee eens. Afwerking is een teken van kwaliteit. Daarnaast zijn "niet goed aansluitende panelen" geen teken van een slechte afwerking.
De verminderde onderhoudskosten tegenover ICE auto's hebben niets te maken met de kwaliteit, maar met het type aandrijving. Beetje appels en peren vergelijken :P
Dat vind ik niet. Het zijn beiden auto's. Wat de onderliggende techniek is om die auto voort te drijven zal de consument een worst wezen. Als de ene auto minder onderhoud nodig heeft, door nieuwere techniek bijvoorbeeld, dan is dat voor de eindgebruiker een kwaliteitsargument.
Nogmaals: appels - peren. Mijn motor heeft om de 10k a 15k km een beurt nodig. Is die dan kwalitief slecht? Nee, dat is vrij normaal voor een motorfiets. Het ding werkt anders. Net als ICE en EV auto's. Het zegt niets over de kwaliteit.
Welke feiten dan, of praten we langs elkaar heen? Je zegt dat je functioneel kijkt, oke. Beide voertuigen hebben de zelfde doelen. Maar je rekent de ICE af op de manier waarop deze werkt en zegt dat dit kwalitatief minder is. Dat is dus onzin. Een ICE motor heeft schone olie nodig en slijt, zo werkt dat ding nou eenmaal en het doet niets af aan de kwaliteit dat deze wordt vervangen. Dat is de appels - peren vergelijking. Als je een ICE hebt die na 5k km een revisie nodig heeft, ja dan heb je slechte kwaliteit. Als je een EV hebt die na 50k km een nieuwe electromotor nodig heeft heb je ook slechte kwaliteit. Er gelden gewoon andere standaarden en verwachtingen voor deze twee varianten.
Dan zou ik ook de kaart mogen spelen dat ik makkelijk 600km haal met een ICE bak en 5 minuten nodig heb om de volgende 600km te halen. Dan zou de EV kwalitatief slecht zijn..? Nee natuurlijk niet want we hebben andere verwachtingen en standaarden.

Dat is dus het punt waar we de ICE en EV niet kunnen vergelijken op kwaliteit. Wel op de rest en daar doelde ik op. Dat er op de aandrijflijn weinig op te merken valt is algemeen bekend en staat ook in m'n bron.

Maaruh, ik ga nu wel weer aan het werk. Een eventueel antwoord zal ik natuurlijk wel lezen :)

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 14 juli 2020 10:39]

Dat de techniek anders is en daarmee ook niet op technische kwaliteit kan beoordelen, klopt helemaal.

Maar daar heb ik als gebruiker totaal niks aan.
Als gebruiker beoordeel je de kwaliteit op prijs/kwaliteit verhouding. Krijg ik genoeg waar voor mijn geld.
Als ik van Nederland naar zuid-talie wil dan kijk ik niet naar de technische kwaliteit van het vervoer (vliegtuig vs trein). Dan kijk ik naar: kosten, comfort, reistijd.

Zo kijk ik bij een auto naar: Uiterlijk, kosten (Total Cost of Ownership), gebruiksgemak en comfort.
Afwerking: Op het uiterlijk, met name de afwerking scoort Tesla slecht. Overall look vind ik Tesla zeker de model S prachtig.
Kosten: Big win for Tesla
Comfort: Mijn ervaring met de Model S is top zeker auto-pilot (voordat de EU ingreep). Big win for Tesla maar dit is persoonlijk.
reistijd: Dagelijks gebruik big win for Tesla want ik laad thuis, Niet meer langs zo'n stinkende tankstation. Op vakantie minder i.v.m. de laadtijd bij een SuC. maar dat is vakantie :)
comfort: heerlijk maar er zijn zeker ICE's met een betere comfort.

EV en ICE zijn zeker in kwaliteit uit te drukken en de gemiddelde leasemaatschappij doet dit dan ook voor hun eigen kostenmodel.
Blijf jij lekker veilig 600 km = 7 uur rijden met 5 minuten (tank) pauze om vervolgens weer 600 km/7 uur te sturen... Ben je dan kwalitatief slim bezig?
Wacht maar totdat de CO2 toeslag op fossiele brandstof je ICE onbetaalbaar maakt, dan ben je waarschijnlijk blij met een 2e hands EV... Ik hoor je wel over een paar jaar 8)7
Euh... ben je nou in de veronderstelling dat ik EV's niks vind 'want moet opladen'? Dan zit je er welgeteld 2x naast in je commentaar. Beetje jammer.
Ten eerste mis je het punt van de opmerking en ga je daarop verder en vervolgens dus die foute aanname. Jammer dat je zo binnen komt :|
Ik heb geen ervaring met de aankoop van elektrische wagens, maar een gewone wagen mag je ook op 3 maanden levertijd rekenen hoor.
Dit is hoe de leasefirma het toch rekent.

Persoonlijke ervaring voor corona met VW polo, VW t-roc, BMW 3.
Je kunt van alles zeggen over Tesla, maar 1 ding doen ze beter dan de rest: ze kunnen daadwerkelijk leveren.
Hebben we het over dezelfde Tesla, die zijn model 3 totaal niet kon leveren?

Begin 2019 zware problemen met de productielijn, geen enkele auto ging naar het buitenland.
Pre Oktober 2019 bestelling die niet voor 31-12 op kenteken kwamen(belofte vanuit Tesla), dus vielen in de 8% (en ja, je mocht kostenloos annuleren)
Het niet leveren van het goedkoopste model, wel in de folder, maar geen levering (SRP model), die ze pas gingen maken nadat ze de dure modellen afgeleverd hadden.

Alle merken hebben soms problemen met leveren, en Tesla is geen uitzondering

[Reactie gewijzigd door badnews.nl op 14 juli 2020 09:38]

Bron? Ik heb mijn auto begin maart 2019 besteld en eind maart 2019 geleverd gekregen. Een collega heeft zijn auto eind november besteld en eind december gekregen. Dit zijn levertijden waar conventionele auto fabrikanten niet eens in de buurt komen.

https://www.kentekenradar.nl/auto/tesla/model-3/#jaar

Wat ontzettend jammer weer dat elk EV artikel automatisch een Tesla bash plek wordt.
Ik zeg ook dat alle automerken levertijden hebben die niet kloppen.
Maar Tesla doet hieraan mee, vooral in het begin https://www.autoweek.nl/a...sla-model-3-komt-in-2017/ hadden ze benul van levertijden, net als vw id.3 duurt het lang van intro tot productie, productielijnen niet op orde, etcetc

Wat Tesla slim doet, is maar een paar opties en kleuren aanbieden.
Interieur is wit of zwart, velgen maar paar opties, 5 kleuren, en een trekhaak keuze. De rest is software.
Dus ze kunnen makkelijk voorraden maken, omdat je geen custom ordered auto neemt.

Dus ja, Tesla doet slim, slimmer dan de rest.
@phYzar waar jij op reageert had het juist over de huidige leveringen van EV's. Je opent je reactie met
Hebben we het over dezelfde Tesla, die zijn model 3 totaal niet kon leveren?
om het dan vervolgens over het jaar 2019 hebben en te insinueren dat zowat geen tesla naar Nederland ging tot December. Dat is gewoonweg niet het geval. En je hebt het over auto's die niet op tijd zouden zijn uitgeleverd, maar Tesla heeft nog eens meer dan 12.000 auto's geleverd in december alleen. Dat zou ik geen leveringsprobleem willen noemen.
Sorry, dat klopt.

Ging meer over dat Tesla niet altijd alles onder controle had.
Ik kan helaas niet de bron terugvinden van de oktober 2019 modellen en te late levering (was ongeveer 8% van de bestellingen).

Het was gewoon te druk, en konden niet snel genoeg autos per maand naar Nederland verschepen. Ruim 12k autos in december 2019. Goed voor Tesla, maar het waren er eigelijk nog meer!


En begin 2019 werden er tot maart bijna geen model 3 geleverd in Nederland:
Dec 2018 - 4
Jan 2019 - 40
Feb 2019 - 400
Mar 2019 - 2000 (toen was de productie en levering eindelijk in orde)
Ben je blind?
Bestelpagina van de M3 in europa ging open vanaf december. Dan is 40 in januari al erg straf (en 400 in februari al fantastisch).
Rekeninghoudend met 1 maand vervoer vanaf de fabriek naar de garages in Europa.

[Reactie gewijzigd door bottom line op 14 juli 2020 12:51]

Bestel pagina dichthouden terwijl je wel op andere plaatsen aan het leveren bent is gewoon gemakkelijk. Ze zouden mid 2018 ruim 6000 autos leveren per maand, dat haalde ze niet, dus gewoon bestel pagina op slot zetten. Ze produceren deze auto al sinds juli 2017!

Ik heb niets tegen Tesla... leuke auto’s, maar teveel tech voor mij.
En VW zou leider in het verkopen van EV's tegen 2018.
Daar gaan de ID.3 auto's al 1 jaar oud zijn als ze pas worden geleverd.
En de Polestars / EQC's worden minstens pas tegen eind 2021 verwacht in Amerika. VW gaat zelfs nooit zijn ID.3 leveren in Amerika. Erg gemakkelijk he, bestelpagina dichtgooien in landen waar je actief bent, gewoon omdat je het niet aankan.

Snap niet de kritiek hierop. Je focust altijd eerst op de markt waar je het dichtste bij bent, want alle logistiek zijn zaken dat geld en (nutteloze) tijd kost.

[Reactie gewijzigd door bottom line op 14 juli 2020 14:20]

Klopt, ik heb december 2018 mijn M3 besteld en kon hem in februari ophalen.
Wat ik altijd zo jammer vind is dat mensen in auto’s alles met touchscreens willen bedienen, toch? Waarom zouden bijna alle electrische auto’s anders een tablet in het midden van je console stoppen?
Overige merken zoals mercedes volgen die hype train/trend? ook al.

Ik zou graag een kwalitatief goede electrische auto zien met een knopje voor de airco (omdat ik deze het meeste gebruik). Tijdens het rijden is een knopje bedienen vaak erg eenvoudig en dat is wat mij bij de polestar toch weer erg lastig lijkt. Een app openen om je instellingen aan te passen. Een app openen om vervolgens je daakraam te openen, Whats next? Met een touchscreen heb ik toch niet het gevoel dat ik luxe heb, maar krijg ik het idee dat automerken alles gewoon in een tablet moeten mikken.

Kortom; ik vindt zelf de Polestars erg mooi, maar ik denk dat ik nog even moeten wachten op een die auto die meer luxe uitstraalt, waarbij alles gewoon eenvoudig te bedienen is via knopjes en niet via een 11 inch led paneel in het middel van mn auto.

