'Staatshackers proberen in te breken op mail medewerkers Trump en Biden'

Google zegt dat staatshackers uit China en Iran hebben geprobeerd in te breken op de mailboxen van medewerkers van beide vermoedelijke kandidaten voor de komende presidentsverkiezingen in de VS, Joe Biden en de huidige president Donald Trump.

Er is geen teken dat de aanvallen ook gelukt zijn, twittert een medewerker van Googles Threat Analysis Group. Google herinnert medewerkers eraan om betere beveiliging in te stellen om zo inbraken op mailboxen te voorkomen. Medewerkers van presidentscampagnes kunnen het slachtoffer zijn van gerichte aanvallen, omdat staatshackers zo compromitterende informatie hopen op te diepen over een kandidaat.

Chinese staatshackers hadden het gemunt op medewerkers van de campagne van de zittende president Donald Trump, terwijl hackers uit Iran het probeerden bij medewerkers van zijn vermoedelijke tegenstander Joe Biden. De partij van Biden, de Democratische partij, moet de nominatie nog officieel maken, maar zijn tegenstanders zijn met hun campagnes gestopt.

Een door Rusland gehackte mailbox van de toenmalige kandidaat Hillary Clinton speelde een rol in de verkiezingscampagne in 2016. Veel Amerikanen zien het hacken als een poging van andere landen om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-06-2020 • 07:35

86 Linkedin Whatsapp

Reacties (86)

86
73
50
4
0
5
Wijzig sortering
Zou toch wel eens willen weten hoe er bepaalt wordt of het een staats hacker is ?
Of zijn alle hacks uit China staat hacks ?

Een beetje hacker kan makkelijk zijn locatie beschermen

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 5 juni 2020 07:49]

Als het een iemand is, vanaf een Ziggo IP adres zal dat idd niet zo zijn, maar als er honderden aanvallen komen, vanaf IP adressen die van de overheid zijn, lijkt het mij wel duidelijk 😬
En je denkt echt dat die staats hackers dan geen servers in het buitenland kunnen huren ?
Anoniem: 1075425
@amigob25 juni 2020 08:15
Ìk denk eerder dat ze gewone pc clients met dikke systemen proberen te hacken en dan van daar uit weer verder hacken tot dat ze ergens uit komen waar zoveel cpu kracht is en dan alle pc clients samen een aanval uit laten voeren. Niks huren, gewoon je weg door het internet hacken en van de ene client op de andere client hoppen

En ik denk dat de meeste onbeveiligde computers in china en iran staan.. Daar gebruiken ze veel al gekraakte windows 7 of zelfs nog xp

Dus niks servertje huren.. de kans is groot dat je dan eerder traceerbaar bent

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1075425 op 5 juni 2020 08:19]

Of natuurlijk Kylin... wat in China veel gebruikt.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kylin_(operating_system)
In 2014, Bloomberg News reported that the northeastern city of Siping had migrated its computers from Microsoft Windows to NeoKylin, as part of a government effort to shift computer technology to Chinese suppliers.[9] In September 2015 US computer maker Dell reported that 42% of personal computers they sold in China were now running NeoKylin.[10]
Voor Iran weet ik het niet, maar probeer maar eens een server te huren in China, veel succes ermee. Zonder speciale licentie kan je er geen enkele server huren, laat staan een IP adressen bemachtigen.
Ik denk dat je niet eens op basis van IP adres zoiets bepaalt. Een beetje expert zou moeten kunnen zien of iets gecoördineerd is of gewoon een of een paar mensen die het "voor de lol" doen.
Voor dit soort aanvallen wordt niet met de hand geprobeerd in te loggen, maar gebruiken de hackers hun eigen automatische tools. Deze tools bevatten exploits voor (soms gekochtte) kwetsbaarheden in de systemen die ze aanvallen. En deze tools zijn streng bewaakte geheimen van de verschillende landen (zie ook de ophef toen destijds een set van NSA tools uitlekte).

Dus niet zo zeer op basis van IP adres, maar wel op basis van het gedrag en profiel van de aanval kun je zien of er een bepaald (soort) tool gebruikt wordt. Juist omdat het wereldwijd zo veel gebeurt hebben beveiliging bedrijven een rijke collectie van 'vingerafdrukken' van deze tools, zodat ze een redelijk betrouwbare uitspraak kunnen doen over wie er achter zit. (En of het een 'hobbyist' is of een professional/staats hacker).
Hoe connect je die bepaalde tools dan aan een land ?
Daar heb je weer locatie gegevens voor nodig hebben. Het is niet dat we zo
maar even in hun keuken kunnen kijken.

Dit is een serieuze vraag ?
China hack met grote zekerheid over de hele wereld, maar naar mijn
mening kun je niet zien dat het van China afkomt, behalve als een overijverige IT medewerker
denk een tooltje te kunnen gebruiken op zijn eigen werk computer.
Alles is te hacken, dus ook een hacker.
Mooie visualisaties van (DDOS) aanvallen kan je overigens hier vinden:
https://norse-corp.com/map/
Het verbergen van de locatie is relevant wanneer men iets doet wat in strijd is met de wet op die gegeven locatie.

