main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 5 juni 2020 — 10:23

100 miljoen euro extra voor droogtebestrijding: ‘We moeten leren water vast te houden’

Het voorjaar van 2020 gaat waarschijnlijk de boeken in als het droogste én zonnigste ooit, meldt het KNMI. Vooral Oost-Nederland lijdt hieronder, omdat dit op hoge zandgronden ligt. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt 100 miljoen euro extra beschikbaar voor de landelijke aanpak van droogte. “Nederland is kampioen water afvoeren, en we moeten nu ook leren water vast te houden.”

De afgelopen twee zomers werden we ook al geteisterd door extreme droogte. In het oosten van Nederland zijn daardoor inmiddels specifieke maatregelen nodig om de gevolgen hiervan te beperken. “Je hebt die problemen vooral op de hogere zandgronden, daar is het echt extra droog. Water stroomt nu eenmaal niet omhoog, maar naar beneden”, legt Van Nieuwenhuizen uit in Op1. “Dus het is heel lastig om, hoe verder en hoger je van van die rivieren af bent, dat water omhoog te krijgen.”

De rode lijn geeft het jaar 1976 weer, tot dit jaar het droogste jaar dat Nederland ooit meemaakte. Te zien is dat de zwarte lijn, 2020, dit jaar tot nu toe overtreft.

800 miljoen euro

Het ministerie stelde al een nationaal programma op omtrent de droogtebestrijding. Daar moet volgens Van Nieuwenhuizen echter nog een schepje bovenop: “Het vraagt wel om investeringen, het gaat niet vanzelf.” Door de 100 miljoen euro die nu vrijgemaakt wordt komt het totale bedrag dat Rijk, waterschappen en provincies uittrekken voor de droogtebestrijding op 800 miljoen euro uit.


Op sommige plekken wordt er al water gepompt, bijvoorbeeld uit het IJsselmeer. “Er komt ook wel water naartoe, maar juist op die hoge droge zandgronden ben je toch afhankelijk van het regenwater”, legt de minister uit. Om die reden moeten we dus leren om beter en langer water vast te houden.

Helpen

“Iedereen kan meehelpen, dat zou ik ook willen benadrukken”, zegt Van Nieuwenhuizen. “Als je nu een tuin hebt die helemaal betegeld is, alsjeblieft: haal die tegels er zo snel mogelijk uit”, roept ze op. “Iedereen snapt: als dat een verhard oppervlak is, stroomt het water meteen het riool in. Dan is het weg uit het gebied. Als je een tuin hebt, kan het heel langzaam inzijgen en kun je een beetje van de sponswerking gebruik maken.” Dat is iets wat de boeren en waterschappen al veel proberen te doen.

“Zodra er water in de vorm van regen valt kun je met stuwtjes, en door beken wat meer te laten meanderen, het water veel langer vasthouden”, zegt Van Nieuwenhuizen. “En we moeten ook gewoon op plekken het regenwater dat in de natte periodes valt gaan opslaan.”

LEES OOK: Boeren gaan mogelijk rampjaar tegemoet door extreme droogte

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer