RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Hoe de coalitie de grote coronawet een kopje kleiner maakte

Beeld © ANP

De nieuwe coronawet is geen schijntje meer van wat-ie was. De meeste controversiële maatregelen zijn eruit gehaald, ook onder druk van onder meer de coalitiefracties in de Tweede Kamer.

Begin juni publiceert RTL Nieuws als eerste de nieuwe wet. Al snel barst de kritiek los. Niet alleen maken diverse staatsrechtsdeskundigen gehakt van het voorstel, maar ook de Raad van State is zeer kritisch. Maar ook in de coalitie is de kritiek niet mals.

En niet alleen bij de linksere partijen D66 en de ChristenUnie. Ook Kamerleden van VVD en CDA vinden de plannen van het kabinet veel te ver gaan. Zo stuiten de pagina's in de wet over de corona-app de liberalen tegen de borst. Dat kan wel een onsje minder, vinden ze bij de VVD. 

Drol

Hugo de Jonge is als 'corona-minister' verantwoordelijk voor de noodwet. Maar het CDA, de partij van De Jonge, zag ook weinig in de eerste druk van de wet, die nogal veel omvatte. De spanning liep zo hoog op dat zelfs een Kamerlid van het CDA opriep om de wet maar helemaal in te trekken.

Hoe
Lees ook:
Hoe veerkrachtig zijn wij bij een tweede coronagolf? 'We moeten wat dingen anders doen'

De massieve kritiek leidde er volgens ingewijden toe dat De Jonge zich vertwijfeld afvroeg hoe het toch kon dat hij met deze drol in zijn handen stond. Al dat verzet leek hem toch te overvallen. Het meeste werk aan de wet is verricht door ambtenaren van Grapperhaus (Justitie) en Ollongren (Binnenlandse Zaken). Toen Grapperhaus en Ollongren er samen niet uitkwamen, heeft De Jonge de verantwoordelijkheid genomen.

Overijverig

Kringen rond De Jonge geven toe dat op het moment dat de eerste versie van de wet klaar was het aantal coronagevallen al stevig daalde. "Daarom zag niemand de noodzaak van zo’n verregaande wet", aldus een betrokkene. Op het ministerie van Justitie zegt een ingewijde dat de ambtenaren daar 'misschien wel een beetje overijverig zijn geweest'.

En dus koos De Jonge eind juni eieren voor zijn geld. De wet moest minder vergaand worden om brede politieke steun te verzekeren. Aldus geschiedde.

Coronawet
Lees ook:
Coronawet flink verbouwd na kritiek: geen controles achter voordeur

Senaat

Dit betekent niet dat het nieuwe voorstel ongeschonden de eindstreep zal halen. Nu al klinkt kritiek in de coalitiefracties, bijvoorbeeld over de duur van een half jaar. Volgens een ingewijde vinden die dat de nieuwe wet het 'nog niet helemaal' is.

En dan is er nog de Eerste Kamer. Daar heeft de coalitie geen meerderheid. Vanuit de VVD-senaatsfractie is De Jonge al gewaarschuwd. Als hij er niet in slaagt in de Tweede Kamer tenminste één of twee grote oppositiepartijen (die ook garanderen in de senaat voor te zullen stemmen) achter zijn wet te krijgen, dan hoeft hij er niet eens aan te denken de wet naar de Eerste Kamer te sturen.