RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Life

Veel minder boetes door coronacrisis, staat loopt tientallen miljoenen mis

Flitsapparatuur langs de snelweg. Beeld © Lex van Lieshout

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er veel minder boetes uitgeschreven voor verkeersovertredingen dan in de eerste maanden van 2019. Dat scheelt de staat tientallen miljoenen euro’s aan inkomsten.

Dat blijkt uit overzichten die het Ministerie van Justitie en Veiligheid openbaar heeft gemaakt.

19,6 miljoen euro

In totaal werden er van januari tot en met april 2.481.352 boetes opgelegd. Dat zijn er 247.881 minder dan een jaar eerder.

En dat scheelt behoorlijk in de inkomsten. Gemiddeld kostte een verkeersovertreding in 2019 79,05 euro. Als je dat bedrag vermenigvuldigt met het aantal boetes dat minder is uitgeschreven, kom je op een bedrag van 19,6 miljoen euro.

Meer controles

En dat is eigenlijk nog een vertekend beeld. Het aantal boetes dat werd uitgedeeld aan automobilisten op trajectcontroles steeg namelijk flink, doordat er meer trajectcontroles aanstonden in de eerste maanden van 2020 dan in 2019.

De trajectcontrole in beide richtingen op de A4 bij Leidschendam stond bijvoorbeeld uit in de eerste maanden van vorig jaar. Maar daar werden nu 102.688 mensen gepakt. De trajectcontrole op de N414 bij Eembrugge is nieuw, daar waren 807 mensen het haasje.

Als je die extra overtredingen van het totaal over de eerste maanden van 2020 aftrekt om eerlijker te kunnen vergelijken, kom je zelfs op een verschil van 315.376 overtredingen uit. Dat is goed voor een inkomstenderving van 27,7 miljoen euro.

Lockdown

Het ministerie van Justitie en Veiligheid denkt dat het afgenomen aantal verkeersovertredingen 'voor een belangrijk deel komt doordat het rustiger is op de weg sinds de oproep van de overheid half maart om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege corona'.

Wat het effect is van het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur is 'lastig na te gaan', aldus het ministerie, omdat dit op ongeveer hetzelfde moment werd ingevoerd als de lockdownmaatregelen.