[Reactie gewijzigd door Rhexic op 14 juli 2020 06:56]

Toen ik mijn tesla 3 kreeg zag ik ook een beetje op tegen het touchscreen. Nu na 6 maanden blijkt dat ik het touchscreen helemaal niet gebruik. Had het nooit gedacht maar de voice recognition is zo goed dat ik dat gebruik. Navigeer naar A, zet temp op B, start spotify op etc. Het werkt als een trein en ik hoef m’n handen niet van het stuur te halen. Ik merk dat als ik in een auto stap met knopjes op het dashboard ik me afvraag waarom het niet gewoon met m’n stem kan.
Los daarvan zijn de functies op het scherm dermate logisch dat het na een tijdje amper meer aandacht vereist. En al ik op Autopilot rijd is het al helemaal geen ding ;-)
Als je op autopilot rijdt mag je nog steeds niet je blik afwenden van het verkeer, hoe is het dan geen ding?
Volgens die redenatie mag je ook niet (in welke auto dan ook) kijken naar de temperatuurinstelling, stoelverwarming, whatever. Je wendt immers je blik af. Dat is mooie theorie, maar die vlieger gaat natuurlijk niet op.

In de praktijk Met Autopilot kan je veel veiliger je blik 2 seconden afwenden om een instelling aan te passen.

Dus met Autopilot is het zoals @Highlands zegt, helemaal geen ding om de airco te bedienen op het touchscreen :-)
Echter stel je met knoppen de boel in zonder je blik af te wenden. Volume omhoog/omlaag, volgende/vorige zender, temperatuur graadje hoger/lager, ventilatie harder/zachter. Wat moet je dan met een aanraakgevoelig scherm?

Als je bij elk van bovenstaande acties daadwerkelijk je blik afwendt is er iets mis met je rijgewoontes.

[Reactie gewijzigd door pagani op 14 juli 2020 10:47]

De meeste van de dingen die je opnoemt zijn in een Model 3 gewoon met fysieke knoppen op het stuur, of dus zoals gezegd via voice commands eenvoudig te doen als je echt je blik geen seconde van de weg wilt halen.

Maar zoals ook gezegd, je ogen 2 seconden van de weg halen is altijd al normaal geweest. Even een andere zender kiezen, iets tegen vrouwlief/kids zeggen, kijken wat er op een andere rijbaan gebeurt, etc. Met AutoPilot is het alleen een stuk veiliger (in mijn ervaring)
Bij 100km/h ben je in twee seconden 55 meter verder, bij 90% van de bestuurders niet eens de afstand tot de auto voor zich.
Niet dat je geen afstand moet houden, maar die auto voor je staat ook niet ineens stil natuurlijk. Overigens houden auto’s met adaptieve snelheidsregeling (incl. AutoPilot) genoeg afstand.
Ja, maar die auto voor je staat toch niet stil? En de relatieve snelheid is dus 0 km/h. Zodra de auto voor je gaat remmen doet Autopilot dat ook.

"Vroeger" was dat wel anders, als je dan even het beertje van je kind van de grond moest pakken achter de bijrijderstoel (ik noem maar iets dat ouders met kinderen vast herkennen), dan was het werkelijk levensgevaarlijk als degene voor je inderdaad precies op dat moment besluit te remmen.

Mijn instelling is ook zeker niet dat wel lekker met Autopilot een tukkie kunnen gaan doen, maar dat dat soort handelingen wel een stuk veiliger worden.
Ik denk toch echt dat je het zelf moet ervaren. Huur eens een Model 3 of S voor een dag. Vreemde is namelijk dat mensen die er nog nooit mee gereden hebben hierover klagen. Die mensen die ermee gereden hebben niet. Dan zul je denken ja, dat is een aankoop bias dat je altijd dingen goedpraat die je zelf koopt. Dat klopt. Ik zelf heb er gewoon een keer in gereden, niet gekocht.(veel te duur) Maar het touchscreen bedienen van de Model 3 valt reuze mee. Heel veel zaken gaan automatisch, waardoor je dus tijdens het rijden helemaal niet vaak aan het touchscreen zit.
Anoniem: 310408
@pagani14 juli 2020 12:31
Als je op autopilot rijdt mag je nog steeds niet je blik afwenden van het verkeer, hoe is het dan geen ding?
Tuurlijk wel. Je mag op je horloge kijken hoe laat het is en op je snelheidsmeter hoe hard je rijd. Als die onzin argumenten....
Dat is tienden van secondenwerk. Door menu's en apps heen scrollen om iets in te stellen (of uberhaupt bedienen) is wat anders. Autopilot is niets meer dan een goede adaptieve cruise control met lane assist. Je moet echt niet langer dan een seconde iets anders gaan doen dan rijden.

[Reactie gewijzigd door pagani op 14 juli 2020 13:16]

Stuur je ook de kachel en bijvoorbeeld de achteruit verwarming aan met je stem?
Zeker. Zelfs je stoel kan je aanpassen met je stem.
Dat is best tof! Ik vind grote tablets in auto's ook kut, maar als dit goed geregeld is maakt het weinig meer want je kijkt er dan toch niet meer naar.
hey google.... zet mn stoel een stukje hoger
hey google.... zet mn stoel een stukje vooruit
hey google.... zet mn stoel toch een stukje terug
hey... ahh f*ck it
Je zou het eens een keer moeten proberen. Ik kan gewoon aangeven dat hij op mijn positie moet gaan staan (via knopje op scherm of via voice). Is dus 1 commando en denk ik sneller en prettiger dan ouderwetse systemen.

Ik had zelf ook de scepsis vooraf, maar pas nadat je het gebruikt heb zou je een echt oordeel kunnen vellen denk ik.
Je zou het eens een keer moeten proberen. Ik kan gewoon aangeven dat hij op mijn positie moet gaan staan (via knopje op scherm of via voice). Is dus 1 commando en denk ik sneller en prettiger dan ouderwetse systemen.
Er zijn ook auto's waarbij de stoelen met een knopje op bepaalde voorinstellingen kunnen worden ingesteld, dus zo "ouderwets" is het leven zonder touchscreen om je stoel te verstellen niet.
Heb je de stoel dan niet gekoppeld aan de sleutel? Hij kan automatisch de stoel goed zetten aan de desbetreffende bestuurder, dus de stoel staat anders wanneer ik instap dan wanneer mijn vriendin instapt.
ik zie het ook helemaal voor me..


en uiteindelijk helemaal over de zeik op zoek gaan naar een hendeltje wat er niet meer is en dan, opeens hoor je:

"Hey! ik merk dat je aan de stoel zit te trekken. wil je deze verstellen? zeg dan..."

WAAAARGHARBLL!!!!
Ook in het Nederlands ?
Dit gaat meestal vanzelf voordat je in stapt en gaat vanzelf uit als hij warm en de ruit schoon is. Ik zit er nooit aan, en als ik er aan zit doe ik dat via de app voordat ik instap.
De temperatuurregeling staat altijd in beeld en hoef je niet voor door te klikken. Pas als je specifieke ventilators / verwarming wilt aan- of uitzetten moet je 2 keer klikken.
Heb je de auto dan? Zoals je gewoon op de afbeeldingen van het artikel kan zien is dit niet het geval.
Volgens mij ging de discussie over de model 3
Tesla 3 ken ik niet, maar met de S moet je eerst een knop indrukken, dan het commando geven.
Dan is simpel een knop draaien toch gewoon sneller en eenvoudiger, om de verwarming bij te stellen?
En het één sluit het ander niet uit, ik kan in mijn auto de verwarming op touchscreen en middels een knop instellen.
Geen knoppen voor simpele functies als geluidsterkte en verwarming = kosten besparing.
Een knop voor je spraak is wel handig om geen onbewuste triggers te krijgen. In mijn Mercedes had ik op de automatische stand regelmatig onbewust de assistent tot leven gewekt, nu met een knopje op het stuur is dat verleden tijd.
Die knop zit bij de Model 3 op het stuur, dus je kan al je aandacht op de weg houden. Kwestie van knop indrukken, commando opdreunen en het wordt uitgevoerd. En dit kan met veel basale functies waarbij je in auto's zonder tablet en met fysieke knoppen meer aandacht op de weg zou verliezen.
Hoe gaat dat als er meerdere mensen in de auto zitten? Siri reageert bijv. alleen op mijn stem. Doet de spraakherkenningssoftware van de Model 3 dat ook?

Persoonlijk gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de Model 3. Autopilot en een efficiënter verbruik zijn de grootste pluspunten ten opzichte van de Polestar 2. Een eigen laadnetwerk en een bewezen uitmuntend batterijdegradatiemanagement zijn ook niet onbelangrijk.
Klopt. Maar 1 ding kan ik niet aan wennen in de Model 3, de ruitenwisser.
Deze werkt voor geen meter op automatische stand (staat te wissen als een malle bij wat motregen), dus die bedien ik handmatig. Dat betekent steeds 2 handelingen op het touchscreen om de wis-snelheid aan te passen. Maar dat doe je dan feitelijk wanneer je eigenlijk juist je ogen op de weg wilt houden. Ja je kunt met het stalk-knopje 1x wissen, maar dat blijf je niet oneindig doen.
Same here. Wat overigens wel flink heeft geholpen is een setje nieuwe ruitenwissers.. Versleten ruitenwissers laten strepen achter waar vervolgens de automatische regenwisser sensor helemaal van op hol slaat..
Als je via de stalk 1x wist of sproeit, komt het ruitenwisser menu omhoog en kun je met 1 klik eventueel de snelheid van de ruitenwisser aanpassen.
Dat zijn nog steeds 2 handelingen. ;)
Dat ontken ik ook niet maar ik waardeer de slimheid in de interface.
Anoniem: 310408
@fRiEtJeSaTe14 juli 2020 12:32
Beetje RainEx op de sensor deed wonderen voor mij. Was een tip van Tesla toen ik erover belde.
Tesla was te gierig voor een paar EUR kostende Bosch sensor, die vrijwel elk ander merk al jaren heeft. Ze dachten slim te zijn met de camera. In de AP1 voertuigen zat de sensor er trouwens nog in, pas sinds AP2 zijn ze eruit, en klaagt iedereen over de automatische ruitenwisser. Bij mij trouwens nog steeds op beta (op een voertuig van 180K kan ik manueel mijn ruiten wissen). AP2 en verder voertuigen staan op sommige punten nog steeds achter op hun AP1 voorgangers.
Zo heeft ieder merk wel wat, maar het blijven Amerikanen, als ze 1 dollar kunnen besparen doen ze het. Rijke Amerikanen kopen niet voor niets Europese auto’s. Ik troost me met de gedachte dat ik hem niet heb gekocht en over 4 jaar weer een Duitser of Zweed uit mag zoeken. :)

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 15 juli 2020 21:01]

Hmm.. welke commando's gebruik je dan precies? Ik gebruikte het al niet zo veel, maar toen ze voice commands een paar maanden geleden hadden gesloopt* (toen deed werkelijk niks het meer) ben ik afgeleerd het te gebruiken en doe dus nu alles (voor zover je überhaupt iets doet) op het scherm.

