'Groot Amerikaans bedrijf' gaat datacentrum bouwen in Zeewolde

Een 'groot Amerikaans bedrijf' gaat een datacentrum bouwen in het Flevolandse Zeewolde. Daarvoor wordt een bedrijventerrein met 166 hectare uitgebreid. In het datacentrum komen 500 mensen te werken. Het is niet bekend om welk bedrijf het gaat.

Het datacentrum komt op het bedrijventerrein Trekkersveld te liggen in Zeewolde, een gemeente in Flevoland. De gemeente zegt dat het datacentrum op een nieuw stuk terrein wordt gebouwd dat naast het bestaande ligt. Het nieuwe terrein wordt 356 hectare groot.

Details over het datacentrum zijn nog niet bekend. Omroep Flevoland schrijft dat het centrum vijf serverhallen krijgt, naast kantoorruimte. De bouw zou tussen de vijf en zeven jaar moeten duren.

Volgens de omroep kunnen er in de toekomst 500 mensen in het datacentrum komen te werken. Het bedrijf dat het centrum laat bouwen zou er volgens de gemeente 'rekening mee houden dat er nog een deel bij komt'.

De gemeente heeft met het bedrijf afgesproken 'zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie'. Een deel van de restwarmte van het centrum wordt gebruikt om Zeewolde en omliggende steden als Harderwijk, Lelystad en Almere te verwarmen.

De gemeente en het bedrijf moeten vier boerderijen in de omgeving uitkopen. Ze zijn daarover in gesprek. De bouw van het centrum zou halverwege volgend jaar van start moeten gaan.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

05-06-2020 • 20:22

242 Linkedin Whatsapp

Submitter: Meneerik

Reacties (242)

242
235
115
8
0
70
Wijzig sortering
Ja ja,
Gebroken beloftes: hoe de Wieringermeerpolder dichtslibde met windturbines en datacentra
Polderlandschap Enorme windturbines in de Wieringermeerpolder zouden honderdduizenden huishoudens van groene stroom voorzien. Dat liep anders. Er kwamen datacentra van Microsoft en Google die alle groene stroom opslurpen. En de burger betaalt eraan mee.
https://www.nrc.nl/nieuws...es-en-datacentra-a4001882
Het nieuws deze week was dat de ontwikkelaars van windmolenparken in Flevoland op omvallen staan. Verkeerd begroot, tegenstand van de bevolking, wantrouwen van de banken, leveringsproblemen van onderdelen. Dus straks een mooi nieuw datacenter en geen stroom.
Datacenters hebben over het algemeen platte daken met een enorm oppervlak. Die zullen zeker vol zonnepanelen komen te liggen. Dus ik denk dat dat niet zo'n probleem zal worden en dat ze echt niet afhankelijk zijn van het mislukken (lees uitstellen!!) van één windmolenpark.
Dit is lang niet altijd het geval. Zolang het in Nederland niet verplicht gesteld wordt (via wetgeving of als een eis in de vergunning) zullen er nog veel nieuwe loodsen of andere gebouwen gerealiseerd worden zonder zonnepanelen. Waarom?
  • Lichtere constructie, dus goedkoper
  • Stroom is in NL al vrij goedkoop, stroom kun je ook duurzaam inkopen (via GvO's)
  • Waarom zou je zonnepanelen later alsnog neer willen leggen? Het zorgt ervoor dat je 'ingewikkelde' contracten aan moet gaan, kan problemen opleveren met je brandverzekering (zie berichten over zonnepanelen van Thialf de afgelopen dagen)
Kortom: er zijn vaak redenen voor een bedrijf om het toch niet te doen. Dus zolang het niet als harde eis wordt opgesteld gaat men ook proberen er onderuit te komen. Ik krijg vaak kritiek als ontwikkelaar van zonne- en windparken als we een plan presenteren. De eerste reactie is vaak: "Leg de daken eerst vol!" Dat zouden we graag ook willen zien, maar mensen weten vaak niet wat er allemaal bij komt kijken. En al zou je eerst alle daken vol leggen, dan zijn we als land nog steeds niet klimaatneutraal, zonnevelden en windparken zijn daarom nu al nodig.
Maar begin nou eerst als overheid verplichtingen te stellen bij de bouw van nieuwe gebouwen.
Daar zal jij het voor precies wat jij omschrijft, helemaal gelijk in hebben, een doorsnee loods of bedrijf.

Maar als ik mij niet vergis hebben we het naar aanleiding van bovenstaand artikel over een datacenter die doorgaans veel engerie verbruikt. Om van die energie te worden voorzien kun je investeren in een enorme betrouwbare toevoer of van energie uit je directe omgeving.

En als gemeente Zeewolde dan aangeeft het niet nader genoemde bedrijf te verplichten 'zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie', is het aannemelijk dat, zoals inmiddels redelijk gebruikelijk is bij datacenters, er wordt gekozen voor een dak vol zonnepanelen (en in de nacht aangevuld met windenergie).
Het kan bij een bedrijf ook onderdeel zijn van hun mission statement. Dan zou dit soort maatschappelijk belangen worden uitgevoerd zonder al te kijken naar directe uitgaves. Het indirecte imago booster heeft ook een enorme waarde.
Ja, zo'n gigantisch gebouw is bij voorbaat geschikt als plek voor zonnepanelen.
De hoofdreden om zich hier te vestigen is de datakabel die in de Noordzee binnenkomt en de belastingontduikingwijking die ze hier in Nederland krijgen.
Verplicht warmtekoppeling en zonnepanelen en laat ze dan pas bouwen.
Die grote oppervlaktes zijn niet meer te verzekeren. De schadebedragen bij brand zijn astronomisch. Dus met zonnepanelen gaat het tegenvallen.

https://nos.nl/artikel/23...verzekerd-te-blijven.html

[Reactie gewijzigd door digifun op 7 juni 2020 10:19]

Dit ging specifiek over 1 park in Flevoland (windpark Zeewolde), gelukkig komen er nog een aantal bij.
Toch mooi hoe de boeren, als echte ondernemers, trots waren wat zij in de jaren 30 hebben gemaakt in de Wieringermeer: een hele polder drooggelegd, boerenbedrijven opgetuigd, hele dorpen gemaakt waar eerst helemaal niets was. Met als in Flevoland werden ze zelfs geselecteerd op hun ondernemersschap!

Maar blijkbaar mag je ook weer niet teveel ondernemen 😉.
Volgens mij is het van veel boeren wel een droom om uitgekocht te worden. Als echte ondernemers trekken die dan vaak het onderste uit de kan.
Dit klinkt een beetje alsof ze er op uit zijn.

De realiteit is, dat je bij uitkoop-situaties in feite geen enkele keus hebt.

Alle boeren die ik ken die zijn uitgekocht, hebben dat geld gebruikt om… elders weer opnieuw te gaan boeren. Tenzij ze binnenkort toch al met pensioen zouden moeten en geen opvolger hadden.