Wanneer men echter handelt in opdracht van een staat (of vanuit een locatie met een knudde rechtssysteem) en dus gevrijwaard is van gerechtelijke stappen voor hacken dan zijn er minder redenen om de locatie te verhullen.
Hmm...een drone aanval behoort nog steeds tot de mogelijkheden voor bijvoorbeeld Iran. Of een sabotage actie zodat de volgende rakettest weer op een fiasco uitloopt...
Combinatie van:
  • wie kan er voordeel uit halen: de tijd van de "for the lulz" hackers is gepasseerd en spionage/chantage is van alle tijden
  • hoeveelheid aanvallen: het gaat er niet over eentje, maar massaal, gespreid over tijd
  • herkomst IP-adressen: als je gesteund wordt door je overheid, ga je ook niet uitgeleverd worden, dus waarom moeite doen en extra problemen voor jezelf creëren door extra hops te gebruiken (tenzij je uiteraard iemand anders de zwarte piet wil doorschuiven)
  • complexiteit van de aanvallen: het gaat niet over een paar brute force aanvallen, maar gesofisticeerde spear phishing, hacks ... Dat wijst op goed gefinancierde aanvallers
  • uren dat de hackers actief zijn: dat gaat vaak over werknemers, in een kantoor tijdens "normale" uren (was bijvoorbeeld met de GCHQ hacks van Belgacom, tegenwoordig Proximus, die waren actief tijdens Britse kantooruren)
  • debug informatie in gebruikte tools: lekken van bestandslocaties, error messages, ... met tekst strings in bepaalde taal
Ieder individueel item is niet voldoende en kan uiteraard gespoofd worden, maar de combinatie geeft waarschijnlijk wel een goed beeld

[Reactie gewijzigd door vide op 5 juni 2020 08:34]

Het heeft ook te maken met het profiel van een hack.
Normale hackers vallen zo veel mogelijk doelen aan en pakken wat ze krijgen kunnen.
Staatshacker vallen heel gericht doelen aan (politieke doelen, defensie/tech)

Normale hackersgroepen worden vaak gezien in aanvallen op honeypots van techbedrijven als Microsoft of Google.
Staathackers blijven daar vaak buiten en worden beter gedetecteerd door beveiligingsfirma die zijn ingehuurd voor meer specifreke beveiliging van organisaties door overheden of techbedrijven.

Ook de omvang van een hack speelt een rol.
Staathackers richten zich vooral op de een specifieke groep mensen waarover ze vooraf informatie verzamelen. Het kost bijvoorbeeld veel inspanning om honderden of zelfs duizenden relaties van een kandidaat door te spitten, hun e-mail adressen op te zoeken en deze personen bijna individueel te targetten.
Ja, daar valt wel wat op af te dingen. De Russen werken schijnbaar op kantooruren en gebruikten cyrillische schrift. Lijkt me zo stug dat een land als China, Noord-Korea of de VS dat niet kan nabootsen.
En een Rus kan natuurlijk ook een Engels toetsenbord gebruiken en op andere tijden werken.
De meeste hackers laten juist een "fake" oorsprong ip na, zodat het lijkt alsof het uit een bepaald land komt, daarom moet je dit soort berichten en claims met een grote dosis zout nemen. Ze kunnen daar niet eens ransom criminelen achterhalen maar betalen gewoon de ransom, laat staan dat ze dit echt weten.
Koekje -> eigen deeg
interessant verhaal over buitenlandse inmenging in verkiezingen
Een relevante quote:
According to the study, the U.S. intervened in 81 foreign elections between 1946 and 2000, while the Soviet Union or Russia intervened in 36. A 2018 study by Levin found that the electoral interventions determined in "many cases" the identity of the winner. The study also found suggestive evidence that the interventions increased the risk of democratic breakdown in the targeted states.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 5 juni 2020 07:48]

Anoniem: 1075425
@mphilipp5 juni 2020 08:23
Ja helemaal waar.. VS is heer en meester om de wereld te manipuleren onder het mom zich zelf te beschermen en het terroristen te noemen. zal voor een gedeelte waar zijn. Maar dat de pot verwijd de ketel dat het zwart ziet is hier wel op zijn plaats.

VS zijn gewoon een stelletje hypocrieten.. kijk bijvoorbeeld naar onlangs gebeurtenissen in de VS ( ja het is erg ) door de protesten worden games uitgesteld.. Maar hoe lang zijn de protesten al in Hongkong aan de gang. ook erg zo niet erger.. Maar daar hoor je geen game developer in de VS over of andere bedrijven zeggen dat ze dingen uitstellen.. Maar zodra het met de VS te maken heeft moet het altijd voorrang krijgen.. Echt hoe hypocriet is dat..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1075425 op 5 juni 2020 08:29]

Misschien gebruikt de VS het niet om een land te destabiliseren. Dat is nogal een groot verschil voor het volk.
De VS is direct verantwoordelijk voor de instabiliteit in vrijwel heel zuid Amerika, dat had in de meeste gevallen niks met invloed van de USSR te maken maar was vooral om de regio instabiel te houden zodat de CIA daar samen met de kartels zijn geld kon verdienen wat ze nodig hadden om ontraceerbaar in Afrika en het midden oosten de invloed strijd met de USSR te voeren.
(voor je roept alu hoedje dit deel is gewoon openbaar geworden met verjaarde documenten)

Er is geen enkel land in de wereld wat in zijn internationale handelen het eigenbelang dusdanig heilig ziet dat het zonder problemen andere landen de afgrond in duwt.
De VS is direct verantwoordelijk voor de instabiliteit in vrijwel heel zuid Amerika
Dit soort uitspraken slaan gewoon nergens op. Ik begrijp ook niet waarom een dergelijk berichjt +2 krijgt. Zoveel alu-hoedjes hier?
(voor je roept alu hoedje dit deel is gewoon openbaar geworden met verjaarde documenten)
Je beseft zelf dus ook wel dat dit nergens op slaat.
De VS is serieus schuldig. De documenten uit de jaren 50, 60 en 70 zijn inmiddels openbaar, en daaruit blijkt alles (en meer) van wat Tommy_K beweert. Een paar voorbeelden: "Operation PBSUCCESS", "Operation Brother Sam", "Operation Condor", "Operation Charly". In essentie: als mensen in latijns amerika het durfden om een niet-rechtse (naar VS-standaarden) regering te verkiezen, dan werd die regering binnen paar jaar vervangen door een rechtse dictator.

Als iemand het zou beweren zonder bewijs, zou ik dit ook alu-hoedje grapjes gaan maken, maar het bewijs ligt er. Vanaf de jaren 80 weten we nog niet zo veel, omdat de verjaringstermijn van 50 jaar nog niet verstreken is, en de documenten nog niet openbaar zijn. Gezien de lange geschiedenis van VS inmenging in democratieën zou het zeer verrassend zijn als ze daar inmiddels mee gestopt zijn.

[Reactie gewijzigd door kvdveer op 5 juni 2020 12:46]

Sorry, maar als ik het volgende lees uit een officieel document van de CIA over operaties in Chili, dan is het enige wat ik kan concluderen dat ze een anti-communistisch en pro-democratisch beleid hebben gevoerd: https://www.cia.gov/libra...eports-1/chile/index.html
Als je een president hebt die nu niet echt een verbindende factor is, dan heb je als China of Rusland weinig destabilisatie nodig.

Zo vaak hier al eerder aan de orde gekomen. Een wereldmacht blijft alleen een wereldmacht door haar belangen te verdedigen en uit te breiden. De manieren waarop (kunnen enorm) verschillen, de doelstellingen niet. Nu ligt de focus vooral op China voor de VS en vice versa.

Vergeet ook absoluut niet de rol van de zogenaamde 'waarheidsmedia' hierin. Zowel de westerse als Chinese massamedia helpen de laatste jaren enorm mee om het 'wij zijn goed en zij zijn slecht' beeld behoorlijk wat kracht bij te zetten.
Nee, daar hebben ze de CIA en uiteindelijk het leger voor. Zodra een land van de "Petrodollar" af wil wordt het aangevallen door de VS (Irak, Libië) of, als een land daarvoor iets te sterk wordt het zwart gemaakt en op de sanctielijst gezet (Rusland, Iran, Venezuela).

De VS heeft op wat voor manier dan ook alle landen in Zuid-Amerika ooit gedestabiliseerd: Chili (moord Allende), Argentinië (installering Generaalsregime,enz.. en recent Bolivia voor het bezit van zeldzame aardmetalen.

Elk van de gedestabiliseerde landen werden na 'succes' geplunderd door de VS.
Ja en Europa niet? Misschien wat minder met directe verkiezingsbeïnvloeding, maar Nederland en Duitsland hebben de VS aardig geholpen met hun spionage. https://tweakers.net/nieu...eider-cryptosystemen.html

Ik durf wel te stellen: Alle politiek is hypocriet! Soms is het om te scoren voor het volk en soms om internationaal draagkracht te houden. Maar het heeft vooral met beeldvorming te maken en weinig (meer) met echt de belangen vertegenwoordigen van diegenen waarvoor je in dienst behoort te staan.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door bed76 op 5 juni 2020 09:11]

Verkiezingsbeinvloeding is gewoon iets wat elk land doet, want dat is in hun eigen belang of in het belang van hun eigen volk.

Zo zal Nederland echt wel iets proberen te doen als er in belgie een partij opstaat die het frans landelijk wil invoeren en helemaal niets wil weten van nederland/nederlands

[Reactie gewijzigd door Kees op 5 juni 2020 10:00]

Je hebt beleidsbepalers, beleidsmakers en beleidsuitdragers. Politiekbeleid wordt meestal bepaald buiten de politiek - bijvoorbeeld door invloed (vertaald vaak als adviezen) van de machtige industrie afgvaardigd in allerlei belangengroepen (lobbygroepen), denktanks of fora. Beleid wordt op basis hiervan vormgegeven op de ministeries, dan draagt de staatsecretaris/minister deze voor. Achter de gordijnen is dan al vaak besloten dat iets wel zal worden aangenomen, ook vaak weer op basis van invloed buiten de politiek.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de offciele lobby organen van de EU, waar meer dan tienduizend lobbyisten de honderden parlementsleden en andere betrokkenen vanuit bewerken.

Directe(re) democratie (middels volksraadpleging) is dan ook een doorn in het oog en wordt vaak afgedaan dat populisten er dan misbruik van kunnen maken of dat het volk er toch geen verstand van hebben. Feit is dat directe democratie een storende factor is voor beleid wat achter de pluche gordijnen toch al is afgesproken.
Dat heeft denk ik meer te maken met de sales kant van de business.
Sales in de VS zijn cruciaal voor het succes van een videogame.
Sales in Hong Kong niet.
idd ,

De VS manipuleerd alle landen waar ze baat bij hebben dat er een Pro US iemand aan de leiding blijft,

Logische dat andere landen dat bij de VS ook proberen.
Is dat zo logisch? Dus als jouw buurman tot midden in de nacht herrie maakt, ga jij dat ook doen? Klinkt allemaal erg onvolwassen. "Ja, maar hunnie doen het ook"....
Nee, dat is een verkeerde vergelijking.
De VS rommelt met de verkiezingen van land X omdat hen dat goed uitkomt. Meestal is er dan een economisch of strategisch doel. Doorgaans is het een steekspel tussen twee landen, meestal Amerika en Rusland. Zij vechten om invloed te krijgen in bepaalde landen zodat zij daar strategisch of economisch voordeel bij kunnen halen. Tegelijkertijd probeert Rusland dat ook, want zij willen dat zelfde voordeel.

Een voorbeeld is Somalië. Ooit afgevraagd waarom ze daar elkaar de tent uit vechten en piraatje spelen? Niet omdat het maniakken zijn, maar omdat Amerika en Rusland afwisselend daar vriendjes mee werden en honderden miljoenen aan wapens dropten. Waarom? Kijk maar op de kaart...het ligt aan de Golf van Aden, en dat is een strategisch punt voor het Midden Oosten, en de toegang tot het Suez Kanaal.

Dus inderdaad, als je je met de politiek van een land bemoeit, moet je niet gek opkijken als dat bij jou ook gebeurt. Alleen zijn het meestal anderen, en niet de landen waar je mee gekloot hebt. Dat zijn doorgaans armere landen met instabiele regeringen (...ohwacht...hoe kwam dat ook al weer?)

Het is in feite een vreselijk slechte praktijk, die er eigenlijk voor zorgt dat het in 'de derde wereld' gewoon altijd een puinhoop blijft. Het lijkt wel een samenzwering van de Westerse landen om grote delen van Afrika, Azië en Zuid Amerika zo arm en zo instabiel mogelijk te houden. Ook al het geld dat er heen gaat onder het mom van ontwikkelingshulp is zinloos. Het komt gewoon weer terug door Westerse bedrijven die daar zogenaamd 'helpen' en corrupte NGO's. Van al dat geld dat er de afgelopen 30 jaar heen is gegaan hadden ze onderhand allemaal een Mercedes kunnen rijden in die landen...
Nouja, samenzwering... China heeft hetzelfde gedaan hoor. Geld geinvesteerd in infrastructuur, sure, maar met via leningen waarvan ze wisten die niet afbetaald zouden kunnen worden. Om vervolgens infrastrutctuur op te eisen om aan die leningen te "voldoen". Ik ben vergeten in welk land het was maar ergens hebben ze al de staats TV in handen gekregen via een gedwongen verkoop.

Ik voelde me vroeger nog wel eens schuldig voor het weggieten van een pak melk van over de datum, want dat is sund. In Afrika komen ze om van de honger etc etc. Todat ik circa 2014 een docu zag waar een Afrikaanse lokale boer elke dag een tank melk leeg liet lopen. Waarom? "Omdat de Chinezen goedkoper melk aanbieden op zijn lokale markt dan de brandstof kosten om die tanker naar de markt te rijden... Maarja de koeien moeten wel gewoon gemolken worden". Het was hetzelfde geval met kippevlees. Want zo doet China zaken, dumpprijzen om lokale industrie kapot te maken, om vervolgens de prijs te bepalen; zoals ze met rare earth metals hebben gedaan.

Blijkt dat de mens in het algemeen gewoon niet zo'n lief beesje is. Ondertussen voel ik me niet meer zo schuldig als ik "goed voedsel" weg gooi....
Nouja, samenzwering... China heeft hetzelfde gedaan hoor. Geld geinvesteerd in infrastructuur, sure, maar met via leningen waarvan ze wisten die niet afbetaald zouden kunnen worden. Om vervolgens infrastrutctuur op te eisen om aan die leningen te "voldoen". Ik ben vergeten in welk land het was maar ergens hebben ze al de staats TV in handen gekregen via een gedwongen verkoop.
Inderdaad. Laten we dat westerse wereld dan maar vervangen door de geïndustrialiseerde wereld of de rijke landen. China is inderdaad geen lieverdje en al die streken die wij uithalen halen zij ook uit. Ik weet nog dat zij een keer ergens een fabriek gingen bouwen, waarbij ik dacht 'dat is slim, wij gooien alleen geld er heen en doen verder niets'. Heel naïef bleek achteraf want China bouwde er wel een fabriek, maar er ging een groot schip achteraan met dwangarbeiders om de fabriek te runnen...

Wij zijn inderdaad een slechte diersoort...punt is een beetje dat wij hier zo weinig aan kunnen doen. Stemmen helpt vrij weinig, want dit soort zaken wordt echt niet door Nederland bepaald.
Bij het bezoeken van de Caribbean zagen we op Dominica veel Chineze werklieden een brug en wegen aanleggen. Alles betaald vanuit Beijing voor hun "One China policy". Dergelijke stemmingmakerij gebeurt dus ook gewoon publiekelijk.
Hoewel kinderachtig, ben ik wel eens om 2 uur s'nachts gaan stofzuigen omdat ik niet kon slapen.
Mijn onderbuurman vond dat tijdstip namelijk weer eens een geschikt moment om trompet te gaan oefenen en dat ging ongehinderd door de dunne vloer heen.

Normaal loop ik dan ff langs, maar deze man was in eerdere pogingen ook niet voor rede vatbaar geweest.
- VS hackt andere landen -> VS wordt bekritiseerd.
- VS wordt gehackt door andere landen -> VS wordt bekritiseerd.

Ik ben geen USA fan maar de commentaren zijn hier toch wel vaak erg eenzijdig imo.


Wat ik me afvraag: is het dan zo moeilijk om iemands mailbox 100% secure te beveiligen? Of ervoor te zorgen dat kritische documenten niet in een mailbox worden bijgehouden maar meteen afgeprint en veilig opgeborgen ofzo? Ik vond het hallucinant destijds dat Rusland er werkelijk in geslaagd was Hillary's mailbox te hacken!
Ja, eenzijdig. Inderdaad. Het is een kwestie van quid pro quo. Spionage is van alle tijden en dit hoort bij het spelletje dat spionnen spelen. Want spionage is niets anders dan het in handen krijgen van info uit of over een bepaald land om daar voordeel uit te halen. Dus dat hacken valt onder spionage.
En Amerika wordt inderdaad bekritiseerd omdat zij de kampioen zijn. Ook Rusland en China maken zich veelvuldig schuldig aan inmenging in de politiek van andere landen. Iedereen doet dat. Ook Nederland, alhoewel wij een kleine speler zijn, maar in Europees verband doen wij er wel degelijk aan mee. Herinner je je nog dat verhaal over het associatie verdrag met Ukraïne? Dat was een halfslachtige poging van de EU om zich te bemoeien met de Russische politiek. Allen waren ze vergeten dat Vladimir Vladimirovitsj daar veel beter in is...
Herinner je je nog dat verhaal over het associatie verdrag met Ukraïne? Dat was een halfslachtige poging van de EU om zich te bemoeien met de Russische politiek. Allen waren ze vergeten dat Vladimir Vladimirovitsj daar veel beter in is...
De impliciete boodschap hier is dat Oekraine geen zelfbeschikkingsrecht heeft, wat echt bizar is. Oekraine is een soevereine staat, dus als zij zaken willen doen met de EU, China of de VS, dan heeft Rusland hier geen zak over te zeggen. Tenzij je natuurlijk van mening bent dat Oekraine geen zelfbeschikkingsrecht heeft, maargoed dat zou dan in strijd zijn met het Budapest Memorandum.

The memorandum included security assurances against threats or use of force against the territorial integrity or political independence of Ukraine, Belarus and Kazakhstan.

The memorandum was originally signed by three nuclear powers: the Russian Federation, the United Kingdom, and the United States


https://en.wikipedia.org/...um_on_Security_Assurances
De impliciete boodschap hier is dat Oekraine geen zelfbeschikkingsrecht heeft, wat echt bizar is. Oekraine is een soevereine staat, dus als zij zaken willen doen met de EU, China of de VS, dan heeft Rusland hier geen zak over te zeggen.
Klopt helemaal.
Alleen is het niet zo zwart wit. Wat niet wil zeggen dat Oekraïne geen zelfbeschikkingsrecht heeft, maar het is meer de geschiedenis van de Oost-West verhoudingen. NATO/het Westen heeft ooit beloofd aan Rusland (dus na de val van de Soviet Unie en de facto ook de Warschau Pact) dat NATO niet verder zou uitbreiden naar het Oosten. Rusland vind het nl geen fijn idee om 'Het Westen' naast de deur te hebben en heeft er liever wat bufferruimte tussen. Dat was dus ooit afgesproken met Gorbatjov. Lang is beweerd dat hij dat nooit op papier heeft gekregen en daardoor is Gorbatjov in veel kringen nog steeds niet populair (in het Westen wel, maar daar moeten ze 'm niet). Echter, er is een papier opgedoken waar dat wel degelijk op schrift stond.
En toch is NATO en (in de ogen van Rusland) bij proxy de EU, toenadering gaan zoeken tot landen rondom Rusland. Ook het beruchte raketschild was tegen het zere been. Rusland was kort gezegd not amused. Wat je dan krijgt is een politiek pokerspel op hoog nivo. Zij vinden wat wij doen inmenging of in ieder geval een poging om de landen om Rusland 'westers' te maken zodat wij makkelijker druk kunnen uitoefenen op hen.

Ik geef toe, ik ben geen politicoloog en ook niet verbonden aan Clingendael, maar als ik de verschillende dingen zo aan elkaar knoop, kom ik daarop uit. Ik kan ernaast zitten, maar ik geloof dat het er in ieder geval niet ver naast is. En ik zal ook wel eea over het hoofd zien, maar in grote lijnen is het zo gelopen. En nogmaals: ik oordeel niet wie goed of fout is; de situatie is wat ie is, en ik kan mij van beide kanten voorstellen dat zij vinden dat wat zij doen, goed is. Of in ieder geval in hun belang. In Rusland bedrijft men nu eenmaal op een andere manier politiek; maar vergis je tegelijkertijd ook niet in onze eigen hypocrisie. De soms iets tè selectieve verontwaardiging (van beide kanten) is vaak erg doorzichtig.
Plaats je eens in de positie van de onafhankelijke staat Oekraïne en wat je dan vindt van de volgende stellingen:

1) Er is 35 jaar geleden een papiertje getekend (als dat al waar is) tussen 'het Westen' en Gorbatsjov dat de Navo niet zou uitbreiden.

Antwoord: Nou en. We zijn een onafhankelijk land en onze handtekening staat er niet onder. Wij zijn er dus niet aan gebonden en willen graag wel aansluiten bij de Navo, want onze Russische buur heeft in de afgelopen jaren nogal wat problemen veroorzaakt in verschillende voormalige Soviet staten.

2) Rusland vindt het namelijk niet fijn om 'het Westen' naast de deur te hebben en heeft er liever wat bufferruimte tussen.

Antwoord: we willen allemaal wel eens wat.

enz.
Dus?

Ik probeer alleen wat achtergrond te schetsen. Dat helpt soms. Beter dan botweg roepen dat het gekken zijn. Die problemen komen niet uit de lucht vallen en Russen zijn ook gewoon mensen.
Anoniem: 143912
@bilgy_no16 juni 2020 11:46
Plaats je eens in de positie van de onafhankelijke staat Oekraïne en wat je dan vindt van de volgende stellingen:

1) Er is 35 jaar geleden een papiertje getekend (als dat al waar is) tussen 'het Westen' en Gorbatsjov dat de Navo niet zou uitbreiden.

Antwoord: Nou en. We zijn een onafhankelijk land en onze handtekening staat er niet onder. Wij zijn er dus niet aan gebonden en willen graag wel aansluiten bij de Navo, want onze Russische buur heeft in de afgelopen jaren nogal wat problemen veroorzaakt in verschillende voormalige Soviet staten.
It takes 2 to tango! Oekraine is zelfstandig en mag aansluiten bij wie ze willen en NATO is zelfstandig via de lidstaten en mag ook beslissen wie mag bijkomen. Rusland is blijkbaar niet blij dat NATO niet aan haar afspraken houdt.
2) Rusland vindt het namelijk niet fijn om 'het Westen' naast de deur te hebben en heeft er liever wat bufferruimte tussen.

Antwoord: we willen allemaal wel eens wat.

enz.
We willen allemaal wel eens wat ja: doe neem actie om te bereiken wat je wilt toch?
Leuk verhaal maar dat maakt het sluiten van een verdrag met Oekraïne niet gelijk aan het bemoeien met de Russische politiek.
Dat zeg ik ook niet. Maar vanuit het standpunt van de Russen bekeken is het logisch. Het helpt soms om te begrijpen waarom iets zo komt. Dat scheelt weer in de typische reacties zoals we die altijd zien richting China, Rusland en Iran. Het is altijd 'hullie' die iets fout doen. Even de gekleurde bril af zetten en kijken hoe het komt helpt dan wel om het te begrijpen. Beter dan zomaar roepen dat ze gek zijn.
Het is een kwestie van quid pro quo. Spionage is van alle tijden en dit hoort bij het spelletje dat spionnen spelen. Want spionage is niets anders dan het in handen krijgen van info uit of over een bepaald land om daar voordeel uit te halen. Dus dat hacken valt onder spionage.
We hebben het hier niet alleen over informatie verzamelen maar keihard het beïnvloeden van verkiezingen, dat kan uiteenlopen van (mis)informatie verspreiden onder kiezers, tot omkoping van kiezers, tot het daadwerkelijk knoeien met stembiljetten. En zowel Rusland als de VS hebben alles gedaan op dit vlak, de VS zeker in Iran en Rusland dus inderdaad sterk ironisch dat ze het nu terug doen.
Ook dat (manipulatie van verkiezingen) is van alle tijden en niet echt nieuw.
De middelen die hiervoor beschikbaar zijn, zijn echter ook in ontwikkeling in deze digitale tijd. Het gemak waarmee je tegenwoordig grote groepen snel kunt bereiken is niet te vergelijken met vroeger. En dus ook het aantal bronnen om aan compromitterend materiaal te komen. Vroeger werden brieven/notities onderschept of gestolen uit archieven, tegenwoordig is er email.

En zoals nu in Den Haag blijkt is de makkelijkste en oudste vorm van verkiezingen beïnvloeden nog steeds zeer effectief: Stemmen kopen :-)
Je bedoelt de Oekraïense politiek hoop ik. Of beschouw je Oekraïense aangelegenheden als het domein van Rusland?
Ik heb geen idee naar welk deel van mijn verhaal je verwijst. Maar het lijkt me goed om ervan uit te gaan dat ik weet dat Rusland en Oekraïne twee verschillende landen zijn.
Bij ons op het werk staan attachments encrypted in de mail bij devices/clients met een lagere security rating. Die attachments moet je dan openen in een andere app die ze decrypt na communicatie met de server. De keys komen in de security enclave. Hoeveel veiligheid dit daadwerkelijk toevoegt weet ik niet, het is vooral omslachtig. Te meer omdat de pdf en ppt viewer in de secure app ondermaats zijn.
Hoeveel veiligheid dit daadwerkelijk toevoegt weet ik niet, het is vooral omslachtig.
Veiligheidsmaatregelen zorgen er niet voor dat iets veilig is, maar veiliger. De drempel wordt (veel) hoger om bij de gewilde informatie te komen, natuurlijk zijn er nog steeds manieren om bij die informatie te komen op ongeoorloofde methode. Maar het doel is om het zo moeilijk mogelijk te maken afhankelijk van de 'waarde' van de informatie. Het veiligst is natuurlijk als helemaal niemand bij die informatie kan, maar dat is natuurlijk niet werkbaar in veel situaties, dus moet er een balans worden gemaakt. Vaak is die balans zoek en is het of veel te secure en gebruikersonvriendelijk of hartstikke unsecure en gebruikersvriendelijk, in de ergste gevallen is het en unsecure en gebruikersonvriendelijk...

Voor bepaalde branches van onderzoek zijn bv., de veilheidsmaatregelen astronomisch te noemen, maar echt super onhandig voor de onderzoekers, de waarde van dat onderzoek is echter zo hoog dat een extreme beveiliging noodzakelijk is. Slechts weinig bedrijven hebben te maken met zulke extreme maatregelen...
100% beveiliging bestaat niet. Dat zou in dit geval beginnen met het niet koppelen van de server aan een netwerk wat voor een mailserver vrij onhandig is. En dan nog is er in principe nog steeds een airgapped hack of man in the middle mogelijk. Het afdrukken van documenten is potentieel ook link, de printer kan bijvoorbeeld gehacked zijn en je verliest je audit trail.

[Reactie gewijzigd door oef! op 5 juni 2020 09:39]

Wat ik me afvraag: is het dan zo moeilijk om iemands mailbox 100% secure te beveiligen?
Ja, want 100% veilig is een utopie. 99.9% is echter wél mogelijk mits je de juiste middelen en personen inzet, wat ze in dit geval ook wel zullen doen gezien de personen die het betreft. Maar dan blijft er dus nog steeds 0.1% ruimte over voor misbruik.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 5 juni 2020 11:58]

- VS hackt andere landen -> VS wordt bekritiseerd
- VS wordt gehacked door andere landen -> geen medelijden met de VS want ze doen het zelf ook, maar wel kritiek voor de landen die de VS hacken.

Maar in een publieke discussie ga je altijd mensen hebben die alle kanten op gaan. Heb je een artikel over Apple dan heb je altijd voor- en tegenstanders met altijd dezelfde argumenten over Apple. Ga je naar een Android artikel, dan zie je net hetzelfde gebeuren.
Het is moeilijk om dat als excuus te zien: als iets fout is voor de ene partij is het ook fout voor de andere partij. En over de Amerikaanse interventies zijn al decennia lang vele boeken volgeschreven en ook films gemaakt dus die hebben dat "koekje" allang voor de kiezen gehad. Nu is het tijd om ook Rusland, China en Iran aan te spreken.
Ja, er zijn boeken over geschreven, films over gemaakt, maar ik heb nog nooit gezien dat de VS, Rusland of wie dan ook op de vingers getikt worden over deze praktijken. Misschien een keer tussen neus en lippen door, maar er wordt bv in de VN nooit over gerept. Dat komt vermoedelijk (mijn inschatting) dat 'iedereen' het doet. Kijk, de VS heeft altijd fel geageerd tegen kolonialisme. Logisch, want zij waren een Britse kolonie en hebben zich met geweld daaraan ontworsteld. Zij hebben zelfs ons gedreigd met ingrijpen toen wij het vertikten Indonesië op te geven. Dáár zijn ze dan wel weer heel moralistisch in. Maar spioneren, hacken enzo...ze roepen het om de anti-Chinese en Iraanse sentimenten aan te wakkeren, maar meer ook niet. Je kunt moeilijk officieel protest indienen tegen iets dat je zelf ook doet.
Iran heeft destijds, na dat gedoe met Stuxnet een tegenaanval uitgevoerd in de VS, alleen maar om te laten zien dat zij daar ook toe in staat zijn. Daar is weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar zo gaan die dingen.

Eigenlijk, en dat bedenk ik mij nu terwijl ik dit schrijf, is dit wat wij willen...op een vreemde manier dan. Vroegâh zouden we oorlog voeren. Nu doen we dit en kijken wat er gebeurt. Zonder bloedvergieten. Lekker clean :+
Hoe heeft Google hiermee te maken? Bedoel hebben ze een Gmail account of ?
Het is een bedrijf dat een groot doelwit is voor hackers. Ongetwijfeld zullen ze daarom veel geld en tijd besteden aan onderzoek naar het probleem.
Ja inderdaad, die vraag had ik ook! Zeer apart dat Google er specifiek bij staat!?
Ik vraag me vaak af waarom staatshackers altijd dusdanig opzichtig te werk gaan dat meteen duidelijk is dat het om staatshackers gaat. Waarom doen zij nooit moeite om zich voor te doen als iemand anders?
De enigen die zeggen dat het staatshackers zijn zijn degenen die er zelf wat mee te winnen of te verliezen hebben. Natuurlijk verbergen staatshackers zich. En alle andere hackers ook. En elke hacker met twee of meer hersencellen doet zich zoveel mogelijk voor als een hacker van <vijand van deze tijd>.
De overheid van de VS heeft serieus enkele malen zich er vanaf proberen te maken met "russisch ip" of "er stonden russische woorden in de code". Triviaal 'bewijs' maar de media slobberen het dankbaar op en het doel is weer bereikt. Waren het echt staatshackers? Zou kunnen. Is dat voldoende aangetoond? Absoluut niet. Daarbij moeten we de VS, of eender welk ander regime dat dit soort claims doet maar geloven. En natuurlijk zeggen zij en vele burgers dan "ja, maar veiligheiddiensten moeten hun methodes niet blootgeven dus dat bewijs krijgen wij niet te zien", maar als je politiek als gevolg jarenlange conflicten, handelsoorlogen of een koude oorlog 2.0 kan hebben dan vind ik het een recht van de burger om daar kritisch over te zijn.

Ik vind het half grappig, maar vooral ook superindicatief, dat een jaar geleden Rusland continu in het nieuws was en allemaal slechte zaken zou doen en elke verkiezing zou hacken. Maar nu hebben we met corona en een halve handelsoorlog een andere vijand en het nieuws over rusland is met 80% afgenomen en nu is opeens China steeds de boosdoener. Noem het mijn onderbuik als je wilt. Mij valt het in ieder geval erg op.
Zou mij niks verbazen als dit vanuit Amerika zelf ook gebeurt en misschien gewoon door klokkenluiders binnen de IT afdeling die het beheer doet over de mailbox infra van deze bijzondere figuren.
Tja, voor staatshackers is het simpel. Je koopt een sysadmin om die vervolgens de conditional access policies wijzigt. Weg access requirements en je hoeft alleen nog maar een wachtwoord te vinden. Toch geld zat. De ontvanger van het zwartgeld denkt vaak ook niet verder door en zit dus met een probleem: Dat geld kun je namelijk niet zo makkelijk uitgeven.
Ik denk dat jij wel erg simpele omgeving hebt waar je werkt. Hopelijk is dat niet waar Trump zijn office zit. Want als je gelooft dat alle sysadmins de wachtwoord hebben? Naah dit werkt gelukkig niet zo. Er moet nog altijd een hoger iemand zitten..
What's new?
Iedereen hackt elkaar... Links-Rechts / Westen-Oosten / Westen-Westen / Noord - Zuid / etc - etc
Artikel zegt: "Chinese staatshackers -> Donald Trump, terwijl hackers uit Iran -> Joe Biden.".
De gelinkte tweet zegt het andersom, en dat is ook logischer.
De Gmail van Podesta is NIET gehackt door Rusland.

De totale debiel Podesta had op zijn Gmail the "personal questions" naar waarheid ingevuld en iedereen die wikipedia kon spellen had toegang tot zijn email :)
Waarschijnlijk het topje van de ijsberg.
Meer de top van de apenrots.
Ik vraag me af of deze hackers op hun beurt niet weer worden ingehuurd door desbetreffend Trump en biden. Om elkaars info te bemachtigen. Door het zo ver weg te laten gebeuren verdenkt niemand deze personen zelf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee