RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

1 op de 4 vakantiegangers zet reis naar buitenland door

Beeld © iStock

Van alle mensen die vóór de corona-uitbraak van plan waren om deze zomer op vakantie te gaan, wil een kwart deze zomer naar het buitenland. In januari stond dit percentage nog op 70 procent.

Dat blijkt uit een representatieve peiling van DVJ Insights onder ruim 1000 mensen, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. 

Een kwart (24 procent) van de vakantiegangers die op vakantie wilden gaan, heeft zijn plannen in de ijskast gezet: zij gaan zowel niet naar het buitenland of in Nederland op vakantie. 21 procent van de vakantiegangers twijfelt nog. 29 procent van de vakantiegangers kiest voor een vakantie in Nederland.

'Jeej, we mogen!'

Een van de mensen die naar het buitenland gaan, is Melanie (42) uit Eindhoven. "Het eerste wat ik zei toen ik de persconferentie van premier Rutte zag, was: jeej, we mogen op vakantie!"

Melanie gaat in augustus met haar gezin naar Italië, het Gardameer. "Ik heb een heel jaar gewerkt, ik wil gaan genieten van het uitzicht, het weer, het lekkere eten... Ik denk maar zo: corona is overal, ook in Nederland. Dus waarom zou ik daar dan niet naartoe gaan?"

Cijfers uit de enquête van DVJ Insights:

  • 73 procent van de Nederlanders wilde deze zomer op vakantie, van wie 70 procent naar het buitenland
  • Inmiddels heeft een kwart van de vakantiegangers zijn plannen laten varen en besloten thuis te blijven
  • 20 procent van de mensen die eerst wel vakantieplannen hadden, twijfelt nog
  • Van de mensen die nog wel op vakantie willen, wil nog maar de helft naar het buitenland

Samen uit eten

Melanie kijkt uit naar het genieten met haar gezin. "In Italië moet je met een mondkapje de supermarkt in, maar we kunnen daar wel met het gezin uit eten. In Nederland mag dat niet, omdat mijn zoon uit huis woont."

Ze heeft ook niet getwijfeld. "Ik zei altijd: als het kan, dan gaan we. En mijn gezin denkt er net zo over. Ik laat me niet bang maken. Die tweede golf? Daar geloof ik niet in, anders was die er na Pasen of Hemelvaart wel gekomen, toen het zo druk was overal."

Respect voor anderen

"Ik hou me wel aan de regels, maar dat doe ik uit respect voor anderen. Afstand houden bijvoorbeeld. Met mensen die dat net als ik niet nodig vinden, doe ik dat niet. Mijn jongste heeft diabetes, daarom heb ik wel even gedacht: ik moet uitkijken. Maar de meeste mensen die echt ziek worden zijn oud en mankeerden al iets."

Ook over de mogelijkheid dat de grenzen gesloten worden, en de waarschuwing van de premier dat Nederland mensen niet gaat ophalen, maakt ze zich geen zorgen. "We zijn met de auto, ik ben de grens over voordat die gesloten wordt, dus dat komt wel goed. Je moet ook kunnen genieten en kunnen leven. Ik ben sowieso klaar met al die coronaregels, het mag van mij wel weer terug naar normaal."

Waarom kiezen mensen ervoor om op vakantie te gaan?

  • De overheid zegt, ondersteund door deskundigen, dat het kan en mag. Ik vertrouw op dat oordeel: 29 procent
  • Ik moet er echt even uit, ik heb vakantie nodig: 24 procent
  • Ik loop op vakantie niet meer risico om besmet te raken met het coronavirus dan thuis: 22 procent
  • Ik had al geboekt, als ik niet ga dan ben ik (een deel van) mijn geld kwijt: 14 procent
  • Ik maak me totaal geen zorgen om het coronavirus: 6 procent

Bron: DVJ Insights

Als
Lees ook:
Als corona opnieuw toeslaat, hoe zit het dan met mijn reisverzekering?

'Het blijft een gok'

Ook Karin gaat waarschijnlijk wel op vakantie, al is ze minder zeker van haar keuze dan Melanie. Karin (56) gaat begin juli twee weken naar Spanje: één week met een vriendin en één week met haar zoon. "Het blijft een gok, maar ik denk ook dat het in Nederland soms drukker is dan het daar aan zee zal zijn."

Karin werkt in het onderwijs, en zit dus vast aan de schoolvakanties. "Sommige mensen vinden het egoïstisch om nu op vakantie te gaan. Maar dat vind ik niet eerlijk. Mensen hebben vaak maanden geleden geboekt, hebben er een jaar hard voor gewerkt en als ze zouden annuleren dan zijn ze veel geld kwijt."

Goed besproken

"Ik heb astma, en ik ben goed op de hoogte van de impact van het coronavirus. Ik ben ook niet meer zo jong dat ik denk: mij overkomt toch niets. Dus ik heb het wel goed besproken met de vriendin met wie ik op reis ga. "Er zit ook wat lef bij. Wat als de grenzen toch weer worden gesloten? De regering heeft gezegd dat er dan niemand wordt teruggehaald."

Naar welke landen kan je op vakantie?

Karin verwacht dat de vakantie anders wordt dan normaal. "Het wordt niet de vakantie die ik voor ogen had toen ik boekte. Maar ik ben ook praktisch. Als het ergens te druk is, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid en ga ik met een boek op het balkon zitten, en dan geniet ik ook."

'Ik ga niet'

Sandra (46) zag zo'n reis niet zitten. Ze zou naar Torremolinos gaan met haar twee kinderen van 16. "We hadden al in november geboekt, maar al snel nadat de crisis was uitgebroken, dacht ik: ik ga niet."

Ze heeft deze week met het reisbureau gebeld om te laten weten dat ze niet op vakantie gaat. "Ik zou te veel stress hebben als ik op vakantie zou gaan. Dat heb ik er niet voor over. En alles is anders: je mag alleen op gezette tijden zwemmen, het eten gaat anders..."

Liever
Lees ook:
Liever niet op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar waarom?

Waarom kiezen mensen ervoor om niet op vakantie te gaan?

  • Ik wil niet het risico lopen dat ik, of een reisgenoot, op vakantie besmet raak(t) met het coronavirus: 24 procent
  • Ik denk door alle coronamaatregelen geen ontspannen en leuke vakantie te kunnen hebben: 21 procent
  • Ik hoef niet per se in de zomervakantie op vakantie en geef dus gehoor aan de oproep van het kabinet om op een ander moment te gaan: 15 procent 
  • Ik vind het te onzeker of ik uiteindelijk daadwerkelijk kan gaan: 11 procent
  • Ik wil voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt en blijf daarom uit principe thuis: 10 procent
  • Mijn reis is door de reisaanbieder geannuleerd: 10 procent
  • Mijn financiële situatie is verslechterd door de coronacrisis of ik vrees dat dat gaat gebeuren; ik geef daarom nu geen geld uit aan een vakantie: 3 procent

Bron: DVJ Insights

Opgepropt in een vliegtuig

Ook in Nederland is Sandra heel voorzichtig. "Ik heb me twaalf weken lang ongeveer opgesloten in mijn huis, ik was te bang dat ik ziek zou worden. Misschien is dat een overspannen reactie, maar ik ga niet twaalf weken mijn leven aanpassen vanwege dat virus om vervolgens opgepropt in een vliegtuig te gaan zitten voor een vakantie die toch niet zo wordt als ik zou willen."

Sandra en haar kinderen kiezen ervoor om thuis te blijven en misschien wat dagjes weg te gaan "Ik heb nog gekeken of we in Nederland weg kunnen, maar dat is me te duur. Gelukkig waren de kinderen het gelijk met me eens dat we dan maar een jaar niet op vakantie gaan."

Wel is Sandra haar aanbetaling van 648 euro waarschijnlijk kwijt. "Dat is even slikken. Maar dan denk ik: er zijn bedrijven die over de kop zijn, mensen die hun baan kwijt zijn, mensen die ziek zijn of iemand zijn verloren. Ik ben gezond, net als mijn familie, mijn baan staat niet op de tocht. Ik heb het goed."

Vakantie in Europa? 'Code geel is nog geen groen'

03:42
Premier Rutte gaf woensdag tijdens een persconferentie meer informatie over vakanties binnen Europa. Vanaf 15 juni worden maatregelen versoepeld, maar er blijven risico's.

Verantwoording onderzoek DVJ Insights

De steekproef voor dit onderzoek bestaat uit ruim 1000 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten. Er is daarnaast gebruikgemaakt van een representatieve steekproef op geslacht en leeftijd, opleidingsniveau en regio. Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van Nederland representeren, zoals deze was op het moment van meten.