Is er overigens (al) ergens een lijst met alle commando's die zouden moeten werken?

* Ik weet nog dat ze als je voice commands startte destijds er opmerking stond "zeg bijvoorbeeld: open dashboardkastje" waarna vervolgens exact dat commando niet werkte... super gedaan jongens ;)
Anoniem: 310408
@Robbaman14 juli 2020 12:34
Is er overigens (al) ergens een lijst met alle commando's die zouden moeten werken?
Command List:
- Open Browser
- Go to Google.com or Go to Tesla.com
- Search Google For X
- Open Easter Eggs
- Open Phone
- Open/Close Energy App
- Adjust mirrors
- Adjust steering wheel
- Enable/Disable sentry mode
- Lock/unlock doors
- Lock/unlock Windows
- Open/Close charge port door
- Set driver seat heater to
- Set Seat (XXX) heater to (XXX)
- Set rear seats to high
- Set wipers to auto /1/2/3/4
- Show Wi-Fi
- Show/Close Backup/Rear Camera
- Show/Close Bluetooth
- Slow down windshield wipers
- Speed up wipers
- Turn off windshield wipers
- Turn on windshield wipers
- Turn on/off all seat heaters
- Turn on/off front defroster
- Turn on/off rear defroster
- Turn on/off the defogger
- Unfold mirrors
- Wipers Max
- Open Home Link
- Open/Close Owner's Manual
- Show me tire pressures
- Show Trip
- Open/Close autopilot
- Open/Close Display Settings
- Open/Close Drivers Menu
- Set dome lights to automatic
- Turn dome lights off/on
- Ho Ho Ho
- infinity and beyond
- keep sumer safe
- Fart Noises
- Adjust Air
- I'm cold
- Increase/Decrease the temperature X degrees
- Make it cooler
- Make it warmer
- Move air up/down
- Open/Close HVAC controls
- Set fan to automatic
- Set fan to X
- Set the temperature to XX
- To infinity and beyond
- Turn off "H" "Vac"
- Turn off the air
- Turn on/off Camp mode
- Turn on/off Dog Mode
- Turn on/off floor, windshield vent
- Turn on/off recirculate
- Open the glovebox
- Set passenger seat to high/medium/low
- Show seat heaters
- Show the odometer
‪- Turn on/off rear left/right/middle seat heater‬
- Open/Close Music
- Open NetFlix
- Open YouTube
- Play
- Show media
- Next Song
- Mute Music
- Cancel Navigation
- Drive to
- Go Home
- Go to airport
- Go to Work
- Navigate to
- Take me to
- Turn on/off satellite mode/view
- Turn on/off Traffic Display/view
- Where are the supercharger stations
- Zoom in/out on the map
- Call
- Open phone app
- Show text message
- Text Message MotherFrunker
- Send Motherfrunker Hello this is a text
- Send Poop emoji within text
- Bug Report

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 14 juli 2020 12:34]

Hoe groot is de lijst van je vrouw/vriendin? :9
Blijven de voice commands local of Worden deze geshared met Tesla? Zo ja wat gebeurt er met die data als ik vragen mag.
Kun je ook i.p.v. commando's dingen niet gewoon automatiseren? Dingen als temperatuur, blaasrichting, stoel/spiegel stand? Als de auto weet dat het buiten vriest en net aanstaat kan de ruit/spiegel verwarming aan. Als het zeer heet/koud is kan de blaasrichting op de rijder worden gericht met stoelverwarming/koeling aan, als de temperatuur in de auto wat minder extreem wordt kan dit weer van de rijder af. Volume afhangend van de snelheid, of, als dat ding toch microfoons heeft, het geluid in de cabine. En een stoel/spiegel profiel zal er toch wel inzitten?
Klopt. Maar je kan bv het profiel aanpassen via voice.
Omdat het relatief makkelijk is om erin te plaatsen en goedkoop is om te ontwerpen en mensen vinden het niet heel erg vervelend. Niet vervelend genoeg in ieder geval om auto's te laten staan. Daarnaast krijg je er wel weer hele andere dingen voor terug die je niet kan krijgen bij een stapel knoppen. Of erger het wordt onoverzichtelijk in het interieur.

Overigens ben ik zelf van team voor alles een knopje omdat het blind terug te vinden is dus tijdens het rijden ook makkelijk te bedienen is.
Die ergonomie van fysieke knoppen komt mogelijk weer terug als gebruikers hebben kunnen ervaren dat een touchscreen in een auto toch wat minder handig werkt, en er in de koop van een andere auto op letten. Vooralsnog is het goedkoop voor de fabrikanten en "innovatief" of "strak design" voor potentiële klanten. Het kan wel enkele jaren gaan duren voordat die tegenbeweging kan ontstaan. Die auto's met knoppen om voor te kunnen kiezen moeten er in de eerste plaats wel zijn. Eerst zal alles even op de touchscreen overstappen, gewoon, omdat het even zo hoort.

[Reactie gewijzigd door teacup op 14 juli 2020 07:23]

Komt niet meer terug. Ik heb ook lang gedacht dat knoppen beter waren, maar na 8 maanden model 3 wil ik niet meer terug. Je kunt met een scherm en een goede interface gewoon zoveel meer dan knopjes. Daarnaast heb je in de Tesla tijdens het rijden het scherm eigenlijk bijna niet nodig omdat alles automatisch gaat. Airco bedienen? Met een knopje? Waarvoor? Climate control regelt alles zelf. Desnoods kun je nog via de spraak assistent hem warmer of kouder zetten. Navigatie zet je vaak aan voor het rijden. Volume van de radio? Zit op het stuur. Cruise control? Ook aan het stuur. Ruitenwisser? Automatisch en werkt inmiddels goed na een paar updates. Iemand bellen? Hé Siri. Kortom, het scherm bedien je heel weinig tijdens het rijden. De tijd dat je allerlei dingen moest kunnen bedienen tijdens het rijden is voorbij, de auto’s worden steeds slimmer. En wanneer je dan toch wat moet doen op het scherm zet je de auto pilot aan. Nee, ik zou echt niet meer terug willen. Het probleem was van de eerste auto’s met een touchscreen dat ze gewoon niet goed ontworpen waren en er ook geen updates kwamen om dat te verbeteren. Met de moderne modellen, zoals ook deze polestar, ga je dat probleem voorbij.

Kortom, het werkt, met een goede ontworpen user Interface echt heel goed. En dan gaat geen automaker meer terug.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 14 juli 2020 08:03]

Persoonlijk :
Ik kan er niet aan wennen.... vind t er maar goedkoop uit zien en dat is t uiteindelijk ook.
Ik moet gewoon knoppen hebben... gaat allemaal veel sneller. Dan maar geen updates en extra achteraf functies.
Vette troep op de ruit voor of achter , pats sproeien en wissen... niet eerst gaan lullen of een touchscreen zoeken...
Audio / Mute / Telefoon / Cruise ... allemaal op t stuur , pats boem ...
Knoppen weet ik blind te vinden , ramen , spiegels , airco, vering , hoogte, rijmodus. een touchscreen is blind altijd lastig...
Tellers en info ... gewoon in t dashboard boven mijn stuur hoef ik enkel een klein stukje naar beneden te kijken en niet nog eens opzij zoeken op een of ander megascherm,....

Dat heet besturing dat andere noem ik aansturing: Op je joystick wil je toch ook gewoon knoppen knoppen knoppen ?
Volgens mij heb je het bericht van @cmegens niet gelezen.
Vette troep op de ruit voor of achter , pats sproeien en wissen... niet eerst gaan lullen of een touchscreen zoeken...
Zit op het stuur.
Audio / Mute / Telefoon / Cruise ... allemaal op t stuur , pats boem ...
Zit op het stuur.
Knoppen weet ik blind te vinden , ramen , spiegels , airco, vering , hoogte, rijmodus. een touchscreen is blind altijd lastig...
Ramen zit in de deur, spiegels worden aangepast a.d.h.v. jouw persoonlijke profiel (gekoppeld aan je telefoon of sleutel). Airco weet ik ook blind te vinden op m'n Model 3.
Tellers en info ... gewoon in t dashboard boven mijn stuur hoef ik enkel een klein stukje naar beneden te kijken en niet nog eens opzij zoeken op een of ander megascherm,....
Op een model 3 zit het (altijd in beeld) iets rechts van je stuur, bij een Model S zit het op de gebruikelijke plek.

Misschien moet je maar eens een testrit maken.

Edit: Overigens, een update voor je auto komt niet alleen met nieuwe 'vette' functies, maar bijvoorbeeld ook verhoogde veiligheid (zoals aanpassen van cruise control snelheid als er een groot verschil met de naastgelegen baan ontstaat), minder uitstoot door een betere actieradius of minder slijtage van onderdelen door betere energie terugwinning bij afremmen...

Edit 2: Er is genoeg aan te merken op een Model 3 (met name de bouwkwaliteit), maar als het gaat om schermen, knopjes, updates en andere dingen komt de kritiek vrijwel uitsluitend van mensen die geen ervaring hebben met de desbetreffende auto. Zelfde groep als 'ik wil binnen 5 minuten 500km bijladen'.

[Reactie gewijzigd door herofruit op 14 juli 2020 10:57]

Ze besparen gewoon enorm op bekabeling en op zich kunnen er ook wel minder dingen stuk.

Ik vind echter ook dat alles wat echter invloed op het rijden via een knopje beschikbaar moet zijn. De ruitenwissers is 1 van die dingen en airco misschien ook om je ruiten snel vrij te kunnen maken.

De ruiten aan de zijkant naar beneden draaien aan kruispunten als er wat teveel water op zit of eventueel wat sneeuw ophoping bijgekomen is (want je maakt ze vrij voor je vertrek) of aan een parking waar je een ticket moet nemen.

Elektrische auto's zouden eigenlijk ook nog van al die 12V apparatuur af moeten kunnen zodat er veel minder kabels moeten lopen. Die 12V batterij is ook een single point of failure.
https://insideevs.com/new...l-y-wiring-no-revolution/
en airco misschien ook om je ruiten snel vrij te kunnen maken.

De ruiten aan de zijkant naar beneden draaien aan kruispunten als er wat teveel water op zit of eventueel wat sneeuw ophoping bijgekomen is (want je maakt ze vrij voor je vertrek) of aan een parking waar je een ticket moet nemen.
Dit is ook echt achterhaald. De Tesla staat ingepland om 's ochtends om half 8 te vertrekken. Hierdoor zorgt hij dat de auto voor die tijd een volle accu heeft en op temperatuur is. Kortom, krabben, sneeuw ophoping, ruiten vrij maken gebeurd allemaal automatisch. In de zomer de airco, in de winter de verwarming.

En natuurlijk bedien je de zijramen met een knopje in de deur. Dat zou totaal onzinnig zijn om dat te verplaatsten naar het scherm.
Wist niet dat dit knopje van de ruiten er toch nog was, een bonus :-)

Ik ben alvast van plan om een Model Y te bestellen, zodra ze het in Berlijn een beetje geleerd hebben om auto's te maken. De voornaamste reden is toch wel hun range en het supercharger netwerk.

Moesten ze de range van de Model S en X nog de hoogte in krijgen in de nabije toekomst zonder al teveel aan de prijzenboom te schudden zou ik eventueel nog voor zo eentje gaan.

Laden is nog een beetje een probleem waar ik woon en dus is zo een Polestar niet echt een optie met de huidige infrastructuur, alhoewel het vast aangenamer vertoeven is in een niet-Amerikaanse auto.
Vette troep op de ruit voor of achter , pats sproeien en wissen... niet eerst gaan lullen of een touchscreen zoeken...
Audio / Mute / Telefoon / Cruise ... allemaal op t stuur , pats boem ...
Knoppen weet ik blind te vinden , ramen , spiegels , airco, vering , hoogte, rijmodus. een touchscreen is blind altijd lastig...
Dat zit ook allemaal op of rond het stuur. Dat is niet waar je het touchscreen voor gebruikt. Enige is vering , hoogte, rijmodus niet, maar die wil je waarschijnlijk toch niet tijdens het rijden wijzigen (beter van niet).

Dat je er niet aan wilt wennen wil ik best geloven, maar als ik de lijst van functies zie die je mist denk ik niet dat je de meest moderne of beste voorbeelden hebt geprobeerd.
Die ruitenwissers mogen echt wel gewoon aan het stuur hoor.

Een maat met een Tesla zei ook dat je met autopilot je ogen toch wel even van de weg kan halen als je echt iets wil bedienen op het scherm. Ik vermoed dat het met deze Polestar ook zo wel is. Het moet echter geen gewoonte worden en je kan best de stem gebruiken waar mogelijk.

Ik heb wel de indruk dat we bij Polestar besparingen gedaan hebben op de cpu want die interface lijkt me nu weer niet super vlot. Onbegrijpelijk zo een besparingen.
Dat viel me ook op, dat schokkerige beeld, nu al. Kun je voorstellen met wat zwaardere apps wat dat voor gevolgen heeft voor de interface.
Die ruitenwissers mogen echt wel gewoon aan het stuur hoor.
Klopt. Ten dele zitten ze dat ook, je kunt zowel 1 keer wissen als de ruitensproeier bedienen met de hendel links aan het stuur. Daadwerkelijk de ruitenwisser aanzetten op een vaste stand kan alleen met interactie op het scherm, maar met een goede auto modus is dat dus niet nodig.
Komt niet meer terug. Ik heb ook lang gedacht dat knoppen beter waren, maar na 8 maanden model 3 wil ik niet meer terug. Je kunt met een scherm en een goede interface gewoon zoveel meer dan knopjes. Daarnaast heb je in de Tesla tijdens het rijden het scherm eigenlijk bijna niet nodig omdat alles automatisch gaat. Airco bedienen? Met een knopje? Waarvoor? Climate control regelt alles zelf.
De auto gaat toch niet voor mij bepalen wat de gewenste temperatuur is?
Dat zul je nog steeds zelf in moeten stellen.
Ja en dat stel je hoe vaak precies in? Eenmaal je favoriete temperatuur gevonden blijft het meestal wel staan.. of ben jij een van de mensen die denkt dat de auto sneller warm wordt als je de temperatuur hoger zet?
Ja en dat stel je hoe vaak precies in? Eenmaal je favoriete temperatuur gevonden blijft het meestal wel staan.. of ben jij een van de mensen die denkt dat de auto sneller warm wordt als je de temperatuur hoger zet?
Dat is elke dag anders, hangt af van de buitentemperatuur en van wie naast mij zit.
Degene die naast jou zit kan zijn/haar eigen temperatuur instellen en kan tijdens het rijden prima het scherm bedienen.

Daarnaast, elke dag anders?? Het verschil tussen 20 en 21 vind je zo groot? Of ga je van 16 naar 24?

[Reactie gewijzigd door cmegens op 16 juli 2020 00:36]

Degene die naast jou zit kan zijn/haar eigen temperatuur instellen en kan tijdens het rijden prima het scherm bedienen.
Mijn vrouw kennende, die wil dat niet.
Bovendien, als zij het scherm gaat bedienen, dan is mijn navigatie weg.
Hoe handig is dat?
Daarnaast, elke dag anders?? Het verschil tussen 20 en 21 vind je zo groot? Of ga je van 16 naar 24?
Ik weet niet waar jij woont, maar gisteren was het buiten vrij fris en vandaag flink warm.
Vandaag veel meer zon en dat is ook te zien aan de opbrengst van de zonnepanelen.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 16 juli 2020 00:51]

Mijn vrouw kennende, die wil dat niet.
Bovendien, als zij het scherm gaat bedienen, dan is mijn navigatie weg.
Hoe handig is dat?
Heel onhandig, maar dat is niet meer het geval. Met een 15 inch scherm is er genoeg ruimte voor airco bediening en navigatie naast elkaar. Je redeneert duidelijk op basis van 7 inch touch screens van een paar jaar terug, maar die ga je steeds minder zien in auto’s.
Ik weet niet waar jij woont, maar gisteren was het buiten vrij fris en vandaag flink warm.
Vandaag veel meer zon en dat is ook te zien aan de opbrengst van de zonnepanelen.
Ik weet niet waar jij woont, maar bij mij in huis staat de thermostaat op 20. Wanneer het buiten koud is gaat de verwarming aan, wanneer het buiten warm is doet ie niks.

In de auto is het nog luxer: wanneer het koud is gaat de auto verwarmen naar 20 graden, wanneer het buiten warm is gaat ie koelen naar 20 graden. Kortom, de auto past zich aan de temperatuur buiten. In beide gevallen vind ik 20 graden zeer aangenaam...
Heb een jaar in de model 3 gereden en dat touchscreen went direct, heb nu weer een andere auto maar mis het scherm toch wel.

Het is vast persoonlijk maar het gaat het zelfde worden als touchscreen telefoons, doe heeft nu ook iedereen.

Overigens hebben bijna alle elektrische auto’s met een groot scherm ook climate control, dus steeds handmatig AC aan/uit zetten is niet nodig
Het weg automatiseren van functies is inderdaad ook een benadering. Kan een bestuurder echt alleen maar met het verkeer bezig zijn. Als ze dat voor bepaalde functies goed onder de knie krijgen (aan een climate control zit ik nog wel eens te rommelen) dan is dat denk ik onze gewenste toekomst. Systemen die gewoon hun ding doen zonder dat ze je aandacht nodig hebben.
Klopt, niet dat ik Tesla nu helemaal perfect vind hoor maar die hebben hier wel over nagedacht.

Net zoals het dashboard kastje, natuurlijk is het raar om die met 2 tikken via het scherm te kunnen openen. In de praktijk is juist dat je het dashboard kastje amper gebruikt omdat door afwezigheid van de versnellingsbak je een enorm middenconsole onder je rechter arm hebt zitten waar veel meer in past dan het dashboard kastje, en ook nog eens toegankelijker. Je hebt dus al je papieren en dingen die je bijna niet gebruikt in het dashboard kastje liggen en alles waar je makkelijk bij moet komen in het midden console opgeborgen. Is het dus onhandig? Ja. Is het erg? Niet echt
Auto papieren is nou net waarom ik vaak in dat dashboardkastje kom, bijna 2x per rit...
Dat is dan enkel voor de M3, want zowel de S als de X hebben een fysieke knop om dashboard kastje te openen. Niet dat het me iets kan schelen, denk dat ik dat ding amper 3 keer op 5 jaar open gedaan heb (is belachelijk klein).
Precies 1 van de redenen dat ik voor een rijbewijs voor automaat rijden ben gegaan, schakelen vond ik verschrikkelijk en nu kan ik me meer concentreren op de weg inderdaad.
ik heb geen tesla en een wat oudere auto zonder touchscreen..

Ik fiets naar mijn werk en dat bevalt goed.
En ik kan zeggen dat door mijn telefoon vaak in onveilige situaties kan belanden juist door het touchscreen. Ik stop tegenwoordig gewoon als ik een nieuwe playlist wil kiezen. Ik mis de feedback van knoppen. op oude telefoons kon je zonder te kijken een nummer inrammen, en met OK google bel ik toch regelmatig via bluetooth in de auto iemand anders dan ik bedoelde.

Ik weet niet, ik ben nog niet overtuigd. Ik ben vooral benieuwd wat er met deze auto's gaat gebeuren zodra ze in het 2ehands segment terecht komen. hoe lang blijft het werken? hoe lang blijven de cloud services "op"? Ik bedoel, ik heb nu een opel uit 2012.. en die gaat echt nog wel een paar jaar mee.. Gaat dat ook lukken met deze auto's? Of trekken de fabrikanten na 10 jaar de stekker eruit?
Ik fiets naar mijn werk en dat bevalt goed.
En ik kan zeggen dat door mijn telefoon vaak in onveilige situaties kan belanden juist door het touchscreen. Ik stop tegenwoordig gewoon als ik een nieuwe playlist wil kiezen. Ik mis de feedback van knoppen. op oude telefoons kon je zonder te kijken een nummer inrammen, en met OK google bel ik toch regelmatig via bluetooth in de auto iemand anders dan ik bedoelde.
...maar dit is toch totaal niet vergelijkbaar.
Ik denk het echt niet. Ik rij nu zo'n 9 maanden een Model 3 en wil echt niet meer terug naar zo'n drukke onoverzichtelijke knoppenbrij. Alle knoppen die je echt nodig hebt zitten gewoon op het stuur (audio, cruise control, ruitenwissers, etc) en de rest is echt binnen handbereik op het scherm.

En ook het 'ogen van de weg' is echt geen issue. Autopilot is dusdanig goed, dat ik het gevaarlijker vind om in onze andere auto bijvoorbeeld van radiokanaal te wisselen dan in de M3. In beide gevallen zijn je ogen misschien 3-5s van de weg, maar bij de Tesla regelt de auto dat je in de baan en op afstand blijft.
Dat dachten Microsoft, BlackBerry en heel veel mensen (ik ook) met de mobiele telefoon. Toch is vrijwel iedereen overstag en gebruikt nu een on-screen toetsenbord. Een auto heeft veel minder invoer nodig, dus daar vind ik het een minder groot probleem. Ik rij nu bijna 2 jaar een Model S en ik vind het prima. Ik was de Audi A4 MMI gewend, maar vind een groot touchscreen uiteindelijk fijner. Als de knoppen maar lekker groot zijn en dat is -mede door het grote scherm- prima.
Niet overal zijn de wegen zo plat als in Nederland en dan lukt het echt niet om een knop op de touchscreen te drukken. Je kan de knop niet vastpakken en moet er aandachtig naar kijken om niet te missen als je op een iets oneffen wegen aan het rijden bent, terwijl je dan juist meer aandacht voor de weg nodig hebt.
Ze mikken volgens mij meer op voicecontrol, maar daar hou ik ook niet van. Ik zou een auto hierdoor zeker links laten liggen. Als ik 40-60k uitgeef heb ik zeker wel een uitgebreid eisenpakket.
En dan zul je gaan zien dat meer en eer auto's hierna over gaan. Nieuwste S klasse niet gezien?
Ah is ie eindelijk bij de S gekomen en kan hij zijn S.E.X.Y afmaken
S.3.X.Y. Het E model bestaat niet ;)
Ik bedoelde de Mercedes S klasse ;)
ah sorry ik ben verder een auto-noob.... 8)7
Ik denk dat hij de nieuwe Mercedes S-klasse bedoelt die ook volledig inzet op touchscreens.
Bepaalde dingen zoals airco, geluid enzo wil ik gewoon blind kunnen vinden. Als ik daarvoor op een touchscreen moet gaan zoeken dan ben ik afgeleid. Dus helemaal mee eens dat een aantal dingen gewoon als knop beschikbaar moeten blijven.
Vind ik ook. Ik heb zelfs ook gewoon liefst een volume draaiknop voor de audio. Het werkt zoveel beter (en blind op de tast).
Helemaal mee eens!
Persoonlijk heb ik een hekel aan touch-screens, voornamelijk omdat je het niet meer "op gevoel" kunt doen, alles zoals je zegt inderdaad niet meer direct bereikbaar is -- op 3 dingen moeten tikken met wachttijden tussendoor is niet iets wat ik zou adviseren onder het autorijden -- en de dingen worden nogal eens uit je auto gerukt, ook...

Nee, doe mij maar fysieke knoppen!

Voor navigatie/radio heb ik niet per sé iets tegen touch screens, overigens.
Ik rij een jaar in een 3, maar heb me er nog geen moment aan gestort. Hooguit bij de navigatie, als je bestemming verandert tijdens het rijden. Maar voor muziek, verwarming, ruitenwissers etc. raak je het scherm in de praktijk niet aan tijdens het rijden.

Overigens rijd je meestal op de autopilot, dus dan geeft het ook niet als je een fractie naar je scherm zou moeten kijken.
Hebben we in NL al autopilot? Hoe is de ervaring hiermee en in welke vorm is dit "auto" pilot? Is het niet een lane-assist met de mogelijkheid tot het wisselen van rijbaan automatisch? Of wordt er ook daadwerkelijk een bocht genomen ?

Ik ben oprecht geïnteresseerd hoe dat precies in elkaar steekt.

[Reactie gewijzigd door Revres op 14 juli 2020 11:32]

Ik heb de FSD uitbreiding niet, de basic autopilot is inderdaad vergelijkbaar met lane assist. FSD doet dit in Nederland:
- Navigeren met Autopilot: automatisch rijden van oprit tot afrit op de snelweg, inclusief knooppunten en het inhalen van andere voertuigen.
- Auto Lane Change: automatisch van rijbaan wisselen tijdens het rijden op de snelweg.
- Autopark: zowel automatisch fileparkeren als haaks parkeren.
- Smart summon: je Tesla automatisch parkeren en laten voorrijden.

Ik vond FSD persoonlijk het geld niet waard, hoewel ik basic autopilot constant gebruik. Heerlijk in de file of juist als het heel rustig is, bij gemiddelde drukte vind ik zelf rijden prettiger.
Het is nou niet alsof de autoindustrie heel goed met knoppen is omgesprongen in de laatste 35 jaar. Dan bedoel ik specifiek het bedienen van navigatie en radio.
Het zou handig zijn als je de tablet kan bedienen met een paar knoppen op het stuur. Op den duur weet je de knoppen combinatie uit je hoofd en kan je blind de meest gebruikte functies bedienen zonder je handen van het stuur te halen.
Die trend snap ik ook niet echt... Een scherm moet je ook met meer aandacht naar kijken om te kunnen bedienen. Lekker veilig tijdens het rijden :?
Whats next?
Dat ik dit zou moeten zeggen op een tech site als tweakers... Stem commando's. 100% Stem commando's
Stem commando`s? Niet zo ouderwets doen, gewoon bediening met je hersenen :Y
Ik weet het niet, ik zal wel oud zijn (toch al bijna 30), maar ik heb echt een grafhekel aan stembesturing.

Praten tegen apparatuur vind ik zo... raar?
Met name dingen als volume en hvac besturen. Ik kan het blind aanpassen naar wat ik wil in 1 handeling.
Via spraakbesturing vind ik dat eigenlijk altijd onhandig.

"bel persoon x" kan ik nog inkomen. Dat is vaak toch wel een aantal handelingen bij elkaar. Maar verder...
In theorie zou je dat moeten kunnen met knopjes vanuit geheugen. Echter blijkt uit onderzoek dat eigenlijk de meeste mensen nog altijd ook snel een blik werpen naar waar e met hun vinger heen gaan. Zeker als je twee auto's hebt in een gezin van een ander merk en beide rijdt.

Voice werkt steeds beter, zeker voor de dingen die je tijdens het rijden doet werkt het bij veel merken inmiddels al erg goed. Tesla, mercedes, deze Polestar, Volvo etc.
Ik denk zo dat je dan moet kijken in het kleine segment zoals de Up! Maar die willen alles via je eigen smartphone+app sturen. Zit je er nog aan vast voor extra functies :p En hoezo straalt deze Polestar geen luxe uit?
Zo zie je maar iedereen zijn voorkeuren. Airco zit ik bijna nooit aan, staat op 1 temperatuur ingesteld. Hooguit dat ik hem op een heel hete dag juist iets warmer zet. Anders krijg je kippenvel van de koude luchtstroom. Muziek wordt bedient op het stuur en de rest, navigatie e.d., gaat via touch of voice op Apple Carplay
Heb je er zelf ervaring mee?
Rij nu zelf een half jaar in een Model 3 en je kan de airco gewoon heel prima bedienen hoor. Gewoon een kleine swipe over je scherm bijv (of via speech). Daar heb je echt geen fysieke knop voor nodig. En ik zou er al helemaal niet van laten afhangen of ik daarom wel of geen auto zou kopen :D

En tegenwoordig koop je ook gewoon een kwalitatief goede elektrische auto. Ja Tesla heeft in het begin zeker opstart problemen gehad met kwaliteit maar dat speelt al lange tijd niet meer (dacht ik). Dus mocht je twijfelen ga gewoon eens lekker wat proefritjes maken in verschillende elektrische auto's en je zal zien dat je zo om ben :)
Wat ik altijd zo jammer vind is dat mensen in auto’s alles met touchscreens willen bedienen, toch?
Om eerlijk te zijn ken ik niemand die dat wil. Ik ben altijd behoorlijk aan het prutsen als ik weg rij en het klimaatsysteem probeer te bedienen.
Ik knap inderdaad ook af op auto's die geen simpele knop voor verwarming hebben.

Touchscreen leuk, maar snel een actie uitvoeren en je drukt per ongeluk op een pop-up die dan juist op die plek verschijnt, terwijl dat niet de bedoeling is.
(Bijv. Tesla model S, navigatie instellen, automatisch hek openen pop-up komt precies over de invoer van de navigatie.)
Ik ben blij dat sommige fabrikanten (kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe Ford F-150) nog steeds een goede combi touchscreen met fysieke knoppen maken. Het kan gewoon wel voor een redelijke prijs.
Ik had exact dezelfde vooroordelen, totdat ik een model 3 kocht. Dat scherm werkt zo prettig dat ik niet meer terug zou willen. Alles wat je snel nodig hebt kun je binnen 1 klik oproepen en aanpassen. Los daarvan heb je volume en cruise control gewoon op je stuur.

De meeste andere zaken verander je bijna nooit, dus een knop zou alleen maar onnodig ruimte innemen. Voor deze zaken moet je wellicht 2x klikken, maar dat is echt geen probleem.

Verder werkt zo'n groot scherm erg prettig bij navigatie.

Dus zolang je geen ervaring met dit scherm hebt snap ik al je bezwaren. De enige tip die ik voor je heb: ga daadwerkelijk eens dat scherm gebruiken, het werkt heerlijk.
helemaal eens! Gelukkig volgen niet alle automerken deze trend, Mercedes en BMW hebben gelukkig een touchscreen incl volwaardige bediening via de knoppen in het middenconsole of aan het stuur :) Zo kan je met 100km/h blind je navi/media bedienen etc ipv dat je dit via het touchscreen moet doen (je hand beweegt teveel met hoge snelheden..).

Spraak is leuk maar dit werkt vrij belabberd imo (in zowel Tesla als BMW is het vaak trager dan het intoetsen van bijv. een adres).
Kijk maar even naar deze video om beter te begrijpen waarom fysieke knoppen niet de oplossing zijn.
https://youtu.be/MnrJzXM7a6o?t=340

En iedereen probeert de tesla na te maken, bij de model 3 werkt het echt heel goed.
De voice control werkt erg goed en als je een maand in de auto hebt gereden dan voelt het touch screen net zo vertrouwd als je telefoon. Daarnaast als je de auto op auto pilot zet kan je zelfs even wat complexe zaken doen.

Daarnaast denkt Elon Musk al 3 stappen vooruit, het touch screen is helemaal niet bedoeld om je auto mee te monitoren. het scherm is bedoeld als entertainment zodat je een filmpje kan kijken als de auto je naar je bestemming gaat rijden.

[Reactie gewijzigd door Madcat op 14 juli 2020 09:16]

je verwarming instellen bij de polestar is een dingentje want het is niet altijd op het touchscreen waardoor je niet blind kan aanpassen.
Bij model 3 staat die altijd in beeld en is het met minimaal kijken (net zo lang als bij een knop)
blind aan te raken. vergeleken met een volkswagen kost het mij net zoveel kijk kracht.
Kostenbesparing ook. Geen bewegende onderdelen die kapot kunnen gaan. Minder handelingen voor inbouw. En software updates om problemen op te lossen. Ergens wel te begrijpen.
Kijk dan eens naar de elektrische modellen van Peugeot, daar is een elektrische auto niet anders dan de ICE modellen.
Ik voel hier angst voor verandering. Vooringenomen klagen.
Kwalitatief goede airco’s stel je 1x in en de rest gaat automatisch. Airco’s af en aanzetten is iets van de jaren 90.

Je moet helemaal geen app openen om een instelling te wijzigen. Alles staat op uw console.

Auto’s van de afgelopen jaren hadden net een wildgroei aan knopjes. Ook knopjes die je naar beneden doen kijken. Met een touchscreen staat alles mooi bij elkaar op hoogte.

Rij eens een week met een Tesla model3 en je zal zien dat je enkel knopje mist in uw leven.
Dan schieten er niet veel merken meer over.
Recent nog gezocht naar een nieuwe auto.

Uit ervaring vind ik alleen een touchscherm ook vervelend. Als de wegen er niet goed bij liggen ben je aan het sukkelen om met die arm niet over heel het scherm te zitten heinsen.
Klimaatbediening is één die ik zelden zit te wijzigen. Staat gewoon op een comfortabele temperatuur voor mij en klaar.
In de zomer zet ik die vaak wel een paar graden hoger voor het verschil niet te groot te laten zijn, maar die wijzig ik tijdens de rit eigenlijk niet.
Voor mij is het vooral voor radiozender snel te kunnen op en neer springen als ze allemaal weer aan het praten zijn of om in een playlist te zoeken of een andere playlist te selecteren in mijn app.

Heel de audi reeks, incluis A4, hebben nu gewoon een groot touchscherm.
Volvo heeft nog meer bediening op hun scherm alleen.
Volkswagen ook touch alleen.

Mercedes gebruikt nog een dial bij de armsteun. Deze is met touchbediening maar werkte brilliant imo.
BMW heeft ook nog een dial daar en ook genoeg knopjes zodat ik mijn radiozender gewoon kan afspringen (wat bij mij het storendste is samen met in een playlist zoeken naar iets op een touchscherm).
Helemaal mee eens, alhoewel het wel sterk ligt aan de wijze waarop de touchscreen is ingezet. Ik heb zelf de Peugeot 308 gehad met touchscreen en ... man, wat een ramp was dat.
Bij de model 3 kan je zeggen "Ik heb het koud" of "Open handschoenenkast" en dan gaat ie automatisch een graadje warmer en de handschoenenkast open.

Knopje: is toch meer moeite en je hand moet van het stuur.
Dat willen consumenten niet per se, dat willen autofabrikanten omdat het goedkoper is om te implementeren en te onderhouden. Marketing zorgt er vervolgens voor dat consumenten het (denken te) willen.

Ervaring leert mij dat autobouwers geen softwarebouwers zijn. Je merkt dat ze daar nog weinig ervaring mee hebben, met name wat betreft QOL zaken. Ik vond persoonlijk het MBUX systeem van Mercedes een drama in het gebruik. Doe mij voorlopig maar ouderwetse dedicated knopjes die je zonder focus kan bedienen.

Touch control via een scherm is denk ik geen lang leven beschoren. Voice control is waarschijnlijk de toekomst voor het gros van de markt en ouderwetse knopjes zullen niche blijven.
Niet alleen in elektrische auto's wordt alles touchscreen. Ook in de benzine-auto's zie je het steeds meer. Het geeft meer flexibiliteit. Een fysiek knopje kun je maar een beperkt aantal functies geven. Met een touchscreen zijn er oneindig veel mogelijkheden.
Is goedkoper om een tablet met touchscreen in steken dan knopjes en dashboard te maken. Is de enige reden waarom ieder momenteel touchscreen in de wagen steekt
Mensen denken helemaal niet dat dit premium is, de combinatie van touchscreen plus voice control is gewoon een hele goede vervanger voor knoppen. De touchscreen interface is nog lang niet perfect, maar in combinatie met voice control echt wel een heel stuk beter dan jij het hier als interactie ontwerper het schetst. Je zou juist als interactie ontwerper blij moeten zijn met de vooruitgang en nieuwe uitdagingen die het brengt. Of had je liever een auto met vierkante wielen? :+

Het voorbeeld van een klassieke auto gaat ook niet echt op... Als jij met een knop je temperatuur met meerdere graden wil aanpassen moet je alsnog op het schermpje van je climate control kijken of je dit goed hebt gedaan. En ja, een knop kan je ook per ongeluk meerdere keren indrukken door een hobbel in de weg. Met voice control doe je dit met 1 druk op de knop EN krijg je ook nog eens audio feedback. Je hoeft dus nergens naar te kijken.
Een touchscreen is niet per definitie vooruitgang. Auto's worden ook zwaarder en niet energiezuiniger. BMW's I3 is een voorbeeld van een andere benadering mbt vooruitgang.

Ik zeg niet dat touchscreens per definitie slecht zijn, maar de meestgebruikte bediening in een auto is nog steeds nuttig als er tactiele feedback bij voorkomt. Denk aan richtingaanwijzers. En die zijn direct geassocieerd met het bedienen van het voertuig, dus die veranderen ook niet zo snel.

Je zou de discussie kunnen voeren of climate control op een touchscreen geen probleem vormt, want zo vaak pas je dit niet aan (iig niet zo vaak als je richting aangeeft bijv). Ik ben echter van mening dat het niet altijd beter is, en veel mensen dat per definitie wel vinden, want touchscreens zijn "modern". Je mist er IMHO niks aan als je een groot scherm hebt met daarnaast tactiele knoppen, maar dit is voor een automaker nu eenmaal duurder dan een tablet installeren en alles met software doen.

Overigens voel ik aan de klikjes van de knoppen hoeveel graden ik de temperatuur heb aangepast.. en hoeveel harder de ventilator blaast... :9

ik zie het voordeel van Voice control overigens wel, dat is een stuk veiliger dan zowel tactiele knoppen als een touchscreen :) , echter was mijn kritiek vooral gericht op de touchscreens ;)
Dat van die richtingaanwijzers klopt, maar dat is ook precies de reden waarom geen enkele auto dit via touchscreen doet. Net als dat je nog gewoon een stuur en pedalen hebt, maar de rest van de functies kan je prima in een touchscreen stoppen.

Ook als je de temperatuur wel vaak zou aanpassen is het een kleine moeite op een touchscreen, bovendien krijg je nog extra features erbij zoals de windrichting aanpassen. Als jij dit zonder scherm zou moeten doen moet je eerst kijken wat de temperatuur is, dan aanpassen door er 2 / 3 keer op te klikken of aan te draaien en vervolgens moet je de richting van je ventilators aanpassen. Dit kan via touch met een paar swipes op 1 locatie of, nog vetter, ik roep gewoon een temperatuur en waar de ik de wind wil hebben.
Snelladen gaat met een vermogen van maximaal 150kW via wisselstroom
Snelladen is juist gelijkstroom (DC). Doordat er geen omzetting meet plaats hoeft te vinden naar de gelijkstroom batterijen toe, kan de laadstroom direct naar de batterijen. Juist de omzetting van AC naar DC zou een limiterende factor zijn omdat de omvormer deze vermogens niet aan kan (warmteproductie).

[Reactie gewijzigd door markvw op 14 juli 2020 07:53]

Oeps, dat was een schrijffout. Ik bedoelde gelijkstroom.
@Yero Om 9:19 in de video zit dezelfde fout ;)
Ai.... dan weet ik ook hoe de fout ontstaan is. Op video laat zich dat helaas niet meer corrigeren. Ik denk in AC en DC, maar bij de vertaling naar het Nederlands gaat het soms mis.
Het is mij al eerder opgevallen in de Tweakers EV-testen dat de terminologie blijkbaar nog erg onbekend is. kW en kWh werden in de review van de Model 3 ook al door elkaar gehaald.
Zoals gemeld in de review heeft Polestar inderdaad geen eigen laadnetwerk zoals Tesla, maar wel een overeenkomst met Plugsurfing.

https://www.polestar.com/...ing-convenience-in-europe

Op deze manier kan je bij bijna 200.000 laadpunten tegen een gunstig(er) tarief laden waaronder Fastned en Ionity

https://laadpastop10.nl/chargecard/10/Plugsurfing

[Reactie gewijzigd door misteriks op 14 juli 2020 09:16]

Ik vind dat elektrisch laden toch maar bijzonder hoor, moet je je voorstellen dat je bij Shell alleen voor normaal tarief kan tanken als je eerst een abbonement hebt van x euro in de maand, en oh ja, alleen met een volkswagen of een bmw, anders betaal je hoger tarief.

Je zet toch gewoon een paal met een stekker neer, en je betaalt per KWh zoals je overal op het stroomnetwerk doet (met bijvoorbeeld een toeslag zolang je auto er nog staat, maar deze niet meer oplaadt). Geen pasjes of abbonementen nodig, geen gekke vendor-lock in. Ik mag hopen dat dit flink wordt gereguleerd zodra elektrische auto's semi-verplicht zijn (2030 verkoopverbod).
Tesla heeft het netwerk voor zijn eigen wagens gebouwd. Anders moesten ze wachten op het kip-ei verhaal.
Ben ik de enige van wie de privacy-gevoelige nekharen overeind gaan staan bij het lezen van een auto met Google geïntegreerd? Toegegeven, ik heb ook een gmail account, dus heb geen illusie dat ze niet van alles van me weten. Maar dit gaat mij toch een stapje te ver. Alexa komt er bij mij al niet in, laat staan een Google auto.
En dan hebben we het nog niet over de google assistent.. die alleen meeluistert als je "ok google" zegt....... zeggen ze..
Nee! Voor mij een reden, als Volvo liefhebber, om deze auto niet af te wachten maar voor een model3 te gaan.
Met als extra aanvulling het supercharge netwerk.
Nee zeker niet, het feit alleen al dat hier Google Automotive in zit is deze auto voor mij een no-go.
Daarnaast is vindt ik hem ook te prijzig.
Een redelijk mooie auto, en dan verwerken ze er een android tablet in met wat aangepaste UI features.

Dit roept bij mij het gevoel op idem aan een android tablet die je na een paar jaar gebruiken bijna niet meer aan de praat krijgt a.k.a. goedkope oplossing. Voor 60k verwacht je toch wat meer investering aan de ''software'' zijde van een moderne auto.

Nu zullen ze betere onderhoudsplannen hebben voor dit systeem ten opzichte van een standaard android tablet. Echter zag ik hier liever iets terugkomen wat niet gekoppeld was aan een van de grotere techgiganten, maar zelf ontwikkeld en in eigen beheer. Kost wat centjes, maar dan heb je ook wat.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Manos078 op 14 juli 2020 09:26]

Na het filmpje toch wel twee opmerkingen;
Namelijk dat deze auto, mocht hij uberhaubt dit jaar leverbaar zijn voor in de lease niet zo budget vriendelijk is als jullie beweren. Al helemaal niet het €60K+ model wat gebruikt is voor deze review. Dit komt toch neer op ruim boven de 1000,- p.m. aan bruto leasekosten en daar komt nog de netto bijtelling bij van minimaal 330,- (8% en 22%). Je moet het maar kunnen missen van je salaris.
Daarnaast wordt er gezegd dat "Het meest interessante aan de auto de Android integratie is". 8)7
Hoezo is dat het meest interessant? Het is een klap een privacymonster op wielen geworden, helemaal toen werd gemeld dat je een account moét hebben om alles te laten werken. Ik volg deze auto al enige tijd, maar dit zijn toch echt grote minpunten. Ook de flaky besturing en de nu al aanwezige haperingen in de UI, nee gemiste kans.
Leuke auto en het opladen blijft voor mij het punt. Benzine is toch veel makkelijker. Ik rij weliswaar gemiddeld 25-30.000 KM op jaarbasis en rij net zo zuinig met de Toyota Aygo.

Ik ben blij om te horen dat je niet alles kan tijdens het rijden. Het is leuk Android met grote scherm, maar goed dat niet alles kan tijdens het rijden.

Ik ging naar Berlijn 685KM op bijna 1 tank en op sommige stukken ging ik met 160 KM per uur. Ik ging naar Stuttgart, Duitsland 630KM met steeds 100 KM per uur en daar aangekomen had ik nog 2 streepjes over. Dus ik vind dit beter en zolang het bereik niet haalbaar is denk ik er niet over om elektrisch te gaan rijden. Ik rij nu toch heel economisch en de wegenbelasting is maar €21 (Per 3 maanden €62), All-Risk verzekerd ik betaal op jaarbasis €495,12,- en tankbeurt €44-50 bij een volle tank afhankelijk tankstation.

2 weken geleden in Duitsland voor €1,20 vol getankt €36,- voor 30 liter en dat is toch gauw €8,40,- in het voordeel

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 14 juli 2020 08:32]

Leuke auto en het opladen blijft voor mij het punt. Benzine is toch veel makkelijker. Ik rij weliswaar gemiddeld 25-30.000 KM op jaarbasis en rij net zo zuinig met de Toyota Aygo.
Dat hangt echt van je gebruik af. Ik laad uitsluitend thuis voor de deur en op locatie, dat is zoveel makkelijker dan tijd spenderen bij zo'n stinkend benzine station.

Ritten van meer dan 350 KM enkele reis zijn voor vrijwel alle mensen een grote uitzondering die hooguit 1 of 2 keer per jaar voorkomen. Als jij die kleine niche bent die vaker per jaar dat soort afstanden rijdt en er een probleem mee hebt om elke 350 km even een half uurtje pauze te nemen, dan is een elektrische auto inderdaad (nog) niet voor jou.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 14 juli 2020 09:36]

Ach, deze gebruiker heeft een redelijk aparte manier van beredeneren. Weet altijd alles zo voor zichzelf goed te praten, totdat hij iets anders wil. Dan worden zaken weer compleet anders belicht. Dat is met hardware/gadgets zo, en als hij straks toch eens naar een andere auto gaat kijken en een EV overweegt zal dat net zo gaan :)
Right, ik als daadwerkelijke gebruiker weet niet waar ik het over heb als ik mijn eigen ervaring deel. Wat apart is is beredeneren dat je een ICE nodig hebt omdat je met minder dan 1 procent van je ritjes niet uitkomt met een EV.

Ik rijd ondanks thuiswerken vanwege Covid 25000 km per jaar in die wagen zonder een snellader van dichtbij gezien te hebben. Ik ben nog nooit bij een snellader geweest. Dat is grof gezegd 3,5 uur "tankstationtijd" per jaar die ik bespaar tov mijn vorige auto. Zelfs als je een paar keer per jaar een snellader nodig hebt ben je dus geen tijd kwijt, voor zover je de tijd dat je even luncht als verloren kan beschouwen.

Voor vrijwel iedereen die bang is veel tijd bij snelladers door te brengen geldt dat dit in de praktijk reuze meevalt en grotendeels is weg te strepen tegen de tijd die tanken kost. Dat is helemaal niet apart, dat is logisch redeneren op basis van praktijkervaringen.

En ja, als jij een grote uitzondering bent en vele ritjes van >350 km enkele reis per jaar maakt, dan is een EV nog niet voor jou. Ook niks mis mee, een iPhone of een Galaxy is ook niet voor iedereen.
Lieve ph4ge, ik heb het over van der Berg :D
Je doet een beetje gespannen, komt zeker net van de snellader af he :P
Al dat thuiswerken, ik mis die rustgevende ritjes wel, ja :'(
Can relate, morgen weer :)
Rij nu sinds een 2-tal weken elektrisch, komende van een Peugeot 107. In de basis maak je (weer) een redelijk scheve vergelijking waar je de situatie niet 100% belicht, niet in het minste geval dat je een A-klasse vergelijkt met een C+-segment (!).

Ik rij nu een Ioniq, en rij deze ongeveer even goedkoop als de voormalige 107. Eigen laadmogelijkheden helpen daar wel bij moet ik zeggen.

Dus om dezelfde "argument" als van VDB te gebruiken;

Ik ging naar Berlijn 642KM met 4 x bijladen (in totaal 53 minuten). Dit deed ik lekker cruisend op 110 km/h (een Aygo haalt niet eens 160 km/h, en rijdt bij die snelheid echt niet zo zuinig als hij beweert). In totaal 53 kWh bijgeladen, dat kost 40 ct x 53 kWh 21 euro. MRB is €0 euro (Per 3 maanden €0). All-risk op jaarbasis 720 euro en tankbeurt omgerekend naar de 35 liter van de Aygo €5,- bij thuisladen.

Gaan we nu nog even het onderhoud & afschrijving erbij halen, en dan blijkt die Aygo even goedkoop als een C-segment EV te zijn. Maar ik stap heerlijk uitgerust uit de auto, terwijl dat in een 107 toch iets meer afzien is. Hebben Nederland - Berlijn 2 x gedaan in een 107, ik weet waar ik over praat.
Erg interessant en ik vind het erg zuinig.

Ik heb vaak met de Aygo 160 KM per uur gehaald op de teller. In Zuid Duitsland met bergafwaarts zelfs 170 KM per uur :) De teller kon niet meer veder

Wie zet voor mij de laadpaal neer? Ik woon in een appartement zie mijn reactie

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 14 juli 2020 11:58]

Waarbij je dus aan het feit voorbij gaat dat je extra energie hebt moeten gebruiken om de berg op te komen. En daarbij is de motor van de Aygo/C1/107 te zwak om harder dan 155 km/h op de teller te rijden, dus op een langer recht stuk is dit sowieso geen situatie om mee rekening te houden (nog los van het verbruik dat met deze snelheden zeer hard op loopt).

Die laadpaal kan je eens opnemen met de gemeente. Als je laat weten in welke stad/wijk je woont kunnen we je omgeving eens bekijken op plugsurfing/charemap/maingau/a better route planner. Er staan er > 50.000 in Nederland :)
Klopt de berg op ging heel moeilijk en ik moest terug op zijn 3e versnelling zetten en kwam niet verder dan 100 KM per uur. Hij had erg veel moeite
Als ik jou was zou ik toch maar eens gaan rekenen aan een EV.

De Ioniq heeft een Qi-lader ingebouwd, leuk voor je Galaxy :+
Ik doe het nu met de 12V aansluiting in de Aygo. De autolader is van de lader en houder van Samsung :)

Qi-lader is sneller lader? Kan je ook draadloos opladen?

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 14 juli 2020 12:10]

Qi is een standaard om draadloos te laden.

https://autogroepservayge...?h=a1d8c70a&itok=ekl4Qykn

Hoe snel het laadt, dat weet ik niet. Gebruik 'm zelf niet.

Auto heeft ook 2 180 watt poorten in de 12V. In de armsteun zit ook nog een oplaadpoort.

[Reactie gewijzigd door SjoerdV nl op 14 juli 2020 12:15]

Dat ziet er goed uit en wat een vermogen aan opladen 180watt
Je kan een laadpaal bij de gemeente aanvragen. Er zijn wel wat eisen aan, maar zeker de moeite waard om uit te zoeken.
Met 30.000 km per jaar kan je beter een EV overwegen. Lekker thuisladen niet meer naar zo'n stinkende tankstation. Prijs brandstof is een derde van benzine. Voor de vakantie heb je wel dat je iedere 3 uur moet chargen, maar die pauze moet je officieel toch nemen.

Een Aygo is inderdaad wel een lekker zuinige en goedkope auto. Als je daarmee je ding kan doen een prima keuze. Het bereik kan mijn inziens niet de overweging zijn, zeker gezien het dagelijks gebruik,

Ik rij zo'n 40.000 tot 50.000km per jaar en doe dat prima met mijn EV. Lekker thuis opladen en de volgende dag weer een volle batterij. Scheelt weer tijd bij een tankstation. en ook nog veel geld (Electrisch rijden is 1/3 van de prijs van benzine rijden). Als ik met de motor rij (1,27 euro) , dan ga ik ook tanken in Duitsland bij Kleve en dan nog schrik ik iedere keer van de prijs.

Voor 1 kWh (= 21 cent) rij ik 5 tot 7 km. (= 4ct/km) met een Tesla Model S notabene (negatieve afronding)
Een Aygo heeft een verbruik van 1 op 17 Dus voor EURO 1.20 kan je 17 km rijden: (=7ct/km) (positieve afronding)

Kan je nagaan als je een kleinere EV gaat rijden, zoals de Model 3 of de Hyundai Ioniq die letterlijk de helft van mijn Model S in verbruik heeft.

ps. Wegenbelasting = 0! (nog wel.....)

Oja... als je zonnepanelen hebt, helemaal toppie zo'n EV

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 14 juli 2020 11:29]

Dat klinkt interessant inderdaad. Ik woon in een appartement en nieuwbouw maar ze hebben hier nog geen oplaadpunten.

Mijn Aygo is nog zuiniger dan jou bewering hij rijdt gemiddeld 4 liter op 100KM. Ik heb een 1.0 motor en mijn neef heeft een Toyota Yaris zelfde motor 1.0 zijn boordcomputer geeft zelfs 3.6 liter per 100KM als het mee zit.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 14 juli 2020 11:57]

Kan best, maar een Aygo krijg je niet zuiniger dan 1:22 - 1:24 bij 100 km/h, Gemeten door afstand op teller te delen door daadwerkelijk aantal gereden km's (over een zeer lange periode). Een Ioniq heeft gemiddeld (winter + zomerverbruik) zo'n 9 kWh nodig om 100 km/h af te leggen. 1 liter benzine heeft een energie-inhoud van 10 kWh, dus de Aygo gebruikt het equivalent van 40 kWh om 100 km af te leggen. De Ioniq 9.
Dat laat gelijk het potentieel zien van EV's.
Mijn motor rijdt 1:14 .... ;(

Nu heb ik wel een dorstige motor... helaas dat doet 145 pk op je achterwiel.
Afschrijving is nog altijd de grootste kostenpost bij een auto. Bij een nieuwe en zelfs gebruike Tesla zo 1000€/maand. Bij mijn berekeningen voor de 50.000km+ per jaar die wij samen rijden ben ik met 2 (!) afgeschreven auto's op LPG-G3 flink goedkoper uit en hoef ik geen klein kapitaal in een auto vast te zetten. Een 15-jarige dikke E-klasse diesel is door het gebrek aan afschrijving ongeveer even duur per kilometer.
Daarnaast scheelt dit ook aan verzekeringspremie omdat je er een minimale WA op kunt zetten. Overigens is iets van auto-kennis bij aankoop dan wel handig.

Mocht je zakelijk en/of perse nieuw willen rijden is het natuurlijk een ander verhaal, particulier blijft het een dure hobby.

Net zoals het OV zijn prijzen vergelijkt met nieuwe auto's, mis ik in de discussie vaak de noodzaak van het 'nieuw' rijden.
Goede vraag. Ook interessant om door te rekenen.
Allereerst moet het uitgangspunt gelijk zijn.
Een Model 3 LR van 60.000 euro vergeleken met
BMW 3 van 54.000 euro (ongeveer gelijkwaardige auto's)
Nu is onderhoud een lastige om te berekenen Wel is het duidelijk dat gas het duurst is, daarna benzine en daarna elektrisch.
ANWB: ANWB heeft een berekening vrijgegeven, welke aangeeft dat een kleine auto gemiddeld €0,31 kost per gereden KM, een kleine middenklasser €0,43 en een normale middenklasse auto €0,49. Deze berekening zegt ons niet zoveel. Het zijn gemiddelden.

en: https://www.businessinsid...ank-uit-de-gratie-530653/
https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-een-auto/
https://teslafacts.nl/mod...20S%20kost%202.500%20euro.

Nu rijden we 40.000 km per jaar voor 4 jaar: + wegenbelasting (4 kwartalen * 4 jaar)
Gas
kosten brandstof : 0,07 ct/km -> 2800 euro 4 jaar: 11200 euro
wegen belasting :16*360 euro = 5760 euro
onderhoud: 1700 euro/ jaar *4 = 6800
Afschrijving (autotrack): BMW 3 2016 met 116000km --> 18.900 euro voor benzine... voor LPG is dat dan eerder 15000 euro (er is geen voorbeeld, maar wel veel waarschuwingen op het internet) Afschrijving - 39000 euro
Totale kosten LPG auto na 4 jaar => 62760 euro

Benzine
kosten brandstof: 0,14 ct/km -> 5600 euro 4 jaar: 22400 euro
Wegenbelasting: 16* 180 euro = 2880 euro
Onderhoud: 1569 euro/maand * 4 jaar = 6276 euro
Afschrijving (autotrack): BMW 3 2016 met 116000km --> 18.900 euro Afschrijving = 35100 euro
Totale kosten Benzine auto na 4 jaar => 66656 euro

EV
Electricity kosten 0,04 ct/km -> 1600 euro 4 jaar : 6400 euro
Wegenbelasting: -
Onderhoud : 1000 euro * 4 = 4000 euro
Afschrijvng: er is nog geen Model 3 van 4 jaar oud en hoewel deze veel meer waardevast is, nemen we de model S als uitgangspunt (werkt in jou voordeel)
Model S nieuw 92700 euro nu 47000 euro: afschrijving = 45.700 euro
Totale kosten EV auto na 4 jaar => 55500 euro Berekend met een Model S! Met een model 3 is deze nog beter.

Conclusie:
Na 4 jaar EV rijden ben ik voor een middenklasse auto meer dan 7000 euro goedkoper uit dan LPG.

ps. Ik ga mijn auto Tesla model S ook helemaal afrijden. Zeker gezien het gratis Superchargen en het thuisladen i.c.m. zonnepanelen. Over nog eens 5 jaar kan ik je vertellen of het verstandige keuze is. :)

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 14 juli 2020 18:16]

Dank voor het doorreken, voor nieuwe auto's klopt dit wel aardig. Echter doelde ik op de grote die afschrijvingskostenpost die je bij een 15+ jarige auto niet hebt. Ik steek dan ook graag na 4 jaar 45k in de achterzak. Kan je met wat handig investeren serieus geld van maken.
Momenteel zit ik compleet op de 8 cent/kilometer, wat toch een stuk minder is dan de 33 cent per kilometer van je Tesla voorbeeld. Buiten adaptieve cruise control en wat modernere veiligheidssystemen mis je qua comfort weinig aan een oude Benz.
Nogmaals, dit is het verschil tussen oud en nieuw rijden. Zolang er nog geen afgeschreven EV's op de markt zijn is het lastig vergelijken.
Eens, vergelijken met oudere auto's gaat nat. Hoewel Autopilot wel meer is dan adaptieve cruise control.
AP, voordat de EU maatregelen oplegde, was echt geweldig op de snelwegen en 80 km wegen.

En je mist de legendarische sheetkussen van Tesla :)
Dankzij EU wat minder.

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 14 juli 2020 19:56]

Sorry, maar dat is echt onmogelijk. Het leasebedrag voor mijn M3 is €850 per maand obv 20k kilometer per jaar. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de leasemaatschappij meer dan €150 gaat toeleggen om mij in een auto te laten rijden.
Niet om te mierenneuken en we dwalen wat af, we hebben het over 40dkm+ per jaar. Even snel een lease toko gepakt en daar doet de Model 3 LR bij max 40dkm al 961 ex btw=1162 per maand. Kilometers schelen de eerste jaren aanzienlijk in de afschrijving. Laten we aannemen dat de afschrijving daarvan 800 euro in de maand is, nog steeds bijna 10k op jaarbasis meer dan een reeds afgeschreven auto.Een Model 3 is me eigenlijk te klein en zat dan ook naar de S of X te kijken waar het nog harder gaat.
Over de prijzen van een echte M3 leasen zullen we het maar niet hebben :)
Ik had me ook vergist, het is voor mij 749 ex btw voor 20k km. Maar de leaseprijzen zijn sinds 2020 wel aardig gestegen, dus denk dat daar de verwarring vandaan komt.

Een model 3 is overigens groter dan je denkt, ik zou even zelf gaan kijken.
Op basis van twee ritjes een vervoersmiddel diskwalificeren, blijft bijzonder hoe dat met auto's werkt. Indien je dagelijks minder dan de 300km doet en je thuis kan opladen blijft dit effectief nog een voordeel. Enkel bij je echt lange ritten wat tijd kwijt aan tanken en verder nooit meer. Per saldo een voordeel wat als nadeel aangehaald wordt.
Rij nu bijna een jaar elektrisch, maar dat veel makkelijker valt echt reuze mee, het is misschien sneller, maar aan de andere kant, parkeren is het nieuwe tanken ;)
aih 685km in een aygo. Die is toch voor de ritjes naar de AH?

Ik moet er niet aan denken om met zon klein autotje zulke afstanden te moeten rijden, zit bijzonder weining comfort in dat soort auto's. Daar pak je toch op zijn minst een c of d segment auto voor dan kom je tenminste ontspannen aan.

Ik wil alleen maar zeggen zo heeft een ieder zijn eigen wensen en behoeftes. En hierbij kan ieder zijn eigen kostenplaatje maken. Je snapt zelf wel dat een Polestar of een Aygo een compleeet andere wereld is.
Ik rij al sinds 12 december 2014 en kocht de Aygo met 30.000 KM via de officiële dealer. Tot vandaag heb ik er al 132.000 KM op zitten en zit nu op de 162.000 KM ongeveer. Gelukkig nooit grote reparatie.

Naar de AH? Ik heb veel mee gedaan: Duitsland, Belgie, Frankrijk, Polen, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg met de Aygo gehad. Ik moet je vertellen dat ik en mijn vrouw comfortabel zaten. Mijn neef klaagt over dat achterin minder comfortabel is dan voorin.

Andere nadeel is dat naar mate de tijd de accuduur of de accu versleten kan raken. Mijn vader heeft een Hybride auto de Toyota Yaris 1.5 als nieuw met full-options en die heeft een accu en laad zichzelf op. Wij hebben gehoord elke paar jaar €1500 voor nieuwe accu

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 14 juli 2020 12:14]

Hoewel ik de zorg snap,
kan je een hybride niet vergelijken met een full EV. Dat heeft voornamelijk te maken met het laden en ontladen/ opgeladen houden van de batterij te maken waardoor de batterij van een hybride harder slijt. Een BMS van de EV beschermt de batterij tegen de degradatie die jij noemt.
ik ben benieuwd hoeveel mensen met een auto in Nederland meer dan 20000 uitgeven bij aanschaf. zijn daar cijfers over? kan het zo niet vinden. Meer dan 40000 lijkt me echt een niche markt
Met een nieuwe auto tot 20000 euro heb je ook niet veel, een kale VW Golf begint bij 25.000. Een gemiddelde auto kost 35.411 euro, al vertekent dit een beetje omdat een enkele Ferrari van een paar ton een grote impact heeft op het gemiddelde.

Je moet er echter ook rekening mee houden dat de total cost of ownership van een elektrische auto een stuk lager ligt. Afhankelijk van je gebruik zou het zomaar kunnen dat je per saldo goedkoper rijdt in een elektrische auto van 55.000 euro dan in een ICE van 40.000 euro, zeker als je het niet hoeft te financieren. Je maandelijkse kosten zoals brandstof, onderhoud en belastingen zijn immers een stuk lager, dat compenseert een hogere initiële aanschafprijs.
Kijk eens naar het wagenpark wat dagelijks op de snelweg rijdt zou ik zeggen. Een Audi A4 begint al rondt de 40.000 euro kaal, en die rijden er een hoop rond.

Natuurlijk zit er een hoop lease tussen maar uiteindelijk dient dat ook gewoon betaald te worden. Of je nu 40.000 euro in een keer betaald of je baas 48x 1000 + jij bijtelling komt op het zelfde neer, anders was het salaris voor de werknemer geweest

[Reactie gewijzigd door GrooV op 14 juli 2020 07:39]

Een leaserijder is slechts een fractie kwijt van het bedrag wat een particuliere rijder per maand aftikt.

En als je naar het Nederlandse wagenpark kijkt: dat is de laatste decennia flink vergrijsd. Het aandeel Peugeot 107 en 108 is nergens zo hoog als hier.
Dat is natuurlijk niet waar. De auto verdient zichzelf terug omdat deze primair wordt aangeschaft zodat de werknemer zijn werk kan uitoefenen. De zakelijke kilometers worden keurig bij de klant in rekening gebracht. € 0,40 per km is heel gewoon. Daarmee kan je de kosten van de lease dragen. Als werknemer betaal je veelal alleen de bijtelling. Logisch ook, de rest van de auto is betaald door de klanten van de baas.
Ik zit al meer dan 10 jaar in de detachering en nog nooit worden KM's apart gefactureerd. Dit zit gewoon in het uur tarief verwerkt, of je nou 5km of 150km moet rijden

[Reactie gewijzigd door GrooV op 14 juli 2020 09:25]

Dat kan, maar zoals gezegd, het zit in het uurtarief verwerkt. Daarmee betaalt de klant jouw leaseauto, en niet je baas of jij door fictief inleveren van loon. Dat was het punt dat ik wilde maken.
De gemiddelde auto in Nederland is 11 jaar oud. Ik denk dat je vraag daarmee al is beantwoord.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee