RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Opnieuw ingrijpende coronamaatregelen in Californië: veel gaat weer dicht

De dierentuin van San Francisco in Californië moet ook weer dicht. Beeld © EPA

In de Amerikaanse staat Californië worden opnieuw ingrijpende maatregelen genomen. Alle restaurants, bars, dierentuinen en musea moeten de deuren weer sluiten. Het virus laait er weer op. Intussen waarschuwt de WHO-baas dat het alleen nog maar 'erger, erger en erger' wordt.

Gouverneur Gavin Newsom maakte dat gisteren bekend. De staat kampt met een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Er zijn in totaal meer dan 330.000 mensen besmet geraakt en meer dan 7000 inwoners van Californië zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

De afgelopen twee weken steeg het aantal positieve coronatesten met 20 procent.

Trump
Lees ook:"
Trump draagt voor het eerst mondkapje in openbaar, nieuw record coronabesmettingen

De enige oplossing is volgens de gouverneur om opnieuw zeer strenge maatregelen op te leggen, die voor de hele staat gelden. Californië is, met bijna 40 miljoen inwoners, de grootste staat van Amerika.

Kappers, kerken en sportscholen

In sommige gemeenten van Californië is de virusuitbraak zo ernstig, dat ook kappers, kerken en sportscholen de deuren weer moeten sluiten.

Het aantal ic-bedden in ziekenhuis in Californië stroomt vol. De Democratische gouverneur Newsom benadrukte tijdens zijn persconferentie gisteren dat het virus niet zomaar verdwijnt.

"Wie dacht dat het virus tijdens weekenden of schoolvakanties ook even vrij zou nemen, moet zich nu realiseren dat het onder ons blijft", vertelde hij. "Daarom moeten wij deze maatregelen nemen."

3,3 miljoen besmettingen

In mei en juni werden in Californië de maatregelen juist versoepeld omdat het virus onder controle leek. In de Verenigde Staten zijn meer dan 3,3 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus, meer dan 135.000 mensen zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden.

Tekst gaat verder onder de video.

Coronapiek in Texas: 'Veel mensen denken dat het nep is'

01:43
Het coronavirus slaat weer hard toe in de Amerikaanse staat Texas. Niet iedereen ziet de ernst van de situatie in.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde gisteren nog dat de coronapandemie 'erger, erger en erger' wordt. Hij zegt dat landen 'in de verkeerde richting bewegen' en mensen het vertrouwen van leiders kwijtraken door 'tegenstrijdige berichten'.

'Belangrijkste vijand'

"Het virus blijft onze belangrijkste vijand op dit moment", zegt Tedros. "Maar niet alle overheden handelen daar ook naar."

De WHO-baas waarschuwt ook dat we 'in de nabije toekomst niet terug kunnen keren naar het oude normaal', hoe vervelend dat ook is. "Er is geen snelle oplossing om uit deze pandemie te komen."

Wereldwijde toename

Wereldwijd is het aantal besmettingen de 13 miljoen gepasseerd, blijkt uit een telling van de John Hopkins University. In de laatste vijf dagen werden er 1 miljoen nieuwe besmettingen geconstateerd.

Financiële nachtmerrie voor pretparken door corona: miljoenenschade

04:02
Pretparken zoals Disney World en de Efteling geloven graag in sprookjes. Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Bezoekers blijven weg, en de inkomsten lopen terug. Hoeveel heeft de coronacrisis ze gekost?