RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Liever niet op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar waarom?

Vakanties naar het Verenigd Koninkrijk of Zweden worden afgeraden zolang de coronacrisis in die landen niet onder controle is. Dat maakte premier Rutte gisteren tijdens de persconferentie bekend. Maar waarom deze landen? Voor Nederlandse hoteleigenaren daar is het een strop. "Het is wachten tot mensen hun overnachtingen annuleren."

Dat reizen naar het Verenigd Koninkrijk worden afgeraden heeft vooral te maken met de coronacijfers. Want die zien er aan de overkant van de Noordzee niet goed uit. Begin mei haalde het land qua coronabesmettingen en -doden zelfs Italië in. Tot op de dag van vandaag is de epidemie er nog niet onder controle.

Al blijft het lastig om dodenaantallen te vergelijken, want het Verenigd Koninkrijk telt coronadoden op een andere manier. Ook de doden die in verpleeghuizen vallen, worden bij het totale aantal opgeteld. 

Coronabrandhaard
Lees ook:
Coronabrandhaard Verenigd Koninkrijk: we horen er weinig over en dit is waarom

De gezondheidssituatie in het Verenigd Koninkrijk was de belangrijkste reden voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om het reisadvies nog niet aan te passen. Dat blijft op 15 juni nog op 'oranje' staan, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. 

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat weten dat zij zich baseren op advies van het RIVM. Dat heeft bepaald dat de epidemiologische situatie slechter is dan bij ons, en raadt vakanties daar voorlopig nog af om te voorkomen dat mensen het virus van hun vakantie meenemen naar huis.

Waarom het coronavirus niet verdwijnt in de zomer

03:45

Dat het coronavirus nog niet op z’n retour is blijkt ook uit het beleid van de Britse regering zelf. Terwijl veel landen de maatregelen tegen het coronavirus versoepelen, is daar in het Verenigd Koninkrijk nog nauwelijks sprake van.

Verplichte quarantaine

Sterker nog, vanaf volgende week maandag moeten mensen die toch het land bezoeken, verplicht twee weken in quarantaine. Ook moeten ze hun telefoonnummer en adres doorgeven. De politie zal controleren of bezoekers dan ook echt op die plek aanwezig zijn. Wie de regels overtreedt, kan een boete krijgen van maximaal 1100 euro.

Ook die quarantainemaatregel was een belangrijke reden voor Buitenlandse Zaken om reizen naar het Verenigd Koninkrijk af te raden. Want voor de meeste mensen zal gelden dat ze niet twee weken in quarantaine willen of kunnen zitten voor ze aan hun vakantie beginnen.

Britse
Lees ook:
Britse topadviseur onder vuur om negeren lockdownregels ondanks ziekte

Zweden

Zweden is qua coronabeleid steeds de vreemde eend in de bijt geweest. De Zweedse regering weigerde een totale lockdown in te voeren zoals dat in veel andere landen wel het geval was. Het sterftecijfer loopt de laatste weken in Zweden flink op. Daardoor sloten Noorwegen en Denemarken het land al uit van een Scandinavische vrije verkeerszone. Nederland raadt reizen naar Zweden nu dus ook nog steeds af.

Maar dat komt volgens Buitenlandse Zaken vooral omdat de Zweden zelf hebben gezegd dat buitenlandse toeristen niet welkom zijn. En als de grenzen niet open zijn voor Nederlanders blijft het advies ook op 'oranje' staan.

Zorgpersoneel
Lees ook:
Zorgpersoneel in Zweden: 'Bewust geen plek voor ouderen in ziekenhuizen'

Staatsepidemioloog Anders Tegnell, verantwoordelijk voor het Zweedse beleid, heeft spijt van de keuzes die Zweden heeft gemaakt. Tegen de Zweedse radio zegt hij: "Als we hetzelfde virus nog eens zouden moeten bestrijden, dan zou ik met de kennis van nu aanraden voor een beleid te kiezen tussenin ons huidige beleid en het beleid van de rest van wereld."

Maar voor de huidige coronacrisis is hij te laat, want het aantal doden loopt op en het reisadvies blijft negatief.

Zweden gaat niet in lockdown

02:37
Ondanks het hoge aantal besmettingen deed Zweden het net even anders.

Hosteleigenaar Linda: 'Als je ergens veilig vakantie kan vieren…'

Voor Nederlandse hoteleigenaren in Zweden betekent het negatieve reisadvies dat er voorlopig geen einde komt aan een periode vol annuleringen.

Linda Veen runt met haar man een hostel in Björkfors, zo'n 350 kilometer van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Ook bij haar stromen de annuleringen dit voorjaar binnen. "Veel mensen durven het toch niet aan, ook de Zweden zelf niet. Normaal komen er regelmatig grote groepen, bijvoorbeeld voor bruiloften, maar ook dat ging allemaal niet door."

Dat er landen zijn die het reisadvies voor Zweden negatief houden heeft ook voor Veen gevolgen. "Er staan voor de zomer nog wel wat boekingen uit Duitsland en Nederland, maar het is wachten op het moment dat ook die worden afgezegd." Veen hoopt daarom dat de Zweden deze zomer in eigen land vakantie zullen vieren.

'Veel verhalen over Zweden'

Ondanks de moeilijke situatie snapt Veen de beslissing van de Nederlandse overheid wel. "Ik heb alle respect voor het besluit. Je hoort natuurlijk veel verhalen over Zweden en dat het sterftecijfer zo stijgt. Ik zou niet in de schoenen van die politici willen staan."

Toch denkt ze dat vakanties eigenlijk gewoon mogelijk zouden moeten zijn. "In Stockholm lijkt het me niet onveiliger dan in Amsterdam. Wij hebben gisteren met z’n tweeën gekanood. We hebben de hele tocht niemand gezien. Als je ergens veilig vakantie kan vieren, is het hier!"