Als je als boer naar je uurloon, financiële risico’s, investeringen en dergelijke gaat kijken, dan is de conclusie meestal dat je heul snel moet stoppen en wat anders moet gaan doen.
Eens! Ik ken 2 voorbeelden uit mijn eigen leven die exact deden wat jij beschrijft. Een boer startte ergens anders opnieuw op en de ander ging stoppen omdat hij geen opvolger had. Beide hadden geen keuze. Ze 'moeste ' verkopen.
Die beide boeren zijn 2 ooms van mij en moesten hun dorp hierdoor zelfs verlaten.
Geloof me, ze kregen een goede prijs maar dat nam niet weg dat het bedrijf dat ze samen met mijn opa opgebouwd hadden 'weg' was. Tegen wil en dank. Die emotionele waarde en stap wegen ( bij veel boeren, niet alle) zwaarder dan de uitkoopprijs.
Boeren is leven in armoede en sterven in rijkdom..... ;)
Hoezo? Doel je op die 5 boeren die uitgekocht moeten worden? Die worden er in de regel echt niet slechter van. Meestal komt het er op neer dat ze óf royaal met pensioen kunnen, óf ergens anders nog groter een herstart kunnen maken.
dat is volgens mij precies wat die bedoelt, óf hij kan als een god in Frankrijk gaan wonen of er komt een nog grotere boerderij voor terug elders
Nouja, toch mooi? Ik gun het hun geluk. Het is niet zo dat ze er op uit waren. Boeren in nederland is nou niet bepaald een beroep waar per sé heel veel toekomst in zit. Bovendien, ik denk dat er weinig zullen zijn die, wanneer er bijv. iemand met een grote zak centen aanbelt met het bericht: het is goed zo, ga maar met pensioen, "nee" zullen zeggen. Gun een ander zijn geluk. We klagen toch ook niet over een loterijwinnaar?
Ik bedoelde dat boeren trots zijn op hun ondernemersschap. Maar als er vervolgens een boer tussen zit die nog iets méér gaat ondernemen en zo'n heel agriport opzet, met samenwerkingen met datacenters ofzo, en daar veel geld aan verdiend, dan vinden de andere boeren dat opeens maar niets.
Of zo laat de journalist het een beetje lijken.
Ze beloven 500 werknemers aan te nemen. Ik zou niet weten hoe 500 personen in een datacentrum de servers aan de gang moeten houden. Al zijn het 5 ploegen diensten, dan nog niet.
-24/7 beveiliging
-Schoonmakers
-Landlords
-Electricien
-Mensen die de interne bedradingen gaan neerleggen/installeren

IT personeel:
- Project managers
-Logistiek
- Datacenter Technicians (24/7 repair techs)
- Deployment technicians (voordat er uberhaupt een rack arriveerd)
- Leads
- Site operation managers

etc, je denkt te klein
Dit is natuurlijk een beetje een onzin argument. Als die datacenters net buiten de 'polder' zouden staan is de kans groot dat ze dezelfde groene stroom zouden opslurpen. Stroom neemt nou eenmaal de kortste weg.

En of het nou Henk en Ingrid is die hun telefoon laden met groene stroom of een datacenter die draait op groene stroom.. Het milieueffect is hetzelfde.

De reden om windturbines (en zonnepanelen) te plaatsen is om het milieu te ontlasten. Wie dan de gebruiker is van de opgewekte windenergie is irrelevant.
Als je netto meer gaat verbruiken als land/regio(data centra plaatsen, zonder andere gebruikers weg te halen) ontlast je het milieu niet. Henk en Ingrid laden nu hun telefoon weer gewoon op, met geïmporteerde: kolen, oerbos en bruinkoolstroom. Gelukkig krijgen ze nog wel iets mee van de wind energie, de overlast en het lekkere gevoel dat ze voor de zoveelste keer zijn voorgelogen door overheden.
Ook mooi om te zien is dat dit alles mede gefinancierd wordt door de werkende arme(en de bjistandsmoeders) in een slecht geïsoleerd huur huisje middels de ODE-belasting, zodat het rijke (Google, AWS, Microsoft, etc..) nog rijker kan worden ten koste van de financiële onderkant van onze samenleving. Je moet kennelijk hart voor de zaak (overheden en corp). hebben want die zijn ook keihard voor de financiële onderkant van onze samenleving.
Tuurlijk, maar het alternatief is dat dat datacenter 200km naar het oosten komt in Duitsland en dan zelf op die bruikkkoolstroom draait. Dat datacenter komt er wel, want we willen allemaal Internet. Dat het stroom verbruikt (and lots of it) staat ook vast. Dus de milieubelasting van dat datacenter is een feit, ongeacht de locatie.

Dan maakt het toch niet uit of Microsoft, Henk en Ingrid of ik de kW aan PV-vermogen van Pietje gebruik? Uiteindelijk is er een kW aan energie opgewekt met zonlicht in plaats van bruinkool.

Zoals jij schetst kan het nu zijn dat Henk en Ingrid geimporteerde stroom krijgen uit Duitsland opgewekt met bruinkool. Zou dat DC in Duitsland staan dan zou het datacenter diezelfde bruinkool stroom krijgen en kan Henk en Ingrid z'n telefoon laden met groene stroom.

Onder de streep is er evenveel groene en grijze stroom verbruikt. Het maakt dus helemaal geen fluit uit.
Aardig artikel, ik lees met name dat bedrijven de beloftes in een vergunningsaanvraag niet nakomen of dat de doelstellingen in een vergunning niet op een juiste manier vastgelegd worden. Met dit tot gevolg.
Precies het artikel waar ik ook gelijk aan dacht.

Vage eisen van incompetente gemeentes zorgen ervoor dat de restwarmte helemaal niet richting de tuinbouw gaat, althans in de Wieringermeer. Maar gewoon de lucht in!

Ik hoop dat Zeewolde t handiger aanpakt.
Daar moest ik ook direct aan denken.

Ik ben inmiddels een stuk argwanender over restwarmte soort uitspraken.

Wat ik mij ook afvraag is hoe politici naar zichzelf kunnen blijven verantwoorden dat het goed is voor Nederland om grote bedrijven bevoordelen.
Komen ze mooi bedrogen uit, recent zou ik de stroomvoorziening bestempelen als onbetrouwbaar in Zeewolde. Tot drie keer aan toe in een periode van twee maanden een nacht geen stroom omdat er elke keer een rat aan knagen was geslagen in een verdeelstation... Hetzelfde station... Zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen!
Komen ze mooi bedrogen uit, recent zou ik de stroomvoorziening bestempelen als onbetrouwbaar in Zeewolde. Tot drie keer aan toe in een periode van twee maanden een nacht geen stroom omdat er elke keer een rat aan knagen was geslagen in een verdeelstation... Hetzelfde station... Zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen!
Klopt, ik kan dat beamen. Ik werk op datzelfde bedrijventerrein en het komt inderdaad regelmatig voor dat de stroom weg is. ( Wat voor ons echt een giga impact heeft op de productie en distributie. Er zijn al heel wat schadeclaims uitgevorderd ) Dit speelt trouwens al jaren.. de uitleg van een rattenplaag hadden wij ook recent doorgekregen als reden. Je zou toch denken dat zoiets na 1 keer opgelost zou moeten zijn,
zeker omdat het telkens hetzelfde verdeelstation zou betreffen.

Ook de beoogde 500 man personeel.. Ik ben dan wel werkzaam in een compleet andere branche, maar personeel is er amper tot niet te krijgen in Zeewolde en omstreken. ( zelfs de nabijgelegen Poolse gast-arbeiders parken kunnen niet aan de vraag voldoen )

Ik wens ze mede veel succes..
Ook de beoogde 500 man personeel.. Ik ben dan wel werkzaam in een compleet andere branche, maar personeel is er amper tot niet te krijgen in Zeewolde en omstreken. ( zelfs de nabijgelegen Poolse gast-arbeiders parken kunnen niet aan de vraag voldoen )
Ik zie elke ochtend een instroom van auto's op Gildeveld en elke avond weer een uitstroom. In de ochtend zie je redelijk wat mensen vanuit Harderwijk/Almere richting Trekkersveld. Dat is trouwens niet uniek aan Zeewolde. Mensen uit Amsterdam werken in Utrecht en vice versa...
Het was dan ook een rat hè!
Van Rattenfall zeker?
Overigens doen ze hun koosnaam eer aan, de mega biomassa centrale die in Diemen komt voor Fattenfall zal gevoed worden met hout uit... Jawel Zweden. En onder leiding van wie worden de bossen daar gekapt... Jawel Fattenfall. Als straks de zwaar gesubsidieerde houtoven in Diemen op volle toeren draait verdienen ze er op twee manieren aan op kosten van onze belastinggeld. Helaas kan er niet meer tegen geprotesteerd worden want de regering heeft al akkoord gegeven voor deze pact en we kunnen er niet meer onderuit.

Verder nog en ontopic opmerking hierover, dit soort datacentra hebben hun eigen energie centrale wat ervoor zorgt dat er continu dezelfde electra spanning naar de servers gaat (en niet met pieken en dalen zoals dat bij ons thuis gebeurt). Daarbij hebben ze zeker weten ook een vliegwiel en een paar flinke dieselmotoren die evt. uitval naadloos overnemen.

Ik vraag me ook af of we ons niet inmiddels zorgen moeten maken dat er steeds meer land verdwijnt voor boeren en daar in plaats grote data centra en zonnepanelen komen. We kunnen toch niet leven van data en energie, de mensheid heeft voedsel nodig, en de bevolking in Nederland groeit alleen maar (dus meer voedsel nodig).
Er is ruimte genoeg om voedsel te produceren, echter, het grootste deel van het landbouwareaal wordt gebruikt om veevoer ter produceren zodat we o.a. veel vlees kunnen eten. Wereldwijd is er 5,5 miljard hectare grond geschikt om voedsel te produceren. Hiervan is 4,2 miljard inzetbaar om voedsel voor mensen op te verbouwen. Momenteel wordt slechts 1,5 miljard hectare ingezet voor het produceren van voedsel voor het direct voeden van de mens, de rest is ingericht voor vee en het verbouwen van veevoer. (Bron: Jelle Bruinsma – Food and Agriculture Organization of the United Nations). Als we nou met z'n allen 's de helft minder vlees zouden gaan eten dan komt er vanzelf landbouwgrond vrij om lekkere seizoensgroente te telen. En als dat dan ook nog 'ns biologisch gedaan wordt is de natuur helemaal blij.
Maak vleesvervangers lekker (gaat de goede kant op) en goedkoper dan echt vlees (niet de goede kant op) dan is het een beter product en daalt de vraag naar vlees vanzelf. Hoef je ook niet te hopen op "Als we nu eens met z'n allen..".
Een goede kok kookt ook heel lekker vegetarisch. Hoef je geen vleesvervanger te eten, dat is toch ee beetje vreemd spul.
Er is geen vleesvervanger waar het de goede kant mee op gaat. Mijn broer is die-hard militante veganist en haalt het wel eens maar wat een troep. Altijd de vuilbak in.

Niemand met werkende smaakpapillen eet dat met plezier. Dat doe je puur om ideologie.
Niemand met goed werkende oogpupillen gooit na een bezoek aan een varkenslachterij ooit nog een speklap op de bbq. Dat doe je tot nu toe puur omdat je dat met de paplepel is ingegeven..
Ja inderdaad. Het is niet of ik zelf hopen heb afgemaakt en heb opgesneden in het slachthuis en slagerij toen ik daar werkte, en zelf vlees schiet en in stukken snij of zo. Dat heb ik vast allemaal gedroomd.

Vertel me eens wat meer over dat met de paplepel en mijn vegetarische moeder, hoe werkt dat precies?
Vervang 'doe je' maar door 'doet men', klopt iets beter.
Het overgrote deel van het in Nederland geproduceerde voedsel wordt geëxporteerd. Ik denk niet dat we snel op droog brood hoeven te zitten.

Datacentra daarentegen zijn goed voor de economie, en dat bepaalt hoe sterk je in de wereld staat. Al met al maak ik me niet echt zorgen.
Dan moet men wel genegen zijn om seizoensgroente te willen eten en niet midden in de winter peultjes uit Ghana op bord willen hebben liggen. Of gewoon bewaarappels willen eten in plaats van bananen. En wat is er eigenlijk mis met zelf wecken? Of weet niemand meer wat dat is? Peertjes op sap (met kaneel) uit de weckfles zijn zó lekker.
Data is het nieuwe goud.
En daar centers in combinatie met computers (electronica eigenlijk algemeen) zal na 2040 meer energie op slurpen dan de rest van de wereld bij elkaar.

Althans dat blijkt uit modellen die gemaakt worden en de groei van de afgelopen eeuw uitzetten voor de komende 30-50 jaar. Gaat nog leuk worden met al die datacenters. Kunnen ze beter Starlink lanceren om daarmee data te verwerken. Minder problemen kwa landmassa en nog sneller ook op het lange termijn.

Edit:
Verder moeten ze haast wel met zonnepanelen gaan werken in combinatie met grote accu pakketten zoals Tesla die nu aan bied met de megapacks. Kwa formaat lijken ze ook behoorlijk op server kasten waardoor het niet al te moeilijk moet zijn om ze te verwerken. Ze kunnen sneller inspringen dan dieselgeneratore en ze kunnen ook veel preciezer inspringen.

Daarbij verlaag je de totale kosten voor energie ermee omdat je ook gebruik kan maken van piek en dal tarieven maar ook je eigen opgewekte energie pas gebruiken op de piek momenten voor zover dat kan.

[Reactie gewijzigd door mikee368 op 6 juni 2020 13:17]

Er staan al windmolens op dat stuk en we zitten hier ook aan de stadsverwarming dus tel daarbij de ruimte en (goedkope) locatie op en je hebt je ideale plek.
De rattenvanger is ook al bij die 500 man meegeteld :*)
Sorry, maar dat is lang geleden. De subsidie was toen wenselijk om een stap te maken in kostprijs. Lees je in:
http://www.nvde.nl/nvdebl...per%20kWh%20volgens%20PBL.

https://nwea.nl/kb/windenergie-de-feiten/

https://jaspervis.wordpre.../wat-kosten-kern-en-wind/
zegt:
"Om de kosten van elektriciteit uit verschillende bronnen echt goed te vergelijken moet je kijken naar de kosten en de elektriciteitsproductie over de hele levensduur van een project. De zogenaamde ‘Levelised Costs of Electricity‘ of LCOE. Het Amerikaanse bureau Lazard maakt elk jaar een overzicht van de LCOE van elektriciteitsproductie uit verschillende bronnen in de VS. In de meest recente studie van Lazard zijn de kosten van windenergie op land 3,2 tot 7,7 dollarcent per kWh en van kernenergie 9,7 tot 13,6 dollarcent per kWh."
even offtopic: ik woon er vlakbij en het is ronduit verschrikkelijk. Pure horizonvervuiling. Lijkt wel kermis 's avonds. Allemaal onder het mom van schone energie en duurzaamheid. Een grote farce is het. Een voordeel is wel dat je 's avonds je eigen verlichting niet meer hoeft aan te zetten om een boek te kunnen lezen. Wat dat betreft zijn we lekker energievriendelijk bezig met z'n allen.

Er worden zelfs stukken bos gekapt (Robbenoordbos en Dijkgatbos) om er vervolgens windmolens neer te zetten (inclusief mooi asfalt voor de onderhoudsmeneren en mevrouwen). 8)7

[Reactie gewijzigd door TutanRamon op 6 juni 2020 10:13]

Toen die domme lampen er nog niet op zaten, viel het wel mee.

Vraag me nog steeds af waarom dat nodig is. Ze hadden ook een vliegplafond af kunnen spreken. Sproeivliegtuigen doen het toch alleen maar overdag.
Sproeivliegtuigen.. Die heb ik al sowieso al zeker 15 jaar niet meer gezien en hier werden ze ooit regelmatig ingezet. Ik vermoed dat die simpelweg al heel lang niet meer aan de milieuregels kunnen voldoen.

Je mag bijvoorbeeld al jaren niet binnen 1,5 meter van de slootkant spuiten. De spuitdoppen moeten steeds grovere druppels geven zodat ze niet weg kunnen waaien – ‘drift-arm’ heet dat – etc.
Snap ergens wat je zegt. Het is jaren mijn werkgebied geweest en het viel mij op hoeveel windmolens er werden gebouwd. Aan de andere kant, er zitten daar zoveel (mooie) bedrijven dat afname van stroom toch vrij reëel (duurzaam) en tegelijk eenvoudig moet zijn? In de massale polders snap ik het uiteindelijk wel dat ze er staan hoor.
Er worden zelfs stukken bos gekapt (Robbenoordbos en Dijkgatbos) om er vervolgens windmolens neer te zetten (inclusief mooi asfalt voor de onderhoudsmeneren en mevrouwen). 8)7
Even ontopic de bomen kunnen wel weer mooi verstookt worden als duurzame groene energie zodat Nederland op papier de doelstelling weet te behalen. Groen verstookte bomen stoten geen C02 uit wat een wereld leven we in vandaag de dag.
we kunnen eigenlijk maar beter 2 (of 3) hypermoderne en veilig kernreactors neerzetten in NL....afval daarvan is goed te beschermen en weg te zetten, super veilig (ja echt, inclusief Fukushima en Tsjernobyl max 30.000 voornamelijk indirecte doden en dat bijna alleen maar Tsjernobyl, Fukushima maar 1 en van fijnstof en andere vormen haal je dat in een week)....en bijna 0 CO2 uitstoot.....ik snap de milieu extremistische lobby echt niet...die denken echt alleen maar in Wind en Zonne-energie en de rest is slecht, terwijl beide naar MW gerekend dus vervuilender zijn dan Kernenergie.
ondertussen worden er vooral gasturbines gebouwd om tijdens de piek te kunnen produceren maar ook daarbuiten, zodat we die kolencentrales kunnen sluiten. Kapitaalvernietiging als je het mij vraagt, want er zitten ook nieuwe bij die op korte termijn dicht moeten. En dan is het maar de vraag wie er gaat investeren in kernenergie als je zo'n wispelturige overheid hebt.
Er is veel mogelijk met kernenergie - vrijwel alles wat er nu staat is gebaseerd op jaren 60 ontwerpen met jaren 70, en soms jaren 80, implementaties. Alle ongelukken passen daarin.
Niemand vroeg zich af: kunnen we een ontwerp maken dat, uit principe, niet kan ontploffen. Systemen zijn vaak afhankelijk van de werking van pompen, en als die niet werken zoals bij Fukushima, waar heel handig de generatoren beneden op een overstroombaar niveau stonden opgesteld, dan wordt het te warm en gaat de zaak smelten.
De Bill & Meilinda Gates Foundation (onder meer) hebben kerncentrales ontwikkeld die niet kunnen overkoken. Hun ontwerp verstookt zelfs geen verrijkt uranium, maar verarmd uranium, lees: kernafval, waarvan er enorm veel is opgeslagen. Hartstikke gaaf, China zou een eerste POC bouwen maar toen kwam de Amerikaanse politiek die export van de technologie in de weg stond. Lijkt mij een pragmatische insteek om continuïteit van het netwerk te helpen garanderen: onderdeel van een CO2-loze mix.
Tja, Amerikaanse politiek .... Maar goed: waar blijven de Europeanen? Duitsland die wel kerncentrales sluit en tegelijkertijd de laatste oerbossen uit West Europa kapt om het daaronder gelegen bruinkool te winnen voor de stook. Volkomen onbegrijpelijk. Op dit vlak is Frankrijk de Europese voorloper, maar hun economie stokte de laatste jaren en ze desinvesteren meer dan investeren in kernenergie. De Britten hebben een mini-kerncentrale in de markt gezet (RR), container-vorm. Handig voor in de achtertuin - of binnen in de data-center ..... En dan snap ik dat de combinatie van bitumen-dak met enorme elektrische vermogens niet lekker ligt bij verzekeraars .... wie weet verstopt iemand zo'n kerncentrale-in-een-container binnen in die honderden ha grote hal ;)
Een kerncentrale die op kernafval draait? Heb je daar (aub) een bron van?
https://www.popularmechan...r-china-bill-gates-trump/

https://www.terrapower.co...-wave-reactor-technology/

https://www.inquirer.com/...mate-change-20190128.html

Het zou heel mooi zijn als dit werkelijkheid gaat worden. Ik vraag me al jaren af waarom we de hele wereld vol aan het plempen zijn met windmolens en zonnepanelen als we ook nuclear energy hebben. Veel landschap en zee wordt verpest door al dat spul dat we neerzetten en ooit mogen we het weer opruimen.
biografie over Bill Gates op Netflix ...
Ja, dat is een goed idee.... :( :( :( :+
bouwen kost al gauw 5/6 miljard+ per centrale (en dan is ie nog niet terrorismeproof), dan heb de mileubelasting van het bouwen (beton, lood, enz) en het winnen van Uranium dat ook niet echt lekker is voor het milieu.
Onderhoudskosten lopen ook flink in de papieren en ik zou maar niet meer gaan vissen in de buurt.
Je stelt personeel bloot aan straling (wie ga je daar nu nog voor krijgen?) en belast de omgeving.
We moeten de boel ook nog "even" zeespiegelproef maken en over 100 jaar de zooi opruimen.
(we hebben nu al geen geld om Dodewaard te ontmantelen)
Dan blijven we nog zitten met een berg afval waar je de eerste 100.000 jaar niet van af komt.
Met 3 centrales kan je hooguit 30 procent van de huidige behoefte voorzien.
Kosten (alles meegerekend) zijn hoger dan de baten.
Precies! die nadelen van de jaren 60 zijn onnodig en heel bezwaarlijk.

Het ontwerp was niet gericht op het 'verminderen' van deze nadelen - die ontdekten we pas later. Nu: bouw een systeem dat werkt op verarmd uranium (kernafval), dat smelt en ontploffingsvrij is, dat hufterproof is en bouwbaar in termen van investering en geld. Dat minder staal nodig heeft dan een gelijke wattage aan windmolens.

Het kan. Er bestaan verschillende modellen, Gates heeft er ook een. Maar - zoals ik hier lees, de publieke opinie is nog niet om - men heeft meer doden nodig, meer landschapsvervuiling, meer behoud van kernafval en meer klimaatzorgen voordat men om wil. Of .. of is het toch een aardig idee ... ??
Het kan nog steeds niet.
De uiteindelijke kosten liggen hoger dan de opbrengst.
Het is net zoiets als bomen verbranden om bomen te sparen...
Je kan het probleem ook oplossen door minder gebruik, maar dat is niet leuk.

'leuk' extra: kerncentrales werden ook gebouwd om plutonium te produceren voor kernwapens.
Daar willen we nu ook vanaf, dus dat voorwendsel is nu niet meer van toepassing.
Om van verarmd uranium af te komen wordt het ook veel in militaire toepassingen gebruikt;
munitie en raketten. Daarmee vervuilen we ook nog eens lekker de wereld en er sterven een fijn beetje militairen aan stralingsziekten.

[Reactie gewijzigd door rayx op 16 juni 2020 16:33]

Toevallig dat ik daat vandaag een video over heb gezien.

TL;DW: Kerncentrale grote investering die tijdens de investering ook nog eens erg afhankelijk is van wetswijzigingen.
Gascentrale sneller klaar en sneller winst. Minder investeringsrisico.

Hoe groen kerncentrales ook zijn is het financieel (en voor de tegenspraak die er zeker is) niet te verantwoorden. Al helemaal niet in het 4 jarige politieke klimaat.
Ook op de lange termijn niet.

De afbraak is nog veel kostbaarder als de bouw. Kernenergie is per watt gewoon heel erg duur.
Eigenlijk is het wel logisch. Alles wat bij een kerncentrale hoort wordt meegerekend in de kosten, omdat bijv. het afval simpelweg te gevaarlijk is om te lozen. Bij een gascentrale wordt het 'afval' (CO2) gewoon geloost in de atmosfeer, en als de centrale is afgeschreven wordt hij plat geduwd wanneer dat uit komt.
Het effect van CO2 op het klimaat is moeilijk vast te stellen en ook controversieel, maar van kernafval zijn we het er wel over eens dat je daar zorgvuldig mee om moet gaan.
Grote bedrijven krijgen veel te vaak vrij spel.
Precies dit. Datacenters gebruiken veel energie en belasten het energienet enorm.
De miljarden subsidie voor groene stroom worden daardoor indirect gebruikt voor deze bedrijven die mede dankzij het gunstige belastingklimaat weinig bijdragen aan de maatschappij behalve een te verwaarloosbare hoeveelheid personeel.
Mede door de komst van datacenters moeten er grote biomassa centrales bijgebouwd worden die zorgen voor grootschalige ontbossing in andere landen.
De subsidie voor groene stroom wordt echter betaald van ons belastinggeld terwijl de huishoudens slechts een procent of 15 gebruikt van het totale energieverbruik.
De burger schiet er dus niks mee op.
Bedrijven zoals Vattenfall lachen ons alleen maar uit. Die krijgen subsidie en de winst verdwijnt ook nog eens naar het buitenland.
Ondertussen is Wieringermeer onherkenbaar verbouwd met monsters van windmolens die van Hoorn tot en met Den Helder en de wijde omtrek van Noord Holland te zien zijn.
Al ruim 40 jaar woon ik in bovenstaande polder en zie met lede ogen aan hoe het hier veranderd.
Als polder zul je je echt wel moeten blijven ontwikkelen maar ik geloof niet dat dit de juiste manier is. Dit artikel omschrijft het wel goed.
Arbeidsplaatsen komen er hier nauwelijks bij, alleen voor arbeidsmigranten in de kassen,
Zonnepanelen zijn naast het dorp langs de snelweg geplaatst, op de daken van de datacenters liggen ze niet.
Windmolens genoeg, vreemd genoeg alleen zo grootschalig in de Wieringermeer, in de andere delen van de gemeente staan ze niet of nauwelijks en zeker niet in dit soort grote klusters.
Rij je over de A7 richting west friesland zijn ze helemaal weg.
En ‘s nachts hangt er een grote oranje gloed over het zuidelijk deel van de polder geflankeerd door tientallen rode lampen van de windmolens.
Het lijkt wel een grote kermis, helaas....

Gevalletje not in my back yard dus gaan we maar naar de Wieringermeer of Flevoland.
Een polder bestaat alleen vanwege verandering. Anders was het een zee of een meer.
Ja ja,
Hopelijk loopt dit verhaal beter af. Anders valt de werkgelegenheid op het eind erg tegen en komt er van het gebruik van restwarmte niets terecht.
Wat ik me afvraag is waarom dit niet in Groningen gebeurd?? De Eemshaven leent zich perfect voor datacenters, gezien de enorm gunstige ligging. Tevens zitten daar al meerdere datacenters (zoals Google) waardoor je collectief zaken makkelijker voor elkaar krijgt.

Het is jammer dat altijd vrijwel alles richting de randstad/polder moet...
Datacenters bouw je liever niet in gebieden waar aardbevingen zijn :+
heel silicon valley ligt recht boven een breukzone....

https://www.crn.com/news/...-two-inches-each-year.htm
Maar daar liggen de echte datacenters ook niet. De grond is daar ook veel te duur.
bedoel meer dat deze bedrijven toch wel enige kennis hebben over aarbevingen ;). Dat de datacenters daar niet liggen is logisch, die schuivende grond in silicon valley is daar veels te duur voor idd.
Voor silicon valley is 3.2 geen aardbeving.
De Eemshaven valt buiten het aardbevingsgebied. :+

En Google zit er ook, dus het kan prima.
Beter internetknooppunt rondom Amsterdam volgens mij.
Die kan ik als Groninger nog wel beantwoorden. Hoevaak ik al de opmerking kreeg dat Amsterdam - Groningen veel verder reizen was dan voor ons naar Amsterdam.

Ik ben het verder met je eens dat de Eemshaven hiervoor geschikt is. Veel gas/kolen groene stroom aanwezig; goedkope grond en ruimte aanwezig, etc.

Maar ik kan ook heel goed voorstellen waarom hier voor de polder nabij de randstad gekozen wordt. Er is daar veel meer infra aanwezig, Schiphol/AMS-IX/Amsterdam om de hoek, hoger opgeleid personeel, etc. Vanuit de randstad gezien ligt de Eemshaven op een kutlocatie. Zelfs vanuit Groningen Stad ben je nog een flinke tijd onderweg naar de Eemshaven.

Het noorden is geografisch gezien tov de randstad gewoon geen ideale locatie. Veel staatsbedrijven die in de jaren 70/80 zich meer moesten spreiden over het land (PTT, Belastingdienst) zijn hier niet heel lang gebleven. Een groot gedeelte ging weer terug.

Daarnaast heeft Groningen een slecht imago gekregen door problemen die hier spelen. Bevolkingskrimp, armoede, aardbevingen en een overheid die het niet zo veel kan schelen wat er hier allemaal gebeurt. Dat werkt niet in je voordeel.

Natuurlijk heeft de regio ook veel te bieden, alleen hoor je die bijna niet door het slechte Imago.
hogere ping met AMS-IX
Wat ik me afvraag is waarom dit niet in Groningen gebeurd?? De Eemshaven leent zich perfect voor datacenters, gezien de enorm gunstige ligging. Tevens zitten daar al meerdere datacenters (zoals Google) waardoor je collectief zaken makkelijker voor elkaar krijgt.

Het is jammer dat altijd vrijwel alles richting de randstad/polder moet...
Je ondergraaft je eigen argument. Afgunst?
500 man! Daar zijn ze mooi ingetuind in Zeewolde :D
Je denkt toch niet dat al dat personeel uit Zeewolde komt of daar gaat wonen? Veel zal uit Almere en Harderwijk komen of nog verder, zoals Amsterdam, Amersfoort, Utrecht of Zwolle... Ik woon zelf in Zeewolde en heel veel mensen die hier werken wonen hier niet en het gros van wat hier woont werkt hier ook niet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat is eerder de uitzondering dan de regel.

Daarnaast is Trekkersveld al enorm en als ze het uitbreiding richting luchthaven Lelystad of zelfs over het slootje heen richting Almere, dan zal geen Zeewoldenaar daar last van hebben, het meeste verkeer zal toch nooit door het bewoonde deel van de plaats heen gaan.
Ik bedoel dat er echt geen vijfhonderd mensen in een datacenters van ‘een groot Amerikaans bedrijf’ werken, als dat Amazon, Microsoft, Google of Facebook is. Honderd zou me al flink verbazen. De rest komt dus op het conto van de kantoren en ‘wat er toekomstig bijkomt’, wat er dan helaas toch niet van blijkt te komen.

Maar dan is het land onder het mom van al die banen al weggedaan om zo’n lelijke doos te bouwen.
Inderdaad, het beheer gaat gewoon door goedkope Indiers gedaan worden. Blijft alleen wat 'remote hands' en beveiligingsspul wat ook niet echt hoog gekwalificeerd gaat zijn. Qua interactie met de lokale middenstand zal er ook weinig gebeuren als het eenmaal staat. Misschien wat airco onderhoud en wat muurtjes verplaatsen.

Ik denk ook dat we onze beperkte ruimte op een produktievere manier in kunnen zetten. Als IT'er vind ik het mooi om te zien, maar ik weet ook wel dat het weinig gaat opleveren. Dat grote Amerikaanse bedrijf gaat er de winst van opstrijken en zelf zullen we er weinig van terugzien. Ik zou liever een Europese cloudpartij zien die lokaal beheert en lokaal belasting betaalt.
Ik denk ook dat we onze beperkte ruimte op een produktievere manier in kunnen zetten.
Trekkesrveld in Zeewolde staat al vol distributiecentra, daar hebben we lokaal ook niet zo heel veel aan. En de reden dat we zoveel Poolse broeders/zusters hebben in Zeewolde is omdat de tuinbouw ook alles importeert, inclusief personeel.

Qua locatie is zo een datacenter niet verkeerd, veel centraler dan dat heb je niet snel in Nederland...
Maar juist voor een datacenter is een centrale ligging niet echt belangrijk. Tijdens het bouwen wel, maar daarna scheelt het nog geen milliseconde aan ping tijd :P Juist voor een distributiecentrum is dat wel een punt, want dat scheelt gewoon harde kilometers en heeft dus milieuvoordelen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 juni 2020 16:03]

Lol ik denk op MIcrosoft Middenmeer dicht in de buurt 500 van mensen zit.
Haha, ik kom wel eens in datacenters en er wordt zelden Nederlands gesproken. Ik heb er mensen ontmoet uit de hele wereld, maar zelden en Nederlander. Zeker in de datacenters van grote organisaties wordt het personeel allemaal ingevlogen. Sinds Digital Realty euNetworks heeft overgenomen is zelfs het schakelmateriaal in de toiletten vervangen door typisch Engelse meuk.
Inderdaad... 500 / 166 hectare is 3 werknemers per hectare.
Dat is een tamelijk treurige score...
tsja, is 4 wel goed dan? Kijk even in de rotterdamse haven ;)
Hoeveel personeel had die boer die er hiervoor op zat, in dienst denk jij?
Ik schat het hoog op gemiddeld 3. boer, boerin en soms een knecht.
Dan zit je bij die 4 boerenbedrijven op 12 man vast personeel
De rest wordt alleen maar ingehuurd tijdens de oogst e.d. .

Gegevens 2015 boerderijen in Flevoland
Dat zal wel de bouwfase zijn, voor exploitatie heb je dat niet nodig
En meestal is dit 500 man tijdens de bouw. Daarna loopt er nog 3 FTE rond waarvan 2 bewaking.

Ik heb nog nooit 500 man in een datacenter gezien. Ook geen 100.
1 x 24 uurs bewaker is al 18,2 FTE zonder vakantie en ziekte mee te rekenen.
18 FTE voor 1 persoon 24/7? Die moet je dan even toelichten.

Ik kom niet verder dan 3 op basis van 24/8 = 3. Maak er 4 van om gek te doen.
Op zich snap ik dit wel. Goedkope locatie maar wel Almere in de buurt voor je werknemers. Is vast aantrekkelijker dan voor bijv Amsterdam of Utrecht te kiezen.
Voor Amerikaanse begrippen is de afstand Zeewolde - Amsterdam maar een kippeneindje.
Ik moest pas iets opzoeken inderdaad: daar werd het terrein van de depandance van de WUR in Lelystad aangeprezen als een buitenwijk van Amsterdam. :X zelfs met het OV duurt het vanaf Lelystad nog bijna minimaal 15 min. om er te komen.
15 min is niks.

Metro Sloterdijk naar Holendrecht duurt al bijna een uur. bron
Met de auto duurt het ook nog 20-28 min.
Voor Nederlandse begrippen ook hoor ;)
Je mag (normaal) alleen wel aansluiten achteraan bij Almere in de file tijdens de spits...
Die file staat de andere kant op, namelijk richting Amsterdam in de ochtend en richting Almere in de avond. En sinds die a1 7 baans is geworden (5 banen + 2 banen spits) is er vrijwel geen file meer.
Jemig zo veel al... 7 banen.

Ik vraag me toch af of we in Nederland niet eens naar dat "stay in your lane" principe moeten. Dat idee van links inhalen wordt gewoon te lastig bij zoveel banen, dan ben je continu van baantje aan het wisselen als je op je snelheid wil blijven, met alle risico's vandien.
Groningen-Amsterdam ook.
Voor Nederlandse begrippen vaak weer niet :+.
Men verklaart mij voor gek als ik een keer vraag of men alsjeblieft een keer naar Groningen kan komen om daar af te spreken. Nee, Groningen is te ver weg. En ondertussen kan ik "wel ff" naar Amsterdam rijden toch?

Eemshaven is gewoon een rotlocatie. Prima voor datacenters, maar als je daar elke dag maar toe moet rijden, dan ben je dat heel snel zat. Zelfs vanuit de stad Groningen ben je toch nog even onderweg.
Niet een heel sterk argument naar mijn idee. Van noord naar zuid Amsterdam is even lang in de auto zitten. Als je pech hebt en je moet het tijdens de spits doen kun je 2x naar Eemshaven op en neer in dezelfde tijd als dat iemand anders door Amsterdam rijdt.
Iedereen wil langs de internetader van Amsterdam zitten, maar daar mogen/kunnen vanwege netproblemen geen datacenters meer komen. Zeewolde is gewoon 2e keus.
Nee 4e keus na Eemshaven (Google) en Middenmeer (Microsoft 2 x en Google)
Spreekwoordelijke 2e keuze ;)
500 mensen zouden er gaan werken. Wat moeten die doen de hele dag? Volgens mij zijn dit soort getallen vaak flink overdreven. Misschien in totaal 500 man die iets met de bouw van doen hebben?
500mensen lijkt mij aardig wat voor een datacenter?
Neem aan dat de bijgebouwde kantoren ruimte bieden voor andere bedrijven tot ongeveer 500man?

[Reactie gewijzigd door Cogency op 5 juni 2020 20:25]

Anoniem: 1369078
@Cogency5 juni 2020 20:37
Valt mee hoor.

3 ploegendienst:
Netwerk engineers
Netwerk security specialisten
Bewaking voor fysiek toegang

Dag dienst:
Marketing
Personeel dat het datacenter personeel ondersteunt (hr etc)
Legal
Site engineers
Installateurs
logistiek.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1369078 op 5 juni 2020 20:56]

En jij denkt dat er hele dag een bewaker staat?
In veel datacenters doet gewoon een netwerk engineer de deur open, of Finance.

Ik zie echt geen 500 FTE banen in een Datacenter.
Het eerste DC dat me dat zou flikken, is een klant kwijt. Naast de technische infra is het beveiligingsmodel een van de meest relevante features voor een Commercieel DC. Daar hoort permanente bewaking bij.
In welke Datacenters ben je geweest?
Veel datacenters kom je binnen met een vingerafdruk, en hangen vol met camera`s + meer.
Anoniem: 14842
@walkstyle5 juni 2020 23:33
Veel datacenters kom je binnen met een vingerafdruk
Ik ken geen enkel datacenter in NL waarbij ik als _klant_ binnenkom met een vingerafdruk of andere biometrische beveiliging. Sterker nog: daar komt een stukje AVG om de hoek kijken ook, dus zelfs voor het personeel zelf mag het eigenlijk niet verplicht zijn.

De datacenters die ik ken werken met een lijst met geauthoriseerde personen en een id/paspoort. En inderdaad: daar is dan iemand van beveiliging aanwezig die dat fysiek controleert. Vervolgens mag je het DC in en gaat alleen het rack open waar jouw apparatuur in hangt, terwijl de camera's checken of je inderdaad daar bij in de buurt blijft.

Een DC waarbij ik binnen wordt gelaten door iemand van finance valt echt direct af. Maar goed: ik ken ook geen enkel DC waarbij iemand van finance in de buurt zit. Die zit op kantoor? Tenzij natuurlijk je eigen private cloud :P
Equinix en Gyrocenter zijn er bijvoorbeeld al twee waar met een vingerafdruk wordt gewerkt.
Equinix doet dat ook nog geen jaren in alle vestigingen, maar het is wel de manier om naar 24*7 te kunnen met lagere personele kosten.
Hoef er tegenwoordig niet meer te zijn, maar het was altijd wat omslachtig als je met een stagiair naar binnen wilde. Aanmelding nog niet verwerkt, ander type aanmelding nodig etc. Blij dat ik er niet meer heen hoef met hun onduidelijke voorwaarden(ze konden niet eenduidig zeggen waar de biometrische data opgeslagen zou worden).
[...]

Ik ken geen enkel datacenter in NL waarbij ik als _klant_ binnenkom met een vingerafdruk of andere biometrische beveiliging. Sterker nog: daar komt een stukje AVG om de hoek kijken ook, dus zelfs voor het personeel zelf mag het eigenlijk niet verplicht zijn.
De datacenters waar ik kom heb ik een pas waar mijn vingerafdruk informatie op staat. Dus bij binnenkomst en toegang tot de hallen is de pas en vinger afdruk verplicht. Op deze manier heb je niets met AVG te maken maar toch goede beveiliging
SmartDC in rotterdam werkt met vingerafdruk en zonder verdere controle.

Was het er ook niet mee eens maar ze bieden de andere manier niet meer aan. (Aanmelden met je id)
Ik zou zeggen ga eens langs bij de echte grote jongens. Heb zelf ervaring met Equinix, die hebben ook nog een hoofdkantoor in Amsterdam. De datacenter locaties beschikken over 24/7 bemanning voor alleen al het aanmelden van bezoekers. Het NOC is actief in Enschede. In de avonduren wil Frankfurt of London het nog wel eens overnemen voor Nederland.

Alhoewel ik daar geen 500 man heb gezien, zijn er toch al snel 100 man aan de slag voor een datacenter ter grootte van Equinix AM3/4. En dan hebben we het over zo’n 20 hectare data vloer. Dit is 166 hectare, echt flink groot.
Ben overgestapt op public cloud sinds vorig jaar.
Maar bij Equinix zitten wel echt grote klanten, nooit eigenlijk geweest zal best mooi datacenter zijn ja.

[Reactie gewijzigd door walkstyle op 5 juni 2020 21:21]

Dat is een mooi DC inderdaad. Die 500 man ga je niet terugvinden als je daar tussen de kasten aan het werk bent zo groot is het... maar om er nou 500 man aan personeel te hebben? Neuh.
Momenteel voornamelijk Equinix. Maar ook InterXion, Sara (tegenwoordig InterXion), Telecities (tegenwoordig Equinix), Atos.

Of ze 500 man hebben zitten is een ander verhaal, maar beveiliging hoort gewoon 24/7 aanwezig te zijn voor een extern DC.
500 mensen betekent niet 500 FTE. Daarnaast zijn er ook DC die hun beveiliging iets anders in hebben gericht en waarbij de netwerk engineer dus niet de poort open zal doen ;-).
En jij denkt dat er hele dag een bewaker staat?
In veel datacenters doet gewoon een netwerk engineer de deur open, of Finance.
Alle datacenters waar ik ooit ben geweest en heb gewerkt (als klant of als onderdeel van de toko zelf) was het 24x7 bewaking. En ze zaten nooit alleen.

500 man trek ik ook wel enige twijfels bij, maar zoals jij het voorstelt is een heel ander uiterste. (En niet acceptabel)
Nu baseer ik wel mijn mening op zelf naar binnen gaan met vingerafdruk scan. (uiteraard was er wel altijd iemand aanwezig)

Maar gaat om de 500 man, wellicht dat veel in het begin zal zijn.
Een dc dat colo aanbiedt doet dat niet ;)
Dat is bij een onafhankelijk DC, als het idd Amazon oid is, dan valt zo ongeveer jouw hele dagdienst weg aangezien dat al ergens anders zit.
Volgens mij heb jij geen idee wat een DC is.

Marketing??
Anoniem: 1369078
@Kanter5 juni 2020 20:53
Nee klanten komen zo maar binnen.
Er is geen concurrentie?

Jij hebt blijkbaar geen idee wat een data center is Een datacenter is niet zomaar een kaal gebouw met wat ruimtes en racken. De ruimte moet ook verhuurt worden / onderhouden. Komt dus we wat meer bij kijken dan een handlje vol.

En dus ook marketing
Ik werk al heel erg lang in de datacenter markt,

Dus ja marketing is zeer belangrijk of denk je dat al die mooie websites zo maar uit de lucht komen vallen of doet een site engineering dat.
DUS JA MARKETING. klanten contact marketing.
Klanten binnen halen marketing.

Rondleiding voor niieuw klanten? Marketing / site leads en site engineers

interxion.com
datacenter.com
equinix.com

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1369078 op 5 juni 2020 20:58]

Een ms en google bieden geen colo aan toch? Dan is sales meer een bedrijfsbrede aangelegenheid.
MS kan niet, die bouwen al lang geen hallen meer en zeker niet met kantoor ruimte.

Azure data centers zitten inmiddels in de 7de generatie en zijn een Shack met simple dakje. Tevens is de bouw duurt daar te lang voor Average lag nu op 9 maanden voor een DC.
Geen hallen meer?
Google eens op Microsoft Agriport Middenmeer
Als je street view gebruikt dan zie je een +500 m2 complex liggen.
Is toch een aardige hal.
Een tweede centrum op Agriport A7 (gelegen op een 15 Ha groot terrein ) is in 2021 gereed.
De hal van Google, die ook daar aan het bouwen is, wordt bijna 500 m lang. bron
Niveau uit de hand gelopen lobby? Je zou zeggen dat alles in een hal stoppen efficienter is qua randvoorzieningen :)
Anoniem: 14842
@Nox5 juni 2020 23:27
De randvoorzieningen (stroom eigenlijk :P ) zorg je voor.
De rest doe je modulair zodat je zo snel mogelijk kunt opschalen en zo min mogelijk overhead hebt.

Een enorme hal bouwen die het 1e jaar leeg staat en het 2e jaar nog half leeg is duur en energieverslindend. Gewoon "containers" aan elkaar klikken als er weer een klantje bij is is voordeliger en veel makkelijker te schalen.
Maar ook generatoren, ups, koeling, brandbestrijding, bewaking enz.

Het lijkt me logisch dat je eea probeert zo efficient mogelijk te benutten en dat je niet een hele hal koelt als 'ie half leeg is maar met zalen werkt.
Heeft ieder datacenter een eigen legal en marketing afdeling?
Ik weet hier niks van, maar kan dat niet prima bij het moeder bedrijf ondergebracht worden?
Anoniem: 1369078
@Kriekel5 juni 2020 21:04
Vaak worden er tock kleine lokale marketing afdelingen opgezet, net zoals legal en hr.
Dit omdat onze manier van marketing niet overeen hoeft te komen met de buitenlandse.

Dit geld natuurlijk ook voor onze wetten en omgangsvormen.

En ja veel van de marketing richtlijnen worden wel opgedragen vanuit het hoofdkantoor, en daar binnen zal het lokale team moeten opereren.
Beetje achtergrondinformatie voor de geïnteresseerden:

https://books.google.nl/b...ische%20marketing&f=false

Het is dus goed mogelijk dat er een afwijkende marketing wordt toegepast in vergelijking met andere landen of markten.
Eh...maar als het dus een extra datacenter van Google, Amazon of Microsoft is dan is dat dus allemaal niet nodig. Dan hebben ze vast wel een Europese/NL vestiging waarbinnen dat allemaal al is belegd. Overigens hebben zowel Google als MS in Nederland al een (of meerdere) datacenter(s).
Als het onderdeel is van een grotere organisatie, zouden ze dan lokaal bij elk DC een marketingafdeling optuigen?
Als ze een kantoor gaan bouwen en 500 banen verwachten. Dan ga ik er vanuit dat dit hun eerste DC wordt in Nederland.
En voor een hoop functies is het gewoon handiger als je een lokaal iemand in dienst neemt. Een inkoper die de leveranciers in het Nederlands kan bellen/mailen. Een HR afdeling die sollicitatiegesprekken in person kan doen ipv over Skype. Juristen die verstand hebben van Nederlands recht.

Plus dat je bij de lokale overheid niet aan moet komen met "Wij zoeken een enorme locatie voor onze vervuilende (energieverbruik) industrie. En de lokale economie gaat daar helemaal niets aan hebben".
Anoniem: 1369078
@cracking cloud5 juni 2020 21:08
Bedankt Cracking
Zie mijn reactie op @Kriekel
Ben wel eens bij Level 3 in Amsterdam geweest. En daar zitten (of zaten - het is alweer een tijd geleden) de verkoop, marketing, etc. in een aanbouw van het datacentrum. Uiteraard kun je er dan over twisten in hoeverre een aanbouw onderdeel van het DC is. Ze zitten uiteraard niet midden tussen de racks :P
Catering en schoonmakers?
Alleen het gros van de mensen die je hier noemt zitten niet in het datacenter, maar in de VS op 't hoofdkantoor. Alleen bewaking en schoonmaak zit op locatie en dan misschien 1 man voor remote hands.
Amazon heeft al flink wat personeel in Amsterdam. (Aardig wat open vacatures ook.) Als een deel daarvan verhuist naar het datacentrum (mits het om Amazon gaat natuurlijk), dan zijn die 500 plekken snel opgevuld denk ik.
Is wel karrig een gloed nieuw oppervlakte en dan maar voor 500 man?
Als ze toch al toekomst vooruit kijken had ik meer gehoopt op een groot terrein met inderdaad velen bedrijfspanden wat tot 1000+ leden kan verwelkommen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 5 juni 2020 20:28]

Dan moet je ook bedrijven hebben die in de bedrijfspanden gaan zitten.
Anders heb je er niets aan en heb je nog meer leegstaande kantoorpanden.
500 man IN het datacenter?? Ja, voor de bouw zeker, daarna is het met 10 man wel bekeken..
500 vind ik in eerste instantie ook wat veel maar er komt ook kantoor bij...
Hangt denk ik grotendeels af voor hoeveel functies 24/7 bezetting moet zijn. Voor een 24/7 bezetting is 5 man (m/v) nodig per functie. Immers, 168 uren per week voor een functie en 32 tot 40 uur werkweek, incl. verlof-, ziekte- en cursusdagen per man.

Stel 10 man voor 24/7 onderhoud, en ook 10 man voor 24/7 beveiliging, dan zit je al op 200 man totaal.
Misschien ook 24/7 functies op kantoor?
Onderhoud kan je makkelijk inhuren wanneer het nodig is.... daar hoef je zelf geen personeel voor te hebben. Bewaking heb je ook gespecialiseerde bedrijven voor..
dus werkt er nog steeds 200 man, of er nou amazon op hun uniform staat of G4S, het m/v persoon zit er nog steeds ter beveiliging ;)
Tsja. 500 man is geen 500 FTE hè. (Die reactie was van iemand anders hier...).

Het is niet alsof er ineens 500 banen bij komen. Die beveiligers zijn er toch wel en worden mogelijk alleen maar van A naar B verhuisd; zelfde geldt voor onderhoud: ik kom ook bij meerdere klanten voor het vervangen van IT-onderdelen, met zo’n groot datacenter zul je er hoogstens wat vaker langs moeten komen..
10, hahaha. Slaap lekker man.
Wat heb je aan vast personeel nodig dan? En dan bedoel ik geen inhuur...
Amazon waarschijnlijk? Aangezien die nog geen datacenter in ons kikkerlandje hebben en wel hun diensten hier meer willen verkopen
Zou goed kunnen. Amazon brengt de laatste tijd in rap tempo nieuwe datacenters online. Het ontbreken van een datacentrum in het toch wel prominente knooppunt "Amsterdam" wordt daarbij steeds opvallender.

Overigens begrijp ik dat de locatie te maken heeft met de gunstige ligging voor een nieuw energieknooppunt.
Kwestie van vacatures in de gaten houden, dan weet je het over een tijdje snel genoeg ;)
Was precies waar ik aan dacht.
Ik denk ook dat het Amazon is... Gezien de krapte aan energie kan zo'n grote speler niet meer in de regio Amsterdam/Schiphol komen, dus dan maar een deal sluiten waar nog ruimte en capaciteit te vinden is.
Weten we al iets meer inmiddels? Ben ook benieuwd of het Amazon wordt!
Lekker SMART ook 8)7
De gemeente heeft met het bedrijf afgesproken 'zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie'.
Ik snap dat eigenlijk niet? Hoe bepaalt een bedrijf nou of zij uberhaupt toegang heeft tot duurzame energie? Of wordt hier specifiek bedoelt dat , als de keuze bestaat, je voor duurzame energie moet kiezen?
Greenwashing. Want inderdaad, je kunt dat niet kiezen. Je krijgt een netaansluiting en that's it.
Wil je dat 'groen', dan moet je dat zelf greenwashen door certificaten te kopen.

Neem Google Eemshaven. Google draait volgens eigen zeggen volledig op groene stroom.
In werkelijkheid gaat een fors deel van de kolenstroom uit de RWE centrale natuurlijk direct naar dat pandje van Google dat er zo ongeveer naast staat.
Anoniem: 443119
5 juni 2020 21:58
Op twee sites kom ik het woord "waarschijnlijk" tegen dus het staat nog niet vast lijkt mij.
De artikel van Tweakers leest alsof het een feit is en dus zeker gaat komen - beetje raar niet?
https://www.emerce.nl/nie...jgt-hyperscale-datacenter
Vaak valt of staat dit met de deals die ze bij de gemeente kunnen krijgen.
Zou best kunnen dat ze op meerdere plekken aan 't onderhandelen zijn.
Bij Zeewolde wil men een groot zonnepark aanleggen, leuk dat het hernieuwbare ingepikt wordt door internationale bedrijven die natuurlijk ook een graantje mee willen pikken van de gesubsideerde stroom.
Het lost een (inter)nationaal probleem niet op als men het stroomverbruik alleen maar laat toenemen.
Echte groene stroom is de stroom die niet gebruikt wordt.
Het zou sieren om bijvoorbeeld een verplichting neer te leggen dat de daken in ieder geval volgelegd worden met zonnepanelen. Dit is zo vrijblijvend.
Daken van DCs zijn vaak niet geschikt. Ofwel ze staan vol met koelapparatuur of de daken kunnen het gewicht van die panelen en ballast niet dragen.

In verhouding tot het verbruik zet het ook geen zoden aan de dijk.

Omdat die DC's als grootverbruiker stroom al goedkoop krijgen is de het financieel ook niet interessant om bv. een dak zo te maken dat die dat gewicht kan dragen en er zonnepanelen op te leggen. Een particulier heeft al een terugverdientijd van 7 jaar ongeveer, en dat is met salderen. Een ondernemer die 4ct/kWh betaald heeft met zonnepanelen geen businessmodel.

Dan moet je 't puur doen voor de uitstraling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee